Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
News
Data actualizării:
Data publicării:
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Referendumul istoric pentru viitorul European al Republicii Moldova. Foto: Agerpres
Referendumul istoric pentru viitorul European al Republicii Moldova. Foto: Agerpres

Update. Ora 21.00. S-au închis urnele în Republica Moldova și România. Prezența la vot era de 54%. Peste 311.000 de voturi în diaspora.

Secțiile de votare din Vestul Europei rămân deschise până la ora, 22.00. Votul din SUA și Canada va continula până dimineață. În primul tur, Maia Sandu a fost votată masiv peste ocean (aprox.80-85%). Mai mult de 5.000 de moldoveni i-au acordat votul. 

Update. ora 20.00. 53% prezență la vot 1.655.000. Vot în diaspora: 300.000.

Se incheie votul în Moscova, unde în primul tur, Maia Sandu a obținut doar 5% din , din cele peste 8.200 de voturi. Amintim că în Rusia au fost organizate 2 secții de votare, fiecare cu câte 5.000 de buletine de vot.

Marea majoritate a voturilor care vor fi contorizate după ora 20, la secțiile din străinătate, mai mult ca sigur vor fi în favoarea candidatului PAS.

Update: Peste 1,5 milioane de cetățeni moldoveni au votat până acum. La ora 18:20, prezența la vot a depășit 51%. În diaspora, au votat 267.000 de moldoveni, un număr deja mai mare decât cel înregistrat la închiderea urnelor în turul doi al alegerilor prezidențiale de acum patru ani (263.000).

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova anunță că s-au epuizat buletinele de vot de la secția de votare din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Toate cele 500 de buletine de vot distribuite pentru scrutin au fost epuizate. În primul tur de scrutin din 20 octombrie, la această secție au votat 277 de alegători. Pentru a elimina orice speculație/acuzație la adresa autorităților de la Chișinău, precizăm că, din verificarile noastre, în turul 1 de scrutin, peste 82% din voturile exprimate in EAU au fost în favoarea Maiei Sandu. 

Update: Până la ora 16.00, prezența la urne era de 43%, adică peste 1.280.000 de persoane.Prezența la vot o depășește atât pe cea din primul tur, cât și cea din turul 2 al  alegerilor prezidențiale din 2020.

De asemenea, peste 200.000 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Update: Până la ora 14:00, au votat peste 1.000.000 de cetățeni moldoveni. Prezența la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale a depășit 34%.

Alegeri decisive pentru viitorul european al Chișinăului. Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Scrutinul se desfășoară într-o atmosferă foarte tensionată, în care forțele pro-ruse încearcă de luni de zile să cumpere voturi și, în paralel, să genereze frică în rândul potențialilor alegători pro-europeni. 

Viitorul şef al statului va fi ales între actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, și Alexandr Stoianoglo, care a fost demis din funcția de procuror general de către Sandu anul trecut, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Rezultatul votului este probabil să dea tonul pentru alegerile parlamentare din vara viitoare, unde partidul de guvernământ al lui Sandu este de așteptat să se lupte pentru a-și păstra majoritatea și care vor determina banda viitorului guvern.

 

Experiment de război hibrid fără precedent: La Moscova, cea mai mare prezență la vot din Diaspora

Cea mai mare prezență la vot este înregistrată la Moscova, unde au votat peste 2 400 și, respectiv, 2.100 de alegători la cele două secții de votare deschise în oraș.

”Moldovenii, trimiși de gruparea „ȘOR” să voteze la Minsk, Baku și Istanbul?”, se întreabă publicația moldovenească Deschide, care relatează că, la primele ore ale dimineții, cozi imense se formează la secțiile de votare din Belarus, Turcia și Azerbaidjan, acolo unde moldovenii au fost duși gratuit de persoane necunoscute din Rusia.

Agenția de presă din Belta din Belarus a raportat  că mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea Kursk și Moscova au mers „pe cheltuiala lor” la Minsk și chiar la Baku pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova. „Secțiile de votare din Moscova nu pot face față numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din țara lor”, arată publicația.

De asemenea, moldovenii din regiunea transnistreană sunt aduși la secții cu autocare și microbuze. „Sunt aduși cu autobuzele, cu rutierele până la poștă. De acolo oamenii merg pe jos”, a declarat o femeie care votează la secția din Bender.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că participarea la turul II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie a unui număr sporit de alegători din stânga Nistrului se datorează faptului că aceștia ar fi fost „forțați, manipulați, corupți și șantajați” să o facă de către autoritățile neconstituționale de acolo.

În plus, potrivit IPN, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie au sosit în Moldova trei autobuze cu cetățeni moldoveni care locuiesc în Federația Rusă. Sursele publicației din Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră au raportat că în autobuzele se aflau aproximativ 150 de persoane care au zburat gratuit cu avionul de la Moscova la Istanbul.

 

Fără autocare și avioane, puse la dispoziție de autorități: Diaspora din Occident s-a mobilizat

Alegeri în Republica Moldova / MAE

Până la ora 14:00, peste 146.000 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale.

La unele secții de votare deschise în străinătate, alegătorii stau în rând pentru a-și putea exercita dreptul la vot, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC) a R. Moldova. Unii au făcut sute de kilometri pentru a participa la vot.

Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), cele mai solicitate secții din afara țării sunt la ora 12, cele din România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franța, Germania.

Așa cum arătam mai sus, la Moscova se înregistrează cea mai mare prezență.  La cele două secții de votare deschise în capitala rusă au votat peste 2 400 și, respectiv, 2.100 de alegători.

La București și-au exercitat dreptul la vot peste 2 000 de alegători, în timp ce la Brescia, Italia, unde au votat aproximativ 1 700 de persoane.

 

Candidatul opoziției pro-Moscova

Alexandr Stoianoglo

Stoianoglo pare a fi calul troian al Moscovei, de vreme ce spune că este adeptul integrării europene, dar nu acum. Practic, urmărind scenariul georgian, Stoianoglo încearcă să suspende sine die parcursul european al Chișinăului. El a acuzat-o pe Sandu de o politică de dezbinare într-o națiune care are o minoritate considerabilă de limbă rusă.

Retorica de echilibrare Est-Vest a lui Stoianoglo contrastează cu cei patru ani de putere ai lui Sandu, timp în care legăturile cu Kremlinul s-au rupt, o mulțime de diplomați ai Moscovei au fost expulzați și ea a condamnat invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine.

Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.

 

Rusia va încerca să perturbe votul diasporei cu alerte false cu bombă

Poliția din Moldova și-a înăsprit măsurile în încercarea de a evita repetarea a ceea ce ei spun că a fost o schemă vastă de cumpărare de voturi în primul tur de luna trecută. Se crede că a fost adus în joc de oligarhul fugar, susținut de ruși, Ilan Shor.

O sursă guvernamentală moldovenească a declarat că Chișinăul a notificat mai multe state UE că crede că Rusia va încerca să perturbe votul moldovenilor din diaspora, la secțiile de votare din țările lor.

Sursa, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, Statele Unite și Marea Britanie ar putea fi vizate de perturbări, inclusiv prin folosirea amenințărilor cu bombă.

Rusia neagă că a intervenit, în timp ce Shor a negat faptele imputate. Shor trăiește în Rusia, unde a organizat și blocul de opoziție ”Victoria”, interzis în Moldova - și a cerut în mod deschis oamenilor prin intermediul rețelelor de socializare să voteze împotriva lui Sandu și a promis că plătește pentru că i-a urmat instrucțiunile.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Biden: Odată cu moartea lui Sinwar, există o șansă de pace în Gaza fără Hamas la putere
Migrația prin Belarus, organizată paramilitar, spun polonezii. Deși unele state UE caută soluții, Rusia și Iranul au grijă ca rezolvarea crizei să rămână o utopie
Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge
Nordul spune că peste 1 milion de tineri s-au înrolat voluntar în armată doar săptămâna aceasta, supărați pe așa-zisele provocări ale Coreei de Sud
Unitatea ruso-chineză. Ministrul rus al apărării a fost trimis să consolideze cooperarea militară cu Beijingul
Rusia vrea un mecanism finaciar pentru BRICS. Primul pas: Tranzacționarea mărfurilor, inclusiv petrol și gaze, în monede locale
Rusia se transformă în sponsorul internațional al Phenianului: Moscova acuză Coreea de Sud de escaladarea tensiunilor din peninsula coreeană
Acord de securitate între Egipt, Somalia și Eritreea pe fondul tensiunilor cu Etiopia
Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri și poduri care o leagă de Coreea de Sud
Polonia vrea să se asigure că nu va mai fi invadată vreodată. „Scutul Estului” ar putea fi cofinanțat și de fonduri europene
Sabotajul rusesc este în creștere, avertizează serviciile de informații europene. Până în 2030, vor fi capabili să atace teritoriul NATO
Preferații turcilor în Balcani. Turcia donează zeci de drone kamikaze unui stat balcanic, decizie deloc bine primită de Serbia
Discurs manifest al președintelui ceh la Forumul 2000 de la Praga: “Agresiunea Rusiei a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului”
Avioanele F-22, „inspectate” de roiuri de drone. Americanii au aceeași problemă ca România și nu pot trage pe timp de pace. Cum arată proiectul MApN care rezolvă problema
Schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei va răci în sfârșit ardoarea Occidentului, se bucură Lukașenko
Situația se complică în Pacific: China continuă exercițiile și trimite la sud de Taiwan portavionul Liaoning. Taipeiul anunță trei exerciții comune majore
Rusia vrea să construiască un submarin cu propulsie nucleară de dimensiuni ireale, cu un singur scop: Transportul GNL prin zona arctică
Rezultatele vizitei lui Zelenski în capitalele europene: Ajutoare militare, instructori militari și proiecte de investiții în industria ucraineană de apărare
Sistemul american THAAD ar putea fi dislocat în Israel. Bateria antiaeriană cu rază foarte lungă de acțiune vizează rachetele balistice iraniene
Sikorski anunță că ”Deveselul polonez” va intercepta și rachetele rusești, nu doar iraniene. Scutul antirachetă Redzikowie, operaționalizat în câteva săptămâni
O nouă armată sosește în Ucraina. Rușii antrenează mii de soldați nord-coreeni pentru front. Phenianul vrea să capete experiență de luptă
Prima lovitură reușită a F-16 ucrainene asupra unui avion rus? Su-34, posibil doborât cu o rachetă aer-aer AIM-9X Sidewinder
Sonar Captas 4 Thales / Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Aflate pe lista de priorități ale Marinei României, viitoarele nave de patrulare și fregate ar putea fi echipate cu sonare Thales
Din cauza situației de la granița cu Belarus, Polonia va suspenda dreptul la azil, a anunțat Tusk
Ungaria înoată împotriva curentului: Budapesta și Gazprom convin să mărească aprovizionarea cu gaze rusești prin Turkish Stream
Moscova nu vrea un război pe două fronturi: Evacuarea bruscă a pozițiilor sale în Golan, un semnal că Rusia execută o retragere "tactică" din unele zone ale Siriei
Echipa lui Trump a cerut un avion al armatei. Iranul are pe lista sa de asasinate mai mulți foști colaboratori ai lui Trump
NATO regândește strategia pentru Rusia. Miniștrii apărării vor discuta noua abordare. Care ar putea fi modificările importante
Ambasada SUA la București emite o alertă de securitate, privind posibile acțiuni împotriva unor instituții religioase. SRI nu are date despre o amenințare iminentă
Moscova a încercat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Rușii au acolo 50.000 de militari, iar situația pentru Ucraina se poate complica

Ştiri Recomandate

Exemplul lituanian ar trebui să dea de gândit și României: Memorandum cu Ucraina pentru producția de drone, muniții și electronice
SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă
Rheinmetall va deschide „în curând” a doua sa fabrică din Ucraina - secretarul general al NATO
Paradoxul războiului de uzură. Kievul va reuși să producă rachete balistice în 2025, dar are probleme cu obuzele de calibru sovietic: ”Sunt rezervate complet până în 2026”
În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Ucraina nu se opune încheierii unui acord cu Rusia privind securitatea energetică. Acesta ar putea fi mediat de Qatar prin discuții separate cu părțile aflate în conflict
Kamala Harris vs. Donald Trump, o bătălie istorică | Interviu Adrian Zuckerman: Ce ar însemna revenirea lui Trump, inclusiv pentru România
Ce scrie propaganda rusă după ce Maia Sandu l-a învins pe Stoianoglo, candidatul pro-rus. „Forțele române vor suprima protestatarii pașnici”
Alegerile din Repubica Moldova: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, mesajul de campanie care a făcut diferenţa
Numărul Shahed a explodat în ultimul an, iar pe front rușii folosesc o tactică ucraineană: Drone controlate prin fibră optică
Ucraina încă primește ajutor militar, dar toți ochii sunt pe alegerile din SUA. ”Sprijinul se va opri imediat”, în cazul victoriei lui Trump
Faceți cunoștință cu noua rachetă europeană SM40 Exocet lansată de submarine: Rază impresionantă și date tehnice privind integrare pe submarine
Primii soldați nord-coreeni au primit botezul focului. Salarii de corporatiști pentru militarii lui Kim care participă la ostilitățile din Ucraina
Se pot baza ruşii pe trupele nord-coreene? Serviciile de informații estoniene evaluează cât de eficiente pot fi acestea pe frontul din Ucraina
America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Imagini uluitoare cu bombardierul stealth B-21 Raider în timpul zborului de testare: O apariție rară ce dezvăluie importanța B-21 pentru SUA
Era izolaționismului Rusiei continuă: Structura care se ocupă de Europa, redenumită ca Departamentul pentru Probleme Europene
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Victorie pentru Maia Sandu: Moldova și-a arătat voința și puterea prin votul fiecăruia din noi
SUA revizuiește programul NGAD pentru dezvoltarea celei de-a șasea generații de avioane de luptă
Rusia a executat o nouă serie de atacuri cu drone în proximitatea României: Două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate
Fortele Armate Ucrainene au reușit sa opresacă un asalt rusesc la nivel de batalion, în nordul Regiunii Donețk
Moldova respiră aer european. Maia Sandu, aproape de o victorie istorică pentru președinția Republicii Moldova
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Australia a reușit să-i convingă pe americani: Aproape un sfert din rachetele HIMARS vor fi produse la Antipozi
Japonia înființează o nouă unitate navală înzestrată cu un model nou de nave de desant
Medvedev spune că nimeni nu poate opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei iar Trump ar sfârși precum J.F. Kennedy dacă ar încerca asta
Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Rusia continuă atacurile în sud-vestul regiunii Donețk / Kievul, lovit cu drone pentru a doua noapte consecutiv
Forțele israeliene au capturat un presupus comandant Hezbollah în nordul Libanului
F-16 ”întinerește”. Aeronava va primi capabilități de război electronic, similare cu avioanele din generația a cincea
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
pixel