Aviație pentru Ucraina nu înseamnă doar F-16. General ucrainean: Înfrângerea și slăbirea Rusiei - singurul mod de a evita un nou război
În ultimul timp s-au intensificat discuțiile cu privire la transferul de avioane de luptă Ucrainei, discuțiile axându-se cu precădere în jurul F-16 Fighting Falcon americane. Un general ucrainean explică însă că aviația militară nu înseamnă doar avioane de luptă și subliniază importanța ca Ucraina să câștige războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva ei.
Dronă MQ-9 SkyGuardian alături de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Greciei. Foto: General Atomics
În cursul zilei de ieri, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Amintim că după ce Aliații au fost de acord să livreze Ucrainei tancuri de luptă, Kievul a mărit presiunea pentru a primi și rachete cu rază lungă de acțiune, dar și avioane de luptă.
În cursul acestei săptămâni ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat că Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale. Fie că vorbim de F-16 sau Gripen.
„Că va fi – F-16 sau Gripen – este o chestiune care se discută acum cu partenerii din țările NATO”, a spus Reznikov.
Totodată, la finalul lunii trecute, pe canalul său de Telegram, Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis: „Ucraina „discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.
Dacă se va lua o decizie în acest sens, cel mai probabil ucrainenii vor putea folosi avioane occidentale în cel mai fericit caz undeva prin 2024 ori 2025, în contextul în care pregătirea piloților va fi o provocare importantă, dar există și chestiuni esențiale de rezolvat privind infrastructura ori pregătirea tehnicienilor de la sol pentru întreținerea unor astfel de avioane.
Până în prezent, SUA s-au opus transferului de avioane de luptă, iar poziția Washigtonului e determinantă.
Generalul ucrainean Romanenko atrage atenția că nu e vorba doar de F-16 iar înfrângerea și slăbirea Armatei ruse e singurul mod de a evita un nou atac din partea Rusiei
F-16 american, sursă foto: US Air Force
Generalul ucrainean Igor Romanenko, într-un interviu acordat Obozrevately și citat de agenția ucraineană Unian, subliniază importanța înfrângerii Armatei ruse în Ucraina.
Romanenko spune că sprijinul Occidentului arată cât se poate de clar că Aliații au înțeles că înfrângerea Rusiei și slăbirea Armatei ruse până la punctul în care să nu mai poată în viitorul apropiat să pornească un alt război, e în joc în acest moment. Generalul ucrainean a citat în acest sens poziția secretarului Apărării american Loyd Austin, care și-a expus un punct de vedere similar în una din întrevederile formatului Ramstein pentru ajutarea Ucrainei.
Însă generalul Romanenko spune că pentru a învinge Ucraina are nevoie de mai multe componente militare, inclusiv aviație care lipsește azi, dar și mai multe artilerie și rachete, unde rușii sunt într-un avantaj semnificativ. Și nu e vorba doar de avioane de luptă, ci de drone de luptă avansate, drone kamikaze și rachete precise cu rază lungă de acțiune.
„Cele mai importante componente, precum aviația militară, lipsesc încă. Aici nu mă refer doar la platforme cu echipaj, ci și la cele fără pilot, la drone de atac și drone kamikaze. Și, bineînțeles, e nevoie de sprijin pe partea de rachete și artilerie, unde inamicul are un avantaj semnificativ”, a conchis generalul ucrainean Igor Romanenko.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News