Armata britanică se confruntă cu un deficit de echipamente de minim 22 de miliarde de dolari
Forțele armate ale Marii Britanii se confruntă cu un deficit de echipamente de 17 miliarde de lire sterline (21,6 miliarde de dolari) în următorii 10 ani, a anunțat luni organul de supraveghere a cheltuielilor publice.
Aeronava britanică Typhoon FGR.Mk 4 execută misiuni din întregul spectru de operațiuni aeriene, inclusiv poliție aeriană, sprijin pentru pace și poate fi angajată în misiuni de mare intensitate / Foto: Royal Air Force
Oficiul Național de Audit (NAO) a estimat bugetul pentru noi arme și echipamente la 305,5 miliarde de lire sterline pentru perioada 2023-2033, cu 16,9 miliarde de lire sterline peste buget, cel mai mare deficit de la primul său raport din 2012.
O creștere bruscă a costurilor în programele nucleare și navale, pe măsură ce Marea Britanie lucrează pentru a-și înlocui descurajarea nucleară, precum și inflația ridicată au crescut previziunile pentru viitorul buget, a spus autoritatea de audit, citată de Reuters.
Acest lucru a dus la o „deteriorare semnificativă” a poziției financiare a Ministerului Britanic al Apărării.
Războiul Rusiei în Ucraina a evidențiat necesitatea unor cheltuieli militare suplimentare în Europa, Marea Britanie fiind un aliat important și furnizor de echipamente militare pentru Kiev. De asemenea, a investit în îmbunătățirea pregătirii propriilor echipamente și în extinderea fabricii de muniție.
Ministrul Apărării, Grant Shapps, a spus ca răspuns la raport că, deși guvernul anticipa presiunea bugetară, „Departamentul este încrezător că poate opera în limita bugetului său de echipamente”.
Au fost și scenarii în care Ministerul Apărării ar avea un excedent în 10 ani, a spus el.
La începutul acestui an, guvernul britanic a majorat cheltuielile pentru apărare cu încă 5 miliarde de lire sterline, ajungând la aproximativ 2,25% din produsul intern brut în acest an și anul viitor. Anterior, era de aproximativ 2%.
Shapps a spus că raportul NAO nu a luat în considerare ambiția guvernului de a crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB atunci când condițiile economice o permit.
„Ministerul Apărării admite că planul său de echipare pentru 2023-2033 inaccesibil”, a declarat șeful NAO, Gareth Davies.
Deficitul bugetar ar putea fi chiar mai mare, a spus NAO, deoarece planul de echipamente pe care l-a studiat nu include lucruri precum costul dezvoltării de noi capabilități sau extinderea duratei de viață a unor echipamente, inclusiv vehicule de luptă precum Warrior și Challenger 2 .
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News