România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, într-un interviu recent, a declarat că au fost puse în transparență de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) două mari licitații: E vorba de înzestrarea cu armament individual de ultimă generație și mașinile de luptă ale infanteriei (MLI). În ambele proceduri va fi o competiție teribilă căci marile companii deja și-au manifestat interesul.
Mașina de luptă a infanteriei Redback. Photo source: Hanwha Aerospace
Ministrul Ionuț Moșteanu, la prima sa ieșire publică în media în calitate de ministru al Apărării, în cadrul emisiunii Prim Plan difuzată de Televiziunea Română și moderată de jurnaliștii Ștefan Onică și Adelin Petrișor, a subliniat că cele două programe lansate oficial au caracter critic pentru Armata României.
Spre exemplu „Sistem de armament individual tip NATO” e un contract ce se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro în timp ce mașinile de luptă ale infanteriei (MLI) la aproximativ 2.5 miliarde de euro. Primul contract spre exemplu va înlocui bătrânele arme de asalt AK-47, modernizate la standardul NATO după integrarea României în Alianță.
Vestea bună? Implicarea industriei de apărare și localizarea producției în ambele contracte, atât a mașinilor de luptă pentru infanterie (MLI) cât și în cazul armei de asalt
„Azi (n.r. - 09.07.2025) am pus în transparență pe site-ul Ministerului Apărării două Hotărâri de Guvern pentru două proceduri mari de achiziție. E vorba despre arma individuală tip NATO și vehiculele de luptă ale infanteriei. Sunt două proceduri mari de achiziții cu o valoare mare și critice pentru Armată”, a declarat ministrul Moșteanu.
Acesta a subliniat că achiziția noii arme de infanterie reprezintă o schimbare de paradigmă pentru militarii români: „Arma de luptă pentru infanterie va fi o revoluție. Valoarea programelor e de 400 de milioane de euro pentru arma individuală și 2.4 miliarde pentru vehicule de luptă pentru infanterie șenilate.”

Exercițiul CADET 2024 / Armata României, Foto: Daniela Oană, Roxana Vasiliu, Iulian Mihalache
În privința criteriilor de achiziție, Moșteanu a precizat că autoritățile urmăresc integrarea completă în economia de apărare locală: „Una din condiții e localizare 100% în România pentru arma de luptă individuală iar undeva la 85% pentru mașina de luptă a infanteriei. Iar acesta e un lucru foarte bun.”
Termen ambițios pentru semnarea contractelor gigant: Mașinile de luptă ale infanteriei (MLI) și arma individuală
Ionuț Moșteanu a subliniat că procedurile de achiziție vor fi atent monitorizate pentru a evita întârzierile care au afectat alte programe în trecut. Obiectivul MApN este ca în mai 2026 câștigătorii acestor contracte să fie declarați.
„Trebuie să ne uităm cine va participa și cu ce seriozitate demonstrată anterior. Nu vrem să mai pierdem timp iar pe următorii doi sau trei miniștri ai Apărării să îi întrebați același lucru despre aceste programe. Nu vrem să mai mergem pe cărările bătute care au arătat că nu ne duc nicăieri, sau că ne duc într-o fundătură”, a precizat Moșteanu.
Ministrul Apărării a anunțat ca obiectiv semnarea contractelor până în primăvara anului viitor.
„Eu am speranța că vom reuși să semnăm contractele până în mai 2026 pentru a deschide aceste contracte și altor țări europene iar în acel moment ele vor deveni eligibile pe SAFE și vom beneficia și de finanțare din SAFE” - Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării Naționale

Mașină de luptă a infanteriei (IFV) Redback. Photo source: DefenseRomania
Referirea e la programul SAFE (Security Action for Europe) prin care UE va furniza până la 150 miliarde de euro care vor fi acordate statelor membre. Așadar, achizițiile menționate mai sus ar putea deveni eligibile pentru SAFE.
Pentru ca acest lucru să se întâmple ministrul Ionuț Moșteanu nu exclude nici adaptarea cadrului legal în sprijinul acestor programe strategice.
„Vom discuta dacă e nevoie să mai modificăm puțin și cadrul legal, căci pe acest cadru actual suntem puțin la limită”, a conchis acesta.
În ambele programe e de așteptat ca marile companii globale din industria de apărare să ia startul în competiția ce vizează procedurile de achiziție.
Pentru mașinile de luptă ale infanteriei, un contract de aproximativ 2.5 miliarde de euro, există deja confirmări ale ofertelor din partea Rheinmetall cu Lynux, BAE Systems cu CV90, General Dynamics European Land Systems cu ASCOD și desigur Hanwha Aerospace cu Redback, ultima fiind deja prezentă în țara noastră unde ridică o fabrică unde va produce obuziere de ultimă generație K9 Thunder care beneficiază de multe comunalități cu Redback, inclusiv pe partea de mentenanță.
Contractul de aproximativ 2,5 miliarde de euro are ca obiectiv furnizarea a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) pentru Armata României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News