Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătălia pentru Crimeea va începe mai devreme? Rusia sapă tranșee, iar Ucraina trebuie să convingă Occidentul că este capabilă să elibereze peninsula
16 feb 2023, 12:08
În Peninsulă Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014, tot mai mulţi muncitorii sunt recrutați pentru a săpa tranșee în districtul Dzhankoi. Anunțurile privind recrutarea au apărut pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Muncitorilor li se cere să ajute la consolidarea tranșeelor săpate în scopuri de apărare.

Direcţia principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat anterior că armata rusă a desfășurat noi unități militare în nordul Crimeei ocupate, inclusiv pentru a întării apărarea coridorul terestru care face legătura cu peninsulă.

Dacă Ucraina arată clar Occidentului că trebuie să fie capabilă să elibereze Peninsula Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Crimeea este o "linie roșie" pentru Putin - Ucraina analizează planurile de recucerire a acesteia

 

Potrivit jurnaliștilor de la Politico, într-o conversație privată, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că atenția Washingtonului este concentrată pe sprijinirea Ucrainei să actioneze acolo unde sunt lupte, în principal în est.

Încercările Ucrainei de a elibera Peninsula Crimeea ar insemna trecerea peste o "linie roșie", ceea ce ar putea duce la o reacție mai amplă din partea Moscovei. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul unei conversații web informale cu mai multi experți, relatează Politico.

Potrivit jurnaliștilor, el a făcut această predicție după ce cineva l-a întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să ajute Ucraina să își realizeze obiectivul pe termen lung de a recâștiga teritoriul ocupat de trupele rusești.

Potrivit a patru persoane familiarizate cu subiectul, Blinken a spus că Washingtonul "nu încurajează în mod activ" Kievul să recapete controlul asupra peninsulei anexate. Administrația americană se concentrează pe a ajuta Ucraina să se deplaseze acolo unde se desfășoară luptele, în principal în est.

Doi dintre interlocutori au declarat că secretarul de stat a lăsat impresia că SUA nu consideră că este o mișcare înțeleaptă să treacă la ofensivă pentru a recupera Crimeea. Aceștia au subliniat că Anthony Blinken nu a spus aceste cuvinte în mod direct.

Alte două surse au precizat că secretarul de stat a spus că decizia cu privire la locul unde se trece la ofensivă și ce se poate prelua sub control este luată exclusiv de autoritățile ucrainene, nu de catre SUA. 

"Mesajul general este că există o mare incertitudine cu privire la modul în care vor decurge lucrurile de aici încolo, cu întrebări reale cu privire la capacitatea oricăreia dintre părți de a obține câștiguri mari", a declarat o persoană.

Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR) a declarat într-un interviu pentru site-ul de ştiri crainean TSN că ar fi imposibil să se elibereze Crimeea anexată fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Ucraina are nevoie arme de precizie cu rază lungă de acțiune

 

Forțele Armate Ucrainene trebuie să izoleze peninsula și să împiedice artileria să sprijine infanteria rusă. Potrivit generalului Hodges, este imposibil ca armata ucraineană să readucă peninsula sub controlul Kievului fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

"Dacă Ucraina arată clar Casei Albe, Pentagonului și Occidentului că are nevoie de capacitatea de a elibera Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune care ar putea izola Crimeea și ar putea face peninsula impenetrabilă pentru trupele rusești. Acest lucru nu va duce la pierderi mari din partea Ucrainei", a subliniat generalul Hodges.

Pentru a face imposibilă rămânerea marinei, aviației sau armatei ruse în Crimeea, Ucraina are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, de ATACMS, de F-16, sau de drone Gray Eagle.

Fostul comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa spune că aceasta ar fi cea mai rapidă cale de a elibera Crimeea. Astfel de arme, subliniază el, ar permite Ucrainei să învingă infanteria și artileria rusă.

,,Nu este nevoie să distrugi toată infanteria rusă. Trebuie doar să faci imposibil ca artileria rusă să sprijine masiv infanteria. Faci acest lucru prin distrugerea cartierelor generale, a depozitelor de muniții și a logisticii. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de arme cu rază de acțiune mai mare decât cele din în prezent cum sunt GMLRS sau HIMARS. Aceasta este o capacitate pentru care aș pleda. Oricare ar fi tipul acesteia. Capacitatea (de a lansa atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune - n.r.) este cel mai important lucru", consideră Ben Hodges.

 

Un moment decisiv al războiului

 

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat autoritățile ucrainene că a venit un moment crucial pentru a schimba cursul războiului, relatează ziarul Washington Post.

Oficialii de la Casa Albă consideră că se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă în primăvară, iar Ucraina ar putea trece la o contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile pierdute. Oficialii americani care au vizitat Kievul în ianuarie au transmis autorităților ucrainene că următoarele luni vor fi cruciale.

Analiștii militari americani consideră că forțele ucrainene vor avea dificultăți atât în apărarea Bakhmutului din regiunea Donețk, unde se duc lupte grele de luni de zile, cât și în lansarea unei contraofensive de primăvară pentru a recâștiga teritorii pe care Statele Unite le consideră mai importante. Sursele ziarului spun că, dacă Ucraina luptă acolo unde Rusia trimite trupe, va fi în avantajul autorităților ruse.

Statele Unite au intensificat presiunile asupra Kievului pentru că va fi mai greu pentru Casa Albă să convingă Congresul să acorde Ucrainei același ajutor ca până acum, deoarece unii republicani au susținut reducerea ajutorului.



Administrația lui Joe Biden colaborează cu Congresul pentru a acorda Ucrainei un ajutor de 10 miliarde de dolari. Se așteaptă ca noul pachet de ajutor să fie anunțat la împlinirea unui an de la începutul invaziei rusești, împreună cu noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii americani spun că sunt gata să sprijine Ucraina cât mai mult posibil, dar avertizează totodată că armata ucrainenă va epuiza pachetul actual de ajutor militar american până în vară, după care va fi dificil să rezolve conflictul politic.

Săptămâna aceasta, Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, relatează Politico, citând surse din guvernul ucrainean.

Cu toate acestea, nu vor exista arme noi - cum ar fi avioanele F-16 sau rachetele cu rază lungă de acțiune. Noile pachete de ajutor militar „se vor concentra pe muniție, apărare aeriană și piese de schimb”.

SUA nu doresc să trimită în Ucraina rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune - până la 300 km, deoarece nu are o cantitate suficientă pe stoc, iar transferul acestora ar vulnerabiliza capacitatea de luptă a armatei SUA.

Potrivit „Politico”, în timpul recentelor întâlniri de la Pentagon, oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că nu au sisteme de rachete tactice suplimentare.

„Mutarea ATACMS pe câmpul de luptă din Europa de Est ar reduce stocurile americane și ar dăuna pregătirii forțelor armate americane”, au spus sursele.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Contraofensiva de primăvară a forțelor ucrainene va fi o „încercare extremă”. Bahmut a creat o problemă neașteptată pentru Kiev - menținerea motivației militarilor
Iohannis, după întâlnirea cu Olaf Scholz: Este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră
În spatele războiului din teren: Ce se mai întâmplă în relațiile economice dintre Ucraina și Rusia
Rusia se îndreaptă spre Asia. Noua doctrină a Moscovei vede SUA o „amenințare existențială” și pornește confruntarea pentru stoparea dominației Occidentului
Semne care arată că Xi Jinping pregătește China de un război - analiză FP
Pe fondul disputelor cu SUA privind Tratatul START, componenta terestră a Triadei Nucleare rusești desfășoară exerciții de amploare
După victoria Ucrainei, premierul polonez propune un triunghi care să domine Europa de Est: Polonia - România - Ucraina
EXCLUSIV
„Triunghiul” Poloniei cu România și Ucraina, războiul Rusiei și provocări geostrategice în 2023 | Ana Cătăuță, într-o ediție specială la Obiectiv EuroAtlantic
Evoluţia relaţiilor diplomatice pe axa Kiev-Bucureşti | Analist ucrainean: România a fost adesea prezentată ca o potențială amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube
EXCLUSIV
„Intrarea” Japoniei în Europa, o șansă și pentru România. Blocul anti-SUA creat de China și Rusia împinge Japonia către o decizie istorică
E depozitul de muniție de la Cobasna o miză reală? Trupele ruse de ocupație din Transnistria în fază latentă, după o perioadă mai activă în 2022
Șantajul nuclear al Kremlinului. Are China vreo implicare în decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus?
Statele Unite: Nu există indicii că arme nucleare rusești ar fi fost transferate în Belarus
Cehia își schimbă documentele strategice: Statul trebuie să se pregătească mai bine pentru apărare
Vehicule de luptă Bradley
EXCLUSIV
Cât timp mai curg HIMARS și Bradley către Ucraina? Kievul trebuie să se grăbească pentru a nu pierde fereastra de oportunitate - 2023
Transportoare blindate Piranha 3. Foto: Defence Blog
EXCLUSIV
Piranha 3 e doar vârful aisbergului. Implicarea României în reforma Armatei moldovene - un proces complex. Chișinăul salută sprijinul României
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Patru motive pentru care aviația rusă nu a obținut superioritatea în Ucraina și de ce timpul nu ține cu Rusia. Intrarea în apărare - inevitabilă
Imagini de la o misiunea de parașutare a unui batalion de desant aerian rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Cât de izolată e Transnistria de Rusia? R. Moldova se teme de un desant pe aeroportul din Chișinău, dar separatiștii modifică aerodromul din Tiraspol
Tudor Curtifan, în dialog cu secretarul de stat Valeriu Mija. Foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
EXCLUSIV
Valeriu Mija: Rusia a triplat atacul hibrid. R.Moldova nu are timp de pierdut în modernizarea Armatei iar sprijinul României - necondiționat
Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Prăbușirea Rusiei ca mare putere mondială | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cele 7 mituri despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Lituania amintește că Rusia nu e invincibilă, dar are ambiții teritoriale mari
Lecțiile războiului din Ucraina schimbă jocul. SUA spun că superioritatea aeriană e decisivă în apărarea Taiwanului
Diplomat american: Războiul lansat de Rusia are ca scop eradicarea Ucrainei ca entitate suverană, nu este legat de NATO sau SUA
Japonia plănuiește investiții de 75 de miliarde de dolari în zona Indo-Pacific pentru a contracara influența Chinei
NATO pregătește 3 planuri regionale de apărare și 300.000 de militari pentru flancul estic - ”Cordonul sanitar” care trebuie să oprească Rusia
Turcia și Egiptul fac pași istorici spre reconciliere: Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013
Victoria lui Trump în 2024 ar putea echivala cu înfrângerea Ucrainei? Fost șef NATO: Mă tem de o catastrofă geopolitică
Țările arabe ar sprijini reconstrucția Siriei dacă Bashar al-Assad acceptă prezența forțelor arabe și reducerea influenței Iranului
Armata Germaniei, într-o situație mai proastă decât în 2022. Lecție amară și pentru România: „Depopularea” Armatei
EXCLUSIV
Respirația Rusiei. R. Moldova, în umbra marelui urs: Adoptarea limbii române și planul Rusiei pentru Moldova | Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic

Ştiri Recomandate

SUA încep instrucția ucrainenilor pe Abrams, iar Rusia își pregătește "arma-minune" împotriva tancurilor vestice: Rachetele antitanc Kornet, care străpung orice sistem blindat
NATO monitorizează permanent vestul Mării Negre. În ultimele 24 de ore, trei mijloace de cercetare aeriană au patrulat în regiune
Riadul joacă periculos. Producătorii ruși de armament merg în Arabia Saudită ca la ei acasă
Ucraina cere Germaniei rachete Taurus, cu o rază de acțiune de 500 de km. Împreună cu Storm Shadow, ar asigura tranziția la avioane de luptă occidentale
Germania ”asigură cerul” la summitul NATO de la Vilnius: Bundeswehrul va reloca temporar sistemele Patriot din Slovacia
Banii alocați Armatei, un moft? Ministrul Tîlvăr: ”România a înţeles că în apărare nu se cheltuie, ci se investeşte”
O propunere de refuzat. China: Încetarea imediată a focului, lăsând Rusiei o parte din teritoriul ”vecinului său mai mic”
Leopard, Challenger și Bradley pot da peste cap Armata rusă? ”Trebuie să fim pregătiți și pentru un scenariu negativ în Ucraina” (Șeful Armatei din Cehia)
În pofida estimărilor lui Putin, până acum aliații au alocat Ucrainei sprijin militar în valoare de 65 de miliarde de dolari
Wagner lasă locul unităților Armatei ruse la Bahmut. Prigojin își pregătește poziția după război
România voia să cumpere 32 avioane F-16 Block 52 noi. Adevărul e că printr-o întâmplare fericită s-au găsit bani chiar și pentru „planul B”
Incidente din nordul Kosovo, Vucic a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă
Vremuri grele pentru dronele Bayraktar sau Switchblade. Analiză RUSI: După dezastrul din primul an, Gherasimov a schimbat abordarea în Ucraina
Cum e atacată Ucraina cu propriile rachete. În 1999 Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55. Industria rusă lucrează azi la foc automat
Avioanele F-16 nu sunt pe gratis. Statele europene trebuie să aloce 4 miliarde de dolari pentru cele 20 avioane F-16 care vor ajunge in Ucraina
Franța trădează? Cu mai puține tancuri și avioane în următorii șase ani, Parisul nu va putea susține flancul estic
Armata ucraineană a confirmat atacul asupra navei ruse Ivan Khurs. Au fost publicate imagini cu momentul în care o dronă maritimă loveşte cu succes ţinta
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară
MAE: Convorbire telefonică Aurescu - omologul saudit; au discutat despre situaţia de securitate din Orientul Mijlociu
Şeful Statului Major al SUA: Avioanele de luptă F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina
Deranjați de prezența bombardierelor SUA, rușii continuă provocările: B-1B Lancer - interceptate din nou deasupra Mării Baltice
General american: Ucraina trebuie să-și ia inima în dinți și să distrugă apărarea antiaeriană a Rusiei
Bombardierele americane B-1B au ajuns în Marea Britanie pentru a întări apărarea NATO
Putin - „ținta numărul 1” a serviciilor ucrainene. GUR: Obiectivul nu e eliminarea lui Putin ci aducerea sa pe un scaun la Haga
De ce F-16 va fi un coșmar pentru ucraineni. În prezent tehnicienii ucraineni pregătesc MiG-29 pe „repede înainte” în 20 de minute
Bătaie pe vechile avioane F-16 ale Norvegiei: România a cumpărat 32, în hangare au mai rămas 12. Toți ochii sunt pe Ucraina
Incursiune în regiunea rusă Belgorod | SUA investighează dacă "partizanii ruși anti-Putin" au folosit vehiculele blindate americane
Bastion Aerian - 2023. Republica Moldova va organiza exerciţii aeriene cu partenerii pentru a asigura siguranţa liderilor europeni
Cehia dorește să se alăture programului german pentru producția de tancuri Leopard 2A8
Rusia și Belarus au încheiat un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Controlul asupra acestora va fi asigurat de la Moscova
Conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor
Prigojin își retrage mercenarii din Bahmut. Wagner predă pozițiile pe care le ocupă Armatei ruse