Republica Belarus a început să transfere tancuri la granița cu Ucraina (Foto/Video). Cu o zi înainte, în zonă au fost aduse sisteme de rachete sol-sol și sol-aer
Serviciul de presă al Ministerul Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 11.08.2024, că unități de tancuri au început să se deplaseze la granița cu Ucraina, pentru a consolida gruparea de trupe din regiune.
Sursa foto: Ministerul Apărării din Republica Belarus.
,,Unitățile uneia dintre formațiunile mecanizate au fost alertate și sunt gata să îndeplinească misiuni potrivit destinației”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția rusă Interfax.
,,Personalul militar procedează la încărcarea echipamentelor militare de mijloace de transport feroviar și va începe să mărșăluiască într-o manieră combinată către zonele indicate”, au precizat oficialii militari din Republica Belarus.
,,Cu o zi înainte, comandantul suprem al Forțelor Armate a solicitat întărirea grupării de trupe pe direcțiile tactice Gomel și Mozir, pentru a răspunde oricăror posibile provocări”, au spus reprezentanții Ministerului Apărării.
Comentariul autorului: Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat, pe 10 august, că unități de forțe speciale, sisteme de rachete operativ-tactice Iskander, lansatoare multiple de proiectile reactive Polonaise și complexe neprecizate de rachete antiaeriene au fost deplasate pe cele două direcții, după incursiunea armatei ucrainene și regiunea Kursk din Rusia.
Acesta a reclamat faptul că, cu o zi înainte, respectiv pe 09 august, în spațiul aerian al Republicii Belarus au pătruns aproximativ 10 drone ucrainene, care au fost distruse.
Oficiali militari din Ucraina apreciază că dislocarea trupelor din Republica Belarus în proximitatea graniței comune vizează atragerea în regiune a unor unități ucrainene din zona liniei de contact sau chiar redirecționarea celor care au pătruns pe teritoriul rus.
Pe de altă parte, nu este exclus faptul ca Republica Belarus să implementeze o serie de măsuri pregătitoare pentru o eventuală intervenție în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
În mod formal, după intrarea trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, autoritățile de la Moscova sunt îndreptățite să solicite sprijin militar din partea partenerilor din statul unional format cu Republica Belarus sau chiar o intervenție a statelor membre OTSC.
Însă, acest lucru este foarte puțin probabil să se întâmple, deoarece ar scădea prestigiul armatei ruse, care ar fi nevoită să recunoască faptul că nu se poate descurca singură în războiul cu Ucraina. În același timp, ar crește riscul de escaladare a conflictului, existând posibilitatea ca partenerii Kievului să intervină direct de partea armatei ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News