Armata ucraineană a confirmat atacul asupra navei ruse Ivan Khurs. Au fost publicate imagini cu momentul în care o dronă maritimă loveşte cu succes ţinta
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
scris de
S.I. Catalin
La câteva ore după declaraţiile generalului rus Igor Konașenkov, armata ucraineană a publicat o înregistrarea video realizată cu camera uneia dintre dronele maritime utilizate pentru lovirea navei ruse Ivan Khurs.
Nava de recunoaștere Ivan Khurs a fost atacată pe 24 mai, la ora 5:30, de trei drone navale la 140 de kilometri nord-est de strâmtoarea Bosfor.
The Russian Ministry of Defense has announced that the Ivan Khurs, a Project 18280 Surveillance Ship with the Russian Black Sea’s Fleet was Attacked last night by Ukrainian Forces utilizing at least 3 Unmanned-Speedboats containing Explosives, All of the Boats are claimed to have… pic.twitter.com/2FW3Io2kmC
În aceeași zi, Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat imagini cu un atac asupra navei Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în timpul căruia una dintre drone a fost distrusă. Serviciul de presă a publicat o declarație potrivit căreia toate țintele au fost interceptate, iar nava a continuat să îndeplinească misiuni în Marea Neagră.
Cu toate acestea, la 25 mai, o altă înregistrare video, realizată de camera de la bordul uneia dintre dronele maritime, a fost publicată pe rețelele de socializare. În imagini se poate observa că ruşii încearcă distrugerea acesteia, dar drona lovește pupa navei.
În acest moment, nu se știe cu certitudine care este starea navei și ce daune a reușit să îi provoace drona navală kamikaze. Cu toate acestea, în locul impactului se află compartimentul motorului.
Deocamdată, oficialii departamentului rus de apărare neagă în continuare că nava nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) nu a fost lovită de drone.
Nu este pentru prima dată când navale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) sunt atacate, fiind utilizate drone navale: pe 29 octombrie 2022 a fost publicat un material video cu momentul în care o dronă maritimă (USV) a atacat Fregata 11356R Amiral Makarov, care devenise actuala navă amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră după scufundarea crucișătorului Moskva.
Ucraina intenționează să-si creeze propria flotă de drone maritime kamikaze
Deși la început au existat doar teorii cu privire la dronele care ar fi putut fi folosite, ulterior s-a aflat că atacul asupra Fregatei 11356R Amiral Makarov a fost efectuat de drone ucrainene și că Ucraina intenționează să creeze propria flotă de astfel de drone maritime kamikaze pentru a lupta împotriva navelor Flotei rusești din Marea Neagră. Din câte se pare, ucrainenii au folosit acelaşi tip de drona pentru a ataca acum nava Ivan Khurs.
DefenseRomania a scris în toamna anului trecut ca pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, Ucraina a demarat o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24.
Mai concret, Ucraina strage bani pentru a achiziţiona mai multe drone navale de tipul celor care au fost folosite în timpul atacului de la sfârșitul lunii octombrie asupra flotei ruse de la Marea Neagră.
În general, cu noile USV-uri, precum și cu o creștere a numărului acestora, sunt așteptate noi atacuri din jurul apelor care înconjoară Peninsula Crimeea ocupate temporar, și că unul dintre ele va produce pagube serioase navelor Flotei ruse de la Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Sursele de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au informat, pe 29.03.2023, că, după o escală de câteva zile în portul Djibouti, petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord a părăsit portul african și se deplasează spre nord, în Marea Roșie, cu o viteză de șapte noduri.
Cel mai nou submarin francez de atac cu propulsie nucleară a început, pe 27 martie, testele pe mare, înainte de a fi livrat către Forțele Navale, în a doua jumătate a acestui an. Submarinul Duguay-Trouin a făcut prima ieșire pe mare în zilele de 27 și 28 martie, în largul bazei navale din Cherbourg, având la bord echipajul albastru”, a anunțat, marți, Ministerul Forțelor Armate franceze, într-un comunicat de presă.
La șantierul naval Remontowa Shipbuilding din Gdansk, Polonia, a avut loc, marţi, o ceremonie care a dat startul începerii construcției celui de-al patrulea dragor de mine din seria Kormoran II, potrivit presei poloneze. Directorul şantierului naval Remontowa Shipbuilding, Aleksandra Tesmer, a precizat într-un comunicat de presă că nava este construită în baza unui contract aprobat la 26 iunie anul trecut de către ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak. Navele de tip Kormoran II sunt folosite pentru a căuta, identifica și distruge minele marine, pentru a efectua misiuni de recunoaște ale căilor navigabile şi pentru a ghida alte nave prin zonele cu pericol de minare. Polonezii susţin că războiul din Ucraina a dovedit cât de important este ca Forţele Navale Poloneze să fie înzestrate cu nave de tip dragor de mine pe care să le folosească în Marea Baltică: multe mine navale au plutit în derivă şi au ajuns în zona apelor teritoriale turce și române, printre altele, paralizând transportul maritim comercial într-o mare parte a Mării Negre.
Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.03.2023, echipajele submarinelor Kolpino și Stary Oskol au executat lansări practice de torpile din imersiune, în cadrul unui exercițiu.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
După ce în 2021, Marea Britanie a trimis portavionul Queen Elizabeth II în Orientul Îndepărtat, ajungând până în Japonia, după doi ani și jumătate Italia va face același același lucru. Portavionul italian Cavour, având la bord avioane de luptă F-35 va naviga spre finalul anului 2023 sau începutul lui 2024 spre Japonia, potrivit conducerii Forțelor Navale ale Italiei.
Pentru prima dată avionul secret de luptă al Marinei americane apare într-o propunere de buget. E vorba de proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a. F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21.
Potrivit agenției de presă Anadolu din Turcia, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat, pe 15.03.2023, că, în prezent, autoritățile turce monitorizează îndeaproape situația din jurul incidentului cu drona americană MQ-9 Reaper din Marea Neagră și mențin diverse contacte cu partenerii de la Washington.
Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 14.03.2023, în cadrul flotei a început executarea unui antrenament de comandament și stat major, la care participă aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare, ce vor desfășura exerciții practice cu trageri de luptă.
Programul de submarine cu propulsie nucleară, derulat de Australia împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie, va costa între 178 de miliarde de dolari și 245 de miliarde de dolari, în următoarele trei decenii, a declarat marţi un oficial din domeniul apărării, acesta fiind cel mai mare proiect de apărare din istoria Australiei.
Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.
Celebrul actor american Tom Cruise, interpretul personajului Maverick din cunoscuta serie de filme artistice Top Gun a vizitat, recent, portavionul din clasa Nimitz, USS George H.W. Bush (CVN 77).
Anul acesta se vor împlini patru ani de când asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a fost declarată câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”. Dar contractul niciodată semnat.
După ce timp de 76 de ani Forțele Armate Britanice și-au desfășurat tradiționalul exercițiu întrunit (naval aerian și terestru) în apele din zona Scoției, Londra a decis ca în acest an să mute exercițiul cu aproape 2.000 de km spre nord-est, în proximitatea coastei de nord a Norvegiei.
Publicația americană Newsweek a anunțat faptul că, în timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să se dezvolte, comandanții și observatorii militari ai Statelor Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea flotei de submarine a Rusiei aflate la mii de mile distanță, în largul coastelor SUA.
Marina Turciei a primit oficial nava TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu cu designul unui portavion ușor. „Bijuteria” Marinei turce va putea opera inclusiv în Marea Neagră. Lipsesc însă, din motive evidente, avioanele americane F-35 Lightning II.
Războiul din Ucraina a pus Rusia într-o situație în care consolidarea marinei militare a devenit o problemă de maximă importanță. Deși doar flota Mării Negre și parțial Flotila Mării Caspice au fost utilizate pe timpul agresiunii, rușii au pierdut deja 18 nave de război și nave auxiliare. În plus, intenția Suediei și Finlandei de a adera la NATO impune ca Flota de Nord să fie în centrul atenției ca fiind cea mai capabilă dintre forțele navale rusești, deși a fost întotdeauna lăsată ultima în ceea ce privește finanțarea.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe conturi de Twitter și Telegram, un detașament de nave din cadrul Flotei ruse de Nord, format din fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Akademik Pashin a părăsit portul sirian Tartus în urmă cu câteva zile și se îndreaptă spre Strâmtoarea Gibraltar, urmând să părăsească Marea Mediterană.
Era 1995, anul în care Delfinul, singurul submarin al României, a efectuat ultima sa misiune și ultima imersiune. Doar că povestea se putea termina cu o adevărată tragedie pentru Marina română.
Inforadar, portalul Ministerului Apărării Naționale, semnalează apariția unei știri false care acreditează ideea că România și SUA vor construi o bază militară în Delta Dunării în baza unui acord secret.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 03.03.2023, echipajul submarinului diesel-electric Petropavlovsk-Kamchatsky aparținând Flotei din Oceanul Pacific a lansat o rachetă de croazieră Kalibr din imersiune, din acvatoriul Mării Japoniei.
Misterul din jurul reîntoarcerii, oarecum surprinzătoare, a distrugătorului american USS Porter (DDG-78) în Europa, după doar cinci luni de la plecarea sa, începe să se lămurească. Nava, din clasa Arleigh Burke, a sosit, pe 2 martie la Rostock, în Germania, pentru o vizită programată în port, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea (SIXTHFLT) a SUA.
Un număr impresionant de nave militare și avioane de luptă din 21 de țări membre NATO au participat, timp de o săptămână și jumătate, la cea de-a noua fază a seriei de activități de pregătire navală și aeriană - Proiectul ”Neptun”.
Agenția iraniană Tasnim a anunțat că nave de război iraniene au traversat Canalul Panama și au acostat în portul Rio de Janeiro. Acesta reprezintă primul marș al marinei militare iraniene, din istoria sa, în jurul lumii și prima prezență a navelor sale în apropierea continentului american.
În premieră, în Congresul american, există o lege privind strategia Statelor Unite la Marea Neagră. E vorba de „Black Sea Security Act 2022”, proiect legislativ istoric care va accentua rolul României la Marea Neagră.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.02.2023, citând o sursă aparținând Ministerului Apărării din Africa de Sud, că nave de luptă din cadrul Forțelor Navele ale Rusiei, Chinei și Africii de Sud, care participă la exercițiul naval comun cu numele de cod “Mozi-2”, au ieșit sâmbătă în Oceanul Indian, demarând astfel partea activă a exercițiului.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.