Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
24 oct, 20:48
Comandamentul Transporturilor și Forțele Spațiale din cadrul armatei americane au în vedere un viitor sistem de “autostrăzi spațiale” pe care Statele Unite, partenerii comerciali și aliații acestora ar putea efectua călătorii regulate pe Lună sau mai departe, folosind mai multe stații unde ar putea fi efectuate activitățile de reaprovizionare, realimentare și întreținere.

Departamentele americane se gândesc încă de pe acum să pună în funcțiune aceste noduri (hub-uri) orbitale nu doar pentru a face călătoria spre Lună, de 384.400 km, puțin mai confortabilă, dar și pentru a realiza acest lucru înaintea Chinei, după cum citează site-ul americanmilitarynews oficiali din domeniul apărării.

„Există un avantaj de primă mutare aici”, a declarat generalul de brigadă John Olson pe 22 octombrie, în cadrul unui seminar despre logistica spațială organizat de Asociația Națională de Transport pentru Apărare.

„Am văzut politici declarate, în special de către chinezi”, cu privire la ambițiile lor spațiale, a spus Olson. „Îmi propun să ajut națiunea noastră să avanseze în strânsă colaborare cu TRANSCOM și cu celelalte elemente de conducere ale noastre pentru a realiza primii acest lucru.”

„Pentru că astfel stabilim standardul, stabilim doctrina, guvernarea pe baza principiilor în care credem”, a întărit Olson. „Și, la fel cum engleza este limba Organizației Internaționale a Aviației Civile, cred că și pentru spațiu tot engleza trebuie să fie folosită [...], nu mandarina.”

G Ad:

 

SUA și China, într-o cursă pentru a reveni pe Lună

 

SUA și China sunt deja într-o cursă nu foarte subtilă pentru a reveni pe Lună. Primii care vor ajunge vor putea ocupa zonele lunare cele mai avantajoase pentru a construi o bază lunară care ar putea accesa gheața pentru a obține apă (în urmă cu un an, pe 26 octombrie 2020, NASA a publicat primele imagini cu o zonă a Lunii care conține gheață).

2. -imagine fara descriere- (spatiu-sua_13150500.jpg)

Tratatul din 1967 privind spațiul cosmic nu permite unei națiuni să revendice vreo zonă a Lunii și nici nu permite unei țări să pretindă suveranitate asupra spațiului. Însă dacă SUA și aliații săi vor să mențină accesul deschis către Lună și dincolo de aceasta, ar putea fi nevoiți să ajungă acolo înainte de China, consideră Olson.

„Ei cred că Luna este un destin evident pentru ei. Face parte din economia lor, face parte din ecuația lor de securitate [...].  Dacă China acumulează active pe Lună sau printr-un centru cislunar major și apoi face o revendicare teritorială asupra acelui pasaj, așa cum a făcut cu Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, asta ar putea fi problematic”, a mai precizat Olson.

Un material video prezentat la conferință a arătat cum pozițiile hub-urilor pe orbita joasă a Pământului, pe cea geosincronă și pe orbita cislunară ar oferi o cale eficientă de călătorie spre Lună.

„În acest deceniu, probabil până la jumătatea deceniului, vom începe să vedem că au loc primele operațiuni pe suprafața lunară”, a declarat în cadrul aceluiași eveniment Sam Ximenes, directorul executiv al Exploration Architecture Corporation (XArc).

Anul trecut, au fost investite peste 7,2 miliarde de dolari în companii spațiale mici, concentrate inițial pe accesarea spațiului și a orbitei terestre joase, iar acum se observă că banii se deplasează în domeniul facilităților spațiale de depozitare,  a mai declarat Ximenes, precizând că interesul va crește pe măsură ce mai multe companii  și țări stabilesc baze lunare. „Vor fi misiuni de reaprovizionare, pe măsură ce obținem baze acolo, va fi nevoia de schimbarea echipajelor, așa că acest lanț de aprovizionare spațială al viitorului va veni.”

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro