Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a lichidat o rețea de spionaj care lucra pentru Rusia și trebuia să efectueze pregătiri pentru activități subversive în Polonia.
Maia Sandu explică faptul că a cerut ajutorul statelor occidentale pentru a primi echipamente care să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Republicii Moldova.
„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și câteva”, a spus ea.
Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova şi-a crescut bugetul apărării, iar guvernul de la Chişinău are discuţii despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu Uniunea Europeană, cât şi, pe bază bilaterală, cu aliaţii săi.
Ea a adăugat că Republica Moldova are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.
Chişinăul a acuzat Moscova că încearcă să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor rusofoni din Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova. Aceste eforturi de destabilizare au eşuat până în prezent, a apreciat Maia Sandu.
''Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din (Republica) Moldova şi partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul şi preşedinţia, iar aceasta (eşecul lor - n.red.) nu înseamnă că au renunţat, dar deocamdată am reuşit să menţinem stabilitatea'', a afirmat Maia Sandu.
După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Chişinău a încercat să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, aceasta şi în contextul în care compania rusă Gazprom a redus livrările către Republica Moldova şi are dispute cu Chişinăul asupra facturilor restante.
''La ora actuală, malul drept (al Nistrului - n.red.) primeşte gaz de pe piaţă, în timp ce gazul de la Gazprom este folosit în regiunea Transnistria, aşadar putem spune că (Republica) Moldova se eliberează în sfârşit de dependenţa faţă de gazul rusesc'', a explicat preşedinta Maia Sandu.
Admiţând că aceste gaze venite din alte surse sunt mai scumpe decât cele furnizate de Gazprom, ea a insistat că ţara sa şi-a securizat aprovizionarea cu gaz iarna aceasta şi va încerca să încheie contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze care să înlocuiască gazul de la Gazprom.
Pe de altă parte, în ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova după ce aceasta a primit anul trecut statutul de ţară candidată la UE, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că ţara sa va realiza schimbările necesare în vederea aderării, inclusiv o reformă a justiţiei pentru a combate corupţia.
''Integrarea în UE este cel mai important proiect în ţară şi singura noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în această perioadă complicată şi în această regiune complicată'', a conchis ea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a lichidat o rețea de spionaj care lucra pentru Rusia și trebuia să efectueze pregătiri pentru activități subversive în Polonia.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto se deplasează joi în Turcia, unde urmează să se întâlnească vineri cu Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care Ankara s-a declarat gata să finalizeze ratificarea aderării statului nordic la NATO, relatează AFP şi Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.
La doar câteva ore după prăbușirea de marți a unei drone americane MQ-9 în urma unei coliziuni cu Sukhoi 27 al Rusiei, un alt incident a avut loc deasupra Mării Baltice. Avioanele de luptă britanice și germane au decolat spre aeronava rusă care s-a apropiat de spațiul aerian eston și nu a respectat indicațiile controlorilor traficului aerian din zonă.
Marți, a avut loc, la București, cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
Avem prima reacție oficială a Rusiei după ce un avion de luptă Su-27 a provocat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper deasupra apelor neute ale Mării Negre.
Un incident de aviaţie a avut loc, marţi, pe platforma de îmbarcare/debarcare a Aeroportului "Ştefan cel Mare'' din Suceava, fiind vorba de atingerea uşoară între aripile a două aeronave ale companiei Wizz Air, au anunţat reprezentanţii aeroportului pe site-ul instituţiei.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marţi că probabilitatea ca Finlanda să devină membră a NATO înaintea Suediei a crescut, deşi aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică este doar o chestiune de timp, transmite Reuters.
Exercițiul multinațional de artilerie ”Dynamic Front” organizat de Forțele Terestre americane din Europa și Africa (U.S. Amy Europe and Africa) reușește să adune un număr mare de țări participante, pe fondul întrebuințării masive a sistemelor de artilerie în războiul ruso-ucrainean.
Generalul Li Shangfu, sancţionat de SUA, a fost numit noul ministru al Apărării, după ce anterior a condus programul Comisiei militare centrale de dezvoltare a armamentului. La fel ca predecesorul său Wei Fenghe, Li va fi singurul reprezentant al armatei în noul cabinet.
Ministrul Apărării al Moldovei, Anatolie Nosatîi, consideră că țara nu se află în „pericol militar imediat”, dar, în același timp, face obiectul unui „război hibrid purtat de Rusia” cu scopul „răsturnării puterii de stat”.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, duminică, la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre situaţia de securitate din republică şi despre reuniunea Comunităţii Politice Europene care va avea loc la 1 iunie 2023, în Republica Moldova, informează Agerpres, care citează Moldpres şi Radio Chişinău, presa de peste Prut citând la rândul ei serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.
Liderul chinez Xi Jinping intenționează să discute cu Vladimir Putin, De asemenea, Xi ar urma să vorbească și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Un militar din compania privată militară Wagner din Federația Rusă a încercat să ajungă săptămâna aceasta pe teritoriul Republicii Moldova.
Justiţia din Iran a confirmat duminică condamnarea la moarte a unui disident cu dublă cetăţenie, suedeză şi iraniană, aflat în închisoare din 2020, transmite Agerpres, care citează AFP.
Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor - însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat temporar, ci ''în Ucraina'', relatează Agerpres, care citează DPA.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat în considerare sâmbătă o petiţie online, al cărei autor a propus redenumirea oficială a Rusiei în Moscovia şi schimbarea termenilor "rus" în "moscovit" şi "Federaţiei Ruse" în "Federaţia Moscovia", cerându-i premierului Denis Şmîgal să examineze propunerea, relatează publicaţia Ukrainska Pravda, citată de agenția Agerpres.
Washingtonul nu crede că armata rusă se poate recupera după pierderile suferite în Ucraina pentru a mai obține câștiguri teritoriale în acest an, a declarat un înalt oficial al serviciilor de informații americane, avertizând însă că Vladimir Putin crede că timpul este de partea lui.
SUA au adăugat joi cinci companii chineze pe lista lor neagră, pentru furnizarea de componente către fabricanţii iranieni de drone, relatează France Presse.
Joe Biden a reacţionat laconic joi la criticile recente, neobişnuit de puternice, ale liderilor chinezi legate de politica americană faţă de Beijing, scrie Agerpres, care citează AFP.
Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP și Agerpres.
Ucraina îşi mobilizează serviciile juridice şi diplomatice pentru a avansa împreună cu partenerii săi către crearea unui tribunal special pentru invazia rusă inspirat din cel stabilit de aliaţi în oraşul german Nurnberg pentru judecarea responsabililor nazişti după al Doilea Război Mondial, scrie joi agenţia EFE.
Propagandiștii ruși au anunțat o presupusă tentativă asupra așa-zisului șef al nerecunoscutei Republici Transnistrene, Vadim Krasnoselski. Separatiștii transnistreni acuză SBU de organizarea tentativei de asasinat.
Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, care pendulează între parcursul pro-eruopean și relații bune cu Rusia, a anunţat că retrage proiectul de lege controversat privind ''agenţii străini'', după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect este de inspiraţie rusă şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism, transmite Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
”Visul Georgian”, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat joi că retrage proiectul de lege privind ”agenţii străini”, pe fondul criticilor că acest proiect este de inspiraţie rusă şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism, transmite Reuters.
Ministerul Apărării din Belarus a fost însărcinat să elaboreze o nouă doctrină militară care să răspundă la „escaladarea tensiunilor politice globale”. Citând surse rusești, Reuters relatează că încă nu este clar ce trebuie să conțină exact noua doctrină.
Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia din ultimele ore, a declarat marţi Departamentul de Stat, după ce poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul capitalei Tbilisi, după ce parlamentul şi-a dat sprijinul iniţial unui proiect de lege privind "agenţii străini", informează Agerpres, care citează Reuters.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din Uniunea Europeană din Suedia, a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de o creștere a ajutorului militar. Potrivit acestuia, invazia rusă a Ucrainei a devenit o bătălie a logisticii.
Primele elemente de fuzelaj pentru avioanele de luptă americane F-16 Block 70/72 au fost fabricate la o uzină aeronautică din Polonia. Producția are loc la uzina PZL Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze), cu sediul în sud-estul Poloniei. La 30 martie, producătorul de aeronave a anunțat finalizarea mai multor elemente de fuzelaj pentru avioanele de luptă F-16 Block 70/72. Deținută de Lockheed Martin, uzina poloneza PZL Mielec este una dintre cele mai longevive companii producătoare de aeronave din Polonia. Structurile finalizate sunt fuzelajul central posterior și frontal al avionului de luptă F-16 Block 70/72.
Pe 28 martie, compania americană de armament Raytheon Missiles and Defense a primit de la Departamentul american al Apărării (DoD) contractul, de 1,2 miliarde de dolari, la preț fix, pentru realizarea unități de foc din cadrul sistemele Patriot destinate Elveției.
Liderul separatist pro-rus transnistrian Vadim Krasnoselski a declarat că un conflict direct între separatiști și Armata Națională a Republicii Moldova s-ar putea transforma într-un conflict mondial, prin atragerea în război a României și a Rusiei.
Statele occidentale care oferă sprijin Ucrainei în domeniul apărării, organizează în aceste luni și activități de instruire militară generală pentru soldaţii Forțelor Armate Ucrainene. În special, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 32,5 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Această sumă include costul echipamentelor militare și al munițiilor transferate, precum și al instruirii militarilor ucraineni.
Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning ÎI este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocup şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.
Cel mai recent avion de luptă fără pilot Kizilelma, dezvoltat de industria aeronautică din Turcia şi care a efectuat primul zbor la sfârșitul anului trecut, a fost deja testat în timpul unui zbor la altitudine medie de 6 km. Iar acum, compania turcă Baykar a anunțat data la care acest UAV va intra în producția de serie la începutul anului 2024.
Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, după votul de joi seară din Parlamentul Turciei, transmite vineri AFP.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, joi, 30 aprilie, în contextul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 30.03.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană a doborât în zona de desfășurare a operațiilor militare o rachetă tactică Grom-2 și un elicopter de tip Mi-8 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Subiectul aeronavelor de luptă moderne pentru Ucraina nu este nici pe departe tranșat. La începutul invaziei ruse a Ucrainei, majoritatea analiștilor militari se așteptau ca în curând forțele aeriene ruse să domine complet cerul deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Ucrainei continuă să efectueze misiuni de luptă, deși cu pierderi grele, iar Kievul caută la aliații săi occidentali noi avioane de luptă pentru a contracara forțele aeriene ruse.
Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.
Armata ucraineană a finalizat instruirea privind sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Statele Unite.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.
Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksei Danilov, insistă să precizeze că avioane de luptă F-16 vor fi livrate cu siguranță Ucrainei, în viitorul apropiat, în contextul în care secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că livrarea de F-16 este o chestiune care ar dura cel puțin 18 luni. Cu toate acestea, Danilov omite un aspect foarte important că Lloyd Austin a precizat că transferul de avioane F-16 ar dura 18 luni, doar dacă SUA ar decide să acorde un astfel de sprijin militar. De aproape un an de zile, problema avioanelor de vânătoare pentru Forțele Aeriene Ucrainene a fost ridicată și de fiecare dată a fost spulberată de poziția SUA, confirmată încă o dată de secretarul american al Apărării în timpul unei audieri la Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA.
După succesul demonstrat în lupte de vehiculul aerian fără pilot Bayraktar TB2, căruia ucrainenii i-au compus inclusiv o melodie, Turcia, a cărei producție de drone reprezintă deja o industrie în plină dezvoltare, a lansat primele imagini cu noua versiune din această serie, Bayraktar TB3.
Președintele Taiwanului a ajuns aseară la New York, prima oprire a unui turneu care va cuprinde Guatemala și Belize.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a încercat să răspundă mai multor întrebări incomode, adresate în cadrul emisiunii ”Hard Talk”, de la BBC.
Cele două elicoptere Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
Serviciile de securitate și de informații ale Rusiei au avut mai mult succes în Ucraina decât armata rusă, susține RUSI, un important grup de reflecție britanic în domeniul apărării. Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, arată raportul Royal United Services Institute (RUSI). Raportul a fost întocmit folosind surse şi documente oficiale. La realizarea raportului au contribuit, de asemenea, oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii, informaţii rezultate în urma unor interceptări și cercetări la fața locului.
Sursele de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au informat, pe 29.03.2023, că, după o escală de câteva zile în portul Djibouti, petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord a părăsit portul african și se deplasează spre nord, în Marea Roșie, cu o viteză de șapte noduri.
Pe rețelele de socializare a fost publicat un scurt material video în care apar mai mulţi militari ucraineni în timpul utilizării unui vehicul blindat de luptă franceze AMX-10RC. În imagini se poate observa cum militarii ucraineni testează o parte din sistemele de care dispune AMX-10R. Militarii testează în special sistemul hidraulic ale vehiculului blindat de luptă. AMX-10 RC are o configurație 6×6 și este echipat cu un sistem de suspensii pneumatice care îi permit să-şi modifice gard la sol în mai multe moduri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.03.2023, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) a început desfășurarea unei verificări complexe de control, care include un exercițiu de comandament și stat major executat la nivelul diviziei de rachete Novosibirsk aparținând armatei de rachete din Omsk.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării din Rusia a relatat cu bucurie despre un incident care a avut loc pe 26 martie şi în care au fost implicate cinci vehicule blindate ale forţelor ruse de ocupaţie. Potrivit rapoartelor, un convoi format din cinci vehicule militare Z-STS Akhmat, aparținând Brigăzii 34 de Pușcași a Forţelor Armate Ruse, traversa podul Kerci care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia, în direcția peninsulei, pentru a se alătura unei alte brigăzi care trebuia să ajungă în zona de conflict, dar în momentul deplasării acestea au fost implicate într-un accident în lanţ.
Cel mai nou submarin francez de atac cu propulsie nucleară a început, pe 27 martie, testele pe mare, înainte de a fi livrat către Forțele Navale, în a doua jumătate a acestui an. Submarinul Duguay-Trouin a făcut prima ieșire pe mare în zilele de 27 și 28 martie, în largul bazei navale din Cherbourg, având la bord echipajul albastru”, a anunțat, marți, Ministerul Forțelor Armate franceze, într-un comunicat de presă.
Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16.
Guvernul saudit a aprobat astăzi decizia de a apropia țara arabă de Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) - un bloc ce îi are ca principali membri Rusia, India și China - pentru a contrabalansa influența Statelor Unite în Asia, scrie AP
Se pare că zvonurile apărute acum câteva săptămâni privind existența unui sistem Patriot poziționat în Ucraina erau adevărate, așa cum putem deduce din interviul acordat agenției AP de către Volodimir Zelenski.
Cele patru avioane de luptă MiG-29 pe care Slovacia le-a donat Ucrainei execută deja misiuni de zbor în apropierea liniei frontului.