Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avem parlamentari români care cer scuze Rusiei după atrocitățile sovietice. Ratăm însă marea problemă
18 apr 2021, 20:12
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV

Una din aceste drame este masacrul de la Fântâna Albă, unde peste 3.000 de bărbați, femei, bătrâni și copii au fost masacrați de mitralierele sovietice în timp ce încercau să treacă granița din Bucovina ocupată în țara-mamă România.

Faptul că în 2021 - când Federația Rusă nu doar că nu își asumă crimele sovietice, dar și duce o campanie violentă de deturnare a adevărului istoric - avem persoane care cer scuze Moscovei în contextul unor asemenea masacre nu ar trebui să fie o știre ci să reprezinte simple incidente izolate. Atunci când asemenea declarații sunt făcute de un senator român, lucrurile se complică.

Sigur că o asemenea declarație stârnește pe lângă controverse și deliciul presei. Rusia face mereu rating și „vinde” mai ales în această perioadă când Putin a accelerat pedala agresivității pe care oricum a uitat piciorul în ultimii ani.

Dar pe lângă can-can și emoție, lucruri firești de altfel în contextul atingerii unui subiect atât de sensibil, ratăm un fapt real, cu consecințe pe termen lung și care se desfășoară sub ochii noștri: Propaganda rusă a trecut la un alt nivel.

G Ad:

 

Rusia, „vecina” României

 

Aș fi vrut să evit să numesc senatorul respectiv din motive evidente. O fac întrucât voi cita declarația ei. În mod sigur cei care până acum ați parcurs aceste rânduri ați realizat că e vorba despre senatoarea independentă Diana Șoșoacă, o prezența ai zice exotică și care a intrat în Parlament pe listele AUR, formațiune care s-a dezis de ea și a exclus-o.

"În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei față de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanșezi un conflict diplomatic din care noi putem ieși terfeliți într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricțiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relații diplomatice și așa precare cu vecinii", spunea în urmă cu câteva zile Diana Șoșoacă, după ce la începutul acestei luni unii dintre cei care protestau împotriva restricțiilor au huiduit Ambasada Federației Ruse în contextul în care se împlineau exact 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Nu pot să nu remarc faptul că doamna Șoșoacă folosește termenul de „vecin” când face referire la Federația Rusă. Nu am dubii că doamna senator nu și-ar dori o astfel de vecinătate, dar din fericire pentru noi acest lucru nu se mai întâmplă de mai bine de trei decenii. Iar dacă Marea Neagră a fost de-a lungul istoriei singurul vecin prieten al României, istoria a sărit-o pe doamna senator care i-a ratat toate lecțiile: Federația Rusă se află la polul opus.

 

Propaganda rusă s-a metamorfozat și prinde contur politic. Iar acest lucru e cu adevărat îngrijorător

 

Problema mare nu o constituie faptul că o asemenea declarație a fost făcut. Nici măcar că ea a fost făcută, cu bună știință sau nu, de un senator al României. Adevărata problemă e că propaganda rusă a trecut în România, după mulți ani, la următoarea etapă. Ea s-a metamorfozat și prinde, încet dar sigur, contur politic.

Fie că ne place sau nu Rusia, trebuie să admitem câteva lucruri. Unul din aceste truisme e că rușii se pricep la acțiuni de dezinformare, război psihologic și propagandă. Așa cum alt truism este că Moscova a avut și are o diplomație redutabilă.

Simplul fapt că fiecare stat din regiune percepe Rusia în alt mod este o dovadă a eficienței războiului hibrid rus. Greșim dacă ne imaginăm că propaganda rusă se adresează doar idioților utili care militează împotriva vaccinurilor sau cipurilor 5G. Acest narativ e doar instrumentul.

În Cehia, spre exemplu, unde sentimentul anti-rus nu acaparează întreaga societate - Primăvara de la Praga pare atât de departe - propaganda rusă prezintă Moscova ca pe o alternativă politică. Iar state unde e folosit acest narativ mai există.

Într-o Românie rusofobă, și e dificil să contraargumentezi acest sentiment, e greu să vii să prezinți Rusia ca o alternativă politică. Cum la fel de greu e în Polonia, statele baltice etc.

Iar atunci când știi că joci pe un teren potrivnic și nu ai șanse de izbândă, te folosești de tactica all in și încerci să controlezi tărâmul conspirațiilor, dar folosind în același timp fără încetare narative anti-europene, capcană în care pică multe persoane cu sentimente reale față de România. Acest narativ repetă la nesfârșit „teoria coloniei” potrivit căreia România nu mai e decât o „colonie a Occidentului” și în special a Americii. Faptul că un asemenea narativ e ușor de demontat nici nu mai contează pentru cei cu ochelari de cal care urmează canonic mesajul propagandistic și care nu vor putea explica niciodată cum România a ajuns să aibă pe cap de locuitor un PIB mai mare decât Federația Rusă ori că țara noastră se află la ani lumină, inclusiv din punct de vedere economic, față de Republica Moldova sau Ucraina, toate pornind de la același nivel după prăbușirea URSS. Acesta este într-adevăr un paradox. Propaganda rusă are nu de puține ori succes în rândul ultranaționaliștilor, cu toate că ei ar trebui să fie primii pe care rusofobia să îi mâne în această confruntare ideologică.

 

Riscăm să avem un partid pro-rus asumat în Parlament

 

Mai îngrijorător decât faptul că mesajul propagandei ruse a ajuns în Parlament prin senatoarea menționată e că derapajul Dianei Șoșoacă nu a fost unul accidental. 

Un asemenea discurs nu doar senatoarea îl promovează, ci și cei din jurul ei, „amazoanele” care luptă pentru aceeași cauză ideologică. E o acțiune bine structurată și organizată. Un astfel de exemplu de influencer este Oana Lovin. Nu trebuie să ai o expertiză elaborată să îți dai seama că ea a lucrat intens la îmbunătățirea calităților oratorii și, folosindu-se de carisma nativă, e printre puținele „vedete de social media” care își asumă o agendă pro-Kremlin. Tactica e una inteligentă. Publicul țintă e reprezentat de marea masă a persoanelor simple care au azi acces la internet și a căror temeri și probleme reale din viața de zi cu zi sunt speculate. Iar după ce au acaparat atenția acestora și empatizează fals cu problemele lor, urmează asaltul cu mesaje ideologice.

Așa au ajuns asemenea personaje, transformate în vedete, să fie urmărite de mii de oameni. Trebuie doar să ieșiți din bula voastră și să realizați armata ideologică pe care apostolii pro-ruși o conturează prin rețelele de socializare.

Această tactică implică o muncă de sisif. Ea nu e una ușoară și nu a apărut în ultimele câteva luni. E o acțiune bine pusă la punct și asumată. Unii îi numesc pe cei care cad pradă unor asemenea mesaje idioți utili, alții naivi. Nu cred că trebuie judecați. Poate ar trebui să ne întrebăm unde am greșit de am permis ca o asemenea pătură socială să fie vulnerabilizată de mesajele propagandei ruse și ce e de făcut măcar acum, în al 12-lea ceas.

Altfel riscăm ca în următorii ani, pe fondul crizelor politice și economice cauzate și de pandemie să ne trezim în 2024 cu o surpriză mai mare decât cea din 2020: Și anume, un partid asumat pro-rus să atingă pragul de 5%! Ar fi pentru prima dată în istoria post-decembristă când în Parlamentul României am avea un asemenea partid care să își asume încă de la început o agendă anti-europeană și pro-rusă.

Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea un fapt imposibil, azi nu mai poate fi negat: Propaganda rusă a trecut de la etapa de acaparare a idioților utili prin diferite temeri ale societății, mesaje sociale, economice sau medicale pentru ca mai apoi să însămânțeze veninos mesajul ideologic, la un contur politic. Ignorând această metamorfozare nu facem decât să ne uităm în altă parte când știm că lângă noi se nasc monștri.

Notă: Textul reprezintă opinia autorului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina

Ştiri Recomandate

Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
Bulgaria nu are presiunea României pentru piloți de F-16, dar suferă la MiG-uri: Negocieri pentru motoare din Polonia pentru MiG-29
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Rușii fug de mobilizare. Gen. Cristian Barbu: Riscul e ca luptători paramilitari ruși să se infiltreze în Europa
Lupta de gherilă, fără limite: „Tocilarii” de la universitățile tehnice ucrainene fac drone care sprijină efortul de război
„Valiza nucleară” a Rusiei. Experții militari explică procedura pe care Putin trebuie să o urmeze înaintea lansării și consecințele unui atac
Rusia are în vedere crearea „Districtului Crimeea” prin unificarea teritoriilor ocupate pe care le va anexata din Ucraina
New Strategy Center prezintă în SUA un studiu despre importanţa strategică a Insulei Şerpilor
Operațiunea de eliberare a regiunii Harkov | Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene, imagini din timpul contraofensivei
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent rus care coordona atacurile cu drone kamikaze asupra Odesei
Compania Raytheon, selectată de U.S. Air Force pentru a dezvolta rachete de croazieră hipersonice
O nouă generație de tancuri americane: Compania General Dynamics anunţă prezentarea lui AbramsX (Video)
Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse” (Foto)
Armata SUA vrea o nouă rachetă ghidată antitanc care să fie mai bună decât cea utilizată de sistemul Javelin
Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea cu arme nucleare ''nu este o cacealma''
Mike Pompeo: Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul trebuie să înceteze
Serbia și Rusia semnează un acord de consultare în materie de politică externă
Turcia a anunțat alternativa dacă SUA nu deblochează achiziția de F-16: Avioane Eurofighter Typhoon din Europa
Securitate energetica: Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei, pe parcursul misiunii de poliţie aeriană efectuată de Forţele Aeriene Spaniole
Bilanțul negru al pierderilor Rusiei în Ucraina: Peste 2.500 de tancuri și blindate, iar cel puțin o treime au fost capturate
Dronele turcești au surprins blindate americane M1117 pe insulele grecești demilitarizate din Marea Egee
Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”
Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene
Generalul Dimitri Bulgakov, responsabil cu logistica Armatei ruse în Ucraina, înlocuit cu „măcelarul din Mariupol”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro