Amenințare reală sau sperietoare? Putin ar putea să folosească în Ucraina racheta RS-26 Rubezh, cu focoase non-nucleare
Lansarea de către Rusia a unei astfel de rachete ar ridica cu adevărat miza în confruntarea cu Europa și Statele Unite.
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse
Încă din dimineața zilei de miercuri, ucrainenii au fost avertizați despre o posibilă lovitură majoră, prin care Rusia ar putea răspunde la permisiunea Statelor Unite de a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune adânc în teritoriul Rusiei.
Mai multe ambasade din Kiev și-au suspendat activitatea din cauza acestei presupuse amenințări.
Ulterior, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe și Guvernul au raportat că informațiile despre amenințarea unui atac cu rachete „deosebit de masiv” asupra Ucrainei sunt un fals și un atac psihologic, așa cum nota și publicația LB.
Amenințare reală sau război psihologic?
Una dintre principalele amenințări care au fost vehiculate miercuri făcea referire la posibilitatea ca Federația Rusă să treacă la un alt nivel de confruntare (tot cu arme convenționale), ca răspuns la rachetele ATACMS, furnizate de SUA.
Unii analiști OSINT au scris pe rețeaua de socializare X că Rusia va testa o rachetă balistică intercontinentală cu un „focos convențional” în Ucraina. Lansarea de test este posibilă de pe terenul de antrenament Kapustin Yar din regiunea Astrakhan. Distanța de la Kiev la regiunea rusă este de aproximativ 1.300 de kilometri.
Este vorba despre posibila lansare a rachetei balistice cu rază intermediară RS-26 „Rubezh”/Rubej, echipată cu focoase convenționale.
* Comandamentul militar rus poate recurge la tactici de propagare a panicii și a isteriei, crede Andrii Kovalenko, șeful Centrului de Combatere a Dezinformarii din cadrul NSDC. El îi sfătuiește pe ucraineni să-și planifice locuri sigure în caz de alarmă, să calculeze traseul și timpul necesar pentru a ajunge în aceste locuri. De asemenea, să urmărească comunicările oficiale, în special din partea Forțelor Aeriene.
Cu toate acestea, scenariul unui atac masiv rusesc, inclusiv cu astfel de mijloace, nu poate fi complet exclus.
* Fostul șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, expert în domeniul apărării aeriene, Ihor Romanenko, a declarat că în cazul lansării, racheta RS-26 „Rubezh” va ajunge la Kiev în 8-10 minute, iar sistemele Patriot și Samp/T nu este sigur că o pot intercepta.
* La rândul său, Mykhailo Samus, director adjunct al Centrului de Cercetare a Armatei, spune că, în acest moment, este dificil de spus dacă sistemul Patriot ar putea doborî racheta Rubezh (la urma urmei, cu o astfel de lansare, rușii pot chiar să testeze limitele de funcționare ale sistemului american de apărare aeriană - n.r.).
Pe hârtie, sistemului Patriot i-ar fi greu să intercepteze Rubezh, din cauza traiectoriei balistice foarte înalte a unei astfel de rachete. Adică, de fapt, ar trebui doborâtă în stratosferă, și nu atunci când se apropie de țintă, iar Patriot nu pare a avea astfel de capabiltăți. Proiectilul poate fi distrus de sistemul THAAD sau de Arrow 3 israelian.
* Focosul rachetei are 1,2 tone, ceea ce este echivalent cu trei "Iskander-M", iar expertul militar Pavlo Narojnîi arată că Focosul principal se poate împărți în mai multe unități de luptă, fiecare dintre ele va cântări mai mult de 100 de kilograme, ceea ce va provoca un impact semnificativ, notează Focus.
”Echipamentele de apărare aeriană ucraineană nu vor putea doborî racheta, atunci când zboară în straturile superioare ale atmosferei, acest lucru necesită sisteme THAAD, al căror transfer nici măcar nu a fost discutat. Unitățile de luptă pot fi doborâte de complexul Patriot”, adaugă Narojnîi.
Racheta Rubezh
RS-26 „Rubezh” este o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, al cărei prim zbor a avut loc în 2011.
Potrivit Defense Express, racheta are probabil o greutate de 40-50 de tone, o rază de acțiune de până la 6.000 de kilometri.
Experții notează că racheta specificată a fost creată pe baza Topol-M.
Prima lansare a rachetei a fost efectuată pe 27 septembrie 2011 și a fost posibilă finalizarea lucrărilor la crearea ei în jurul anului 2015, cu un plan de a o pune în funcțiune în 2017. Dar în 2018, Rubezh a fost probabil exclus din programul de arme până în 2027.
Rusia nu a pus oficial RS-26 „Rubezh” în serviciu și nu l-a inclus în programul de rearmare a forțelor armate ruse până în 2027. Cu toate acestea, în vara lui 2024, Kremlinul a anunțat că va dezvolta rachete cu rază medie de acțiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News