Albania, în discuţii cu NATO pentru construcţia unei baze navale la Marea Adriatică
Albania este în discuţii cu NATO privind construcţia unei baze navale la Porto Romano, un port în construcţie pe coasta sa la Marea Adriatică, a declarat vineri prim-ministrul Edi Rama, relatează Reuters.
Rama a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Porto Romano, situat în apropiere de oraşul de coastă Durres şi care ar urma să devină cel mai mare port al ţării, va avea o secţiune comercială şi o bază militară navală. Baza militară va fi construită şi cofinanţată de NATO şi Albania, a spus el.
'Ne vom întoarce în curând la Bruxelles pentru a ne continua discuţiile privind propunerea noastră de instalare a unei baze navale a NATO în noul port din Durres', a adăugat Rama.
În luna mai, Rama a spus că guvernul său pune la dispoziţia NATO baza sa navală de la Pashaliman, aflată la circa 200 km sud de Tirana.
Baza de la Pashaliman a fost înfiinţată de Moscova ca bază de submarine în anii 1950 pentru a găzdui 12 submarine în apropiere de Vlore, la confluenţa mărilor Adriatică şi Ionică.
NATO este deja angrenată în reconstrucţia bazei aeriene Kucova, aflată la circa 80 km sud de Tirana, care va fi utilizată de Alianţă. Albania a devenit membră a NATO în 2009.
Baza navală de la Pashaliman
Baza Pashaliman, situată în sud-vestul golfului Vlora, a fost construită în anii 1950 când Uniunea Sovietică a adus 12 submarine în Albania, făcând-o singura bază navală pe care o avea la acea vreme în Marea Mediterană. După ruperea legăturilor dintre Tirana și Moscova, în 1961, Pashaliman a rămas ca bază navală care mai adăpostea patru submarine și alte nave militare mici.
Facilitatea a fost jefuită, inclusiv numeroase materiale din submarine, în timpul revoltelor din 1997 din Albania, când cea mai săracă populație a Europei și-a pierdut economiile prin scheme piramidale eșuate.
Trei dintre submarine au fost vândute la fier vechi, în timp ce al patrulea a fost menținut de guvern cu intenția încă materializată de a-l transforma în muzeu.
Baza de la Pashaliman a fost ulterior renovată de Turcia și a început să fie fost folosită de mai multe nave militare care patrulează în Marea Ionică și Adriatică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News