Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Statele Unite sunt partenerul strategic cheie al Greciei. Atena va moderniza bazele militare utilizate de forțele militare americane
11 oct, 14:59
Atena și Washingtonul sunt de acord să investească în continuare în cele patru baze militare utilizate deja de forțele armate americane din Grecia, ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), a declarat recent ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos.
 Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia

Nikos Panagiotopoulos a declarat că Grecia şi Statele Unite au hotărât să investească și mai mult în cele patru baze militare pe care forţele militare americane le utilizează deja.

Panagiotopoulos a precizat că, în acest stadiu, aprofundarea cooperării este mai importantă decât construirea altor baze militare, aşa cum era stipulat anterior că ar urma să se întâmple.

Pe baza prevederilor existente ale MDCA, forțele armate americane au, în afară de baza navală a golfului Souda din Creta, o prezență rotativă în mai multe alte locații, precum Stefanovikeio, portul Alexandroupoli și baza aeriană Larisa.

Atena spera că SUA își vor spori prezența în mai multe locații din Grecia, deși o opțiune pe care a oferit-o anterior, a bazelor aeriene și navale de pe insula Skyros, a fost deja respinsă de americani.

G Ad:

Panagiotopoulos a subliniat că viitoarea vizită a ministrului de externe Nikos Dendias la Washington, pe 14 octombrie, pentru a se întâlni cu omologul său, secretarul de stat Antony Blinken, va avea ca principal subiect pe agenta consolidarea parteneriatului strategic între cele două părți.

"Statele Unite ale Americii sunt și vor continua să fie un partener strategic cheie al Greciei", a spus Panagiotopoulos. „ Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA)’’, reflectă această relație, care a fost aprofundata constant în ultimii ani.”

În luna mai, DefenseRomania a precizat într-o scurtă analiza că Statele Unite încearcă să-și sporească prezența militară în Grecia, în mare parte pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Ankara şi Washington.

O prezență militară mai sporită a SUA este luată în considerare deoarece relațiile dintre Grecia și Turcia continuă să se deterioreze.

Această decizie vine şi pe fondul unor incertitudini cu privire la direcţia în care se îndreaptă Turcia sub administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

În ultimii ani, Armata SUA și-a aprofundat prezenta militară în Grecia și și-a extins cooperarea cu aceasta. Statele Unite au forțe militare impresionante staționate la baza navală din Golful Souda, precum și în Creta, Alexandroupoli, Larissa și Stefanovikeio. 

Ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), există planuri pentru alte patru baze militare, iar Grecia a oferit SUA posibilitatea de a alege din 22 posibile locaţii unde aceste baze ar putea fi amplasate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro