Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
24 oct, 09:34
Potrivit informațiilor furnizate pe 22 octombrie de Financial Times, Departamentul Apărării din Marea Britanie dispune de o structură specializată în activități financiar-bancare secrete, destinate în special combaterii acțiunilor Rusiei și Chinei în acest domeniu.
The British Special Air Service (SAS), foto: Captură YouTube via Business Insider

Structura a fost creată în urmă cu șase ani și este formată din foști bancheri și finanțiști. La acel moment, scopul acesteia a fost să împiedice activitatea teroristă comercială din Siria și Irak, experții concentrându-se în principal pe piața de mărfuri și pe fluxurile internaționale de capital.

Angajații grupului de lucru au colaborat cu forțele speciale, serviciile speciale, precum și cu Brigada 77 a departamentului de combatere a războiului informațional. Sarcina principală a acesteia constă în slăbirea capacității combative a inamicului prin limitarea accesului la finanțare.

„Cererea de specialiști ai departamentului este în creștere, pe măsură ce adversari precum Rusia și China exploatează zona gri dintre pace și război, folosesc arme cibernetice împotriva infrastructurii naționale și fac investiții comerciale în zone sensibile din străinătate”, se arată în materialul publicat.

Mareșalul Edward Stringer, care a supravegheat departamentul secret până la pensionarea sa în acest an, a declarat că încearcă să găsească elemente critice ale modelului de afaceri al inamicului, să le elimine și să facă înlocuirea lor cât mai dificilă.

G Ad:

 

Rusia denunță că măsura serviciilor de informații militare britanice e îndreptată împotriva ei

 

Potrivit site-ului rusesc Gazeta.ru, măsurile britanice de acest tip sunt evident îndreptate împotriva Rusiei, cu atât mai mult cu cât, recent, ministrul britanic pentru vecinătatea europeană și America, membru al parlamentului britanic din Partidul Conservator, Wendy Morton, a susținut că „activitatea nesăbuită” a Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Regatului Unit.

Comentariul autorului: Crearea unor astfel de structuri la nivelul serviciilor de informații militare a devenit de-a lungul timpului o necesitate, mecanismele financiare reprezentând, alături de cele diplomatice, principalele modalități pașnice prin care se poate evita escaladarea conflictelor și folosirea armelor. Aceste căi, utilizate de regulă conjugat, devin cu atât mai utile când părțile implicate sunt state puternic înarmate sau puteri nucleare, dar au un sistem economic vulnerabil.  

În special SUA și Marea Britanie, dar și UE folosesc pe scară largă mecanismul sancțiunilor economice aplicate începând de la nivel de stat, până la cel de individ, iar pentru impunerea corectă a acestora este nevoie structuri care să obțină informații precise ce pot fi convertite în argumente solide.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro