Doar cinci nave de desant din Clasa ''Ropucha'' mai sunt în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, dintr-un total anterior de 13, după scufundarea navei ''Caesar Kunikov'' la 14 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk. Nava mare de desant ''Caesar Kunikov'' a fost scufundată în dimineața zilei de 14 februarie, în apropiere de litoralul orașului Alupka din Peninsula Crimeea, de către dronele navale Magura V5, au anunţat surse din cadrul Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR).
scris de Cristian Soare
Nava rusă de desant ''Caesar Kunikov'', care ar fi fost scufundată într-un atac cu drone pe 14 februarie 2024, trece prin Bosfor în fața Saray Burnu din Istanbul, Turcia, la 14 decembrie 2015. Sursa Foto: Arif Hudaverdi Yaman/Getty Images).
De asemenea, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că a fost o operațiune comună între armată și serviciile de informații militare.
Dmitro Pletenchuk a declarat că doar cinci din cele 13 nave "775" (nume de cod pentru navele ruseşti de desant din clasa Ropucha) au rămas în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră.
Forbes a scris pe 14 februarie că au rămas doar patru nave de desant în urma scufundării navei ''Caesar Kunikov'', o flotă care cuprindea atât nave din clasa Ropucha, cât și din clasa Tapir.
Potrivit Serviciului ucrainean de Informații Militare GUR), nava ''Caesar Kunikov'' avea la bord, în mod normal, un echipaj format de până la 87 de persoane. Nu este clar la momentul publicării acestui articol câți membri ai echipajului se aflau pe navă în momentul în care aceasta s-a scufundat.
Serviciile ucrainene de informații au precizat că operațiunile de căutare și salvare nu au avut succes.
Nava soră a navei Caesar Kunikov, Novocherkassk, a fost "complet distrusă" de un atac cu rachete ucrainene în decembrie 2023, în timp ce era ancorată la Feodosia, în Crimeea ocupată, au precizat atunci chiar surse din cadrul Ministerul britanic al Apărării.
Novocherkassk era o navă de dimensiuni medii, cu o lungime de aproape 113 metri, proiectată pentru misiuni de desant și poate transporta vehicule blindate. Are un echipaj de aproximativ 87 de persoane și poate transporta alţi 240 de militari cu tot cu echipamente.
Potrivit site-ului Flotei ruse din Marea Neagră, ''Caesar Kunikov'' are specificații similare. Nu se știe, la momentul publicării acestei știri, câți membri ai personalului se aflau la bordul navei în momentul în care aceasta a fost scufundată de ucraineni.
Ambele nave au fost avariate anterior de atacurile lansate de Armata ucraineană asupra orașului portuar Berdiansk, în martie 2022. Nava de desant din clasa Tapir, Saratov, a fost, de asemenea, distrusă.
Nava de desant Minsk a fost, de asemenea, distrusă într-un atac de ucraineni asupra șantierului naval Sevmorzavod din Crimeea ocupată în septembrie 2023.
Site-ul Flotei ruse a Mării Negre a precizat că, începând cu 2024, în flotă au mai rămas doar cinci nave de debarcare, printre care și Caesar Kunikov.
Ucraina a lovit în mod repetat flota rusă din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă, inclusiv scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral, în aprilie 2022 și un atac devastator cu rachete asupra sediului flotei din Crimeea ocupată, care ar fi ucis peste 30 de ofițeri ruşi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2024, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, a început executarea exercițiului strategic Ocean-2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific, Oceanul Arctic, Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică. (Video)
Portul rusesc Novorossiik a fost ținta unui atac al ambarcațiunilor fără pilot ucrainene în noaptea de 5 septembrie. Sirenele au început să sune la 1:20 dimineața.
În cadrul unui interviu acordat postului propagandistic de televiziune Zvezda al Ministerului rus Apărării, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Alexander Moiseev, a declarat, pe 02.09.2024, că în Marea Azov va fi creată o mare unitate operativă, care va fi responsabilă de situația din regiune.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.
În India, a avut loc ceremonia oficială de acceptare în Forțele Navale a unui nou submarin echipat cu rachete nucleare. Ministerul indian al Apărării a anunțat că submarinul „INS Arighaat”, cu propulsie nucleară, al doilea clasa Arihant, a fost pus în funcțiune în Marina Indiei, pe 29 august 2024.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au anunțat că, pe 29.08.2024, un submarin rusesc din clasa Kilo a părăsit Marea Baltică, fiind însoțit de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.
Marina americană a instalat cu succes primul centru de război aerian fără pilot (UAWC) din lume la bordul portavionului George HW Bush (CVN 77). De aici viitorii piloți de drone vor controla operațiunile aeriene ale UAV-urilor de ultimă generație de realimentare aeriană MQ-25 Stingray.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 19.08.2024, un detașament de nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), format din fregata Neustrashimy și petrolierul Yelnya, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Planul Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost de a ajunge la Gurile Dunării și a ocupa Odesa, încercare nereușită de desant maritim în 24 februarie 2022, momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Parte a planului ocupantul a reușit să cucerească Insula Șerpilor, de unde s-a retras însă neputând să susțină ocupația după ce a eșuat să rupă întreg litoralul Ucrainei.
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Deși nu există un program oficial privind demararea achiziției de drone maritime, sau implicarea industriei privind dezvoltarea acestor tipuri de nave, se pare că atât decidenții politici cât și cei militari sunt de acord că dronele navale trebuie prioritizate.
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.
Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina a precizat recent că rușii au reușit să captureze una dintre dronele maritime kamikaze Măgura utilizate de serviciile de informații ucrainene pentru a ținti facilitaţi ale Flotei ruse din Marea Neagră, în ciuda faptului că dronele sunt echipate cu sisteme de autodistrugere.
Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.
Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.
Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a anunțat, miercuri, renunțarea la navele militare, elicopterele și dronele învechite sau considerate prea costisitoare pentru a mai fi întreținute. În Parlament, ministrul laburist a atribuit nevoia de reducere a costurilor "moștenirii tragice" de la conservatori, care au fost la putere 14 ani înainte de înfrângerea lor la alegerile din iulie. Acesta a spus că fosta conducere a lăsat "o gaură neagră în valoare de un miliard de lire sterline în planurile de apărare".
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
Pe 20 noiembrie sau în aceste zile Rusia ar intenționa să lanseze o rachetă experimentală asupra Ucrainei, probabil de tip RS-26 Rubezh, într-o versiune non-nucleară. Astfel de informații sunt diseminate în mod activ pe canalele ucrainene de pe Telegram, pe fondul unui avertisemnt din partea Ambasadei SUA la Kiev. Dar ele sunt preluate intens și dezvoltate și de presa de propagandă pro-război rusă.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, aflat într-un turneu în Golf, a declarat, marți, la Abu Dhabi, că a discutat cu omologii săi din regiune necesitatea sprijinirii armatei din Liban, unde Israelul poartă un război deschis împotriva Hezbollahului.
Personalul român de la Șantierul Naval de la Galați se poate lăuda cu o nouă performanță notabilă: Den Helder, a doua navă militară construită aici începe testele pe mare și se îndreaptă spre țara de destinație.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, generalul Valeri Zalujnîi, le-a spus soldaților ucraineni care se antrenează în Marea Britanie că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai brutal și i-a îndemnat să aibă grijă de ei și să nu uite ce apără.
Președintele Ucrainei avertizează asupra pericolului de a pierde războiul dacă SUA reduc substanțial sprijinul militar. Remarca a fost făcută de Zelenski, într-un interviu acordat Fox News în contextul trecerii a 1.000 de zile de război și a câștigării de Donald Trump a alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Avioanele daneze F-16 au început să ajungă în Ucraina, Royal Danish Air Force livrând primul lot de șase avioane de luptă avansate. Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Frederiksen a dezvăluit, de asemenea, că alte 13 F-16 urmează să fie livrate în viitorul apropiat, subliniind angajamentul continuu al Danemarcei de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei în contextul conflictului în curs.
November 20, 2024 _ Hanwha Aerospace Romania has pledged to give vital support for Romania’s military modernization and the reinforcement of NATO’s eastern flank in response to the ongoing security challenges and threats coming from the war in Ukraine.
Suedia a afirmat miercuri că a detectat deplasări ale unor nave ce corespund în timp şi spaţiu cu momentul secţionării a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică, pe care mai multe ţări le investighează ca posibile acte de sabotaj, relatează agenţiile Agerpres, EFE şi Reuters.
Ministrul de externe al Estoniei a declarat că liderii din Europa ar trebui să se pregătească să trimită trupe în Ucraina pentru a susține un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, o inițiativă probabilă a președintelui ales al SUA, Donald Trump. Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat că trupele din Europa după război ar trebui să descurajeze o nouă agresiune rusă dacă Ucraina nu reușește să adere la NATO.
Comentând publicarea noii doctrine nucleare revizuite a Rusiei, Pentagonul a declarat că nu a fost surprins de decizia Moscovei, dar nu a văzut niciun semn că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing organizat marți, 19 noiembrie.
Potrivit agenției de presă Reuters, Ambasada Statelor Unite de la Kiev a primit miercuri, 20 noiembrie, informații despre un posibil atac aerian masiv al trupelor ruse asupra capitalei ucrainene. După cum susține și agenția slovacă TASR, care a preluat informația de la Reuters, din acest motiv, ambasada americană va fi închisă.
E.S. Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România (2019-2021), semnează de la Mar a Lago un editorial înainte de alegerile prezidențiale din România.
Filiala din Germania a companiei MBDA a inițiat extinderea facilităților sale de producție din Schrobenhausen, Bavaria, printr-o ceremonie de inaugurare la care au participat personalități importante, inclusiv ministrul german al apărării, Boris Pistorius și directorul general al MBDA Germania, Thomas Gottschild. Această investiție strategică vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare, inclusiv rachete Patriot PAC-2 GEM-T, mine antitanc PARM și rachete antitanc Enforcer.
Presa rusă a semnalat, pe 20.11.2024, că în Ucraina se discută despre reducerea numărului de lovituri asupra porturilor și navelor de luptă rusești din zona Mării Negre, inclusiv din Peninsula Crimeea. Experți militari ucraineni recunosc că numărul atacurilor a scăzut într-adevăr în mod semnificativ, dar spun că există motive obiective pentru acest lucru.
Comisia Europeană a aprobat achiziționarea în comun a sistemelor avansate de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM în cadrul „Inițiativei comune de apărare împotriva rachetelor aeriene în Europa” (JAMIE). Această decizie importantă, prezentată la 14 noiembrie 2024, vizează consolidarea capacităților de apărare aeriană a șase state membre ale Uniunii Europene - Germania, Slovenia, Bulgaria, Austria, Estonia și Letonia - ca răspuns la posibilele amenințări venite din partea Rusiei.