Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belarusul refuză încă o dată aprofundarea uniunii statale cu Rusia
18 noi, 17:55
Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a declarat că nu va semna niciunul dintre documentele privind integrarea ulterioară cu Rusia, dacă acestea contravin Constituției bieloruse, relatează BelTA .

,,Niciun document dacă acesta contravine Constituţiei şi principiilor fundamentale ale societăţii noastre. Şi principiile fundamentale sunt suveranitatea şi independenţa (...) Dacă nu se soluţionează principalele probleme cu privire la furnizarea de hidrocarburi, deschiderea pieţelor şi ridicarea barierelor (comerciale), atunci nu se poate semna nicio foaie de parcurs", a avertizat Lukaşenko.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a pus duminică la îndoială realizarea planului de integrare a ţării sale cu Rusia, în timp ce Belarusul a iniţiat o politică de deschidere faţă de Occident.

,,Nu facem aici un fel de alianţă cu Rusia pentru a avansa cu tancurile către voi (către Occident). Asta nu se va întâmpla niciodată", a spus Lukaşenko în faţa presei după ce a votat la alegerile parlamentare.

Rusia şi Belarus vor iniţia pe 19 noiembrie consultări pentru stabilirea unei foi de parcurs în vederea aprofundării uniunii statale între cele două ţări, convenită în urmă 20 de ani în urmă.

Însă în declaraţia dată la secţia de votare, Lukaşenko a dat de înţeles că aceste planuri nu mai sunt sigure.

,,Când intri în orice fel de uniune, mizezi pe faptul că fiecare lună, fiecare an nu vor fi mai rele ca înainte. Este însă ceea ce nouă ni se întâmplă (cu Rusia). În fiecare an, Rusia impune Belarus noi condiții, în urma cărora economia țării „pierde, pierde și pierde în mod constant", a remarcat președintele belarus. El a menționat că Belarus nu are nevoie de o astfel de unire. „Aceasta este poziția noastră. Președintele Rusiei este conștient de acest lucru. El și cu mine suntem prieteni, îi pot spune deschis ", a preciat el.

Potrivit presei, Putin şi Lukaşenko ar urma să semneze în decembrie, cu ocazia aniversării a două decenii de la încheierea tratatului de uniune statală, o serie de documente care să aprofundeze integrarea dintre ţările lor.

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană
Criza rachetelor S-400. Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik, ca răspuns la sancţiunile SUA