Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Activități intense ale avioanelor de cercetare ale NATO în Marea Neagră și în proximitatea Peninsulei Crimeea
10 dec 2020 / 18:01
Pe 10.12.2020, deasupra apelor neutre ale Mării Negre au fost semnalate mai multe avioane de cercetare ale unor state membre NATO, care au vizat, în special Peninsula Crimeea. Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, în zonă s-au aflat, simultan, două avioane americane RC-135V și P-8A, o aeronavă britanică Sentinel.R1 și un avion francez C-160G.

Avionul de cercetare radioelectronica RC-135V Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene americane a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta. Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4125 și indicativul radio PLATO-15, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.600 de metri, cu o viteză de circa 630 de kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în sud-estul și sud-vestul Peninsulei Crimeea.

 Avionul patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aeronava, cu numărul de înregistrare P8-NOREG, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 4.570 de metri, cu o viteză de circa 510 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri la sud-vest de Novorossiysk, după care a zburat în sud-estul și sud-vestul Peninsulei Crimeea, insistând în apropiere de Sevastopol.

Avionul de cercetare radioelectronică Global Express Sentinel.R1 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZJ694 și indicativul radio RRR9986, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 12.500 de metri, cu o viteză de circa 870 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în vestul, sudul și sud-estul Peninsulei Crimeea.

2. -imagine fara descriere- (avion_crimeea_2_61572300.jpeg)

Deși nu a apărut pe radare, se pare că deasupra Mării Negre s-a aflat și un avion de cercetare de tip C-160G aparținând Forțelor Aeriene ale Franței. Aeronava, cu indicativul radio CTM2258, a fost adusă pe 05 decembrie pe aeroportul Otopeni din România. Aceasta a mai zburat deasupra Mării Negre și pe 07.12.2020, când a fost interceptată de un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30, împreună cu alte două avioane americane (RC-135 și KC-135).

Probabil, intensificarea misiunilor de cercetare ale avioanelor NATO în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră este legată de activitățile de pregătire pentru luptă desfășurate în această perioadă în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). La începutul lunii decembrie, majoritatea navelor de luptă ale FRMN au fost scoase pe mare, ca urmare a unei declarații foarte dure a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a fost exprimată pe 02 decembrie 2020, în cadrul unei întâlniri cu miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei. Stoltenberg a spus că „Moscova încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Georgiei, prin creșterea prezenței sale militare în Crimeea și Marea Neagră”. În același timp, el a menționat că „NATO își întărește pozițiile în Marea Neagră”, confirmând prezența în regiune a navelor și avioanelor din Statele Unite și din alte țări din afara Mării Negre.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro