Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Arsenalul nuclear al SUA, mutat în Polonia? Expert german: Acest lucru forţează Varşovia să regândească chestiunea descurajării nucleare
20 mai, 22:58
Mai multe oficialităţi americane au în vedere Polonia ca viitoare gazdă a arsenalului nuclear al SUA în Europa, după ce social-democraţii germani au redeschis dezbaterea despre ţara care ar trebui să rămână sub umbrela protectoare a Washingtonului. Ultimele evoluţii au nemulţumit însă Rusia, puternicul vecin al Poloniei, comentează miercuri Euractiv.com.

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, în prezent şi director interimar al Serviciilor Naționale de Informații, a acuzat Berlinul că subminează politica NATO de descurajare nucleară, deoarece unii social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.

Richard Grenell a acuzat guvernul german că nu îşi îndeplineşte partea sa de obligaţii în cadrul politicii NATO de descurajare nucleară, iar misiunea diplomatică americană a dat publicităţii o declaraţie ce reamintea Berlinului că promisese să contribuie la capabilităţile NATO.

Acest lucru a reamintit şi despre Declaraţia de la Varşovia din 2016, în care liderii statelor Alianţei Nord-Atlantice au afirmat că ''scopul fundamental al capabilităţii nucleare a NATO este de a apăra pacea, a preveni coerciţia şi a descuraja agresiunea''.

Citeşte şi: Statele Unite și-au modernizat armele nucleare stocate în Germania, în toamna anului 2019

Ambasadoarea SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, a sugerat că în eventualitatea în care Germania ar urma să încerce 'să reducă potenţialul său nuclear şi să slăbească NATO, probabil Polonia - care îşi asumă partea sa, înţelege riscurile şi este în flancul estic al NATO - ar putea găzdui capabilităţile''.

Un expert în studii de securitate şi politica externă atrage atenţia că o astfel de mutare ar putea genera dezechilibre la nivelul mediului de securitate din Europa.

Twitter Ulrich Speck, expert în cadrul German Marshall Fund, a scris intr-o postare pe Twitter că: ,,Germania poate abandona descurajarea nucleară. Acest lucru forţează Polonia să regândească chestiunea descurajării nucleare. Şi asta motivează Rusia să-şi intensifice strategia de influenţă în Europa Centrală şi de Est. Rezultatul: mai mult conflict în est, Europa slăbită.''

Deşi Varşovia nu a căutat în mod oficial o asemenea soluţie, posibilitatea a fost discutată începând din decembrie 2015 de actualul ambasador al Poloniei la NATO, Tomasz Szatkowski, care la acea vreme era adjunct al ministrului apărării, potrivit Agerpres.

Totuşi, relocarea armelor nucleare americane în Polonia ar fi ''costisitoare, neînţeleaptă militar întrucât ar face armele mai vulnerabile la un atac preemptiv şi cauzatoare de discordie în interiorul NATO'', a avertizat Steven Pifer, fost diplomat american în Polonia.

 

Contextul


Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Spre exemplu, Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. În tot acest context, Georgette Mosbacher, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Polonia, transmite printr-un mesaj că Varșovia și-ar putea asuma acest rol în cazul în care Berlinul dă înapoi.

,,Sperăm că Washingtonul și Varșovia sunt conștiente de natura periculoasă a unor astfel de declarații, care agravează și mai mult relațiile Rusia-NATO în această perioadă deloc ușoară din istoria lor'', a spus Maria Zakharova, precizând şi faptul că o astfel de decizie ar periclita baza securităţii europene, deja afectată de decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF).

La auzul declaraţiei ambasadoarei SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, cu privire la faptul că Polonia ar putea să își asume prezența nucleară americană în cazul în care Germania va refuza să o facă în continuare, Rusia a reacţionat.

Retorica americană privind mutarea armelor nucleare americane din Germania în Polonia este un factor care înrăutățește relațiile dintre Rusia și NATO, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zakharova.

Maria Zakharova vrea că Statele Unite să-şi retragă tot arsenalul nuclear din Europa

,,Aducerea focoaselor americane pe teritoriul SUA ar fi o contribuție reală la consolidarea securității europene. Rusia a luat o astfel de decizie cu mult timp în urmă, aducând toate armele nucleare pe teritoriul său național", a precizat ea.

Totuşi, ceva i-a scăpat în mod intenţionat purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe, şi anume ca până în acest moment Statele Unite nu au emis în mod oficial nicio declaraţie cu privire la faptul că Polonia ar putea să își asume prezența nucleară americană în cazul în care Germania va refuza să mai facă acest lucru, ci acest subiect a fost adus în discuţie strict de ambasadoarea SUA la Varșovia, într-o postare pe pagina sa de Twitter şi nu într-un cadrul oficial.

Maria Zakharova a ţinut să acuze Statele Unite că s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), dar a uitat să spună şi de ce.

Rusia a fost cea care a încălcat tratatul nuclear INF, nu SUA

Răspunsul este strâns legat şi de o altă afirmaţie mai puţin adevăra a Mariei Zakharova, cum că Rusia şi-a retras arsenalul nuclear din Europa. În primul rând, Statele Unite au ales să se retragă anul trecut din tratatul INF, deoarece încă de la mijlocul anilor 2000, Rusia a proiectat, produs şi desfăşurat teste de zbor ale sistemului său de rachete interzise – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune care încălcau prevederile acestui tratat.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro