Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avem parlamentari români care cer scuze Rusiei după atrocitățile sovietice. Ratăm însă marea problemă
18 apr 2021, 20:12
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Sursă foto: Kremlin

Una din aceste drame este masacrul de la Fântâna Albă, unde peste 3.000 de bărbați, femei, bătrâni și copii au fost masacrați de mitralierele sovietice în timp ce încercau să treacă granița din Bucovina ocupată în țara-mamă România.

Faptul că în 2021 - când Federația Rusă nu doar că nu își asumă crimele sovietice, dar și duce o campanie violentă de deturnare a adevărului istoric - avem persoane care cer scuze Moscovei în contextul unor asemenea masacre nu ar trebui să fie o știre ci să reprezinte simple incidente izolate. Atunci când asemenea declarații sunt făcute de un senator român, lucrurile se complică.

Sigur că o asemenea declarație stârnește pe lângă controverse și deliciul presei. Rusia face mereu rating și „vinde” mai ales în această perioadă când Putin a accelerat pedala agresivității pe care oricum a uitat piciorul în ultimii ani.

Dar pe lângă can-can și emoție, lucruri firești de altfel în contextul atingerii unui subiect atât de sensibil, ratăm un fapt real, cu consecințe pe termen lung și care se desfășoară sub ochii noștri: Propaganda rusă a trecut la un alt nivel.

 

Rusia, „vecina” României

 

Aș fi vrut să evit să numesc senatorul respectiv din motive evidente. O fac întrucât voi cita declarația ei. În mod sigur cei care până acum ați parcurs aceste rânduri ați realizat că e vorba despre senatoarea independentă Diana Șoșoacă, o prezența ai zice exotică și care a intrat în Parlament pe listele AUR, formațiune care s-a dezis de ea și a exclus-o.

"În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei față de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanșezi un conflict diplomatic din care noi putem ieși terfeliți într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricțiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relații diplomatice și așa precare cu vecinii", spunea în urmă cu câteva zile Diana Șoșoacă, după ce la începutul acestei luni unii dintre cei care protestau împotriva restricțiilor au huiduit Ambasada Federației Ruse în contextul în care se împlineau exact 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Nu pot să nu remarc faptul că doamna Șoșoacă folosește termenul de „vecin” când face referire la Federația Rusă. Nu am dubii că doamna senator nu și-ar dori o astfel de vecinătate, dar din fericire pentru noi acest lucru nu se mai întâmplă de mai bine de trei decenii. Iar dacă Marea Neagră a fost de-a lungul istoriei singurul vecin prieten al României, istoria a sărit-o pe doamna senator care i-a ratat toate lecțiile: Federația Rusă se află la polul opus.

 

Propaganda rusă s-a metamorfozat și prinde contur politic. Iar acest lucru e cu adevărat îngrijorător

 

Problema mare nu o constituie faptul că o asemenea declarație a fost făcut. Nici măcar că ea a fost făcută, cu bună știință sau nu, de un senator al României. Adevărata problemă e că propaganda rusă a trecut în România, după mulți ani, la următoarea etapă. Ea s-a metamorfozat și prinde, încet dar sigur, contur politic.

Fie că ne place sau nu Rusia, trebuie să admitem câteva lucruri. Unul din aceste truisme e că rușii se pricep la acțiuni de dezinformare, război psihologic și propagandă. Așa cum alt truism este că Moscova a avut și are o diplomație redutabilă.

Simplul fapt că fiecare stat din regiune percepe Rusia în alt mod este o dovadă a eficienței războiului hibrid rus. Greșim dacă ne imaginăm că propaganda rusă se adresează doar idioților utili care militează împotriva vaccinurilor sau cipurilor 5G. Acest narativ e doar instrumentul.

În Cehia, spre exemplu, unde sentimentul anti-rus nu acaparează întreaga societate - Primăvara de la Praga pare atât de departe - propaganda rusă prezintă Moscova ca pe o alternativă politică. Iar state unde e folosit acest narativ mai există.

Într-o Românie rusofobă, și e dificil să contraargumentezi acest sentiment, e greu să vii să prezinți Rusia ca o alternativă politică. Cum la fel de greu e în Polonia, statele baltice etc.

Iar atunci când știi că joci pe un teren potrivnic și nu ai șanse de izbândă, te folosești de tactica all in și încerci să controlezi tărâmul conspirațiilor, dar folosind în același timp fără încetare narative anti-europene, capcană în care pică multe persoane cu sentimente reale față de România. Acest narativ repetă la nesfârșit „teoria coloniei” potrivit căreia România nu mai e decât o „colonie a Occidentului” și în special a Americii. Faptul că un asemenea narativ e ușor de demontat nici nu mai contează pentru cei cu ochelari de cal care urmează canonic mesajul propagandistic și care nu vor putea explica niciodată cum România a ajuns să aibă pe cap de locuitor un PIB mai mare decât Federația Rusă ori că țara noastră se află la ani lumină, inclusiv din punct de vedere economic, față de Republica Moldova sau Ucraina, toate pornind de la același nivel după prăbușirea URSS. Acesta este într-adevăr un paradox. Propaganda rusă are nu de puține ori succes în rândul ultranaționaliștilor, cu toate că ei ar trebui să fie primii pe care rusofobia să îi mâne în această confruntare ideologică.

 

Riscăm să avem un partid pro-rus asumat în Parlament

 

Mai îngrijorător decât faptul că mesajul propagandei ruse a ajuns în Parlament prin senatoarea menționată e că derapajul Dianei Șoșoacă nu a fost unul accidental. 

Un asemenea discurs nu doar senatoarea îl promovează, ci și cei din jurul ei, „amazoanele” care luptă pentru aceeași cauză ideologică. E o acțiune bine structurată și organizată. Un astfel de exemplu de influencer este Oana Lovin. Nu trebuie să ai o expertiză elaborată să îți dai seama că ea a lucrat intens la îmbunătățirea calităților oratorii și, folosindu-se de carisma nativă, e printre puținele „vedete de social media” care își asumă o agendă pro-Kremlin. Tactica e una inteligentă. Publicul țintă e reprezentat de marea masă a persoanelor simple care au azi acces la internet și a căror temeri și probleme reale din viața de zi cu zi sunt speculate. Iar după ce au acaparat atenția acestora și empatizează fals cu problemele lor, urmează asaltul cu mesaje ideologice.

Așa au ajuns asemenea personaje, transformate în vedete, să fie urmărite de mii de oameni. Trebuie doar să ieșiți din bula voastră și să realizați armata ideologică pe care apostolii pro-ruși o conturează prin rețelele de socializare.

Această tactică implică o muncă de sisif. Ea nu e una ușoară și nu a apărut în ultimele câteva luni. E o acțiune bine pusă la punct și asumată. Unii îi numesc pe cei care cad pradă unor asemenea mesaje idioți utili, alții naivi. Nu cred că trebuie judecați. Poate ar trebui să ne întrebăm unde am greșit de am permis ca o asemenea pătură socială să fie vulnerabilizată de mesajele propagandei ruse și ce e de făcut măcar acum, în al 12-lea ceas.

Altfel riscăm ca în următorii ani, pe fondul crizelor politice și economice cauzate și de pandemie să ne trezim în 2024 cu o surpriză mai mare decât cea din 2020: Și anume, un partid asumat pro-rus să atingă pragul de 5%! Ar fi pentru prima dată în istoria post-decembristă când în Parlamentul României am avea un asemenea partid care să își asume încă de la început o agendă anti-europeană și pro-rusă.

Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea un fapt imposibil, azi nu mai poate fi negat: Propaganda rusă a trecut de la etapa de acaparare a idioților utili prin diferite temeri ale societății, mesaje sociale, economice sau medicale pentru ca mai apoi să însămânțeze veninos mesajul ideologic, la un contur politic. Ignorând această metamorfozare nu facem decât să ne uităm în altă parte când știm că lângă noi se nasc monștri.

Notă: Textul reprezintă opinia autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Putin nu a reușit nici de această dată să-l convingă pe Lukașenko să participe cu trupe la conflictul din Ucraina
Șeful Armatei franceze nu crede că Armata europeană poate exista fără fuziune politică, dar admite: E posibil ca într-o zi americanii să nu poată ajunge în Europa
Cum a ales România între Rusia și SUA. Negocieri în culise între Constantinescu și Iliescu: Armata iugoslavă știa că decizia echivalează cu înfrângerea militară
Rusia pregătește ceva. Putin a convocat întreaga conducere militară care răspunde de invadarea Ucrainei
China a încercat să fure informații despre programul F-35. Cei mai mulți spioni chinezi prinși de americani sunt în zona de cercetare și dezvoltare
Serbia vrea ''să trimită legal'' peste 1.000 militari în Kosova, dar insistă că are nevoie şi de aprobare de la NATO
Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, la DefenseRomania și DC News
EXCLUSIV
Ungaria, un cal troian al Rusiei în Europa? | Răzvan Munteanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cutremur la Naval Group. Compania franceză care a câștigat și în România programul corvetelor a anchetat inclusiv un senator australian care s-a opus „contractului secolului”
Serbia este gata să trimită trupe în Kosovo dacă cererea către KFOR este aprobată
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră

Ştiri Recomandate

Cu sacul plin de promisiuni, dar cu magaziile goale, Berlinul cere Suediei lansatoare și rachete pentru sistemul IRIS-T
Secretarul de Stat american și-a amânat vizita în China după ce un balon al Chinei a fost detectat deasupra SUA. Beijingul spune că este un dirijabil meteorologic
Rușii susțin că au găsit soluția împotriva Starlink: Sistemul ”Borshevik” va descoperi stațiile folosite de armata ucraineană
Primul sistem Tor-M2DT în versiunea arctică pe care îl pierde Rusia (Video). Gen. Grecu: Lovitura - aplicată de un proiectil ghidat Excalibur
România va produce pulberi și explozibil în parteneriat cu sud-coreenii de la Hanwha. Romarm țintește să devină furnizor global
Italia a explicat termenii desfășurării sistemului SAMP/T (MAMBA) în Ucraina. MAMBA francez - prezent și în România
Ex-preşedintele georgian Mihail Saakaşvili ”riscă să moară” în detenție / Maia Sandu cere eliberarea liderului opoziției
Norvegia a ales tancurile germane Leopard 2A7 în detrimentul K2 Black Panther
Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes
Marea Britanie nu exclude furnizarea de avioane către Ucraina, dar declară că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura ani
Rusia a inclus „oficial” cele patru regiuni anexate din Ucraina în subordinea Regiunii Militare Sud, fără să le controleze
Tot mai puţini cetăţeni germani au încredere că Bundeswehr poate respinge un posibil atac asupra teritoriului NATO
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei. Berlinul negociază şi răscumpărarea a 15 sisteme Gepard din Qatar
Patriot, pe repede înainte. Pregătirea militarilor ucraineni se va finaliza mai rapid decât era planificat
Ucraina e gata să garanteze că nu va lovi cu rachete ATACMS teritoriul Rusiei. „Avem suficiente ținte ruse în teritoriile ocupate”
Goana după piloți în așteptarea celor 32 de avioane F-16. România va trimite piloți la pregătire în Portugalia
GLSDB americane vor deveni coșmarul Rusiei. Gen. Barbu: Racheta poate fi lansată de la 150 km - traiectorie curbată, ocolește și lovește din spate chirurgical
SUA și-au asigurat încă patru ”portavioane pe uscat”: Filipine va găzdui noi baze militare SUA, ca răspuns la ameninţarea în creștere a Chinei
Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul continuu acordat R. Moldova pe drumul pro-european al Chișinăului
Armata Rusă se întoarce la 1940: Trupe OMON, folosite contra propriilor militari, iar tactica Wagner de la Soledar ar putea fi aplicată pe scară largă
Ungaria avertizează SUA să „nu se amestece în treburile ei interne” după ce Washingtonul a acuzat politici pro-ruse ale guvernului Orban
Lavrov ameninţă Occidentul dacă rachete cu rază lungă de acţiune ajung în Ucraina: Rusia va răspunde prin crearea unei zone-tampon
Un general rus vorbește despre lovirea României dacă posibile F-16 pentru Ucraina ar opera de pe aeroporturi românești
UE dublează efortul și va antrena până la 30.000 de soldați ucraineni / Urmează pachetul 10 de sancțiuni: ”Fondurile statului rus vor merge în beneficiul Ucrainei”
Submarinul nuclear britanic HMS Vanguard, reparat în „stil rusesc” - la un pas de tragedie: Mai multe șuruburi esențiale, fixate cu lipici
Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Reactivarea ”conservelor”. Ce putere mai are Rusia în interiorul structurilor de forță ale Ucrainei?
Mai mulţi oficiali de la Pentagon susţin că Ucraina nu poate recupera prea curând Peninsula Crimeea
Ucraina va primi două radare GM200 pentru sistemele de apărare antiaeriană SAMP/T
Președintele ales al Cehiei: Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat după încheierea conflictului cu Rusia
Danemarca intenționează să cumpere 20 de tancuri Leopard 1A5 de la o companie germană pentru a le dona Ucrainei