Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Arabia Saudită conduce lumea islamică și arabă. Ambasadorul Regatului în România: Suntem o țară prietenă. Aspirăm să ducem relațiile la următorul nivel
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambassadorul Custodelui celor Două Sfinte Moschei în România, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre situația din regiune, dar și despre relația dintre țara noastră și Arabia Saudită.
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România
EXCLUSIV
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România

Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România, a abordat în cadrul dialogului nu doar aspecte ale relației bilaterale cu țara noastră, dar și războiul împotriva Ucraina și situația de la nivelul Orientului Mijlociu.

2. Excelența ... (ambasador-arabia-saudita_35608900.jpg)

Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România

Amintim că recent Regatul Arabiei Saudite, stat care conduce lumea arabă și islamică fiind totodată un factor de stabilitate în Orient inclusiv în lupta împotriva terorismului, și-a reluat relațiile diplomatice cu Iranul: Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran și-au redeschis ambasadele.

Redăm integral interviul pe care Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România, l-a acordat DefenseRomania:

DefenseRomania: Ați început activitatea diplomatică la Bucureşti în 2021, în plină criză pandemică la nivel mondial. Ce impresii v-a lăsat România şi cum catalogați dimensiunea relațiilor economice şi culturale dintre Regatul Arabiei Saudite şi România? Există și o dimensiune a relațiilor și în zona industriei de apărare?

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt foarte bune, dar aspirăm mereu să ducem aceste relații către orizonturi şi mai mari. Când vorbim de relații, căutăm să creăm un echilibru între toate sectoarele şi să lucrăm la ele împreună (politicul, economicul, în domeniul mass-media, comerțul, apărarea, cultura, academicul, sportul şi alte domenii). S-ar putea să reușim să consolidăm relațiile politice mai repede decât pe cele economice, sau invers, dar în final lucrăm pentru a ajunge la relații mai strânse între cele două țări în diverse domenii într-un mod care să servească interesele celor două țări.

Accentul poate fi la un moment dat pe relațiile comerciale sau culturale şi apoi se poate trece la cele academice sau tehnice şi aşa mai departe.

De asemenea, lucrăm instituțional şi ne bazăm pe ceea ce au făcut oficialii celor două țări în trecut, precum şi pe ceea ce a întreprins ambasada în ultimii ani, acesta fiind un lucru cumulativ.

Cu toate acestea, rămâne întotdeauna loc pentru dezvoltare şi muncă suplimentară, metoda și stilul pot varia pentru a ajunge la relații ideale, dar sperăm să le atingem în curând.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul industriilor de apărare, România este, fără îndoială, o țară care are experiență în acest domeniu. Oficialii din cele două țări sunt bine informați și au o bună comunicare, iar vizitele din partea specialiștilor din ambele părți continuă. Cu voia lui Dumnezeu, sperăm ca aceste eforturi să dea roade în interesul celor două țări.

6. -imagine fara descriere- (arabia-saudita_74142200.jpg)

Arabia Saudită

DefenseRomania: În ceea ce privește războiul din Ucraina, care se desfășoară de altfel la graniţele României, şi în contextul în care Regatul Arabiei Saudite e cel mai mare exportator de petrol din lume, în ce fel au fost afectate activitățile economice de criza generată de conflictul militar?

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Regatul are o poziție clară față de acest război şi și-a exprimat respingerea față de intervenția militară, dar în același timp, avem relații echilibrate cu toate părțile din acest război, ceea ce a facilitat eliberarea unui număr de prizonieri de naționalități diferite. Din punct de vedere umanitar, Regatul a oferit Ucrainei ajutoare alimentare și suport în valoare de 400 de milioane de euro.

DefenseRomania: În ce cheie putem citi apropierea Regatul Arabiei Saudite de Organizația de Cooperare de la Shangai, unde statul pe care îl reprezentaţi a devenit recent partener de dialog?

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Organizația de Cooperare de la Shanghai este o organizație internațională regională care include un număr de țări dezvoltate economic, iar oficialii din Regat au considerat că parteneriatul cu aceasta va avea un profit economic benefic pentru Regat. Lucrăm la Viziunea 2030, unul dintre fundamentele sale, pentru tranziția economiei noastre la o economie diversificată, iar acest lucru se va întâmpla doar printr-o multitudine de parteneriate și găsirea unor opțiuni care să susțină dezvoltarea şi creșterea țării noastre, lucru la care aspirăm.

DefenseRomania: Revenind în zona Orientului Mijlociu, unde Arabia Saudită este un factor de stabilitate, inclusiv în lupta împotriva terorismului, în luna martie a acestui an a avut loc un eveniment diplomatic major pentru regiune: Redeschiderea ambasadelor dintre Regatul Arabiei Saudite şi Republica Islamică Iran. Aş vrea să ne explicați impactul unei asemenea decizii pentru regiune.

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Când vorbim despre regiunea noastră, nu o putem separa de politica internațională, deoarece este indivizibilă, iar lumea a devenit un singur sat. Astăzi, lumea trece printr-o serie de crize şi conflicte, iar noi suntem o țară a păcii. În război, toată lumea pierde, si căutăm mereu să evităm diferențele şi dezacordurile. Dacă ele există, noi, ca diplomați, credem că există întotdeauna o posibilitate de a le rezolva.

Știți că Iranul este o țară vecină, iar noi nu îi anulăm existența, și nici nu ne dorim asta, şi sperăm ca relația noastră să fie deosebită, pentru că ceea ce ne uneşte este mai mult decât ceea ce ne desparte.

Stabilitatea regiunii şi a lumii în general se bazează pe neamestecul în treburile interne ale statelor şi pe respectarea suveranității acestora, precum și pe a nu sprijini o echipă în detrimentul alteia pentru a o întări cu arme, bani sau unul dintre elementele puterii care nu e sustenabil.

Ceea ce persistă, este o pace justă bazată pe dialog, cooperare şi construirea unei păci autentice, fără falsitate, înşelăciune, conspirație și trădare. Noi şi Iranul suntem musulmani şi ne respectăm angajamentele şi acordurile. Avem o apreciere pentru relațiile istorice de vecinătate, iar cooperarea noastră în realizarea unei păci durabile între noi va susține cu siguranță securitatea şi pacea în regiune şi ne va spori progresul comun.

3. Forțele Ar... (arabia-saudita-militari_21300700.jpg)

Forțele Armate ale Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

DefenseRomania: În contextul reluării relațiilor cu Iranul, care este poziția Arabiei Saudite cu privire la reluarea JCPOA - acordului nuclear cu Iranul?

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Arma nucleară este o armă de distrugere în masă, iar impactul său depăşeşte țara de fabricație, tara dezvoltatoare, utilizatoarea şi ţara țintă.

Prin urmare, suntem susținători ai dezarmării şi neprofilării armelor de distrugere în masă, iar Regatul este membru al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare. Cu siguranță nu vrem arme nucleare în regiunea noastră şi sperăm ca toată lumea să înțeleagă preocupările noastre, ar putea fi oportună implicarea țărilor predispuse. Doamne fereşte, în cazul unei scurgeri nucleare sau a unei explozii greşite, toată regiunea ar fi afectată.

Se presupune că țările din regiune ar trebui să fie implicate în dialogurile şi rundele acordului nuclear, iar aderarea lor la negocieri ar putea chiar să le avanseze şi să faciliteze convingerea Iranului dacă găseşte garanții din partea statelor vecine şi invers.

DefenseRomania: Aş dori Excelența Voastră, ca în final, mulțumindu-vă pentru dialog, să vă întreb ce mesaj le-ați transmite cititorilor şi urmăritorilor noştri, care sunt interesați într-un număr foarte mare de evoluțiile relațiilor internaționale și de evoluțiile din Orientul Mijlociu.

E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Aş dori să concluzionez faptul că Regatul este o țară prietenă cu România şi este o țară activă pe plan internațional, iar continuarea cooperării va servi interesele ambelor țări. Vorbesc cu mândrie despre țara mea și menționez că este activă, deoarece ea joacă un rol influent în regiune şi conduce lumea arabă şi islamică. Acest lucru a fost evident prin evacuarea a peste 6.000 de persoane de 11 naționalități din Sudan prin intermediul flotei sale maritime şi aeriene. De asemenea, acum găzduieşte discuții de pace între părțile implicate în conflictul din Sudan. Totodată, a găzduit o întâlnire la Jeddah care a contribuit la întoarcerea Siriei în Liga Arabă, iar toate aceste eforturi contribuie la stabilitatea şi securitatea lumii. Regatul are contribuții în domeniul mediului, contribuții în aprovizionarea cu petrol şi gaze, având contribuții și în domeniul asistenței umanitare. Suntem o țară importantă la nivel internaţional şi suntem mulțumiți de relațiile noastre internaționale deosebite şi de eforturile noastre în sprijinul păcii.

5. -imagine fara descriere- (arabia-saudita-2_98081100.jpg)

Arabia Saudită


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 

Ştiri Recomandate

Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
pixel