SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Germania intenționează să cumpere sisteme americane de rachete antiaeriene Patriot pentru Ucraina, a declarat joi cancelarul german Friedrich Merz. „Am discutat acest lucru cu președintele Trump joia trecută și i-am cerut să livreze aceste sisteme”, a declarat Merz la o conferință despre reconstrucția Ucrainei la Roma.
Informația a fost confirmată indirect de Trump. ”Trimitem arme către NATO, iar NATO plătește pentru acele arme, 100%. Așadar, ceea ce facem este ca armele care sunt expediate să meargă către NATO, iar apoi NATO va da acele arme (Ucrainei), iar NATO plătește pentru acele arme”, a spus președintele SUA.
Trump a precizat că a autorizat livrarea de arme către Ucraina deoarece este nemulțumit de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa în mod semnificativ la negocierile de pace.
Germania și Norvegia vor să plătească pentru trei sisteme Patriot
Germania a furnizat deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Miniștrii apărării din Germania și Ucraina discută un posibil acord, dar încă nu a fost luată o decizie finală, a declarat Merz.
Merz a menționat că SUA are nevoie de o parte din rachetele Patriot disponibile pentru propria apărare și nu a specificat câte sisteme intenționează Berlinul să achiziționeze.
Cu toate astea, Zelenski a dezvăluit, joi, câteva detalii suplimentare despre planurile Ucrainei de a obține mai multe rachete Patriot din SUA, cu ajutorul aliaților europeni, și că a avut loc un „dialog pozitiv” cu președintele american Donald Trump despre sistemul Patriot.
The Guardian notează că președintele ucrainean a confirmat că Germania este gata să plătească pentru două sisteme Patriot pentru Ucraina, în timp ce Norvegia, a spus el, se oferă să plătească pentru încă unul.
El a spus că alți parteneri europeni s-ar putea alătura odată ce există mai multă claritate cu privire la costuri și detalii a tot ceea ce este necesar.
Germania, care folosește și ea rachete Patriot, a trimis și alte sisteme de apărare aeriană, dar Patriot sunt considerate cele mai moderne și eficiente.
Sistemul PATRIOT poate intercepta rachete balistice și de croazieră, precum și rachete lansate de aeronave la o distanță de aproape 100 de kilometri și o înălțime de până la 30 de kilometri.
Principala problemă, muniția: SUA au în stoc doar un sfert din interceptoarele necesare pentru planurile militare ale Pentagonului

Statele Unite dețin doar aproximativ 25% din interceptoarele Patriot de care Armata are nevoie pentru toate planurile militare ale Pentagonului.
Stocul de rachete Patriot a scăzut atât de mult încât a stârnit îngrijorarea în cadrul Pentagonului că ar putea pune în pericol potențiale operațiuni militare americane, iar secretarul adjunct al Pentagonului, Stephen Feinberg, a autorizat oprirea transferului în timp ce se erau analizate destinațiile armelor.
Se pare că, în jurul lunii februarie, administrația Trump a început o analiză a nivelului epuizat de rachete Patriot și alte muniții, arată sursele TheGuardian.
Situația a devenit și mai acută în urma deciziei lui Trump de a bombarda instalațiile nucleare iraniene luna trecută, au declarat sursele, când SUA au lansat aproape 30 de rachete Patriot pentru a intercepta rachetele balistice iraniene lansate ca represalii asupra bazei Al Udeid din Qatar.
Cu toate acestea, Donald Trump a părut să renunțe cel puțin parțial la această decizie și să permită livrarea unor muniții defensive în Ucraina, pe fondul unei frustrări crescânde față de președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a criticat luni pentru că nu a ajutat la încheierea războiului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News