"În privinţa planurilor regretabile de retragere a trupelor americane, voi invita la începutul sesiunii parlamentare, după vacanţa de vară, prim-miniştrii landurilor în cauză pentru a discuta despre modul în care Bundeswehr-ul poate sprijini regiunile afectate" de această decizie, a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer într-un comunicat. "Vom avea în vedere interesele germane şi europene. Adevărul este că o viaţă bună în Germania şi în Europa depinde tot mai mult de modul în care ne asigurăm propria securitate", a adăugat ea.
Armata americană a dezvăluit miercuri planurile sale de retragere a unor efective din Germania, după o lungă dispută între Donald Trump şi Berlin cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în cadrul NATO, dar a promis să menţină aproape o jumătate din aceste forţe în Europa pentru a face faţă tensiunilor cu Rusia.
Dintre cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, circa 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO, în special în Belgia şi Italia. Dar unii ar putea de asemenea să fie relocaţi în Polonia şi în ţările baltice, a anunţat miercuri Pentagonul, potrivit Reuters şi AFP. Aceste cifre sunt superioare celor pe care le anunţase Washingtonul în luna iunie. Anterior, guvernul american vorbise despre retragerea a circa 10.000 de soldaţi din Germania, transmite Agerpres.
Obiectivul acestei retrageri este strategic. Potrivit ministrului american al apărării, este vorba în special despre o manevră de descurajare faţă de Rusia. Chiar dacă numărul lor s-a diminuat după Războiul rece, Germania găzduieşte mai mulţi soldaţi americani decât oricare altă ţară europeană.
Retragerea acestor forţe americane ar putea avea un impact financiar important pentru oraşele vizate, în special Stuttgart, unde se află comandamentele pentru Europa şi Africa (Africom). De fapt, cartierul general militar pentru Europa urmează să fie transferat de la Stuttgart în Belgia. Comandamentul militar american pentru Africa, care se află tot la Stutttgart, ar putea fi de asemenea mutat. Fritz Kuhn, primarul Stuttgart, şi-a exprimat regretul faţă de această decizie, potrivit Deutsche Welle.
În acelaşi timp, ministrul de interne din landul Renania-Palatinat, unde îşi au baza 18.500 soldaţi americani, a subliniat că regiunea sa trebuie să se pregătească pentru "pierderi de locuri de muncă" din cauza acestei decizii.
Citește și: Trump atacă din nou Germania și spune că relația ei cu Rusia e motivul retragerii trupelor US Army
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.