Expert american: SUA ar trebui să sprijine Ucraina cu peste 100 de avioane F-15 Eagle. Trebuie să fie un mesaj pentru Rusia
Expertul american în politica externă și studii de apărare al Foreign Policy Research Institute (FPRI), Stephen Blank a declarat recent că președintele Statelor Unite, Joe Biden, și administrația acestuia trebuie să furnizeze avioane de luptă F-15 către Ucraina, deoarece trebuie să ofere un răspuns în faţa ambiţiilor rusești în Europa de Est.
Stephen Blank precizează că atât dorinţa, cât şi necesitatea, Forţelor Aeriene Ucrainene de a face un upgrade serios flotei sale de avioane, prezintă o oportunitate pentru administrația Biden pentru a trimite un mesaj clar Moscovei.
Potrivit publicaţiei Defence-Blog, Ucraina are în prezent o flotă de aproximativ cincizeci de avioane Sukhoi Su-27 Flanker, de fabricaţie sovietică. Se crede că aproximativ treizeci de avioane Su-27 Flanker sunt în stare operaționala.
Blank crede că singura alternativă occidentală care poate înlocui avioanele Su-27 sunt aeronavele F-15 Eagle, fabricate de Statele Unite.
Expertul american este de parare că Statele Unite ar trebui să pună la dispoziţia Ucrainei – sub forma unui pachet de ajutorare – cel puţin 100 de avioane F-15, șase până la opt E-2C-2000 Hawkeye și opt până la 12 avioane militare de realimentare în aer KC-135R, muniții inteligente, rachete de croazieră și alte echipamente militare. Toate acestea ar trimite Moscovei un mesaj clar și ar ajuta la descurajarea oricăror planuri de invazie militară asupra Ucrainei.
Există multe modalități de implementare și finanțare a unui potențial pachet de echipamente militare pe care Statele Unite să-l pună la dispoziţia Ucrainei. În analiza pentru Atlantic Council, Stephen Blank face trimitere la conceptul ’’capabilitate instantanee” care presupune ca Statele Unite să scoată din depozite acele avioane pe care nu le foloseşte – cu referire la avioanele F-15C / D, E-2C-2000 și KC-135R – şi să le trimită în Ucraina.
Alternativ, SUA ar putea furniza Ucrainei avioane F-15QA sau F-15EX. Munițiile inteligente, rachetele de croazieră și alte echipamente militare ar putea fi puse la dispoziţia Forţelor Armate Ucrainene, din stocurile existente ale Armatei SUA.
Întărirea capacităţilor Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi o modalitate prin care administrația Biden ar semnaliza faptul că SUA nu vor mai tolera ambiţiile rusești în Europa de Est și că există costuri strategice pe termen lung pe care Rusia le-ar putea suporta pentru comportamentul său malign, conchide expertul american în analiza sa pentru Atlantic Council.
Analiza lui Stephen Blank vine în contextul în care, de la sfârşitul lunii martie, Rusia comasează trupe şi echipamente militare la frontiera ucraineană, în special, în dreptul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, dar şi mai la nord, în regiunea Voronej, precum şi în Crimeea, anexată în 2014.
Recent, pe fondul acestor desfăşurării suplimentare de trupe ruse, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite 'un adevărat semnal' Rusiei, care a protestat imediat pe fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din estul Ucrainei.
,,NATO este singura cale spre a pune capăt războiului din Donbas' (teritoriu din estul ţării unde armata ucraineană luptă împotriva separatiştilor proruşi)'', a scris Zelenski într-un tweet adresat secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o convorbire telefonică avută cu acesta.
,,Planul de acţiune pentru aderare va fi un adevărat semnal pentru Rusia'', a adăugat el. Câteva minute mai târziu, Kremlinul a declarat că o aderare a Ucrainei la NATO va agrava conflictul între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News