Apărarea aeriană a Israelului, pusă la încercare: În 12 zile de conflict, rata de succes a iranienilor a crescut de la 8% la 37%
Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului este unul dintre cele mai sofisticate și stratificate din lume. Cu toate acestea, loviturile repetate ale iranienilor au avut un grad tot mai mare de reușită.
Războiul de 12 zile al Israelului cu Iranul, care a provocat daune grave instalațiilor nucleare iraniene, a arătat că forța militară a Iranului era mult exagerată. Cu toate acestea, iranienii au reușit un lucru - pe măsură ce timpul a trecut, un procent tot mai mare din rachetele balistice lansate de Teheran au reușit să pătrundă în sistemul de apărare antirachetă multistrat, extrem de avansat, al Israelului.
În 12 zile de conflict, rata de succes a iranienilor a crescut de la 8% la 37%

Dacă în prima jumătate a conflictului, doar 8% dintre rachetele iraniene au reușit să pătrundă în sistemul de apărare antirachetă israelian, în a doua jumătate, 16% dintre rachetele iraniene au reușit să scape de detectarea sau interceptarea sistemului de apărare antirachetă, potrivit Institutului Evreiesc pentru Studii de Securitate Națională (JINSA), cu sediul la Washington.
După încetarea focului, Forțele de Apărare ale Israelului au vorbit despre 86% din rachete interceptate.
Cel mai reușit atac al iranienilor a avut loc pe 22 iunie, cu două zile înainte de sfârșitul conflictului, când 10 dintre cele 27 de rachete lansate au lovit Israelul. „Acest lucru arată că Iranul a reușit să se adapteze cu succes la apărarea israeliană în funcție de momentul, modul și ce a tras”, a declarat Ari Cicurel de la JINSA citat de The Wall Street Journal.
Iranul a reușit să găsească lacune în apărarea israeliană și a desfășurat rachete balistice din ce în ce mai sofisticate.
Statisticile privind interceptările israeliene nu includ toate rachetele lansate de Teheran, fiind luate în calcul doar cele care au intrat efectiv în spațiul aerian israelian și au fost interceptate acolo. Practic, nu au fost numărate rachetele doborâte în afara granițelor Israelului.
Teheranul se adaptează
Israelul a interceptat cu succes primele valuri de rachete iraniene. Întrucât Israelul ataca și poligonul de lansare, Teheranul a trebuit să-și schimbe tactica. Nu putea lansa rachetele sale mai vechi, cu rază scurtă de acțiune, în valuri, ci a trebuit să desfășoare rachete mai avansate, cu rază lungă de acțiune, lansate din interiorul teritoriului său.
Cel puțin două orașe israeliene au fost lovite de rachete cvasi-hipersonice Fattah-1, care coboară la un unghi foarte abrupt, cu o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului. De asemenea, aceste rachete sunt capabile să facă unele manevre, ceea ce le face dificil de interceptat în ultima parte a zborului. Doar sistemul Arrow 3 (posibil și David's Sling) le poate intercepta cu succes.
Iranul și-a schimbat tactica și a lansat mai puține rachete și folosește mai multe locații de lansare. De asemenea, s-a concentrat, de asemenea, pe atacuri asupra unor locuri mai îndepărtate, mai puțin protejate.
Sistemul israelian- multistrat
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii
Apărarea antirachetă a Israelului este printre cele mai bune din lume și este capabilă să intercepteze orice, de la rachete balistice cu rază medie de acțiune până la rachete Qassam palestiniene cu o rază de acțiune de 12 până la 20 km.
1. Primul strat - cel cu bătaie lungă - este format din rachete Arrow 3 în două etape, care pot ataca rachete deasupra atmosferei la o distanță de până la 2.500 km. Sistemul american Aegis cu rachete SM3 de pe distrugătoarele din clasa Arleigh Burke poate ataca rachete balistice care se apropie până la o distanță de 1.200 km în afara și în interiorul atmosferei.
2. În spatele acestui prim strat de apărare se află al doilea eșalon, format din:
rachetele Arrow 2, care interceptează rachetele balistice după ce acestea reintră în atmosferă, când focosul explodează în proximitatea lor;
sistemele americane THAAD, care pot intercepta rachetele balistice chiar înainte ca acestea să reintră în atmosferă sau chiar sub aceasta, până la o distanță de 300 km.
3. Al treilea nivel al apărării antirachetă israeliene este sistemul David's Sling, care folosește rachete Stunner vizează ținte din atmosferă și poate distruge atât rachete balistice, cât și rachete de croazieră sau aeronave până la o distanță de 300 km. Le distruge prin impact direct, astfel încât focoasa să nu explodeze.
În plus, este capabil să intercepteze și rachete semibalistice, care nu zboară de-a lungul unei curbe balistice clasice, ci au o traiectorie mai plată, cum ar fi racheta rusească Iskander.
4. Sistemul Iron Dome. Construit inițial pentru a proteja împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune sau a obuzelor de mortier lansate din Liban și Fâșia Gaza, sistemul Iron Dome folosește interceptorii Tamir pentru a distruge și rachetele care se îndreaptă spre destinație sau resturile acestora dacă acestea amenință orașe sau infrastructură sensibilă. De asemenea, poate distruge drone sau rachete Qassam, trase din Gaza sau Liban.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News