Trei tineri piloți încadrați la Baza 86 Aeriană au ieșit la simplă pe aeronava F-16 în această săptămână. Pentru atingerea acestui vis au avut nevoie de aproximativ 5 ani de pregătire.
Astfel, aeronavele militare rusești care transportau mărfuri militare din Armenia către Rusia au fost forțate să survoleze Iranul și Marea Caspică în drum spre regiunea Rostov.
Azerbaijan closed its airspace to Russian military airplanes. As a result, Russian military aircrafts carrying military cargo from #Armenia to #Russia forced to fly over #Iran and Caspian Sea en route to Rostov. #Ukraine pic.twitter.com/l3R8A9YBmN
— The Azeri Times (@AzeriTimes) May 1, 2022
Rusia are aproximativ 4.000 de militari staționați în trei garnizoane pe teritoriul Armeniei: o bază la Ghiumri în nord-vestul țării, o alta în capitala Erevan, cea de-a treia fiind baza aeriană Erebuni la periferia Erevanului.
Pe 29 aprilie, Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a anunțat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
„Susținem integritatea teritorială a Ucrainei, ca și alte țări, și declarăm în mod deschis acest lucru, nu ne ascundem în spatele unui copac. Da, nu negăm că avem relaţii bune cu Rusia. Principiile dreptului internaţional nu trebuie în niciun caz denaturate din cauza superiorităţii politice", a declarat Aliyev pentru filiala din Azerbaidjan a agenției de presă rusești “Interfax”.
La o zi după declarația lui Aliyev, avioanele militare rusești, care au plecat din Armenia cu destinația Rusia, au fost nevoite să facă un ocol prin Iran și Marea Caspică.
Mișcarea Azerbaidjanului a fost precedată de o măsură similară luată de Turcia în urmă cu o săptămână. Pe 23 aprilie, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că țara sa și-a închis, pe o perioadă de trei luni, spațiul aerian pentru avioanele civile și militare rusești care zboară spre Siria.
Potrivit unor informații anterioare, Rusia ar fi adus între 10.000 și 20.000 de luptători sirieni și libieni, precum și mercenari din compania “Wagner” pentru ofensiva din Donbass. De asemenea, se pare că Moscova și-a readus în țară și o parte din militarii și tehnica de luptă din Siria și Armenia pentru războiul din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Trei tineri piloți încadrați la Baza 86 Aeriană au ieșit la simplă pe aeronava F-16 în această săptămână. Pentru atingerea acestui vis au avut nevoie de aproximativ 5 ani de pregătire.
Pas important în SUA pentru ca în cele din urmă, piloții ucraineni să primească aeronavele americane F-16 și F-15 pentru a respinge agresiunea Rusiei. Dar, cel mai devreme, ei ar putea lupta cu ele în a doua jumătate a anului viitor.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, în cadrul unor discuții cu privire la înzestrarea Forțelor Aeriene cu încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, a atins și subiectul „problemei piloților”.
Începând de ieri și continuând cu datele de 15, 18 și 19 iulie, în București în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.
Potrivit presei cu profil general o dronă americană s-ar fi prăbușit la Câmpia Turzii. UAV-ul operat de americani ar fi fost un MQ-9 Reaper. Nu există momentan informații oficiale.
Vasile Dîncu a discutat despre achiziția celor două escadrile de F-16 Fighting Falcon, formată din 32 de avioane din Norvegia. În exclusivitate pentru DefenseRomania ministrul Apărării Naționale a confirmat că de la anul Forțele Aeriene vor primi primele F-uri norvegiene.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 13.07.2022, două drone de cercetare strategice de tip RQ-4B și RQ-4D au îndeplinit misiuni specifice deasupra apelor neutre ale Mării Negre, folosind aproximativ același traiect de zbor.
Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.
Un avion rusesc de avertizare timpurie și control (AWACS) A-50 a fost observat în sudul Belarusului.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 11.07.2022, mai multe mijloace de cercetare ale NATO au îndeplinit misiuni specifice în sud-estul României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Pentru prima dată, a apărut o situație inedită, când mijloace aliate pilotate și nepilotate au zburat simultan în aceeași zonă.
Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.
O aeronavă de luptă F/A-18 Super Hornet îmbarcată pe portavionul USS Harry S. Truman (CVN 75) al Marinei SUA a căzut de la bordul navei din cauza condițiilor meteorologice care s-au înrăutățit imprevizibil.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că avioanele de vânătoare multirol de tip Su-30SM ale Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) folosesc rachete supersonice H-31 în luptele din Ucraina.
Noua dronă turcească de atac de tip Bayraktar Akinci a început să fie produsă în serie, fiind livrată atât Forțelor Armate ale Turciei, cât și la export. În luna ianuarie a acestui an, compania Baykar Makina a anunțat încheierea primului contract pentru furnizarea dronelor în străinătate.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a făcut referire la controversatul subiect cu privire la donarea către Ucraina a celor șase avioane de tip MiG-29 de care Republica Moldova dispune. Avioane care oricum nu au zburat din 1998.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.07.2022, o dronă de cercetare strategică RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, care urma să desfășoare o misiune obișnuită deasupra apelor neutre ale Mării Negre, s-a întors din drum în spațiul aerian al Greciei.
Avionul de vânătoare ușor Tejas MK1A, dezvoltat autohton de Hindustan Aeronautics Limited, a trecut cu bine un pas important: Primul zbor al primului avion din producția de serie. Amintim că în urmă cu doi ani India a semnat un contract pentru achiziționarea de 83 de avioane Tejas MK1A.
Un operator ucrainean de drone Bayraktar TB2, ofițer superior în cadrul serviciilor de informații militare (GUR) din Ucraina, a acordat un interviu pentru The Times, sub pseudonimul „Odesa”, precizând că dronele turceşti au demonstrat că pot rezista unei lovituri cu rachete sol-aer.
Grecia trebuie să-și asigure un avantaj militar în fața superiorității numerice a Turciei pe baza calității armamentului, potrivit unei recomandări adresate Congresului SUA de către Michael Rubin, membru al American Enterprise Institute, specializat pe probleme de securitate în Orientul Mijlociu, Turcia şi Iran.
Miercuri, 6 iulie, o aeronavă guvernamentală rusă a zburat nouă ore între Moscova și Basel, Elveția, o călătorie care, în lipsa restricțiilor privind accesul în spațiul aerian european aplicat avioanelor ruse, ar fi trebuit să dureze aproximativ trei ore.
Sistemele moderne de apărare antiaeriană Sky Sabre ale forțelor armate britanice desfășurate în Polonia au fost operaționalizate.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Aeronave Hercules C-130 ale Forţele Aeriene Israeliene efectuează zboruri la joasă altitudine în zonele montane din România.
Tensiunile dintre Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, o rivalitate acerbă și fără precedent care nu de puține ori a pus la grea încercare Alianța, par departe de a se încheia, în pofida războiului brutal și neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina.
Un prototip al avionului de luptă KF-21 a fost văzut în timpul testelor la sol la unitatea de producție a companiei KAI (Korea Aerospace Industries), din apropierea aeroportului din Sacheon, Coreea de Sud.
Ascensiunea rapidă și reușită a Turciei în domeniul dronelor militare și influența considerabilă a acestora în lupta modernă au început să genereze îngrijorări tot mai mari în Grecia. După succesul Bayraktar TB2 și după rezultatele testelor noii generații de UAV-uri Aksungur și Akıncı, Atena se pregătește să coopereze cu Israelul pentru protecția insulelor împotriva noilor capabilități turcești.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, pe 04.07.2022, un nou lot format din câteva bombardiere modernizate de tip Su-34M a fost livrat unei unități militare aparținând Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a regiunii.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.
O delegație militară turcă a plecat luni în Statele Unite pentru a purta noi discuții cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, vicepremierul rus și ministru al industriilor, Denis Manturov, a declarat că primul zbor al avionului ușor de vânătoare Su-75 Checkmate a fost amânat pentru anul 2024.
Războiul din Ucraina stagnează de câteva luni în faza actuală în care cele mai importante tipuri de arme implicate sunt sistemele de artilerie și rachete, responsabile pentru majoritatea pierderilor suferite de ambele părți.
Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul britanic al Apărării, informează Reuters.
Azi, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, microfonul Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a fost tăia în timpul ceremoniei, fapt ce a născut controverse la nivelul BOR și în presă.
Directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat (12.08.2022) pentru fundația ucraineană “Come Back Alive” că firma turcă a atins în prezent capacitatea de a produce aproape 20 de aparate Bayraktar TB2 pe lună, sau mai precis câte un sistem (șase aparate) în 10 zile.
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2022, un avion de cercetare radiotehnică și luptă radioelectronică de tip RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a încălcat granița de stat a Federației Ruse lângă Capul Svyatoy Nos și a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc.
Obuzierul autopropulsat (ACS) german Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) este considerat unul dintre cele mai moderne și mai bune sisteme de artilerie din lume, dar utilizarea sa în condiţii reale de luptă, pe frontul din Ucraina, a ridica deja câteva semne de întrebare cu privire la această ''etichetă''.
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene ar fi bombardat o bază a mercenarilor ruși ai „companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group”, care se afla în orașul Popasna, regiunea Lugansk din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii nu au confirmat oficial acest atac, ci ruşii au scris primii pe canalele de Telegram indică faptul că aceştia şi-au dezvăluit în mod intenţionat locul unde se aflau, în speranţa că armată ucraineană o să folosească sisteme HIMARS şi astfel aşa le-ar putea identifica poziţiile.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.
China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se află în prezent în vizită, informează Reuters şi France Presse.
Se profilează un eșec în colaborarea franco-germană pentru avionul de luptă de generația a 6-a. Parisul are plan de rezervă – mizează pe o dezvoltare nouă a Rafale, echipat cu un fel de R2D2 (”Războiul Stelelor”)
În perioada 27-28 iunie 2022, Grupul Sociologic „Rating” a efectuat un sondaj de opinie în Ucraina, în cadrul unui studiu social finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA (USAID).
Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Agerepres, care citează Reuters.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.
Presa siriană a informat duminică despre uciderea a trei soldaţi şi rănirea altor trei într-un atac aerian, dând vina pe forţele israeliene, transmite Agerpres, care citează DPA.