Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avem parlamentari români care cer scuze Rusiei după atrocitățile sovietice. Ratăm însă marea problemă
18 apr, 20:12
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV

Una din aceste drame este masacrul de la Fântâna Albă, unde peste 3.000 de bărbați, femei, bătrâni și copii au fost masacrați de mitralierele sovietice în timp ce încercau să treacă granița din Bucovina ocupată în țara-mamă România.

Faptul că în 2021 - când Federația Rusă nu doar că nu își asumă crimele sovietice, dar și duce o campanie violentă de deturnare a adevărului istoric - avem persoane care cer scuze Moscovei în contextul unor asemenea masacre nu ar trebui să fie o știre ci să reprezinte simple incidente izolate. Atunci când asemenea declarații sunt făcute de un senator român, lucrurile se complică.

Sigur că o asemenea declarație stârnește pe lângă controverse și deliciul presei. Rusia face mereu rating și „vinde” mai ales în această perioadă când Putin a accelerat pedala agresivității pe care oricum a uitat piciorul în ultimii ani.

Dar pe lângă can-can și emoție, lucruri firești de altfel în contextul atingerii unui subiect atât de sensibil, ratăm un fapt real, cu consecințe pe termen lung și care se desfășoară sub ochii noștri: Propaganda rusă a trecut la un alt nivel.

G Ad:

 

Rusia, „vecina” României

 

Aș fi vrut să evit să numesc senatorul respectiv din motive evidente. O fac întrucât voi cita declarația ei. În mod sigur cei care până acum ați parcurs aceste rânduri ați realizat că e vorba despre senatoarea independentă Diana Șoșoacă, o prezența ai zice exotică și care a intrat în Parlament pe listele AUR, formațiune care s-a dezis de ea și a exclus-o.

"În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei față de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanșezi un conflict diplomatic din care noi putem ieși terfeliți într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricțiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relații diplomatice și așa precare cu vecinii", spunea în urmă cu câteva zile Diana Șoșoacă, după ce la începutul acestei luni unii dintre cei care protestau împotriva restricțiilor au huiduit Ambasada Federației Ruse în contextul în care se împlineau exact 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Nu pot să nu remarc faptul că doamna Șoșoacă folosește termenul de „vecin” când face referire la Federația Rusă. Nu am dubii că doamna senator nu și-ar dori o astfel de vecinătate, dar din fericire pentru noi acest lucru nu se mai întâmplă de mai bine de trei decenii. Iar dacă Marea Neagră a fost de-a lungul istoriei singurul vecin prieten al României, istoria a sărit-o pe doamna senator care i-a ratat toate lecțiile: Federația Rusă se află la polul opus.

 

Propaganda rusă s-a metamorfozat și prinde contur politic. Iar acest lucru e cu adevărat îngrijorător

 

Problema mare nu o constituie faptul că o asemenea declarație a fost făcut. Nici măcar că ea a fost făcută, cu bună știință sau nu, de un senator al României. Adevărata problemă e că propaganda rusă a trecut în România, după mulți ani, la următoarea etapă. Ea s-a metamorfozat și prinde, încet dar sigur, contur politic.

Fie că ne place sau nu Rusia, trebuie să admitem câteva lucruri. Unul din aceste truisme e că rușii se pricep la acțiuni de dezinformare, război psihologic și propagandă. Așa cum alt truism este că Moscova a avut și are o diplomație redutabilă.

Simplul fapt că fiecare stat din regiune percepe Rusia în alt mod este o dovadă a eficienței războiului hibrid rus. Greșim dacă ne imaginăm că propaganda rusă se adresează doar idioților utili care militează împotriva vaccinurilor sau cipurilor 5G. Acest narativ e doar instrumentul.

În Cehia, spre exemplu, unde sentimentul anti-rus nu acaparează întreaga societate - Primăvara de la Praga pare atât de departe - propaganda rusă prezintă Moscova ca pe o alternativă politică. Iar state unde e folosit acest narativ mai există.

Într-o Românie rusofobă, și e dificil să contraargumentezi acest sentiment, e greu să vii să prezinți Rusia ca o alternativă politică. Cum la fel de greu e în Polonia, statele baltice etc.

Iar atunci când știi că joci pe un teren potrivnic și nu ai șanse de izbândă, te folosești de tactica all in și încerci să controlezi tărâmul conspirațiilor, dar folosind în același timp fără încetare narative anti-europene, capcană în care pică multe persoane cu sentimente reale față de România. Acest narativ repetă la nesfârșit „teoria coloniei” potrivit căreia România nu mai e decât o „colonie a Occidentului” și în special a Americii. Faptul că un asemenea narativ e ușor de demontat nici nu mai contează pentru cei cu ochelari de cal care urmează canonic mesajul propagandistic și care nu vor putea explica niciodată cum România a ajuns să aibă pe cap de locuitor un PIB mai mare decât Federația Rusă ori că țara noastră se află la ani lumină, inclusiv din punct de vedere economic, față de Republica Moldova sau Ucraina, toate pornind de la același nivel după prăbușirea URSS. Acesta este într-adevăr un paradox. Propaganda rusă are nu de puține ori succes în rândul ultranaționaliștilor, cu toate că ei ar trebui să fie primii pe care rusofobia să îi mâne în această confruntare ideologică.

 

Riscăm să avem un partid pro-rus asumat în Parlament

 

Mai îngrijorător decât faptul că mesajul propagandei ruse a ajuns în Parlament prin senatoarea menționată e că derapajul Dianei Șoșoacă nu a fost unul accidental. 

Un asemenea discurs nu doar senatoarea îl promovează, ci și cei din jurul ei, „amazoanele” care luptă pentru aceeași cauză ideologică. E o acțiune bine structurată și organizată. Un astfel de exemplu de influencer este Oana Lovin. Nu trebuie să ai o expertiză elaborată să îți dai seama că ea a lucrat intens la îmbunătățirea calităților oratorii și, folosindu-se de carisma nativă, e printre puținele „vedete de social media” care își asumă o agendă pro-Kremlin. Tactica e una inteligentă. Publicul țintă e reprezentat de marea masă a persoanelor simple care au azi acces la internet și a căror temeri și probleme reale din viața de zi cu zi sunt speculate. Iar după ce au acaparat atenția acestora și empatizează fals cu problemele lor, urmează asaltul cu mesaje ideologice.

Așa au ajuns asemenea personaje, transformate în vedete, să fie urmărite de mii de oameni. Trebuie doar să ieșiți din bula voastră și să realizați armata ideologică pe care apostolii pro-ruși o conturează prin rețelele de socializare.

Această tactică implică o muncă de sisif. Ea nu e una ușoară și nu a apărut în ultimele câteva luni. E o acțiune bine pusă la punct și asumată. Unii îi numesc pe cei care cad pradă unor asemenea mesaje idioți utili, alții naivi. Nu cred că trebuie judecați. Poate ar trebui să ne întrebăm unde am greșit de am permis ca o asemenea pătură socială să fie vulnerabilizată de mesajele propagandei ruse și ce e de făcut măcar acum, în al 12-lea ceas.

Altfel riscăm ca în următorii ani, pe fondul crizelor politice și economice cauzate și de pandemie să ne trezim în 2024 cu o surpriză mai mare decât cea din 2020: Și anume, un partid asumat pro-rus să atingă pragul de 5%! Ar fi pentru prima dată în istoria post-decembristă când în Parlamentul României am avea un asemenea partid care să își asume încă de la început o agendă anti-europeană și pro-rusă.

Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea un fapt imposibil, azi nu mai poate fi negat: Propaganda rusă a trecut de la etapa de acaparare a idioților utili prin diferite temeri ale societății, mesaje sociale, economice sau medicale pentru ca mai apoi să însămânțeze veninos mesajul ideologic, la un contur politic. Ignorând această metamorfozare nu facem decât să ne uităm în altă parte când știm că lângă noi se nasc monștri.

Notă: Textul reprezintă opinia autorului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
R. Moldova, victima „teoriei haosului” sau doctrinei Gherasimov. Generalul Grecu: În Transnistria nu mișcă nimic fără acordul FSB și GRU
David Muniz, la Deveselu: SUA și România asigură împreună nu doar securitatea lor ci și a aliaților
SUA se pregătesc pentru încă cinci luni de război în Ucraina. Biden cere Congresului să aprobe alte 33 miliarde de dolari pentru Ucraina
Ministrul ucrainean de externe: Am renunțat la arsenalul nuclear și am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată
EXCLUSIV
Războiul generat de Rusia, provocările din Transnistria și ce armament ar putea trimite România Ucrainei | Generalul (r.) Dan Grecu vine „Pe Plan Extern”
China și Iranul își intensifică cooperarea militară în timp ce relațiile lor cu SUA se degradează
Maia Sandu se declară nemulţumită de starea armatei Republicii Moldova: Trebuie să investim mai mult în forţele armate
Oleksii Arestovici: Războiul cu Rusia ar putea dura până la sfârşitul anului
EXCLUSIV
Propaganda rusă: Satan 2, racheta care poate lovi SUA, Rusia - putere militară de neînvins și rebranduirea lui Putin
Nimic nu merge bine pentru Rusia. În timp ce Ucraina beneficiază de valuri de informații, rușii luptă „legați la ochi” pe orbită
Speculând latura spirituală a poporului rus, Putin se folosește de sărbătoarea Paștelui pentru a-și consolida ideologia
Pentru prima dată în 19 ani, Japonia a numit Kurilele de Sud „ocupate ilegal de Rusia”
SUA renunță la testele cu rachete antisatelit și cere tuturor țărilor să dispună măsuri similare
România ar putea trimite armament Ucrainei. Experții ucraineni exclud T-55 și TR-85, care nu ar face față tehnicii ruse 
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Reinventarea Inamicului - România și Polonia în tehnicile de manipulare ale propagandei ruse
Rusia ar putea declara război Ucrainei. Naumescu: Ceea ce părea o glumă poate fi pregătirea războiului total și folosirea bombardierelor nucleare
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
EXCLUSIV
FSB și manipularea fricii, o strategie complexă a Rusiei. Propaganda neagră a Kremlinului în societate
Eșecul trupelor ruse de desant aerian, în Ucraina, a fost determinat de lipsa unei strategii adecvate și de neglijarea lecțiilor învățate
Poate Rusia să doboare sateliții care asigură continuitatea funcționării internetului în Ucraina?
Bătălia pentru Donbas se apropie. Rușii ar putea avea serioase probleme de logistică
EXCLUSIV
Dezinformarea din Rusia în războiul declanșat în Ucraina: Un inamic NATO-SUA agresor vs. o Rusie inocentă și salvatoare
Directorul CIA: Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe Putin să folosească o armă nucleară
Cătălin Podaru, CEO al companiei Leviatan Desing, sursă foto: New Strategy Center @Facebook
EXCLUSIV
Securitatea națională și mari proiecte de infrastructură militară în România | Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, la DefenseRomania
Ca parte a noului ajutor militar acordat de SUA, Ucraina primeşte obuziere de 155 mm și 200 de transportoare blindate
Ziua şi ameninţările la adresa NATO. Moscova susţine că desfăşoară arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţă
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Analist militar ucrainean: Dacă Rusia îşi schimbă strategia, noi avem nevoie de alte arme. Ideal ar fi să lovim inamicul de la 300 km distanţă
Capcana rusă de la Mariupol. Un expert ucrainean explică de ce deblocarea orașului e imposibilă iar totul are legătură cu ofensiva din Donbas
EXCLUSIV
Spații ocupate de propaganda Kremlinului în imaginarul social național
Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV

Ştiri Recomandate

Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Geoană deplânge tehnica veche a Armatei române și dă exemplul Poloniei: România va trebui să recupereze decalajul din trecut
Controverse în SUA privind renunțarea sau modernizarea F-22. Forțele Aeriene vor să renunțe la 33 de avioane, Congresul refuză
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Scenarii în Rusia. Dmitri Medvedev susține că R. Moldova dorește crearea României Mari pentru a adera mult mai repede la UE
Marea Britanie se teme că Ucraina va fi obligată să încheie cu Rusia o „pace rea”
Pe fondul tensiunilor din regiune, Rusia și-a scos în poligoane Spetsnaz - trupele speciale din Kaliningrad
Schimbare de ștafetă la comanda Forțelor Aeriene americane din Europa într-un moment delicat pentru soarta bătrânului continent
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele
Putin crede că Ucraina „va deveni o semi-colonie”. Poziții contradictorii în Rusia după decizia UE privind candidatura R. Moldovei și Ucrainei
Ucraina, contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului IRIS-T SL
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Se dau lupte grele în regiunea Lugansk. Trupele ruse au ocupat o localitate la sud de oraşul Lisiceansk
Forțele Armate Ucrainene publică primele imagini cu utilizarea în luptă a sistemelor HIMARS (Foto/Video)
După militarii ruşi şi sistemele de rachete ''refuză să mai lupte'' în Ucraina (Foto/Video) O rachetă a făcut cale întoarsă la scurt timp după lansare
Un avion militar de transport Il-76 s-a prăbușit în vestul Rusiei (Video)
Federația Rusă și Republica Belarus doresc întărirea capacității de apărare a Statului unional
Forţele Armatele Ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk
SUA confirmă oficial furnizarea către Ucraina a altor patru sisteme HIMARS, parte a unui ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari
Casa Albă: Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China
Germania ar putea primi primele avioane F-35 începând cu anul 2026. Decizia aparţine Berlinului dacă semnează sau nu contractul cu Lockheed Martin
Oficial american: Sistemele de rachete HIMARS sunt deja în Ucraina
Comandantul forţelor armate finlandeze: Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia dacă va fi atacată
Tehnicienii români din programul F-16, lăudați de șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force: Modul în care lucrează România e diferit
Grecia şi Republica Cehă sunt interesate să achiziţioneze avioane de luptă F-35
Polonia a primit primele 70 de vehicule militare MRAP Cougar (Foto)
EXCLUSIV
Sustenabilitatea – Cum transformăm paradigma de business prin noile tehnologii: De la BIM via Digital Twin în Metavers
În SUA se pune problema pregătirii piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și F-15
Slovenia donează Ucrainei 35 de IFV-uri BVP M-80A în schimbul unor arme de provenienţă americană
Forţele ruse de ocupaţie continuă bombardamentele asupra regiunii Lugansk: Alte două localităţi de lângă oraşele Lisiciansk şi Severodoneţk au fost ocupate
Acord în industria de apărare între România și Polonia. Modernizarea sistemelor de arme și producție comună, printre prevederi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro