Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
30 oct 2020 / 10:01
Ministrul american al apărării Mark Esper a avut joi o serie de întrevederi în Israel, pentru a asigura "superioritatea militară" a statului israelian în Orientul Mijlociu, în contexul acordurilor de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe ţări arabe, informează AFP.
Sursă foto: F-35.com, F-35 Lightning II Facebook

Şeful Pentagonului a fost primit de omologul său israelian Benny Gantz la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde a asistat la o prezentare a scutului antirachetă israeliană "Domul de fier", din care SUA au achiziţionat două baterii, potrivit Agerpres.

Această vizită intervine cu mai puţin de cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane şi la o săptămână după deplasarea la Washington a lui Benny Gantz, pentru a discuta despre vânzarea de material militar de ultimă generaţie, printre care avioane de luptă americane F-35, Emiratelor Arabe Unite (EAU). Acestea din urmă şi-au normalizat recent relaţiile cu Israelul.

Citeşte şi: Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Din anii 1960, SUA menţin aşa-zisa politică "Qualitative military edge" (QME) sau "avantaj militar calitativ", conform căreia Washingtonul se asigură că Israelul dispune de echipament militar superior în regiunea sa.

După vizita lui Gantz la Washington, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu se va opune vânzării de material militar de ultimă generaţie către EAU, pentru că SUA se vor asigura să menţină avantajul militar al Israelului.

Citeşte şi: Pentru ca EAU să primească avioane F-35, Israelul vrea F-22?

"Într-un moment în care regiunea se schimbă şi noi facem un mare pas înainte (...), Israelul va avea instrumentele de care are nevoie pentru a înfrunta forţele destabilizatoare şi agresive, şi pentru a deveni un aliat şi mai eficient al SUA", a declarat Gantz în timpul întrevederii cu Esper, informează un comunicat al Ministerului Apărării israelian.

Citeşte şi: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

Potrivit Yediot Aharonot, cotidianul cel mai vândut din Israel, armata israeliană - şeful Statului-Major al acesteia, Aviv Kochavi, a avut la rândul său o întrevedere cu Esper - a formulat o serie de solicitări către SUA, pentru a se asigura de "avantajul" său militar în urma acordurilor de normalizare.

SUA au aprobat întreaga listă israeliană, ce includea un nou escadron de F-35, ultimele modele de F-15, elicoptere V-22 ce pot desfăşura misiuni speciale cu rază de acţiune lungă şi bombe "inteligente", potrivit publicaţiei israeliene.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Dragorul maritim ,,Locotenent Lupu Dinescu”, final de misiune sub comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor
Biden: Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare
Cel mai mare exercițiu naval și amfibiu al SUA, de după războiul rece, va avea loc în august. Flota a șasea a început deja desfășurarea
Producătorul ucrainean Artem, contract de 200 de milioane de dolari pentru producția de rachete aer-aer R-27
Securitate energetică | Livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 2 ar putea începe anul acesta
Pedepse uriașe pentru înaltă trădare în Rusia. S-ar fi încercat transferul în Ucraina a unor componente a sistemelor S-300
Întâlnire discretă ruso-americană la Geneva: Numărul 2 în Departamentul de Stat al SUA şi ministrul adjunct de externe al Rusiei, la aceeaşi masă
Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, donat Muzeului Național al Aviației Române
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro