Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aviația ucraineană lovește un Punct de Comandă al unui regiment rus din regiunea Belgorod
Strategica
Data publicării:
Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, în dimineața de 23 iulie, că Punctul de Comandă era situat lângă granița cu Ucraina, la nord de orașul Harkov.

„Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lovit cu succes punctul de comandă al regimentului inamic de infanterie motorizată, care a fost situat în localitatea Nekhotiivka, regiunea Belgorod. Conform rezultatelor, au fost înregistrate explozii. Ținta a fost lovită cu succes”, a precizat SMG ucrainean pe contul său de Telegram.

 

Un punct de comandă situat periculos de aproape de linia frontului?

 

Regimentul, ca element tactic de luptă, este de fapt o brigadă mai mică, fiind destinat să concentreze o forță de lovire aproape echivalentă pe un front mai îngust decât ar face brigada. La fel ca brigada, regimentul are trei - patru batalioane luptătoare, dar puțin mai mici. Diferența între brigadă și regiment este făcută în principal de unitățile de sprijin mai numeroase la brigadă.

Regimentul este sprijinit în principiu de divizie. Deci, se poate aprecia că punctul de comandă (PC) al unui regiment de infanterie/tancuri este aproape la fel de important ca unul de brigadă luptătoare și, în principiu, ar trebui dispus, cel puțin, în afara razei de lovire a artileriei de 152 / 155 mm care, în medie, este de 25 – 30 km cu proiectile clasice.

Centrul localității Nekhotiivka este situat la 1,2 km de granița cu Ucraina, exact la nord Harkov lângă autostrada E105 dintre orașele Belgorod și Harkov. În această zonă operațională, linia frontului trece  chiar pe granița statală, potrivit celor mai recente informații și, astfel, înseamnă că PC în discuție a fost dislocat la cel mult trei km de linia frontului.

La începutul războiului comandații ruși, de la nivel de regiment în sus, au trăit foarte periculos, fiind nevoiți să vină aproape de linia frontului pentru a se asigura că subordonații lor execută întocmai planurile tactice și operaționale. Mulți au plătit cu viața această abordare care părea că a luat sfârșit. Sau este mai mult de atât?

 

Deci, cu ce avem de-a face la Nekhotiivka?

 

Localitatea Nekhotiivka din Rusia este situată pe mijlocul axei operativ-tactice de atac asupra nordului orașului Harkov, a forțelor ruse. Axa poate fi denumită nord-Harkov. Direcția tactică pe care este situată Nekhotiivka poate fi numită Ruska Lozova, după numele localității de la periferia nordică a Harkovului, pe autostrada E105. Este diferită de direcția tactică Lyptsi, situată la 10 – 11 km est, unde sunt semnalate lupte permanent.

Pe direcția tactică Ruska Lozova au fost raportate lupte doar în primele zile (10 – 11 mai) ale lansării ofensivei ruse în nordul regiunii Harkov. Erau atunci în discuție localitățile ucrainene Kudiivka și Hoptivka  situate la șase respectiv șapte km sud-sudvest de Nekhotiivka. Potrivit hărții din 22 iunie prezentată de ISW (Institute for the Study of War) privind controlul teritoriului, zona Kudiivka - Hoptivka și la sud de ea este controlată de armata ucraineană.

Amenințarea pe direcția Ruska Lozova este mai directă pentru Harkov decât cea de pe direcția Lyptsi, distanța fiind mai mică cu cinci km. Atragerea majorității forțelor ucrainene pe Lyptsi timp de o lună și jumătate de lupte, ar putea creea o falsă impresie că acolo este interesul principal.

 

De ce au preferat ucrainenii să întrebuințeze aviația?

 

Ucrainenii ar fi putut, teoretic, să aducă artileria de 152 / 155 mm pentru a lovi PC rus de la  Nekhotiivka, dar nu au făcut-o.

Una dintre ipoteze ar fi că trupele ucrainene au descoperit recent PC și singurul mijloc, suficient de rapid de întrebuințat, deoarece informațiile se perimă rapid în război, era aviația. În această situație se pune întrebarea de ce nu era artilerie disponibilă în zonă sau dacă era, nu a fost considerată suficient de precisă? Răspunsurile duc la aceeași situație de insuficiență de resurse de artilerie, fie proiectile, fie sisteme, fie uzură mare care generează imprecizie.

O altă ipoteză ar fi că deși, teoretic, zona este în mâinile ucrainenilor, ea este, de fapt, o zonă gri patrulată permanent de UAV-uri ale ambelor părți, iar aducerea unei baterii de artilerie ucrainene la 20 de km de Nekhotiivka reprezintă un risc prea mare. În această situație, amenințarea directă pe Harkov este mai mare decât se lasă să se înțeleagă, rușii putând oricând să activeze direcția tactică Ruska Lozova.

 

Și-au asumat ucrainenii un risc exagerat prin întrebuințarea aviației?

 

Dacă aeronava este în afara apărării antiaeriene ruse, riscul este minim. În această situație avionul/avioanele ucrainene ar fi trebuit să întrebuințeze rachete de croazieră, ceea ce este puțin probabil având în vedere că acestea sunt folosite pentru alte seturi de ținte.

Deci, aviația ucraineană a întrebuințat, foarte probabil, bombe planate, variantele posibile fiind JDAM (SUA), HAMER (Franța) și posibil chiar de producție autohtonă după cum s-a anunțat recent în presa ucraineană. Cooperarea aviației cu forțele armate, menționată în anunțul SMG ucrainean, indică și un probabil grup de cercetare ucrainean infiltrat care a dat coordonatele precise al PC sau a iluminat ținta cu laser. Tot grupul ar fi validat și corectitudinea loviturii.

Avionul/avioanele ucrainene au fost nevoite să se apropie la mai puțin de 60-70 de km de linia frontului în funcție de altitudinea de lansare. Situația poate indica o apărare antiaeriană insuficientă a rușilor în zona respectivă în ceea ce privește sistemele cu rază medie și mare. În acest caz riscul avionului ucrainean de a fi doborât este mai mic iar misiunea este pe deplin justificată.

O anumită urgență în cererea de a ataca cu aviația chiar dacă riscurile sunt mari, ar justifica acțiunea. Urgența ar putea fi un atac iminent rusesc. Perioada mare de inactivitate - o lună și jumătate, pe direcția tactică Ruska Lozova, ar putea indica pregătirea unui atac surpriză.

Desigur, regimentul respectiv nu ar fi avut singur resursele necesare, dar putea fi folosit ca vârf de lance. Presa ucraineană a anunțat duminică aducerea unei brigăzi de infanterie (Brigada 9 din Armata 51) pentru a acționa în regiunea Harkov. Ucrainenii spun că rușii își rotesc forțele epuizate și decimate după o tentativă eșuată de ofensivă. Unde va acționa Brigada 9 nu se cunoaște deocamdată, rușii păstrând inițiativa și alegând cu mare discreție cum, când și la ce intensitate vor ataca.

Majoritatea explicațiilor tind către existența unei anumite urgențe în acțiunea temerară ucraineană. Un risc asumat și o acțiune bine planificată și executată. Dacă ucrainenii au dejucat redeschiderea direcției Ruska Lozova – o miză mare, poate nu vom afla niciodată. În schimb vom afla cu siguranță dacă rușii reiau operațiile la nord de Harkov.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
SUA intenționează să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei înainte de încheierea mandatului lui Biden: Nimeni nu „încearcă să le dicteze” ucrainenilor ce să facă pe câmpul de luptă
Vladimir Putin reacționează la utilizarea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Răspunsul ar putea viza în primul rând România și Polonia
Lecţii învăţate deja de Armata SUA pe baza experienței acumulate pe parcursul războiului din Ucraina: Artileria nu era atât de importantă acum cinci ani cum este cum
Polonia susţine că nu ar trebui ne îngrijorăm despre liniile roșii ale lui Putin, iar Ucraina trebuie să fie susţinută să efectueze atacuri împotriva Rusiei
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Despre situația din forțele speciale ale României și o analiză a războiului din Gaza, de la firul ierbii | Generalul (r.) Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic
Dacă ne blocăm în legile interne, avioanele militare aliate să doboare drone rusești. Ar trebui România să urmeze exemplul Lituaniei?
Rusia spune că ar putea lovi nuclear pe teritoriul țărilor NATO. ”Escaladarea nucleară”, noua sperietoare cu care se testează reacția Occidentului
Uzina rusă de vehicule blindate Omsktransmash a luat foc: Întreprinderea este specializată în restaurarea și modernizarea tancurilor T-80
Marea Britanie a decis să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow pentru a lovi la mare distanță teritoriul Rusiei: De ce sunt ele importante pentru Ucraina?
„Vrem ca Ucraina să câștige”. Blinken și Lammey anunță la Kiev noi pachete de ajutor din partea SUA și Regatului Unit
Occidentul pune presiune asupra Ucrainei: E nevoie de un plan B ”mai realist”. Kievul vrea ca India să fie un mediator în negocieri
Vestea pe care ucrainenii o aşteaptă de mult timp: Statele Unite vor notifica oficial Ucraina că poate utiliza rachete balistice ATACMS pentru atacuri în interiorul Rusiei
Belgia, stat membru NATO, a constatat că nu dispune de niciun sistem terestru de apărare aeriană: Responsabilitatea protejării spațiului aerian revine avioanelor F-16
SUA analizează posibilitatea ridicării restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune impuse Ucrainei
Dezbaterea prezidențială între Donald Trump și Kamala Harris. Pe cine declarăm câştigător?
Tot ce trebuie să știi despre dezbaterea Trump vs. Kamala Harris, așteptată de întreaga planetă. Alegerile din SUA, pe înțelesul tuturor
Olanda sparge gheața și dă Ucrainei permisiunea ca armele sale să fie folosite pentru lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei
Un atac ucrainean reușit a devastat baza aeriană rusă din Marinovka: Serviciul britanic de informații al Apărării confirmă reuşita ucrainenilor cu imagini din satelit
New Deal european? Propunerile lui Draghi pentru UE au o concluzie clară: Trebuie să ne favorizăm propriile industrii de armament
Cancelarul Scholz lucrează la un plan de pace care presupune că Ucraina va pierde teritorii (LaRepubblica)
Cât de important este pentru NATO să-şi consolideze apărarea aeriană? Două state membre ale Alianţei, printre care şi România, raportează că dronele rusești le încalcă spațiul aerian
Directorul CIA: În 2022 a existat un risc real ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei
Cele 17 sisteme IRIS-T oferite de Germania vor spori apărarea aeriană a Ucrainei, dar nu vor fi suficiente. La ce tip de ameninţări aeriene trebuie să fac faţă ucrainenii?
Sisteme antiaeriene de tip Kub din serviciul Armatei române. Sursă foto: MapN
EXCLUSIV
Spațiul aerian al României violat, Rusia intră intenționat în coliziune cu Alianța. De ce să nu avem curajul unui no-fly-zone de 20 de km la graniță?
Cât și cum cheltuie marile puteri: SUA are cifre impresionante iar China are nevoie de 20 de ani să o ajungă. Rusia e un caz aparte, trecută pe o economie de război
Ucrainenii vor să moară cu rușii de gât. Ucraina își poate propune să facă Rusia să sângereze masiv în bătălia pentru Kursk, dar cu riscuri uriașe
Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

Ştiri Recomandate

F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului
EXCLUSIV
Chiar vor iranienii să vadă avioane F-35 deasupra Teheranului? Berkovits: Israelul e pregătit. De data asta SUA nu ne vor mai putea opri
A treia promoție de la Borcea. Câți piloți ucraineni se antrenează azi intens în România pentru a lupta pe F-16 împotriva agresorului rus
E oficial: Israelul l-a lichidat pe Hassan Nasrallah în Liban. IDF a lovit tot lanțul de comandă Hezbollah într-o operațiune fără precedent
Bătălie majoră în direcția Kupiansk (Video). Un batalion ucrainean de drone respinge un atac rus cu 50 de blindate și tancuri. Rușii riscă tot mai mult
Hezbollah a recunoscut lichidarea lui Hassan Nasrallah de către Israel. „Nasrallah s-a alăturat colegilor săi martiri”, transmite gruparea teroristă
„Operațiunea Hassan Nasrallah”. Israelul a informat SUA doar când avioanele de luptă ale IDF se îndreptau spre Liban
Lovitură chirurgicală fără precedent a Israelului în Liban. Multe informații indică eliminarea lui Hassan Nasrallah și decapitarea Hezbollah
Zelenski i-a prezentat lui Trump planul de victorie al Ucrainei. Trump i-a transmis doar angajamentul său pentru soluționarea rapidă a războiul
S-a scufundat Zhou. Cel mai nou submarin nuclear de atac al Chinei, cel care dă și numele clasei, s-a scufundat
România devine singurul producător din Europa de muniție pentru tancuri Abrams. Trei fabrici vor produce muniție de 120 mm
Cifrele dezastrului actualizate, după ce Rusia a lansat și bombe FAB-3000. Ucraina trebuie să împingă cât mai adânc în interiorul Rusiei aviația rusă, dar are bariere
S-a semnat construirea podului peste Prut între România și Moldova. Grosu: R. Moldova nu va mai fi niciodată izolată
Ce avantaje oferă bomba americană AGM-154 JSOW pe F-16, pe care Ucraina o primeşte pentru a lovi forţele ruse?
Bombardierele rusești lovesc în mod constant Insula Șerpilor. Două aeronave Tu-22M3 au desfășurat atacuri în zona Mării Negre
Servicii de informații din SUA avertizează cu privire la consecințele loviturilor ucrainene adânci în Rusia cu arme occidentale
Occidentul nu e rău când rușii au nevoie de el: Producția de avioane Su-57 a ajuns să depindă de „dușmanul din Vest”
Sebastian Burduja: Energia eoliană din Marea Neagră este o șansă unică de dezvoltare a României
Forțelor Aeriene Române au ridicat avioanele F-16: Forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra Ucrainei, în proximitatea frontierei fluviale cu România
Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat la mal (Video). Marina chineză a încercat să ascundă pierderea
Marele transfer de arme al SUA către Ucraina este substanțial, dar are și unele lacune mari: Prea puţin piloţi pentru avioanele F-16
Budapesta rămâne lupul moralist al Europei și dă vina pe Kiev pentru războiul din Ucraina. ”Ne-am învățat lecția în 1956”, spune consilierul lui Orbán
România a anunțat când începe scoaterea din uz a F-16. Până la retragerea primelor F-uri vestea bună e că achiziția de F-35 e în calendarul stabilit
Armata israeliană efectuează noi „lovituri de precizie” asupra țintelor din Liban, fiind vizat un alt lider Hezbollah
Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei, prezentat pentru prima dată în acţiune (Foto/Video)
NATO se pregătește de orice scenariu: Trenuri-spital pentru evacuarea militarilor răniți. În cazul unui război cu Rusia, evacuarea aeriană va fi dificilă
Moscova amenință că va furniza rebelilor Houthi rachete antinavă P-800 Onyx, dacă Occidentul va permite Kievului să-i utilizeze armele pe teritoriul rus
Rusia dezvoltă în China un program secret de drone militare
SUA anunță ajutorul militar de 8 miliarde de dolari Ucrainei. Pe listă se află încă un sistem Patriot, dar și bombe ghidate de mare precizie JSOW
Statele Unite, interesate de un posibil acces la sistemele rusești S-400 în schimbul revenirii Turciei la programul F-35: Turci au refuzat și au replicat că vor ține sistemele doar în cutie
Ce ar însemna căderea oraşului Vuhledar în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina: Încercuirea forțelor ucrainene de către trupele ruse este inevitabilă
pixel