Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alesul lui Biden la Beijing. Casa Albă a ales un diplomat de carieră și nu un politician pentru funcția de ambasador american în China
21 aug, 08:30
Casa Albă a anunţat vineri că diplomatul de carieră Nicholas Burns a fost desemnat ambasador al SUA în China de către preşedintele Joe Biden, un semnal că administraţia de la Washington urmăreşte ca acesta să joace un rol mai important în relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre cei două rivali globali, transmite Agerpres, citând Reuters.

Alegerea lui Burns, care s-a retras din serviciul diplomatic în 2008 şi care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru afaceri politice în perioada 2005 - 2008 în administraţia George W. Bush, marchează o schimbare a rolului ambasadorului SUA la Beijing, post ocupat în ultimul deceniu de foşti politicieni şi nu de diplomaţi experimentaţi.

2. Nicholas B... (nicholas-burns_88248700.jpg)

Nicholas Burns, ambasadorul american în China. Sursă foto: Guvernul Statelor Unite ale Americii

Dacă va fi confirmat de Senat, Burns va ocupa un post rămas vacant din octombrie, după demisia ambasadorului numit de fostul preşedinte, Terry Branstad, într-un moment istoric în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Statele Unite şi China, în prezent primele două economii ale lumii, au poziţii divergente în chestiuni precum comerţul, tehnologia, vânzările de arme către Taiwan şi activităţile armatei chineze în zona disputată din Marea Chinei de Sud şi se acuză reciproc de comportament în mod intenţionat provocator.

Nicholas Burns nu este considerat un specialist al politicii americane faţă de China, aşa cum nici cei patru foşti ambasadori la Beijing nu au fost. Este însă apropiat de Joe Biden. I-a fost consilier în campania electorală şi a lucrat îndeaproape de-a lungul anilor cu unii din cei mai de încredere colaboratori ai preşedintelui Biden, inclusiv cu secretarul de stat Antony Blinken. 

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro