Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Ayatollahul Ali Khamenei afirmă că SUA vor fi "expulzate" din Irak şi Siria
18 mai, 09:21
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat duminică că Statele Unite vor fi "expulzate" din Irak şi Siria, ţări în care prezenţa Iranului este semnificativă, informează AFP.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei

Forţele americane operează în Siria, unde Iranul sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi în Irak, ca parte a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste. Prezenţa americană în Irak, unde Iranul îşi exercită influenţa, a fost pusă la îndoială după creşterea tensiunilor între Washington şi Teheran. Iranul şi Statele Unite, care au o relaţie extrem de tensionată, nu încetează să se ameninţe şi să se acuze reciproc.

Statele Unite "nu vor rămâne în Irak sau Siria. Ei trebuie să se retragă şi vor fi cu siguranţă expulzaţi'', a afirmat ayatollahul Ali Khamenei într-o întâlnire virtuală cu un grup de studenţi, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul său oficial. "Chiar şi lideri ai unor aliaţi ai americanilor (...) îi detestă pe oamenii de stat şi guvernul SUA. Nu au încredere în ei'', a susţinut liderul suprem iranian, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, această reacţie negativă la adresa conducerii SUA se datorează "tendinţei belicoase a americanilor, care sprijină guverne rău famate, antrenează terorişti şi acordă sprijin necondiţionat opresiunii crescânde din partea regimului sionist", dar şi "gestionării groaznice a coronavirusului".

Ali Khamenei a făcut aluzie la faptul că SUA au înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus (peste 88.000) la nivel global. Pe de altă parte, Iranul este cea mai afectată ţară de pandemia COVID-19 din Orientul Mijlociu, cu un bilanţ de aproximativ 7.000 de decese. În străinătate, dar şi în Iran, există voci care suspectează faptul că bilanţul oficial este mult subestimat.

 

La un pas de conflict

 

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au crescut constant după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear iranian în 2018, decizie urmată de reintroducerea unor sancţiuni aspre la adresa Iranului. Cele două ţări au fost la un pas de o confruntare directă în iunie 2019, după ce o dronă americană a fost doborâtă de Iran în Golf.

În ianuarie 2019, influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis în Bagdad, într-un atac american. Răspunsul Teheranului a fost un atac cu rachete asupra a două baze irakiene în care se aflau trupe americane. După moartea generalului Soleimani şi a colaboratorului său irakian în atacul din luna ianuarie, parlamentul irakian a votat ca cei aproximativ 5.000 de soldaţi americani să părăsească ţara, decizie care nu a fost aplicată de guvern.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Preşedintele Andrzej Duda: O companie de origine germană vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Polonia
Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Autoritatile separatiste din Tiraspol au instalat 37 de posturi de control ilegale. Chişinăul condamnă acţiunile unilaterale
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro