Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătălia geopolitică pentru Marea Mediterană. SUA şi Grecia, front comun în fața provocărilor continue ale Turciei
06 oct, 15:20
În cadrul vizitei sale oficiale la Atena (Grecia), în acest sfârşit de săptămână, SUA au semnat un acord de apărare extins cu Grecia. În declarația sa, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a susținut poziția Greciei în fața provocărilor continue ale Turciei în Mediterana de Est, descriind forajul ilegal al țării pentru hidrocarburi din regiune drept „ inacceptabil."
EXCLUSIV

,,Le-am spus turcilor că forajul ilegal este inacceptabil și vom continua să luăm măsuri diplomatice pentru a ne asigura că aceste activități ilegale vor fi oprite", a spus Pompeo în cadrul unei conferințe de presă comune cu Nikos Dendias, ministrul de externe elen.

„Vrem să ne asigurăm că regulile guvernează explorarea internațională în resursele energetice ale Mării Mediterane și că nicio țară nu poate ține Europa ostatică”, a adăugat el. În același sens, sâmbătă dimineața, premierul grec Kyriakos Mitsotakis îi ceruse, de asemenea, lui Pompeo sprijin în relația cu Turcia, menționând că politica turcă recentă din regiune reprezinţi „o încălcare flagrantă a drepturilor suverane ale Ciprului”.

Dendias și Pompeo au semnat un protocol de modificare la Acordul de cooperare reciprocă în domeniul apărării (MDCA) între cele două țări, care se referă la utilizarea Bazei Souda și a bazelor aeriene ale lui Stefanovikeio și Larissa în Grecia centrală și în portul Alexandroupoli. Ambii oficiali au subliniat importanța acordului în promovarea stabilității în regiune, secretarul Pompeo fiind clar în a nega orice legătură directă dintre dezvoltarea relației de sprijin reciproc și mai largile probleme create de presiunea Turciei în acest spațiu.

Experții în politica regională subliniază că această adâncire fără precedent a colaborării în domeniul securității regionale dintre cele două state reprezintă o diversificare de instrumente legale și logistice, care să răspundă mult mai eficient politicilor, percepute ca fiind agresive, din partea Turciei.

Dendias, care a condamnat și activitatea Turciei în zona economică exclusivă a Ciprului, a declarat că relațiile greco-americane sunt într-un „punct istoric”. „Actualizarea strategică a cooperării noastre cu SUA este o garanție a securității și o sursă de stabilitate, creștere și prosperitate”, a spus el, prezentând lansarea unei „noi ere” în relațiile bilaterale directe dintre cele două țări.

Într-un discurs care a avut loc sâmbătă, la Centrul Cultural al Fundației Stavros Niarchos (SNFCC), Pompeo a declarat că democrația greacă s-a dovedit a fi „extrem de rezistentă” și a exprimat speranța că economia țării va reveni. În timp ce a lăudat Grecia pentru reducerea birocrației pentru a ajuta operatorii străini să investească, Pompeo și-a exprimat îngrijorarea cu privire la investițiile chineze în Grecia, spunând că are încredere în guvernul elen pentru a ști când și dacă va accepta investițiile chineze.

După discursul său de la SNFCC, Pompeo a apărat, de asemenea, abordarea administrației Trump față de Ucraina, care este centrul unei anchete de acțiune. Întrebat cu privire la anchetă, Pompeo s-a referit la sondă drept un „joc prostesc” care „nu este de folos”.

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone