Ministerul de externe de la Minsk a scuzat o serie de state din vecinătate că încearcă să conducă ceea ce el numește „agenda anti-belarusă” occidentală.
Polonia, Lituania Republica Cehă, dar și celelate dou țările baltice - Letonia și Estonia - sunt cele cinci state care au cele mai agresive politici față de Belarus, acuză statul-marionetă al Rusiei.
„Nu este vorba doar de măsuri economice”, a spus Ministerul de Externe, care a numit, printre altele, restricții privind libera circulație a persoanelor și a mărfurilor sau „pregătirea luptătorilor și scenariile de forță ale unei lovituri de stat neconstituționale”. Cu toate acestea, Belarusul nu a oferit detalii cu privire la acuzațiile individuale.
„Aceste acțiuni agresive au loc cu aprobarea tacită a majorității statelor membre UE, ai căror reprezentanți pur și simplu semnează alte demersuri anti-belaruse pregătite de „experți reputați în Belarus” din Vilnius și Varșovia, cărora li se alătură „experți” de la Riga, Praga și Tallinn”. Diplomația belarusă consideră că orice sancțiuni impuse Minskului sunt inutile.
„La 21 mai, Guvernul Belarus a adoptat o decizie de introducere a unor măsuri de retorsiune împotriva acțiunilor ostile sistematice ale Uniunii Europene și ale unora dintre cele mai agresive țări ale UE împotriva Republicii Belarus”, a continuat ministerul belarus, adăugând că mutarea se referă la importul anumitor bunuri - precum băuturi, cosmetice, textile sau încălțăminte - din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia și Estonia.
UE a impus și a extins treptat sancțiuni asupra regimului liderului autoritar Alexandr Lukașenko pentru încălcări ale drepturilor omului și suprimarea opoziției din țară, precum și pentru sprijinul său pentru agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei. Minskul nu a participat direct la ea, dar a oferit teritoriul belarus trupelor ruse pentru a ataca Ucraina. Înainte de asta, regimul a înăbușit dur protestele izbucnite după alegerile prezidențiale din vara lui 2020, în care autoritățile l-au declarat din nou câștigător pe Lukașenko, pe care opoziția și Occidentul au refuzat să-l recunoască.
Acuzațiile lui Minsk sunt probabil legate de activitatea Cehiei, Poloniei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei, care în urmă cu ceva timp au cerut Comisiei Europene să limiteze importurile din Rusia și Belarus. În scrisoarea corespunzătoare, ei au declarat că Rusia finanțează războiul aflat în desfășurare în Ucraina din profiturile din exporturile de cereale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News