Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătălia pentru Crimeea va începe mai devreme? Rusia sapă tranșee, iar Ucraina trebuie să convingă Occidentul că este capabilă să elibereze peninsula
Strategica
Data publicării:
În Peninsulă Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014, tot mai mulţi muncitorii sunt recrutați pentru a săpa tranșee în districtul Dzhankoi. Anunțurile privind recrutarea au apărut pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Muncitorilor li se cere să ajute la consolidarea tranșeelor săpate în scopuri de apărare.

Direcţia principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat anterior că armata rusă a desfășurat noi unități militare în nordul Crimeei ocupate, inclusiv pentru a întării apărarea coridorul terestru care face legătura cu peninsulă.

Dacă Ucraina arată clar Occidentului că trebuie să fie capabilă să elibereze Peninsula Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Crimeea este o "linie roșie" pentru Putin - Ucraina analizează planurile de recucerire a acesteia

 

Potrivit jurnaliștilor de la Politico, într-o conversație privată, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că atenția Washingtonului este concentrată pe sprijinirea Ucrainei să actioneze acolo unde sunt lupte, în principal în est.

Încercările Ucrainei de a elibera Peninsula Crimeea ar insemna trecerea peste o "linie roșie", ceea ce ar putea duce la o reacție mai amplă din partea Moscovei. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul unei conversații web informale cu mai multi experți, relatează Politico.

Potrivit jurnaliștilor, el a făcut această predicție după ce cineva l-a întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să ajute Ucraina să își realizeze obiectivul pe termen lung de a recâștiga teritoriul ocupat de trupele rusești.

Potrivit a patru persoane familiarizate cu subiectul, Blinken a spus că Washingtonul "nu încurajează în mod activ" Kievul să recapete controlul asupra peninsulei anexate. Administrația americană se concentrează pe a ajuta Ucraina să se deplaseze acolo unde se desfășoară luptele, în principal în est.

Doi dintre interlocutori au declarat că secretarul de stat a lăsat impresia că SUA nu consideră că este o mișcare înțeleaptă să treacă la ofensivă pentru a recupera Crimeea. Aceștia au subliniat că Anthony Blinken nu a spus aceste cuvinte în mod direct.

Alte două surse au precizat că secretarul de stat a spus că decizia cu privire la locul unde se trece la ofensivă și ce se poate prelua sub control este luată exclusiv de autoritățile ucrainene, nu de catre SUA. 

"Mesajul general este că există o mare incertitudine cu privire la modul în care vor decurge lucrurile de aici încolo, cu întrebări reale cu privire la capacitatea oricăreia dintre părți de a obține câștiguri mari", a declarat o persoană.

Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR) a declarat într-un interviu pentru site-ul de ştiri crainean TSN că ar fi imposibil să se elibereze Crimeea anexată fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Ucraina are nevoie arme de precizie cu rază lungă de acțiune

 

Forțele Armate Ucrainene trebuie să izoleze peninsula și să împiedice artileria să sprijine infanteria rusă. Potrivit generalului Hodges, este imposibil ca armata ucraineană să readucă peninsula sub controlul Kievului fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

"Dacă Ucraina arată clar Casei Albe, Pentagonului și Occidentului că are nevoie de capacitatea de a elibera Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune care ar putea izola Crimeea și ar putea face peninsula impenetrabilă pentru trupele rusești. Acest lucru nu va duce la pierderi mari din partea Ucrainei", a subliniat generalul Hodges.

Pentru a face imposibilă rămânerea marinei, aviației sau armatei ruse în Crimeea, Ucraina are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, de ATACMS, de F-16, sau de drone Gray Eagle.

Fostul comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa spune că aceasta ar fi cea mai rapidă cale de a elibera Crimeea. Astfel de arme, subliniază el, ar permite Ucrainei să învingă infanteria și artileria rusă.

,,Nu este nevoie să distrugi toată infanteria rusă. Trebuie doar să faci imposibil ca artileria rusă să sprijine masiv infanteria. Faci acest lucru prin distrugerea cartierelor generale, a depozitelor de muniții și a logisticii. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de arme cu rază de acțiune mai mare decât cele din în prezent cum sunt GMLRS sau HIMARS. Aceasta este o capacitate pentru care aș pleda. Oricare ar fi tipul acesteia. Capacitatea (de a lansa atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune - n.r.) este cel mai important lucru", consideră Ben Hodges.

 

Un moment decisiv al războiului

 

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat autoritățile ucrainene că a venit un moment crucial pentru a schimba cursul războiului, relatează ziarul Washington Post.

Oficialii de la Casa Albă consideră că se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă în primăvară, iar Ucraina ar putea trece la o contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile pierdute. Oficialii americani care au vizitat Kievul în ianuarie au transmis autorităților ucrainene că următoarele luni vor fi cruciale.

Analiștii militari americani consideră că forțele ucrainene vor avea dificultăți atât în apărarea Bakhmutului din regiunea Donețk, unde se duc lupte grele de luni de zile, cât și în lansarea unei contraofensive de primăvară pentru a recâștiga teritorii pe care Statele Unite le consideră mai importante. Sursele ziarului spun că, dacă Ucraina luptă acolo unde Rusia trimite trupe, va fi în avantajul autorităților ruse.

Statele Unite au intensificat presiunile asupra Kievului pentru că va fi mai greu pentru Casa Albă să convingă Congresul să acorde Ucrainei același ajutor ca până acum, deoarece unii republicani au susținut reducerea ajutorului.



Administrația lui Joe Biden colaborează cu Congresul pentru a acorda Ucrainei un ajutor de 10 miliarde de dolari. Se așteaptă ca noul pachet de ajutor să fie anunțat la împlinirea unui an de la începutul invaziei rusești, împreună cu noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii americani spun că sunt gata să sprijine Ucraina cât mai mult posibil, dar avertizează totodată că armata ucrainenă va epuiza pachetul actual de ajutor militar american până în vară, după care va fi dificil să rezolve conflictul politic.

Săptămâna aceasta, Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, relatează Politico, citând surse din guvernul ucrainean.

Cu toate acestea, nu vor exista arme noi - cum ar fi avioanele F-16 sau rachetele cu rază lungă de acțiune. Noile pachete de ajutor militar „se vor concentra pe muniție, apărare aeriană și piese de schimb”.

SUA nu doresc să trimită în Ucraina rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune - până la 300 km, deoarece nu are o cantitate suficientă pe stoc, iar transferul acestora ar vulnerabiliza capacitatea de luptă a armatei SUA.

Potrivit „Politico”, în timpul recentelor întâlniri de la Pentagon, oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că nu au sisteme de rachete tactice suplimentare.

„Mutarea ATACMS pe câmpul de luptă din Europa de Est ar reduce stocurile americane și ar dăuna pregătirii forțelor armate americane”, au spus sursele.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pe ultima sută de metri a mandatului lui Biden: Marea Britanie și Franța, discuţii pentru a permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei
Marea Britanie „ia în considerare mai multe scenarii” cu privire la abordarea lui Donald Trump față de Ucraina: Vom discuta cu acesta dacă și cum se va schimba politica actuală a SUA
Urmează noi operațiuni ruse de destabilizare a Moldovei. Scenariul unei așa-zise Repubilici Independente a Bugeacului, luat din nou în calcul dacă Moldova „cade” în 2025
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Un stat membru NATO a devenit brusc „concurent strategic” al Franței, plasat pe același nivel cu Rusia, China și Iran
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume, care până mai ieri îl criticau pe Donald Trump, azi se întrec să-l felicite pentru victoria în urma alegerilor din SUA
Zelenski îl felicită pe Trump pentru victoria în alegerile din SUA: Ucraina se aşteaptă de la un sprijin puternic din partea Statelor Unite
Donald Trump, prima declarație după alegeri: O să fie cu siguranţă Epoca de Aur a Statelor Unite. Nu voi începe războaie, ci le voi opri
Zelenski a folosit discuția cu Trump despre armele nucleare ca pârghie înainte de alegerile cruciale din SUA
Apel internațional, în contextul alegerilor din SUA: Occidentul riscă să repete istoria anilor '30 dacă abandonează Ucraina în fața Rusiei
NATO construiește o „punte pentru aderarea” Ucrainei, dar Olaf Scholz nu vede nevoia de soluții noi: Germania și-ar putea „pierde autoritatea morală”
SUA își alege viitorul | Donald Trump a atins pragul necesar de electori și a câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris își anulează discursul
Kamala Harris vs. Donald Trump, o bătălie istorică | Interviu Adrian Zuckerman: Ce ar însemna revenirea lui Trump, inclusiv pentru România
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina încă primește ajutor militar, dar toți ochii sunt pe alegerile din SUA. ”Sprijinul se va opri imediat”, în cazul victoriei lui Trump
SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă
America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)

Ştiri Recomandate

Vă sună cunoscut? Generalii cehi se plâng că profesioniștii cu experiență pleacă din Armată. ”Câștigă mai mult la Kaufland”
Rusia a recunoscut că a încasat lovituri cu rachete ATACMS în Kursk și anunță represalii majore. Apărarea rusească nu a putut opri rachetele americane
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
Rusia expulzează un diplomat britanic acuzat de spionaj
Kirilo Budanov, șeful informațiilor Armatei ucrainene, amenințat cu schimbarea. Ce i-a transmis Casa Albă lui Zelenski în septembrie pe acest subiect
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Medvedev amenință din nou că Armata rusă lovește Parisul și Berlinul dacă Occidentul va livra arme nucleare Ucrainei
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Șeful apărării din Estonia îndeamnă la ajutor financiar pentru Ucraina şi nu la desfășurarea de trupe străine pe front
Trump a promis taxe mai mari pentru mărfurile chinezești. Răspunsul Beijingului: „Nimeni nu va câștiga într-un război comercial și tarifar”
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Ayatollahul Khamenei dă de înțeles că Iranul va emite pedeapsa cu moartea pentru Bibi Netanyahu, premierul Israelului
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Rusia recrutează yemeniți pentru a lupta pe frontul din Ucraina: Această cooperare reprezintă un semn al aprofundării relaţiilor dintre Kremlin şi rebelii Houthi
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Șeful Comitetului Militar al NATO cere companiilor de apărare să se pregătească de război. Alianța vrea mai multe linii de producție
Operațiunea Electorală Specială? Ultranaționalistul pro-rus Călin Georgescu defilează spre turul doi la prezidențiale. Elena Lasconi, pe locul doi
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Moldova a salvat fața României: În timp ce în Occident a luat aproape 50%, candidatul TikTok Călin Georgescu a fost votat de 2% dintre moldovenii din Republică
Noul tanc VT-4 s-a defectat în timpul unei demonstrații. China iese la bătaie cu tancul pentru export, dar încă nu e pregătită
Un general al forțelor speciale nord-coreene operează în Rusia. Conduce trupele de elită
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Ucraina anunță distrugerea unei staţii radar a sistemului rusesc S-400 în regiunea rusă Kursk: Cel mai probabil au fost utilizate rachete ATACMS
pixel