Ambasadorul Ucrainei: Miza războiului e mult mai mare iar amenințarea militară asupra României, reală. Rusia poate fi oprită doar prin forță
Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, a vorbit despre războiul de agresiune declanșat de Rusia, precizând totodată că rezultatul conflictului va avea repercusiuni globale.
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
În cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, Excelența Sa Ihor Prokopchuk a făcut o analiză a conflictului, amintind că războiul nu a început în februarie 2022, ci în februarie 2014 odată cu invadarea Crimeei de către celebri „omuleți verzi”.
Totodată șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a subliniat că invazia pe scară largă declanșată în februarie 2022 nu are doar un scop teritorial, ci Ucraina luptă într-un „război existențial”, fiind de fapt doar prima victimă a ambițiilor neo-imperialiste ale agresorului rus.
E.S. Ihor Prokopchuk a comentat și declarațiile unor oficiali ai NATO și oficiali ai statelor membre cu privire la scenariul unui posibil viitor conflict de mare intensitate între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.
„Ne apropiem și de a 10-a aniversare a momentului în care Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Permiteți-mi să reamintesc că invazia a început în februarie 2014, când forțele rusești au apărut fără niciun fel de însemne în Peninsula Crimeea. Acesta a fost primul caz de tentativă de anexare a unui teritoriu al unei țări de către o altă țară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Și arată gravitatea încălcării dreptului internațional care a fost comisă de Federația Rusă acum 10 ani. Nu s-au oprit în Crimeea, s-au mutat în Donbas și au început ostilitățile în părțile de Est ale Ucrainei. Iată, 8 ani mai târziu, au început o invazie la scară largă pe teritoriul ucrainean”, afirmă E.S. Ihor Prokopchuk.
„Pentru Ucraina este un război existențial”
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Așadar, acest lucru arată și evoluția acțiunii agresive îndreptate de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. Iar ceea ce am văzut în ultimii aproape doi ani de invazie la scară largă a Rusiei a fost natura sistemică a încălcărilor grave ale drepturilor omului, a torturii, a crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și genocidului.
Pentru Ucraina este un război existențial. Ucrainenii luptă pentru viața lor pentru a exista ca națiune și, de asemenea, pentru a alege liber. Dar, așa cum am subliniat în repetate rânduri, mizele sunt mult mai mari decât Ucraina și au repercusiuni globale.
Este o amenințare a dictatorului rus la adresa democrației și a valorilor democratice ale civilizației europene. Ambițiile aproape coloniale ale expansionismului teritorial se întind dincolo de Ucraina. Și, prin urmare, rezultatul acestui război va defini cursul pe care se vor desfășura evoluțiile pe acest continent în secolul actual pentru generațiile următoare”, arată E.S. Ihor Prokopchuk.
„Rusia poate fi oprită doar prin forță și reprezintă o amenințare militară directă pentru România, Republica Moldova și alte țări din regiune”
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
E.S. Ihor Prokopchuk a comentat și declarațiile unor importanți lideri politici și militari care au discutat despre un posibil conflict militar în viitor între NATO și Federația Rusă. Printre aceștia se numără premierul Estoniei, Kaja Kallas, amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, sau generalul american David Petraeus, fost şef CIA.
Amintim că în România a fost o întreagă dezbatere după ce pozițiile șefului Statului Major al Armatei au fost scoase din context, generând eronat discuții privind un conflict militar.
„Acesta este un adevărat punct de inflexiune pentru noi toți. Deci nu trebuie să fie o surpriză faptul că există discuții despre probabilitatea unei confruntări directe între NATO și Rusia dacă Rusia, chiar și ipotetic, va învinge în războiul său împotriva Ucrainei.
Rusia poate fi oprită doar prin forță, iar dacă agresorul nu este oprit și împins înapoi în Ucraina, va avansa și mai mult. Acest lucru este clar. Iar acest lucru reprezintă o amenințare militară directă pentru România, pentru Republica Moldova și pentru alte țări.
Și, prin urmare, asistența acordată Ucrainei este în interesul național al acestei țări și al altor țări.
În ceea ce privește România, președintele Iohannis a subliniat faptul că a ajuta Ucraina este în interesul național de securitate al țării și este absolut corect. A nu lăsa Rusia să câștige războiul nu este o strategie viabilă. Ucraina trebuie să câștige acest război.
Iar incertitudinea și ambiguitatea cu privire la obiectivele acestui război nu ar face decât să fie exploatate de Rusia în răspândirea propriilor sale narațiuni”, a conchis Excelența Sa Ihor Prokopchuk.
Urmărește integral ediția specială a emisiunii ObiectivEuroAtlantic în care Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, vorbește la DefenseRomania despre războiul rus, propaganda rusă, alegerile din România sau integrarea Ucrainei în NATO
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News