Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Baloanele destinate misiunilor de cercetare, supraveghere și recunoaștere (ISR) oferă o serie de avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane. Acestea sunt relativ ieftine, au o amprentă radar diminuată, ceea ce le face mai greu de detectat și pot sta perioade îndelungate deasupra unei zone țintă, oferind ceea ce este cunoscut sub numele de „persistență” în culegerea de informații.
Sisteme radar de tip aerostat. Sursa foto: Raytheon.
Culegerea de informații, supravegherea și recunoașterea (ISR) sunt componente esențiale ale tuturor operațiunilor militare. Acestea oferă factorilor de decizie și de acțiune o imagine mai completă a situației la sol, în aer, pe mare și în spațiul cibernetic.
Experții în informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) observă comportamentul inamicului și îi urmăresc mișcările pentru a afla mai multe despre el.
Comandanții de pe câmpul de luptă utilizează capacitățile ISR pentru a aduna informații relevante pentru planificarea luptei. Acest lucru le permite să intercepteze comunicațiile, să monitorizeze mișcările și să elaboreze planuri, strategii și să aloce resurse necesare pentru îndeplinirea cu succes a unei misiuni.
În plus, baloanele pot funcționa la altitudini care oferă o imagine similară cu cea obținută de la sateliți, dar cu capacități mult mai mari de interceptare a semnalelor și de obținere a imaginilor cu rezoluție ridicată, datorită distanței semnificativ mai mici față de sol.
Sateliții asigura într-adevăr o acoperire globală și nu sunt limitați de restricțiile de utilizare a spațiului aerian, dar vin cu un preț ridicat și sunt deja vulnerabili la armele antisateliți.
Baloanele, dimpotrivă, sunt mult mai ieftin de amplasat și pot fi echipate cu sisteme de senzori similare pentru culegerea informațiilor precum imagini și semnale, însă eficacitatea lor operațională depinde de condițiile meteorologice și de controlul spațiului aerian.
De asemenea, aeronavele specializate, cum ar fi U-2 sau drona RQ-4 Global Hawk, oferă capabilități ISR de înaltă calitate, dar și acestea sunt limitate de constrângerile de combustibil și pot fi detectate și vizate de sistemele avansate de apărare antiaeriană.
După cum a relevat incidentul de la începutul anului trecut, când un balon chinez de mare altitudine a ajuns în spațiul aerian nord-american traversând Alaska și vestul Canadei, țări precum China și Rusia au investit în tehnologia baloanelor în scopuri ISR, recunoscând potențialul acesteia de asigurarea a supravegherii regionale și de semnalizare strategică.
Incidentul cu balonul spion din China a servit drept semnal de alarmă pentru armata americană și se așteaptă ca, pe măsură ce SUA avansează în tehnologia baloanelor de supraveghere, să echilibreze dezvoltarea acestora cu măsurile de securitatea împotriva acțiunii celor ale adversarilor.
Aceasta va implica, cel mai probabil, integrarea unor tehnologii avansate de senzori, legături de comunicații criptate și sisteme de navigație autonome pentru a spori eficiența operațională a platformelor ISR bazate pe baloane.
Eforturile de cercetare și dezvoltare ale armatei americane se vor concentra probabil pe îmbunătățirea caracteristicilor stealth ale baloanelor, cum ar fi utilizarea materialelor absorbante pentru semnalele radar și adaptarea designului pentru a reduce și mai mult posibilitatea de detectare.
Se conturează, așadar, o imagine viitoare a ISR în care misiunile vor fi asigurate printr-o utilizare mixtă, adaptată la context, de baloane de înaltă tehnologie, sateliți și aeronave care lucrează integrat pentru a asigura o imagine ISR cuprinzătoare și continuă. Pe măsură ce armatele care își permit acest lucru se adaptează la noua realitate, vor avea un avantaj major în domeniul informațiilor militare, un domeniu esențial inclusiv în luarea marilor decizii politico-militare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News