Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
15 aug 2022, 20:10
Războiul din Ucraina stagnează de câteva luni în faza actuală în care cele mai importante tipuri de arme implicate sunt sistemele de artilerie și rachete, responsabile pentru majoritatea pierderilor suferite de ambele părți.
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia are încă rezerve extinse de astfel de echipamente, în mare parte moștenite de la Uniunea Sovietică. Înainte de invazie, Rusia avea în serviciu peste 2.000 de sisteme de artilerie autopropulsată de diferite calibre. În cadrul acestora se regăsesc sisteme de calibrul 152,4 mm, considerate corespondentele sistemelor de 155 mm ale NATO, obuziere de 122 mm cu o rază de foc mai scurtă,  mortiere de 120 mm, dar și cu sisteme de 203 și 240 mm capabile să distrugă cele mai rezistente blindaje și inclusiv să folosească muniție nucleară. Cantitativ, având în vedere potențialul general de foc, acest tip de armament face din Rusia o putere incontestabilă în domeniul artileriei autopropulsate.

Însă, în ceea ce privește performanțele tipurilor individuale de sisteme, problema este diferită. În armata rusă domină încă sistemele de calibru mic ceea ce se traduce într-o rază de foc mult mai mică decât, spre exemplu, sistemele autopropulsate moderne PzH 2000 sau Krab.

Pentru un anumit sistem de artilerie, raza de foc este una dintre cele mai importante caracteristici tehnice, care determină în ce măsură acesta îndeplinește cerințele câmpului de luptă. În cazul artileriei rusești cu tunuri autopropulsate, acest parametru a fost neglijat ani de zile din cauza încercării de a menține compatibilitatea cu muniția produsă în deceniile de existență a URSS.

 

Mai puțin performante, dar mai multe

 

Raza scăzută de acțiune urma să fie compensată de numărul de sisteme de artilerie aflate în exploatare. Este cazul, de exemplu, sistemului 2S19 Msta-S, care, datorită acestei limitări, are o rază de foc de doar 24-26 km atunci când se folosește muniție obișnuită.

O altă caracteristică importantă pe care ar trebui să o aibă un sistem modern de artilerie este precizia focului. Cu toate acestea, în cazul majorității obuzierelor rusești autopropulsate, adesea nu se poate vorbi despre atingerea nivelului de precizie obținut de omoloagele occidentale. Rușii consideră însă că pot compensa și acest neajuns cu cantitatea de mare de sisteme autopropulsate, care este încă uriașă, reprezentând echivalentul însumat al pieselor deținute de Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Spania și Italia.

 

Zece tipuri de obuziere autopropulsate

 

Astfel, pe cantități și tipuri de sisteme de artilerie autopropulsate aflate în serviciul de luptă înainte de invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia deținea: 150-230 de sisteme 2S1 “Gvozdika”, 800 de sisteme 2S3 “Akația”, 40-60 de sisteme 2S4 “Tyulpan”, 100-115 sisteme 2S5 “Giatsint”, 60-100 de sisteme 2S7 “Małka” (“Pion”), 280 sisteme 2S9 “Nona”, 500-800 sisteme 2S19 “Msta-S”, 42-50 sisteme 2S23 “Nona-SVK”, peste 50 de sisteme 2S34 “Hosta” și 70-75 de sisteme 2S35 “Koalitia-SV”.

Datele furnizate sunt valori aproximative bazate pe mai multe liste din surse deschise. Determinarea numărului exact al tipului de echipament deținut, ținând cont de politica de informare a Rusiei, este probabil imposibil de realizat în prezent. Este de menționat că multe dintre sistemele de artilerie nu sunt uniforme în ceea ce privește echipamentul, astfel încât un tip de artilerie autopropulsată poate include trei subtipuri, cum este cazul sistemului 2S19 Msta-S.

Din enumerarea anterioară rezultă însă că, în cel mai bun caz, Rusia avea la dispoziție doar 570-875 de obuziere autopropulsate moderne, care puteau concura în pe anumiți parametrii cu corespondentele lor NATO. Cea mai mare parte dintre echipamente reprezintă standardul anilor 1970-80, mai ales când vine vorba de raza de acțiune.

Desigur, de-a lungul anilor, pe tipurile mai vechi de obuziere s-au efectuat diverse lucrări de modificare și modernizare, urmărindu-se creșterea unor parametri precum mobilitatea și precizia focului la un cost redus.

 

Rezistența ucraineană a impus umblarea la stocuri

 

Nu se știe câte piese de artilerie au pregătit rușii pentru invazia Ucrainei, însă, în imaginile obținute în cele 170 de zile de război se pot vedea practic toate sistemele menționate mai sus, cu excepția Koalitia-SV. Această prezență diversificată conduce la ideea că, foarte probabil, comandanții ruși nu au avut la îndemână cantitatea necesară de un anumit tip de obuziere, de exemplu 2S19 Msta-S care ar fi fost cele mai așteptate în lupta împotriva sistemelor NATO.

Acest lucru se poate explica fie prin pagubele produse de armata ucraineană, fie prin dorința de a nu consuma cele mai bune echipamente într-un moment în care Rusia impune totuși ritmul luptei.

Însă primirea de noi sisteme de artilerie de către Ucraina, cu o rază de acțiune care depășește majoritatea omoloagelor rusești, provoacă pierderi mai mari pentru ruși, pe care aceștia trebuie să le compenseze. Dacă în cazul pierderii sistemelor Gvozdika sau Akația înlocuirea va fi destul de ușor de realizat datorită stocurilor uriașe deținute încă, în ceea ce privește sisteme precum 2S23 “Nona-SVK” sau 2S19 “Msta-S” lucrurile stau exact invers.

Ca răspuns la creșterea numărului de sisteme Krab, PzH 2000 sau Cesar, în Ucraina, rușii au decis să scoată 2S7 “Malka” (“Pion”) din depozite, care sunt singurele ce pot contracara rezonabil  sistemele NATO. În imaginile cu transporturi feroviare s-au putut vedea și 2S5 “Giatsint”, care pot compensa oarecum dezechilibrul în rază de acțiune, dar cu prețul preciziei focului și protecției extrem de scăzute a personalului.

 

Rezerve uriașe de tehnică de artilerie

 

Se estimează că rezerva Rusiei de artilerie autopropulsată mai numără: 2000 de sisteme 2S1 “Gvozdika”, 1000 de sisteme 2S3 “Akația”, 390 de sisteme 2S4 “Tyulpan”, 850 sisteme 2S5 “Giatsint”, 260 de sisteme 2S7 “Małka” (“Pion”), 500 sisteme 2S9 “Nona”, și 150 de sisteme 2S19 “Msta-S”.

După cum vedem, Rusia are în rezervă o cantitate uriașă din acest tip de echipament, suficientă pentru a satura frontul pentru o bună perioadă. Aceste date vin de dinainte de invazie și, din imagini, rezultă că, cel mai probabil, o mulțime de 2S19 “Msta-S” au fost repuse în funcțiune, ca și în cazul sistemelor 2S7 “Małka” (“Pion”).

În prezent, Rușii au cea mai mare densitate în sisteme cu raza de foc de 15-30 km, Acest lucru creează o oportunitate pentru ucraineni, care, cu obuzierele de 155 mm și muniție modernă, vor putea răspunde mai eficient artileriștilor ruși. Următoarele luni de luptă vor însemna pentru ucraineni creșterea capacității de exploatare a avantajului conferit de sistemele mai performante venite din vest, pentru a compensa în primul rând cantitatea mijloacelor ruse și apoi, pe alocuri, calitatea acestora.

Conștienți de situația reală, rușii intenționează în prezent să operaționalizeze două noi sisteme de artilerie autopropulsată, și anume obuzierul pe roți 2S43 “Małva” de 152 mm și sistemul de artilerie pe șenile 2S42 “Lotos” de 120 mm. Introducerea acestora în serviciu ar permite rușilor să mărească raza de foc în cazul mortierelor autopropulsate și să crească mobilitatea unităților înzestrate cu obuziere, însă, în pofida unor prezentări bombastice, până acum nu a fost dat în exploatare niciun astfel de sistem. Primul va fi probabil Lotos, care urmează să finalizeze testele de fabrică și militare anul acesta.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Bătălia pentru Crimeea va începe mai devreme? Rusia sapă tranșee, iar Ucraina trebuie să convingă Occidentul că este capabilă să elibereze peninsula
NATO trece la nivelul următor: Țările membre lucrează la un document de importanță majoră care să le pregătească pentru un conflict de mare intensitate - Bloomberg
NATO temperează discuţiile cu privire la furnizarea de avioane către Ucraina: Nu este acum cea mai urgentă problemă
Rapoarte ISW/British Intelligence: Armata rusă își propune să atace pe întreaga linie a frontului din Ucraina, dar nu a reușit să pregătească suficient trupele recent mobilizate
SUA nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete de tip ATACMS: Stocul de arme este mult prea limitat
Moscova caută să umple golul francez. Rusia caută aliați într-o regiune a Africii considerată mult timp „protectorat” francez
Demonstrație americană de forță în Marea Chinei de Sud – exercițiu comun a trei grupuri navale de luptă
Rolul de lider al Riadului în lumea arabă împiedică Arabia Saudită să normalizeze relațiile cu Israelul
Indiciile arată că ofensiva rusă a început în Donbas. Liniile de apărare ale Ucrainei - bombardate masiv pe o lungime de 300 km
De ce cere Ucraina avioane după tancuri Abrams și Leopard 2? Cu actualul sprijin victoria împotriva Rusiei ar putea dura între 3-5 ani
Foto: NATO Allied Air Command
EXCLUSIV
Scenariul Iugoslavia nu s-a repetat în Ucraina din două motive. Hari Bucur-Marcu: Dacă orice stat din lume ataca precum Rusia, s-ar fi intervenit militar
EXCLUSIV
Rusia vs. Ucraina, în așteptarea marii ofensive. Cine și când va încerca să rupă frontul? | Hari Bucur-Marcu, la Obiectiv EuroAtlantic
Suedia desfășoară de urgență sistemul ”Patriot” în portul Goteborg. Decizia copiază o mutare similară a Poloniei care a trimis o baterie antiaeriană lângă Varșovia
Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes
Mai mulţi oficiali de la Pentagon susţin că Ucraina nu poate recupera prea curând Peninsula Crimeea
NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei
Bugetul pentru apărare al Poloniei va ajunge în 2023 la 4% din PIB
Ofensiva ucraineană s-a oprit din cauza Occidentului? Raport ISW: Livrarea cu întârziere a armamentului promis a făcut ca armata ucraineană să nu mai poată înainta pe front
Patru lecții pentru țările din Golf într-un posibil război cu Iranul după aventura Rusiei în Ucraina: De la importanța alianțelor la eșecul armelor sovietice
SUA cred că ar fi găsit cheia pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei: Etichetarea datelor, anunțată de Pentagon
R. Moldova, sub atacul hibrid al Rusiei. Ucraina a avertizat încă din 2022 scenariul prin care FSB rus va încerca să răstoarne guvernul pro-european
Ministrul german al Apărării: Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție"
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova
EXCLUSIV
R. Moldova privește spre NATO cuprinsă de teama războiului și a imperialismului rus | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
CSIS avertizează SUA: Rachetele LRASM care pot lovi eficient China s-ar epuiza în șapte zile în caz de război. Provocări pentru industria SUA
Armata rusă pierde tot mai mult teren în fața Wagner Group. Mercenarii - dotați cu avioane de luptă și tancuri moderne T-90S
”Trebuie să fim cu un război înainte”. Franța vrea în liga mare: Crește achizițiile militare cu 30% și încearcă cooptarea Germaniei în proiectul pentru întărirea ''suveranităţii'' UE
Ezitările privind Ucraina ar putea costa scump Europa. ”Comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică” - Aurescu

Ştiri Recomandate

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene: Cei mai buni piloţi ucraineni mor în timp ce noi aşteptăm să primim avioane F-16
UE își propune să furnizeze Ucrainei aproape 1 milion de obuze și aprobă planul de cumpărare ”la comun” a muniției
Rusia mută confruntarea din aer sub apă: Submarinele rusești din Marea Neagră au executat lansări de torpile
Macedonia de Nord a oferit Ucrainei avioane Su-25: Aceste aeronave sunt aceleaşi pe care Skopje le-a achiziţionat în 2001 de la Kiev
Japonia plănuiește investiții de 75 de miliarde de dolari în zona Indo-Pacific pentru a contracara influența Chinei
Pregătirea unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse: Forțele Armate Ucrainene îl ''recheamă sub arme'' pe fostul comandant al Trupelor de Desant din perioada 2015 - 2019
Chiar dacă Ucraina se afla în război, industria aeronautică ucraineană a livrat motoarele pentru elicopterul de atac turcesc T929
Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă
„Bătălia de la Stalingrad în sens invers”. Igor Strelkov spune că Bahmutul ar putea însemna o mare rușine pentru Rusia
NATO pregătește 3 planuri regionale de apărare și 300.000 de militari pentru flancul estic - ”Cordonul sanitar” care trebuie să oprească Rusia
Livrarea în Ucraina a sistemului antiaerian Samp/T (MAMBA) intră în linie dreaptă: Militarii ucraineni au încheiat instrucția din Italia
Președintele ceh, gen. Pavel: Forțele Armate ale Ucrainei vor avea o singură șansă pentru o mare contraofensivă
Rusia a „repetat” intens doborârea dronei MQ-9 Reaper a SUA. Un Su-27 a încercat același lucru cu un Bayraktar TB2 ucrainean (Video)
O nouă demonstrație de forță a SUA: Bombardierul strategic B-52H, trimis la aproximativ 16 km de granița cu regiunea rusă Kaliningrad
Europa reîncepe să parieze pe tancuri la mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece: România a ales să comande 54 de tancuri Abrams, iar Polonia a comandat 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3
Marea bătălie pentru Insula Șerpilor: Serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR) a publicat noi imagini din timpul eliberării insulei de sub ocupaţie rusă
Tanchiştii ruși, care operează T-90M, sunt instruiţi cum să lupte cu tancurile Leopard 2, Challenger 2 şi M1A2 Abrams în Ucraina (Foto/Video)
Turcia și Egiptul fac pași istorici spre reconciliere: Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă de atac. UAV-ul ANKA-3 a fost prezentat publicului (Foto)
Cum văd sud-coreenii cooperarea cu industria poloneză de apărare: Polonia nu este doar clientul nostru, ci este partenerul nostru în producția de armament
Presa britanică, după incidentul cu drona MQ-9: Rusia a fost aproape de șase ori de a declanșa un război direct cu NATO
Momentul în care o unitate a forţelor ucrainene pentru operaţii speciale distruge zece tancuri ruseşti în Donetk (Foto/Video)
România continuă să organizeze exercițiul multinațional „Sea Shield” în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea
Un oficial turc le dă ruşilor planurile peste cap: S-ar putea să nu mai fie nevoie de S-400", deoarece Turcia și-a dezvoltat propriul sistem de apărare antiaeriană
Bahmutul rezistă. În pofida tuturor șanselor, Ucraina reușește să livreze apărătorilor din oraș muniție, alimente și echipamente medicale
Mandatul de arestare, începutul sfârșitului pentru Putin? Peste 120 de țări au obligația să aplice decizia, chiar dacă Moscova vine cu argumente false că Putin nu poate fi arestat
Forțele Aeriene ale SUA s-au răzgândit în privința numărului de avioane F-15EX Eagle II pe care le vor achiziţiona
T-90M Proryv, cel mai modern tanc al armatei ruse, ''disecat'' de armată ucraineană (Foto/Video): Este mai mult un T-72 cu componente occidentale
Comandantul forțelor terestre ucrainene: Rușii din Bakhmut își folosesc toate forțele, lupte în curs de desfășurare din trei părți ale orașului
Momentul în care un tren încărcat cu tehnică militar a deraiat în Brașov (Video)
Italia își trimite portavionul Cavour în Japonia cu scopul de a-și extinde angajamentul în zona indo-pacifică
Rusia spune că din punct de vedere juridic Putin nu poate fi arestat de nicio autoritate străină