Al șaselea incident în Siria: Avioane ruse au lovit cu rachete de semnalizare o dronă a SUA. Oficialii ruși susțin că sistemul s-a declanșat automat
Casa Albă a raportat că, pentru a doua oară într-o săptămână, o aeronavă militară rusă a zburat periculos de aproape de o dronă americană pe cerul deasupra Siriei.
Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems
Recentele atacuri ale forțelor ruse asupra dronelor americane au intensificat tensiunile militare dintre Moscova și Washington în Siria.
Un al doilea avion rusesc a zburat „periculos de aproape” de o dronă americană deasupra Siriei în această săptămână, la doar câteva zile după ce un alt avion rusesc a avariat o altă dronă americană deasupra țării devastate de război, a confirmat miercuri Casa Albă.
Astfel, oficiali ai SUA au confirmat că, miercuri, un avion de luptă rus a aruncat rachete de semnalizare care au deteriorat aripa unei drone americane MQ-9 Reaper care zbura deasupra nord-vestului Siriei. Oficialii nu au fost autorizați să discute public problema și au vorbit sub rezerva anonimatului, scrie AP.
„Am văzut rapoartele privind un al doilea avion de luptă rusesc săptămâna aceasta zburând periculos de aproape de drona noastră” într-o misiune de a contracara militanții Statului Islamic din Siria, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Acest incident urmează unui alt atac de duminică, în care un alt MQ-9 a fost avariat. Din fericire, ambele drone au putut să se întoarcă la baza lor în siguranță.
Oficialii militari ruși dau vina pe SUA, acuzându-i pe americani că au provocat incidentele
În stilul-i caracteristic, Armata Rusă acuză Statele Unite că dezinformează publicul și spune că, de fapt, drona MQ-9 Reaper a fost cea care s-a apropiat de avioanele supersonice Su-34 și Su-35, iar piloții ruși au evitat dezastrul.
Contraamiralul Oleg Gurinov, șeful Centrului de Reconciliere al armatei ruse din Siria, a declarat că drona americană a zburat periculos de aproape de o pereche de avioane de luptă rusești pe cerul deasupra Siriei, miercuri dimineața. Gurinov a spus că sistemele de bord ale aeronavelor rusești Su-34 și Su-35 au observat aeronava vizată și au declanșat eliberarea automată a rachetelor de lumină.
El a spus că piloții ruși „au dat dovadă de un grad ridicat de profesionalism și au luat măsuri în timp util pentru a evita o coliziune cu drona”.
Experții spun că Rusia conduce probabil atacurile de hărțuire pentru a sprijini obiectivul Iranului de a scoate forțele americane din Siria, un oficial înalt al apărării american afirmând că Iranul dorește să poată transfera mai ușor ajutoare letale către Hezbollah libanez și să amenințe Israelul.
Rusia se bazează pe sprijinul Iranului pentru operațiunile de război ale Kremlinului în Ucraina.
Piloții ruși au hărțuit și alte avioane în ultimele săptămâni
Duminică, o aeronavă de luptă rusă a zburat „periculos de aproape” de o dronă americană MQ-9 care desfășura o misiune împotriva militanților SI și a desfășurat rachete de rachete direct deasupra capului. Aeronava se afla la doar câțiva metri una dintre ele. Una dintre erupții a lovit MQ-9, „deteriorându-i grav elicea”.
pe 16 iulie, un avion de luptă rus Su-35 a forțat un avion american de supraveghere bimotor utilizat în mod obișnuit de forțele de operațiuni speciale să zboare prin turbulențele generate de Su-35, ceea ce „a redus capacitatea echipajului de a opera în siguranță aeronava și a pus viețile a patru membri ai echipajului sunt în pericol”. Interceptarea MC-12 cu echipaj uman a reprezentat „un nou nivel de acțiuni nesigure și neprofesionale ale aeronavelor rusești care operează în Siria”.
pe 7 iulie, aeronavele rusești au zburat cu 18 treceri apropiate care au făcut ca trei drone MQ-9 să reacționeze pentru a evita situațiile nesigure.
pe 6 iulie, aeronavele rusești au aruncat rachete de semnalizare în fața dronelor MQ-9 care desfășurau o misiune de combatere a terorismului și au zburat periculos de aproape.
pe 5 iulie, avioanele de luptă rusești au hărțuit trei drone MQ-9 aruncând mai multe rachete de semnalizare cu mini-parașute în fața dronelor, forțând aeronava să efectueze manevre evazive. În plus, „un pilot rus și-a poziționat aeronava în fața unui MQ-9 și a activat postcombustia, reducând astfel capacitatea operatorului de a opera în siguranță aeronava”.
Citește și: Piloții ruși au încercat pentru a doua oară să doboare o dronă MQ-9 Reaper după reușita din Marea Neagră (Foto/Video). Elicea UAV-ului, avariată
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News