Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Atenție la “Iron Dome”. Sistemul israelian a fost aproape de a doborî și un F-15 propriu în timpul conflictului din Fâșia Gaza
15 iul, 14:30
Sistemul israelian de apărare antirachetă “Iron Dome” a fost aproape să doboare un avion de vânătoare F-15I al Forțelor Aeriene Israeliene. Incidentul a avut loc în luna mai, în timpul operațieii ”Gardianul Zidurilor” desfășurate împotriva militanților din Fâșia Gaza, după cu a informat postul israelian de televiziune “Channel 12”.

Potrivit informațiilor date publicității, sistemul a lansat o rachetă Tamir asupra unei aeronave F-15I aparținând forțelor proprii, care evolua în spațiul aerian al zonei Gaza, în pofida faptului că avionul transmitea semnalul de identificare ”prieten sau inamic” (“friend or foe”).

În prezent, există două ipoteze privind cauzele incidentului. În prima se presupune că racheta a fost direcționată accidental către avion, iar cea de-a doua are în vedere posibilitatea ca focul asupra avionului să fi fost deschis în mod deliberat, întrucât sistemul antiaerian l-a identificat drept o țintă inamică.

Indiferent de ipoteză, cert este că racheta lansată nu a lovit avionul, operatorul reușind să comande autodistrugerea acesteia cu putin timp înainte de impact, iar avionul, deși a suferit unele avarii provocate de schijele rachetei detonate, a aterizat în siguranță și nimeni nu a fost rănit.

Forțele de Apărare Israeliene au confirmat incidentul, dar au refuzat să dea detalii cât timp ancheta nu s-a finalizat oficial. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Israeliene a declarat totuși că incidentul a avut loc în luna mai a acestui an, în timpul ostilităților împotriva mișcării Hamas, și a subliniat că evenimentul a reprezentat o ”lecție învățată” pentru această categorie de forțe armate.

G Ad:

Comentariul autorului: Atrage atenția faptul că spațiul aerian al Israelului a rămas deschis în perioada 10 - 21 mai, când au avut loc confruntările dintre armata israeliană și mișcarea Hamas, iar acest lucru s-a bazat exclusiv pe încrederea în buna funcționare a sistemului “Iron Dome”.

Cu toate acestea, incidentul cu F-15I este al doilea care ar putea pune la îndoială fiabilitatea sistemului. La scurt timp după finalizarea operației din Gaza, armata israeliană a informat că a fost doborât din greșeală un UAV Skylark, care a fost confundat cu o țintă inamică.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro