La 17 noiembrie 2023, în timpul unei operațiuni desfăşurate în Fâșia Gaza, Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au făcut o descoperire importantă. În timpul căutării unor ascunzători ale Hamas, acestea au descoperit un sistem de lansatoare de rachete Badr-3 de origine iraniană. Această descoperire evidențiază o evoluție substanțială a capacităților balistice ale grupurilor armate care operează în Gaza.
scris de
S.I. Catalin
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că săptămâna aceasta au efectuat raiduri aeriene împotriva a "numeroase" situri Hamas, inclusiv depozite de arme, precum și împotriva unor operațiuni teroriste.
Între timp, trupe ale Brigăzii israeliene ''Bislamach'' și ale unității de elită de geniu ''Yahalom'' au efectuat un raid asupra unui avanpost al Jihadului Islamic din nordul Fâșiei Gaza, localizând rachete Badr-3 de fabricație iraniană, drone și alte arme, potrivit Times of Israel.
Sistemul de rachete Badr-3 de origine iraniană, cu o rază de acțiune estimată la 160 de kilometri și o încărcătură explozivă de 250 de kilograme, reprezintă un progres notabil în domeniul tehnologiei militare la care are acces Hamas.
IDF captured Badr-3 rocket in Gaza.
First unveiled by PIJ in 2019, the rocket carries a warhead weighing between 300 kg and 400 kg (661 pounds to 882 pounds), which is much heavier than warheads of most Palestinian rockets. pic.twitter.com/gB5fDLHr13
Capacitatea acestui sistem de a provoca pagube semnificative de la distanță îl transformă într-o amenințare strategică majoră pentru Israel. Această descoperire subliniază nu numai un risc sporit de securitate pentru Israel, ci și potențiala implicare a Iranului în înarmarea grupurilor armate din Gaza.
Pentru a înţelege cât de reală este amenințare de securitate pe care utilizarea acestor rachete o are asupra Israelului, publicaţia ArmyRecognition a făcut o trecere în revistă a evoluţiei arsenalului de rachete deţinut de grupările teroriste din Fâşia Gaza.
La începutul anilor 2000 și-a făcut apariția prima generație de rachete, Qassam, inspirate de rachetele rusești Katiușa. Aceste rachete, cu o rază de acțiune inițială de doar 2 km și o încărcătură explozivă de aproximativ 1 kg, au fost folosite împotriva țintelor apropiate, inclusiv a așezării Sderot. Deși cu capacități modeste, aceste prime rachete au simbolizat începutul unei noi ere în lupta armată a grupurilor din Gaza.
Între 2002 și 2005, rachetele Qassam au suferit îmbunătățiri semnificative. Raza de acțiune a acestor rachete a fost mărită la 16 km, iar încărcătura explozivă a fost îmbunătățită pentru a ajunge până la 10 kg. Această creștere a razei de acțiune și a puterii rachetelor Qassam a marcat un pas important în escaladarea amenințării reprezentate de aceste arme.
După 2005, grupurile armate din Gaza și-au diversificat și optimizat arsenalul. Au adoptat modele de rachete mai avansate, bazate pe modele rusești și chinezești. Printre aceste noi modele se numărau rachetele rusești Grad, cu o rază de acțiune de 20-40 km, precum și rachete inspirate de modele chinezești care ajungeau până la 45 km.
Mai recent, integrarea tehnologiilor străine și a rachetelor mai avansate a marcat un nou punct de cotitură. Rachete iraniene și siriene, în special Fajr 3 și M302, au fost introduse în arsenalul militanților. Aceste rachete au reprezentat un salt calitativ în ceea ce privește raza de acțiune și puterea, cu încărcături explozive de până la 175 kg.
În 2023, utilizarea rachetei Badr-3 de către Hamas a reprezentat un nou nivel ameninţare la adresa Israelului. Cu o rază de acțiune de 160 km și o încărcătură utilă de 250 kg, Badr-3 are capacitatea de a atinge ținte mult dincolo de granițele imediate ale Fâșiei Gaza, reprezentând astfel o amenințare strategică pentru o zonă vastă. Această evoluție a capacităților balistice ale grupurilor armate din Gaza indică o escaladare continuă a amenințării și o creștere a potențialului ofensiv al acestora în conflictul regional.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Editorialistul Matthew Luxmoor de la cotidianul american Wall Street journal a semnalat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei transferă grupuri mici de pușcași marini peste Nipru, pentru a-și consolida pozițiile de pe malul de est al râului, relatează publicația de propagandă rusă topcor.ru.
Forțele armate germane au antrenat până acum aproximativ opt mii de soldați ucraineni, în cadrul misiunii EUMAM a Uniunii Europene, au anunțat marți oficialii militari germani.
Trupele israeliene efectuează o lovitură „precisă și țintită” împotriva mișcării teroriste palestiniene Hamas în complexul celui mai mare spital din Fâșia Gaza, a anunțat armata într-un comunicat pe rețeaua de socializare X. Potrivit acesteia, operațiunea privește un o anumită parte a Spitalului Shifa. Potrivit martorilor, tancuri sunt la fața locului.
Rusia și-a transferat probabil sistemele de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Kaliningrad la Rostov pe Don, se arata într-o analiză a grupului de investigaţii media Bellingcat. Grupul de experţi ca a realizat raportul se bazează pe analiza imaginilor din satelit pentru perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.
Momentul în care vom vedea aeronavele de producție americană pe frontul ucrainean este destul de aproape, iar centrul de pregătire al piloților F-16, inaugurat luni în România are, cu siguranță, o contribuție importantă la Alianța F-16 pentru Ucraina.
Experții spun că deficitele în privința forțelor armatei SUA sunt îngrijorătoare, având în vedere situația globală de securitate din ce în ce mai volatilă.Pentagonul are o dilemă. „Finanțăm două războaie, două grupuri de luptă apără Israelul și nu am rezolvat problema cheie - recrutarea”
Statele din Golf sunt printre cei mai mari importatori de arme din lume, cheltuielile lor militare constituie un procent mare din bugetele lor generale, iar acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la repercusiunile războiului din Fâșia Gaza și tendința regiunii către o stare de instabilitate a cheltuielilor sale de apărare.
După ce inițial consorțiul germano-danez-olandez a anunțat că va dona Ucrainei 100 de tancuri Leopard 1A5 de fabricație germană, cele trei state donatoare, împreună cu Danemarca, care operează independent – au adăugat alte 95 de tancuri Leopard 1, scrie Forbes.
Preşedintele Joe Biden a cerut luni Israelului să protejeze principalul spital din Gaza, lângă care au loc lupte între armata israeliană şi luptătorii Hamas, transmite AFP.
O echipă de scufundări de elită a marinei israeliene a descoperit zeci de arme de foc și alte echipamente de luptă în timp ce inspecta coasta Fâșiei Gaza. Printre altele, a fost vorba de dispozitive explozive improvizate și muniție, citează The Jerusalem Post armata israeliană.
Războiul din Ucraina a intrat într-o fază în care nu mai e posibilă o lovitură surprinzătoare care ar putea asigura o victorie rapidă. Iar comandantul șef al forțelor armate ucrainene, într-o analiză recentă pentru The Economist, Valeri Zalujnîi, a recunoscut că s-au aflat într-un impas.
Militari ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor folosind o dronă FPV, în apropiere de linia frontului din Kupiansk. Sistemul rusesc de rachete sol-aer TOR are un preț de aproximativ 24 de milioane de dolari. Astfel, până în prezent, acest sistem de rachete este cea mai valoroasă ţintă distrusă de ucraineni cu drone care au un cost de aproximativ câteva sute de dolari.
Mai multe surse ucrainene, care citează reprezentanți ai Statului Major General din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, au informat, pe 12.11.2023, că generalul Zaluzhny a dat ordin pentru pregătirea unei noi linii de apărare între Mîkolaiv și Odesa.
Avioanele de război israeliene au vizat „infrastructura teroristă” din Siria după atacul din Siria asupra Golanului anexat, a anunțat armata israeliană.
O investigație comună derulată de The Washington Post și Der Spiegel, privind controversatul act de sabotaj de anul trecut soldat cu mai multe explozii care au afectat gazoductele ruse Nord Stream din Marea Baltică, a condus la identificarea unui ofițer ucrainean cu legături strânse cu serviciile de informații din Ucraina, care a jucat un rol central în planificarea și desfășurarea operației.
Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.
Rusia continuă să atace Avdiivka , dar fără rezultate importante. Bloggerii ruși susțin că trupele au pătruns la periferia satului Stepove, dar avansul nu a fost confirmat, iar Statul Major ucrainean a anunțat că atacurile au fost respinse, scrie ISW.
Ministerul Apărării Naționale al Lituaniei a anunțat, pe 10 noiembrie, că lansatoare de rachete ale sistemului antiaerian NASAMS, cu rază medie de acțiune, au fost livrate Ucrainei.
Mai multe canale rusești de pe Telegram au anunțat că, în dimineața zilei de 11.11.2023, militarii ruși au lovit aeroportul Borispil din Kiev cu rachete balistice. Ulterior, autoritățile de la Kiev au confirmat atacul executat de trupele ruse.
Conducerea armatei ruse, preocupată de ofensiva lansată pe direcțiile Avdiivka și Mariinka, a uitat să trimită sprijin pentru trupele sale care luptă în regiunea Herson.
Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
În portul Ciornomorske din Crimeea ocupată de ruși, în noaptea de vineri au fost înregistrate mai multe explozii, în timpul cărora s-ar fi spus că două bărci rusești de desant rapid, arată oficialii ucraineni.
Războiul din Ucraina a ajuns într-o fază a așa-numitului război pozițional, o încleștare care seamănă mai mult cu luptele și tacticile din Primul Război Mondial, combinate cu armele secolului 21.
Liderii europeni s-au angajat să furnizeze Ucrainei un milion de piese de artilerie, pe parcursul a 12 luni, dar se pare că nu vor putea să livreze cantitățile promise, scrie Bloomberg. Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană vor discuta această problemă săptămâna viitoare.
La întoarcearea din vizita oficială efectuată în Kazahstan, președintele rus, Vladimir Putin, a inspectat, probabil pe 09.11.2023, Statul major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, unde a audiat o serie de rapoarte privind evoluțiile înregistrate în cadrul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și s-a familiarizat cu noi modele de echipamente militare.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o "forţă credibilă" pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante, informează Agerpres, care citează Reuters.
Jihadul Islamic palestinian a difuzat joi o înregistrare video cu doi ostatici israelieni, o femeie în vârstă de 70 de ani şi un adolescent, despre care susţine că sunt reţinuţi în Fâşia Gaza, spunând că este gata să-i elibereze "dacă sunt îndeplinite condiţiile de securitate", relatează Agerpres, care citează AFP.
O dronă americană de tip MQ-9 Reaper a fost doborâtă în largul coastelor Yemenului. Drona a fost doborâtă de rebelii Houthi, un proxy al Iranului, care sunt înarmați de Teheran cu armament modern și care poartă un război inclusiv împotriva Arabiei Saudite.
Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete, informează Agerpres, care citează AFP.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.
Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres, care citează AFP.
Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.
Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești, Stoltenberg a anunțat că livrarea de avioane F-16 către Ucraina va începe cât mai curând posibil, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Visul de a zbura precum un pilot adevărat nu este la îndemâna oricui. Mai ales pentru antrenamentul specialiștilor, au fost create simulatoare de zbor care oferă experiențe foarte realiste. Dezvoltarea acestora vizează instruirea piloților pentru companii aeriene civile și militare.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.