Avioane de vânătoare din SUA și Canada au monitorizat patru bombardiere strategice din Rusia și China semnalate în apropiere de Alaska
Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) a anunțat că, pe 24.07.2024, avioane de vânătoare canadiene și americane au fost trimise să intercepteze patru bombardiere strategice din Rusia și China, care au fost detectate în spațiul aerian din apropiere de Alaska.
Sursa foto: North American Aerospace Defense Command.
Dintr-un comunicat de presă al NORAD, care a fost preluat de agenția rusă Interfax, rezultă faptul că două bombardiere strategice rusești Tu-95MS și două H-6 chinezești au fost descoperite în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska și au fost urmărite de avioane de vânătoare din SUA și Canada.
Potrivit reprezentanților NORAD, “bombardierele strategice străine nu au încălcat spațiul aerian suveran al Statelor Unite sau Canadei și au rămas în spațiul aerian internațional”. De asemenea, “activitatea acestora în zonă nu a fost considerată o amenințare”.
NORAD a comunicat că “va continua să monitorizeze activitatea avioanelor străine în apropierea Americii de Nord și va răspunde la orice prezență a acestora în regiune”.
Comentariul autorului: Zborul bombardierelor strategice ale Rusiei și Chinei din 24 iulie a reprezentat cea de-a opta misiune comună de patrulare în regiunea Asia-Pacific.
Cele două state, planifică și desfășoară misiuni de acest gen începând din anul 2019. Astfel, zboruri similare au fost efectuate în iulie 2019, decembrie 2020, noiembrie 2021, mai și noiembrie 2022. În 2023, au fost executate două misiuni de patrulare, respectiv pe 07 iunie și 14 decembrie.
După cum se poate observa, în primii trei ani de colaborare a fost executat câte un zbor pe an, iar începând din 2022 ritmul acestora a crescut la două zboruri anual.
Intensificarea misiunilor de patrulare aeriană ruso-chineze coincide cu declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina, fapt ce poate fi considerat un indiciu al apropierii dintre cele două țări, în contextul deteriorării generale a situației securității internaționale.
Trebuie precizat faptul că, în ultima perioadă, Rusia și China au început să îndeplinească și misiuni de patrulare maritimă, cu participarea unor nave de luptă din cele două țări. Ultima dintre acestea a fost efectuată chiar la începutul acestei luni, în Marea Filipinelor. Partea rusă a fost reprezentată de corveta Soverhenny din cadrul Flotei din Oceanul Pacific.
De asemenea, în perioada 15-17 iulie, nave de luptă și auxiliare din Rusia și China au desfășurat exercițiul comun Cooperarea maritimă - 2024. Din partea Rusiei la exercițiu au participat corvetele Gromky și Rezky ale Flotei din Oceanul Pacific, iar China a fost reprezentată de fregatele Dali și Hengshui, precum și nava de aprovizionare Weishanhu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News