Bashar al-Assad nu candidează singur. Tribunalul Suprem din Siria a mai acceptat două candidaturi
Tribunalul Constituţional Suprem din Siria a anunţat luni că a acceptat candidaturile a doar trei din cei 51 de aspiranţi înregistraţi pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 26 mai, în care se vor înfrunta actualul şef al statului, Bashar al-Assad, un fost viceministru şi un lider al opoziţiei, transmite Agerpres, citând EFE.
Preşedintele Tribunalului Constituţional Suprem, Jihad al-Ahham, a declarat într-o conferinţă de presă că cei trei candidaţi acceptaţi sunt Bashar al-Assad, la putere de la moartea tatălui său, Hafez, în 2000; independentul Abdallah Salloum Abdallah, fost viceministru pentru afaceri parlamentare; şi liderul de opoziţie Mahmoud Ahmed Marei.
Restul candidaţilor care s-au înregistrat la tribunal au fost respinşi pe motiv că "nu îndeplinesc cerinţele constituţionale şi legale", însă pot face contestaţie, începând de marţi, pentru trei zile.
Totuşi, comentează EFE, nu sunt aşteptate schimbări de ultimă oră în lista candidaţilor, iar toate previziunile indică faptul că actualul preşedinte va fi reales pentru un nou mandat, după 21 de ani la putere.
Ultimele alegeri au fost câștigate de Bashar al-Assad cu aproape 90%
La ultimele alegeri prezidenţiale din 2014, când pentru prima dată în jumătate de secol s-au prezentat mai mulţi candidaţi după ce Constituţia a fost amendată ca urmare a protestelor din 2011, al-Assad a câştigat clar cu 88,7% din voturi.
Abdallah, licenţiat în drept al Universităţii din Damasc, a fost ministru adjunct al afacerilor parlamentare, precum şi deputat în două rânduri, între 2003-2007 şi între 2012-2016, din partea Partidului Socialist Unionist, care face parte din Frontul Progresist Naţional, coaliţie care dispune de 13 mandate în Parlament. Şi, deşi în trecut acest candidat la preşedinţie a ocupat unele funcţii mai puţin importante în cadrul formaţiunii menţionate, el participă la alegeri în calitate de independent, deoarece Frontul a anunţat că va sprijini candidatura lui Al-Assad.
Marei, şi el tot licenţiat în drept, este un lider al opoziţiei interne tolerate în Siria şi a fost secretar general al Frontului de Opoziţie Democrat Sirian, reprezentând în acelaşi timp acest sector de opoziţie în negocierile dintre cele două părţi de la Geneva.
Reprezentanţii opoziţiei aflaţi în exil, care nu pot candida deoarece Constituţia le interzice acest lucru cetăţenilor sirieni care nu au trăit în ţară în ultimii 10 ani, au cerut în repetate rânduri invalidarea scrutinului, pe care îl consideră o farsă, cu un câştigător deja cunoscut.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News