Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Ministrul american al apărării Mark Esper a avut joi o serie de întrevederi în Israel, pentru a asigura "superioritatea militară" a statului israelian în Orientul Mijlociu, în contexul acordurilor de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe ţări arabe, informează AFP.
Sursă foto: F-35.com, F-35 Lightning II Facebook

Şeful Pentagonului a fost primit de omologul său israelian Benny Gantz la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde a asistat la o prezentare a scutului antirachetă israeliană "Domul de fier", din care SUA au achiziţionat două baterii, potrivit Agerpres.

Această vizită intervine cu mai puţin de cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane şi la o săptămână după deplasarea la Washington a lui Benny Gantz, pentru a discuta despre vânzarea de material militar de ultimă generaţie, printre care avioane de luptă americane F-35, Emiratelor Arabe Unite (EAU). Acestea din urmă şi-au normalizat recent relaţiile cu Israelul.

Citeşte şi: Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Din anii 1960, SUA menţin aşa-zisa politică "Qualitative military edge" (QME) sau "avantaj militar calitativ", conform căreia Washingtonul se asigură că Israelul dispune de echipament militar superior în regiunea sa.

După vizita lui Gantz la Washington, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu se va opune vânzării de material militar de ultimă generaţie către EAU, pentru că SUA se vor asigura să menţină avantajul militar al Israelului.

Citeşte şi: Pentru ca EAU să primească avioane F-35, Israelul vrea F-22?

"Într-un moment în care regiunea se schimbă şi noi facem un mare pas înainte (...), Israelul va avea instrumentele de care are nevoie pentru a înfrunta forţele destabilizatoare şi agresive, şi pentru a deveni un aliat şi mai eficient al SUA", a declarat Gantz în timpul întrevederii cu Esper, informează un comunicat al Ministerului Apărării israelian.

Citeşte şi: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

Potrivit Yediot Aharonot, cotidianul cel mai vândut din Israel, armata israeliană - şeful Statului-Major al acesteia, Aviv Kochavi, a avut la rândul său o întrevedere cu Esper - a formulat o serie de solicitări către SUA, pentru a se asigura de "avantajul" său militar în urma acordurilor de normalizare.

SUA au aprobat întreaga listă israeliană, ce includea un nou escadron de F-35, ultimele modele de F-15, elicoptere V-22 ce pot desfăşura misiuni speciale cu rază de acţiune lungă şi bombe "inteligente", potrivit publicaţiei israeliene.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro