Acuzațiile aduse Africii de Sud privind livrarea de armament Rusiei iau amploare diplomatică
Ministerul de Externe al Africii de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul SUA din cauza acuzațiilor pe care le-a făcut cu o zi mai devreme, potrivit cărora statul african a furnizat Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina.
Pe fondul conflictului diplomatic asupra acuzațiilor, ministrul sud-african de externe Naledi Pandor a propus inclusiv o discuție cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului pe Twitter.
Comitetul care reglementează exporturile de arme în Africa de Sud „nu are nicio înregistrare a unei vânzări de arme aprobate de stat către Rusia în perioada incidentului în cauză”, a scris purtătorul de cuvânt Clayson Monyela pe Twitter. „Dacă s-a comis vreo infracțiune, legea își va urma cursul.”
Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a susținut în timpul conferinței presă de joi că armele și munițiile au fost încărcate în secret pe o navă de marfă rusă la baza navală din Simon’s Town în decembrie 2022 și apoi transportate în Rusia.
„Noi suntem convinși că au fost încărcate arme în acea navă și mi-aș miza viața pe acuratețea acestei afirmații”, a declarat Brigety. Acesta a numit „înarmarea” Rusiei de către Africa de Sud „fundamental inacceptabilă”.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a confirmat că este în curs de desfășurare o investigație cu privire la vizita în decembrie a navei ruse de marfă Lady R. Înainte ca Brigety să facă declarațiile publice, oficialii americani și sud-africani au convenit în culise că ancheta ar trebui să se desfășoare și să includă toate dovezile împărtășite de oficialii serviciilor de informații americane, după cum a declarat Ramaphosa.
În timp ce legile din Africa de Sud prevăd că țara „nu va face comerț cu arme convenționale cu state implicate în represiune, agresiune sau terorism”, biroul lui Ramaphosa a criticat-o pe Brigety pentru că a făcut publice acuzațiile. Mai mult, purtătorul de cuvânt Monyela a anunțat că guvernul sud-african va lansa un „demers” împotriva ambasadorului pentru acuzațiile sale, un termen diplomatic care se referă la o plângere oficială.
Africa de Sud valorizează relațiile cu SUA, dar susține Rusia
Episodul ar putea tensiona serios relația dintre SUA și partenerul african, deși Monyela a scris în postarea sa pe Twitter că Africa de Sud apreciază relațiile cu Statele Unite ale Americii, pe care le consideră “cordiale, puternice și reciproc avantajoase.”
Poziția Africii de Sud cu privire la războiul din Ucraina a deranjat SUA și alte națiuni occidentale. Aceasta s-a abținut anul trecut să voteze în cadrul Națiunilor Unite pentru condamnarea invaziei Rusiei, declarând că va adopta o poziție neutră față de război și cerând o soluție diplomatică pentru soluționarea acestuia.
Criticii consideră însă că Africa de Sud s-a alăturat efectiv Rusiei după vizita din ianuarie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov și după ce a permis navelor de război ruse și chineze să-i folosească apele pentru exerciții navale comune în largul coastei sale de est, în februarie. Mai ales că exercițiile au coincis cu aniversarea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
De asemenea, guvernul sud-african s-a arătat reținut privind arestarea președintelui rus Vladimir Putin, conform deciziei Curții Penale Internaționale, dacă acesta vine în august la întâlnirea liderilor blocului economic BRICS.. Cu toate acestea, sud-africanii i-au cerut lui Putin să evite participarea fizică la summit, pentru a nu fi puși în situația de a-l aresta.
Africa de Sud are o relație istorică cu Rusia datorită sprijinului fostei Uniunii Sovietice pentru Congresul Național African, aflat la guvernare, atunci când era o mișcare de eliberare care lupta pentru a pune capăt regimului de segregare apartheid.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News