DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
,,Acest lot de aeronave încheie livrările din acest an pentru avioanele de vânătoare de tip Su-35S. Întreprinderile din cadrul corporației furnizează Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse sisteme de aviație moderne, în strictă conformitate cu calendarul de livrare”, a declarat directorul general al OAK, Yuri Slyusar, citat de agenția de presă Tass.
Potrivit precizărilor acestuia, până la sfârșitul anului 2023, întreprinderea din Komsomolsk pe Amur intenționează să transfere către Ministerul rus al Apărării și ultimul lot de avioane Su-57 de generația a cincea.
“Angajații Întreprinderii de aviație Y.A. Gagarin, ca și alte fabrici din cadrul OAK, lucrează în trei schimburi. Aceștia înțeleg necesitatea și importanța muncii lor”, a concluzionat Slyusar.
Su-35 (Flanker-E+ în clasificare NATO) este un avion de luptă multirol rusesc, supermanevrabil, cu control vectorial de tracțiune, din generația 4++. În cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, acesta are indexul Su-35S.
Aeronava a fost concepută pentru a câștiga supremația aeriană prin distrugerea vehiculelor aeriene cu și fără pilot, cu ajutorul rachetelor dirijate cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune, în timpul luptelor de manevră, în cadrul unor acțiuni individuale și de grup, pentru lovirea țintelor terestre și de la suprafața apei, cu toate tipurile de arme, în orice condiții meteorologice, precum și pentru distrugerea instalațiilor de infrastructură terestră acoperite de sisteme de apărare antiaeriană și aflate la distanțe mari de aerodromul de dislocare permanentă.
Greutatea maximă la decolare a avionului este de 34,5 tone, iar viteza maximă poate ajunge la 2.500 de kilometri pe oră. Raza de zbor a acestuia este cuprinsă între 1.500 și 4.500 de kilometri, iar plafonul practic de zbor al aeronavei este de 20.000 de metri.
Su-35 are capacitatea de a folosi întreaga gamă de rachete aer-aer și aer-sol existente și de perspectivă, inclusiv cele de înaltă precizie. Armamentul principal al avionului este reprezentat de un tun de aviație GSh-30-1, cu calibrul de 30 de milimetri, rachete din clasa aer-aer cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, rachete antinavă Kh-31, Kh-35U sau Kh-59M, precum și de diverse tipuri de muniții de înaltă precizie și nedirijate. Aeronava integrează, de asemenea, sistemul de informații și conducere IUS-35 și o stație de radiolocație cu antenă în fază, cu o rază de detectare a țintelor cuprinsă între 100 și 400 de kilometri.
Comentariul autorului: Livrarea noului lot de avioane de vânătoare Su-35S survine la numai două zile după ce Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare și noi avioane de vânătoare-bombardament de tip Su-34M.
Este vorba despre al cincilea lot de avioane Su-35S primit în acest an de Ministerul rus al Apărării de la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur. Anterior, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit deja patru loturi de avioane de acest tip, pe 23 iunie, 13 iulie, 28 septembrie și 24 octombrie.
Nu se cunoaște numărul exact de aeronave livrate de întreprinderea producătoare, iar însemnele de pe acestea, respectiv numerele de bord laterale și numerele de înregistrare de pe coada aeronavelor au fost retușate în materialele foto și video distribuite oficial. Cu toate acestea, s-a putut observa faptul că numerele de bord ale primelor două loturi de avioane Su-35S erau de culoare albastră.
În anul 2022, Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a transferat Forțelor Aerocosmice șapte avioane de vânătoare Su-35S: trei în septembrie și patru în decembrie.
Avioanele furnizate acum beneficiarului au fost produse în cadrul celui de-al patrulea contract încheiat între Ministerul rus al Apărării și OAK în anul 2021 pentru 24 de aeronave, care vor fi livrate până în 2024. Primele patru avioane din acest contract au fost transferate Forțelor Aerocosmice în luna decembrie 2022, având numerele de bord 04, 05, 06 și 07 albastre.
În cadrul celor trei contracte anterioare, încheiate în 2009, 2015 și 2020, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit 104 avioane Su-35S, din 2012 și până în 2022. Ținând cont și de cele patru avioane de acest tip livrate în decembrie 2022 în cadrul noului contract, rezultă că, la începutul anului 2023, armata rusă dispunea de 108 aeronave Su-35S.
Potrivit presei ruse, în primele 11 luni ale anului 2023, Întreprinderile de aviație din Komsomolsk pe Amur, Novosibirsk și Irkutsk au livrat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse 20 de avioane de vânătoare multirol Su-35S, 12 bombardiere de front Su-34M și opt avioane de vânătoare Su-57.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Nordul Extrem devine un punct cheie pentru apărarea și logistica Alianței NATO.
Președintele american Donald Trump trimite arme în Ucraina pentru prima dată de la revenirea sa la Casa Albă, folosind PDA (Presidential Drawdown Authority) - un instrument la care predecesorul său, Joe Biden, a a apelat în dese rânduri.
Atacurile intense cu drone și rachete rusești din iunie au provocat un număr record de victime civile în mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Moscova. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat joi (10.07.2025) despre acest lucru, scrie agenția de presă slovacă TASR, preluând o știre de la AFP.
Pe 26 iunie 2025, la White Sands Missile Range (WSMR), US Army (forțele terestre ale SUA) și Lockheed Martin au efectuat o misiune critică de testare de zbor, demonstrând capabilitatea în evoluție a PAC-3 MSE în cadrul sistemului PATRIOT.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Grupul de luptă românesc Getica, parte a Legiunii Internaționale ce operează în Ucraina, a dezvăluit un incident care s-ar fi putut termina tragic petrecut în data de 17 iunie, în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporizhia, mai exact în zona Orikhiv. Doi dintre membrii ai eroicei unități românești care ține piept în Ucraina ocupantului rus, au fost la un pas de moarte în timpul unei misiuni de extragere a unei echipe de infanterie aliată, după ce un dispozitiv exploziv improvizat activat de la distanță (remotely activated IED), mai exact o dronă FPV (first-person view) folosită pe post de mină, a fost detonată direct sub motorul vehiculului în care se aflau aceștia.
Parlamentul European a acordat pe 10 iulie votul de încredere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și celor 26 de comisari europeni aflați sub coordonarea sa. Din cei 720 de europarlamentari, 553 au fost prezenți în sală, 360 au votat în favoarea menținerii încrederii în von der Leyen, 175 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut.
Un grup format din 16 generali americani în retragere, printre care șase foști șefi ai Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, au apelat la un gest rar pentru un avertisment public fără precedent, printr-o scrisoare către Congresul american, solicitând oprirea planurilor Pentagonului de a reduce drastic achizițiile de avioane F-35A și de a opri programul E-7 Wedgetail AWACS. Scrisoarea, semnată în numele Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale (AFA), avertizează că aceste măsuri ar compromite grav capacitatea de descurajare și superioritatea aeriană a SUA într-o perioadă marcată de tensiuni globale și competiție strategică. Mai mult, pune în pericol capacitatea SUA de a învinge într-un ipotetic viitor conflict militar.
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, într-un interviu recent, a declarat că au fost puse în transparență de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) două mari licitații: E vorba de înzestrarea cu armament individual de ultimă generație și mașinile de luptă ale infanteriei (MLI). În ambele proceduri va fi o competiție teribilă căci marile companii deja și-au manifestat interesul.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri că există un risc tot mai mare ca Rusia şi China să convină să se coordoneze astfel încât Beijingul să atace Taiwanul, în timp ce Moscova ar lansa o ofensivă împotriva teritoriului Alianţei Atlantice, informează agențiile Agerpres și EFE.
Potrivit portalului Itamilradar.com, în după-amiaza zilei de 09.07.2025, remorcherul Jakob Grebelsky (MB-119) aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a tranzitat Strâmtoarea Sicilia, îndreptându-se spre est, cu o viteză de aproximativ 11 noduri. Nava a intrat în Marea Mediterană la începutul lunii iulie, împreună cu submarinul Novorossiysk din clasa Kilo.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat joi că unul dintre agenţii lor a fost ucis la Kiev, un incident relativ rar în Ucraina.
Președintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către șase țări, printre care Republica Moldova, pentru a anunța tarifele vamale suplimentare ce ar urma să se aplice asupra produselor lor care intră în SUA, informează Agerpres și AFP.
În repetate rânduri, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că războiul ruso-ucrainean nu este al lui, aruncând vina pe fostul președinte, Joe Biden, și chiar pe Barack Obama, acesta din urmă pentru că nu a trimis arme ucrainenilor și pentru că nu a fost trașant la vremea când Rusia anexa Crimeea și o parte din Donbass.
O nouă investigație detaliată relevă o dependență critică a celor mai moderne avioane de luptă rusești de tehnologia occidentală și aliată, expunând lacune semnificative în regimurile de sancțiuni menite să sugrume mașinăria de război a Kremlinului. Conform unui raport publicat de International Partnership for Human Rights (IPHR) și Independent Anti-Corruption Commission (NAKO), aproape toate componentele electronice din avioanele Su-34 și Su-35S provin din țări care au impus sancțiuni Rusiei.
În timp ce unele state membre NATO cu armate mult mai mari dezbat luni de zile livrările de armament, un aliat din Balcani al Ucrainei, Macedoniei de Nord, şi-a donat către Armata ucraineană întreaga sa flotă de tancuri. Dar ceea ce pare un gest de sacrificiu este, în realitate, obiectivul unei transformări complete a forțelor armate ale Macedoniei de Nord, un pariu strategic care ar putea deveni un model pentru națiunile mici din Alianță.
Ucraina a reținut doi cetățeni chinezi pentru presupusa tentativă de a fura secretele celebrului său sistem de rachete Neptun, o acțiune care aruncă o nouă lumină dură asupra rolului ambiguu al Beijingului în război și complică relația diplomatică delicată a Kievului cu puterea globală.
Într-o demonstrație remarcabilă a capacității industriale și a reorientării strategice, linia de producție a tancului principal de luptă K2 Black Panther de la Hyundai Rotem funcționează la capacitate maximă, asamblând peste 10 unități pe lună, exclusiv pentru a onora comenzile Poloniei. Această realocare completă a producției, confirmată de imagini dintr-un trailer documentar publicat de Agenția Media a Apărării din Coreea de Sud (KFN) pe 5 iulie, subliniază importanța critică a contractelor de export pentru baza industrială de apărare a Seulului.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani.
Taiwanul a lansat miercuri cele mai ample exerciții militare din istoria sa, începând cu simulări de atacuri asupra sistemelor de comandă și infrastructurii, în contextul unui posibil scenariu de invazie chineză, au declarat oficiali din domeniul apărării.
Pentru mii de soldați francezi și aliați urmează la Cincu „testul brigăzii” unde Grupul de Luptă condus de Franța va face o demonstrație de proiecție de forță care va implica zeci de tancuri Leclerc și altă tehnică grea. Va fi de asemenea și o provocare logistică a Alianței. E vorba de exercițiul ”Dacial Fall 2025” despre care a vorbit Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, în exclusivitate într-un interviu acordat DefenseRomania.
Agenția franceză pentru achiziții în domeniul apărării (DGA) și Forțele Aeriene Franceze au lansat cu succes, pe 23 iunie, două rachete MICA IR de pe un avion Rafale și un Mirage 2000, împotriva unor baloane aflate la altitudini de peste 20 de kilometri.
Iranul a achiziționat un sistem avansat de apărare aeriană HQ-9B din China. Acestea sunt vești proaste nu doar pentru Israel, ci și pentru Rusia, care pierde din ce în ce mai multe piețe pentru armele sale în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Ineficiența S-300 împotriva avioanelor F-35 forțează Teheranul să-și refacă apărarea cu sisteme antiaeriene chinezești HQ-9. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat miercuri Rusia pentru multiple încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în urma operaţiunilor desfăşurate din 2014 în regiunea Donbas din Ucraina şi a războiului declanşat în februarie 2022, şi pentru doborârea zborului MH17 în iulie 2014, relatează Agerpres și AFP.
România a preluat miercuri, 9 iulie, comanda Grupului operativ naval pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanța.
Președintele SUA, Donald Trump, este convins că războiul ruso-ucrainean ar fi fost „foarte scurt”, dar ucrainenii, în primele zile ale invaziei la scară largă, au primit cele mai bune arme americane. El s-a referit la sistemele americane Javelin și a făcut totodată o aluzie care a ridicat multe sprâncene: Vorbind de Ucraina, Trump a lăudat rachetele Tomahawk.
Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, a oferit o perspectivă amplă asupra rolului Franței în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică, subliniind implicarea activă a Parisului în conturarea direcțiilor strategice ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene. El a vorbit inclusiv de dimensiunea descurajării nucleare.
Finlanda şi Lituania intenţionează să înceapă de anul viitor producţia de mine antipersonal pentru uzul propriu şi pentru a aproviziona şi Ucraina, notează Agerpres.
Rusia a lansat un număr record de 728 de drone şi 13 rachete împotriva Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri, au anunţat miercuri forţele aeriene ucrainene, potrivit agențiilor Agerpres și Reuters.
CNN a publicat o înregistrare audio în care Donald Trump le spunea donatorilor, în campania sa de realegere din luna mai a anului trecut, că, dacă Rusia ar invada Ucraina sau China ar invada Taiwanul, ar bombarda Moscova și Beijingul.