Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru același lucru. Lumea trece printr-un punct de cotitură
Strategica
Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin, și teroriștii Hamas urmăresc același scop în război – ”să șteargă de pe hartă democrația vecină”. Președintele american Joe Biden a scris despre aceste lucruri într-un articol pentru Washington Post (preluat inclusiv de publicațiile ucrainene RBC și Liga), subliniind necesitatea ca SUA să se opună atât Hamas, cât și Federației Ruse de dragul unui viitor sigur pentru întreaga lume.
Blindate israelene
Blindate israelene

„Putin și Hamas speră simultan să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea ulterioară. America nu poate și nu va permite să se întâmple asta. Este în interesul securității noastre naționale și pentru binele lumii”, a spus Biden.

Biden a spus că lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură în care deciziile luate - în special cele legate de crizele din Europa și Orientul Mijlociu - vor determina direcția pentru generațiile viitoare.

„Oare israelienii și palestinienii vor putea trăi vreodată cot la cot într-o lume cu două state pentru două popoare? Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână ancora păcii și securității globale? " - a scris Biden.

Președintele american a pus o întrebare fundamentală și anume dacă Statele Unite vor urmări neîncetat o viziune pozitivă asupra viitorului sau vor permite celor care nu împărtășesc aceste valori să „tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat”.

El a subliniat că lumea se așteaptă ca Statele Unite să „rezolve problemele timpului nostru” - aceasta este „obligația unui lider”, iar America își va asuma această responsabilitate altfel, riscul de conflict se poate extinde, iar costurile de soluționare vor crește.

 

Gânduri despre războiul din Ucraina

 

Biden a remarcat că războaiele mondiale din secolul trecut ne-au învățat că este imperativ să răspundem agresiunii din Europa deoarece, criza nu se poate rezolva singură. Prin urmare, el a caracterizat asistența americană drept o investiție în securitatea națională a SUA.

„Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul lui Putin de cucerire înainte ca acest conflict să se extindă”, a spus Joe Biden.

În plus, președintele Statelor Unite a subliniat ajutorul acordat Ucrainei de alte 50 de țări.

„De asemenea, am construit o (alianță) NATO mai puternică și mai unită, care ne îmbunătățește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden.

 

Războiul dintre Israel și Hamas

 

Biden a subliniat că Hamas guvernează palestinienii și îi folosește ca scuturi umane. El a explicat că SUA urmăresc nu numai să pună capăt acestui război, ci și să creeze o pace durabilă în Gaza și Orientul Mijlociu.

Biden a discutat despre planurile de îmbunătățire a integrării Israelului și teritoriilor palestiniene în regiune.

„Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul G20 din India, la începutul lunii septembrie. Integrarea mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari”, a spus Biden.

El a declarat că într-un astfel de scenariu de perspectivă, violența și ura Hamas nu își au locul. Mai mult, Biden a subliniat că singura opțiune viabilă pentru a garanta pacea pe termen lung este soluția cu două state.

"Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum", a subliniat președintele Biden.

Pentru a atinge acest obiectiv, Statele Unite au propus principii fundamentale pentru depășirea crizei și stabilirea unei fundații pentru pacea globală. Primul pas este încetarea utilizării Gaza pentru conflicte violente.

„Pentru a începe, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după ce acest război se va termina, vocile poporului palestinian și aspirațiile acestuia trebuie să fie în centrul guvernării post-criză în Gaza”, a spus Biden.

În al doilea rând, unificarea Gazei și Cisiordaniei este crucială în cadrul unei structuri de guvernare unificate, condusă de o Autoritate Palestiniană restabilită, în timp ce ne străduim să obținem o soluție cu două state.

 

Orientul Mijlociu

 

Președintele Biden a observat că conflictele din Orientul Mijlociu au avut ramificații globale. Astfel, Statele Unite se străduiesc să împiedice răspândirea crizei.

„De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu – și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră”, a spus Biden.
Președintele SUA a adăugat: „Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: dintr-o mare tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm”.

„Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină supărare. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări acele obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o promoveze – în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul”, a concluzionat președintele Biden.

Comentariul autorului: După întâlnirea (15 noiembrie, Woodside, California), posibil istorică, cu președintele Chinei, Xi Jinping, președintele SUA, Joe Biden, informează poporul american și întreaga planetă că, Casa Albă a actualizat prioritățile politicii externe americane. Procedeul ales – articol scris în presa americană chiar de președinte – este unul original  și extrem de rar folosit la nivelul cel mai înalt al administrației americane.

Conform articolului, se observă că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și Israel rămâne în prim-plan, cu scopurile de a preveni extinderea conflictelor și de a construi o lume viitoare mai sigură prin eliminarea amenințărilor la pacea și stabilitatea mondială.

Dacă în ceea ce privește Ucraina, SUA rămân intransingente față de Rusia, accentul pe care președintele Biden îl pune pe soluția ”două state”, referindu-se la Israel și Palestina, arată o anumită congruență de viziune cu China pe acest subiect. În plus, administrația americană nu mai asociază China cu factorii destabilizatori la nivel mondial și regional, chiar dacă SUA rămân consecvente într-un proiect economic (pentru Orientul Mijlociu) oarecum concurent cu unul similar propus de China - One Belt One Road.

Deci, deși competiția cu China rămâne ca prioritate principală, administrația Biden va încerca să nu o exacerbeze la nivel militar, posibil și președintele Xi Jinping să urmeze o abordare similară, deoarece riscul de escaladare în confruntare militară este foarte mare, iar din acel punct urmările pot fi catastrofale pentru întreaga planetă.
O potențială urmare a scăderii nivelului de confruntare SUA – China ar putea fi diminuarea sprijinului pe care China îl acordă Rusiei legat de războiul din Ucraina.

O altă potențială urmare ar putea fi relansarea creșterii economice la nivel global, momentan afectate de contradicțiile dintre cele două mari puteri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac
Secretul strategic „Gudok”: Ce fel de centru de informații radio de lângă Moscova a fost atacat de forţele ucrainene?
Luna august pare a fi cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile
Strategia de descurajare nucleară a SUA, axată pe amenințările generate mai ales de China și Rusia: Utilizarea armelor nucleare în conflicte nu mai este o presupunere sigură
De câte ATACMS au nevoie ucrainenii pentru a distruge cele mai importante baze aeriene ale Federaţiei Ruse? Factorul restrictiv nu stă în cantitatea de muniţie, ci într-o decizie politică
România, unul dintre statele membre NATO care încă nu și-au îndeplinit promisiunile de a accelera furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina
Ucraina a țintit un sistem rus de apărare antiaeriană S-300 aflat în regiunea rusă Rostov. Ce armă ar fi utilizat militarii ucraineni pentru a lovi această ţintă
Biden a aprobat deja o nouă strategie nucleară a Pentagonului menită să descurajeze Axa Nucleară condusă de Rusia și China
Trofee în Rusia: Ucraina a reușit să captureze pe teritoriul rus inclusiv două tancuri T-90M „Proryv”, cel mai modern tanc rusesc (Foto/Video)
Unde dispar podurile și pontoanele rusești din Kursk? Forțele speciale ale Ucrainei răspund cu un video spectaculos: Dronele FPV şi sistemele HIMARS fac ravagii

Ştiri Recomandate

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului. Gen. Crăciun: Probabil au fotografiat zona. Suntem testați
România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”
Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan
Serviciile ucrainene dezvăluie cu ce arme lovesc în Rusia și care sunt țintele: A-50 AWACS, Su-57 și „mândria lui Putin” - radarul Voronej (Video)
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce vrea să știe Kremlinul
Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă
SUA intenționează să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei înainte de încheierea mandatului lui Biden: Nimeni nu „încearcă să le dicteze” ucrainenilor ce să facă pe câmpul de luptă
Războiul dronelor tactice trece la următorul nivel - dronă antiaeriană FPV ucraineană doboară o dronă rusească de cercetare
Vladimir Putin reacționează la utilizarea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Răspunsul ar putea viza în primul rând România și Polonia
Lecţii învăţate deja de Armata SUA pe baza experienței acumulate pe parcursul războiului din Ucraina: Artileria nu era atât de importantă acum cinci ani cum este cum
Polonia susţine că nu ar trebui ne îngrijorăm despre liniile roșii ale lui Putin, iar Ucraina trebuie să fie susţinută să efectueze atacuri împotriva Rusiei
Su-57 apar tot mai des în lupte: Ucraina confirmă că Su-57 sunt folosite în zeci de atacuri sugerând o schimbare de tactică a Rusiei
Despre situația din forțele speciale ale României și o analiză a războiului din Gaza, de la firul ierbii | Generalul (r.) Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Rușii au lovit din nou în apropierea frontierelor României: Avioane Tu-22M3 au bombardat Insula Șerpilor
Dacă ne blocăm în legile interne, avioanele militare aliate să doboare drone rusești. Ar trebui România să urmeze exemplul Lituaniei?
O rachetă rusească a lovit o navă comercială cu grâu ucrainean care se afla în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, spun sursele ucrainene
Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia
Piloții ucraineni de F-16 sunt așteptați la 86 Borcea. România a transmis ucrainenilor că antrenarea piloților lor în țara noastră e o chestiune de timp
Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică
pixel