Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru același lucru. Lumea trece printr-un punct de cotitură
Strategica
Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin, și teroriștii Hamas urmăresc același scop în război – ”să șteargă de pe hartă democrația vecină”. Președintele american Joe Biden a scris despre aceste lucruri într-un articol pentru Washington Post (preluat inclusiv de publicațiile ucrainene RBC și Liga), subliniind necesitatea ca SUA să se opună atât Hamas, cât și Federației Ruse de dragul unui viitor sigur pentru întreaga lume.
Blindate israelene
Blindate israelene

„Putin și Hamas speră simultan să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea ulterioară. America nu poate și nu va permite să se întâmple asta. Este în interesul securității noastre naționale și pentru binele lumii”, a spus Biden.

Biden a spus că lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură în care deciziile luate - în special cele legate de crizele din Europa și Orientul Mijlociu - vor determina direcția pentru generațiile viitoare.

„Oare israelienii și palestinienii vor putea trăi vreodată cot la cot într-o lume cu două state pentru două popoare? Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână ancora păcii și securității globale? " - a scris Biden.

Președintele american a pus o întrebare fundamentală și anume dacă Statele Unite vor urmări neîncetat o viziune pozitivă asupra viitorului sau vor permite celor care nu împărtășesc aceste valori să „tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat”.

El a subliniat că lumea se așteaptă ca Statele Unite să „rezolve problemele timpului nostru” - aceasta este „obligația unui lider”, iar America își va asuma această responsabilitate altfel, riscul de conflict se poate extinde, iar costurile de soluționare vor crește.

 

Gânduri despre războiul din Ucraina

 

Biden a remarcat că războaiele mondiale din secolul trecut ne-au învățat că este imperativ să răspundem agresiunii din Europa deoarece, criza nu se poate rezolva singură. Prin urmare, el a caracterizat asistența americană drept o investiție în securitatea națională a SUA.

„Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul lui Putin de cucerire înainte ca acest conflict să se extindă”, a spus Joe Biden.

În plus, președintele Statelor Unite a subliniat ajutorul acordat Ucrainei de alte 50 de țări.

„De asemenea, am construit o (alianță) NATO mai puternică și mai unită, care ne îmbunătățește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden.

 

Războiul dintre Israel și Hamas

 

Biden a subliniat că Hamas guvernează palestinienii și îi folosește ca scuturi umane. El a explicat că SUA urmăresc nu numai să pună capăt acestui război, ci și să creeze o pace durabilă în Gaza și Orientul Mijlociu.

Biden a discutat despre planurile de îmbunătățire a integrării Israelului și teritoriilor palestiniene în regiune.

„Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul G20 din India, la începutul lunii septembrie. Integrarea mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari”, a spus Biden.

El a declarat că într-un astfel de scenariu de perspectivă, violența și ura Hamas nu își au locul. Mai mult, Biden a subliniat că singura opțiune viabilă pentru a garanta pacea pe termen lung este soluția cu două state.

"Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum", a subliniat președintele Biden.

Pentru a atinge acest obiectiv, Statele Unite au propus principii fundamentale pentru depășirea crizei și stabilirea unei fundații pentru pacea globală. Primul pas este încetarea utilizării Gaza pentru conflicte violente.

„Pentru a începe, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după ce acest război se va termina, vocile poporului palestinian și aspirațiile acestuia trebuie să fie în centrul guvernării post-criză în Gaza”, a spus Biden.

În al doilea rând, unificarea Gazei și Cisiordaniei este crucială în cadrul unei structuri de guvernare unificate, condusă de o Autoritate Palestiniană restabilită, în timp ce ne străduim să obținem o soluție cu două state.

 

Orientul Mijlociu

 

Președintele Biden a observat că conflictele din Orientul Mijlociu au avut ramificații globale. Astfel, Statele Unite se străduiesc să împiedice răspândirea crizei.

„De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu – și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră”, a spus Biden.
Președintele SUA a adăugat: „Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: dintr-o mare tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm”.

„Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină supărare. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări acele obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o promoveze – în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul”, a concluzionat președintele Biden.

Comentariul autorului: După întâlnirea (15 noiembrie, Woodside, California), posibil istorică, cu președintele Chinei, Xi Jinping, președintele SUA, Joe Biden, informează poporul american și întreaga planetă că, Casa Albă a actualizat prioritățile politicii externe americane. Procedeul ales – articol scris în presa americană chiar de președinte – este unul original  și extrem de rar folosit la nivelul cel mai înalt al administrației americane.

Conform articolului, se observă că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și Israel rămâne în prim-plan, cu scopurile de a preveni extinderea conflictelor și de a construi o lume viitoare mai sigură prin eliminarea amenințărilor la pacea și stabilitatea mondială.

Dacă în ceea ce privește Ucraina, SUA rămân intransingente față de Rusia, accentul pe care președintele Biden îl pune pe soluția ”două state”, referindu-se la Israel și Palestina, arată o anumită congruență de viziune cu China pe acest subiect. În plus, administrația americană nu mai asociază China cu factorii destabilizatori la nivel mondial și regional, chiar dacă SUA rămân consecvente într-un proiect economic (pentru Orientul Mijlociu) oarecum concurent cu unul similar propus de China - One Belt One Road.

Deci, deși competiția cu China rămâne ca prioritate principală, administrația Biden va încerca să nu o exacerbeze la nivel militar, posibil și președintele Xi Jinping să urmeze o abordare similară, deoarece riscul de escaladare în confruntare militară este foarte mare, iar din acel punct urmările pot fi catastrofale pentru întreaga planetă.
O potențială urmare a scăderii nivelului de confruntare SUA – China ar putea fi diminuarea sprijinului pe care China îl acordă Rusiei legat de războiul din Ucraina.

O altă potențială urmare ar putea fi relansarea creșterii economice la nivel global, momentan afectate de contradicțiile dintre cele două mari puteri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
SUA încearcă redeschiderea canalelor de comunicare cu Beijingul. Funcționează strategia Casei Albe? (Analiză Reuters)
Adrian Zuckerman
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, ambasador SUA, despre războiul împotriva Israelului și efectele asupra României. Interviu DC News și DefenseRomania
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
EXCLUSIV
Invazia, inevitabilă: Israelul a „tăiat” lumina în Gaza, tancurile Merkava sunt granița Fâșiei. Ambasadorul israelian în România: Nu mai avem de ales
EXCLUSIV
Israelul e în război. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, detalii despre criza fără precedent după atacul Hamas. Interviu exclusiv DefenseRomania și DC News
O soluție inteligentă pentru Ucraina: Integrarea rachetelor americane AIM-7 Sparrow pe sisteme Buk. Hawk, aflate și în dotarea României, sunt și ele o opțiune
Gen. Cristian Barbu (Foto: facebook) / Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina (Foto: Forțele armate ale Ucrainei)
EXCLUSIV
Mai este Rusia a doua armată a lumii? Generalul (r.) Barbu analizează războiul împotriva Ucrainei la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Forțele ruse pregătesc o ofensivă militara masivă cu tancuri și artilerie pe frontul din Ucraina. Ce șanse au?
Pentagonul lansează o strategie de combatere a armelor de distrugere în masă
Ambasadorul Coreei în România a prezentat trei obiective principale: Suntem prieteni buni. Dar trebuie să devenim cei mai buni
Armata SUA trage concluzii de pe câmpul de luptă din Ucraina: Pe ce se concentrează militarii americani?
De ce e importantă Poarta Focșanilor. Gen. Bălăceanu: Unii colegi m-au criticat. O eventuală intrare a rușilor pe aici deschide două culoare cruciale
Fostul ministru britanic al apărării: ”Vârsta militarilor e de peste 40 de ani”, iar Kievul trebuie să extindă mobilizarea. Putin se bazează pe două lucruri
Raport al Ministerului britanic al Apărării: Rusia se bazează tot mai mult pe aviaţia navală în zona Mării Negre
”Submarine anti-China”: Marea Britanie consolidează proiectul AUKUS și anunță un contract de 4,9 miliarde de dolari pentru submarine cu propulsie nucleară
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei
Reziliența NATO și provocarea tehnologiilor emergente. Panel dedicat în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
„A doua armată a lumii” are un regiment gonflabil. Rusia își acceptă neputința: Tancuri gonflabile T-72 - la datorie pe frontul din Ucraina
SUA semnează un acord pentru finanțarea programelor militare de înzestrare derulate de Polonia: Securitatea este vitală pentru apărarea flancului estic al NATO
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Biden i-a promis lui Zelenski rachete ATACMS, dar fără să precizeze când SUA vor anunța public decizia transferului
China ia locul URSS-ului: SUA reactivează un program major de supraveghere submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
SUA ar putea ajunge la un acord de apărare cu Arabia Saudită similar celor încheiate cu aliații săi asiatici, Japonia și Coreea de Sud
EXCLUSIV
Războiul de 24 de ore și capitularea armenilor din Nagorno-Karabah sub privirile Rusiei. Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic
Armata ucraineană parcurge un proces inedit de modernizare și schimbare chiar în timp ce duce un război greu
Pentagonul este obligat să grăbească pasul în lupta spațială. Armele Chinei și Rusiei, o amenințare reală pentru sateliții americani
Armata rusă
EXCLUSIV
Nagorno Karabah a capitulat sub privirile Rusiei. Cum a fost trădată Armenia, prima țară creștină din lume, de către „a treia Romă”
Vadim Brînzaniuc,  vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE) din Republica Moldova. Foto: Vadim Brînzaniuc @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Începe bătălia pentru Chișinău. Vadim Brînzaniuc, candidat la primăria Capitalei R. Moldova, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia ajung anul acesta. Cunoaștem numărul de avioane din primul lot
Triunghiul China-Rusia-SUA. Este Beijingul un mediator onest în ciocnirea dintre vechii rivali ai Războiului Rece?

Ştiri Recomandate

Biden e dispus să facă compromisuri pe migrație pentru a obține finanțare suplimentară pentru Ucraina. Pentagonul mai are la dispoziție doar 1,8 miliarde pentru Kiev
Israelul a încercuit în Gaza casa lui Yahya Sinwar, liderul Hamas. David Maxim: Nu ar trebui să doarmă cu ochii închiși nici liderii din Qatar sau Turcia. Dar nu îi va ajuta nici asta
China a „descoperit” că poate doborî noul bombardier B-21 de generația a 6-a al SUA cu arme hipersonice și AI. Războiul real nu e însă simulare
Erdogan aplică metoda ”schimbului de prizonieri” și cere pe șleau aprobarea vânzării de F-16 la schimb cu votul Turciei pentru acceptarea Suediei în NATO
”Nu își mai fac iluzii. De la spital, direct în prima linie”. Numărul militarilor ruși care încearcă să dezerteze crește semnificativ
Secretarul de stat al SUA: Senatul ar deschide cutia Pandorei şi ar facilita continuarea agresiunii ruse dacă nu aprobă ajutorul pentru Ucraina
Zaharova reiterează obiectivul invadatorului rus și condițiile păcii: O Ucraină neutră și amputată
Emiratele Arabe Unite a angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, inclusiv generali cu 4 stele din Armata SUA
Rusia încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina înainte de efectuarea unui nou atac în primăvară
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
Italia se va retrage din Inițiativa Belt and Road a Chinei
Polonia pregătește un răspuns militar la militarizarea enclavei ruse Kaliningrad: Atenţia este îndreptată către coridorul Suwalki
Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat când vor apărea primele avioane F-16 pe cerul Ucrainei: Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România
Turcia a respins planul Israelului privind o zonă tampon pentru Gaza după război. Israelul a transmis planul mai multor state musulmane
Franța încearcă să convingă Marocul să îi construiască satelitul de spionaj atribuit inițial Israelului. Macron intervine oportun în sprijinul companiilor franceze
Forțele Aeriene Ucrainene anunță doborârea unui bombardier rusesc Su-24M în partea de vest a Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor
Misiune complexă a unei drone americane RQ-4B în zona Mării Negre. Deși a început cu o serie de probleme tehnice, zborul a fost finalizat, inclusiv în spațiul aerian românesc
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Ministrul Tîlvăr: Ne așteptăm să primim la timp tehnica militară din SUA. Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă
Când UE dă rateuri, Finlanda ia problema pe cont propriu și crește producția de muniție pentru Ucraina
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Spania comandă sisteme de drone SIRTAP de la Airbus în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”
Cu ce armament militar nou a defilat Armata României: De la blindate JLTV, la radare GSR. În premieră, a fost prezentat și avionul Bombardier 75 al MAI
Noi dovezi că Ucraina a primit în secret ''drone momeală'' ADM-160 MALD de la SUA: Scopul utilizării, suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană
Principalul succes al Ucrainei este victoria pe plan maritim în Marea Neagră: Controlul Rusiei asupra Sevastopolului este tot mai slab
Două companii din Finlanda sunt suspectate că au livrat aproape 3500 de drone către Rusia
SUA în discuții pentru a forma un grup operativ de protecție a navelor comerciale în Marea Roșie
Polonia primește primele noi sisteme de rachete cu lansare multiplă HOMAR-K. Nu este exclusă achiziţia de rachete balistice KTSSM-II
Ucraina dezvoltă o nouă versiune a rachetei de croazieră anti-navă Neptune: Se lucrează activ la consolidarea capacităților de apărare aeriană
Livrarea de bombe de înaltă precizie GLSDB către Ucraina, amânată până în 2024. Ce schimbări pot apărea pe front?
România caută în SUA revitalizarea industriei de apărare naționale. Producția de muniție și investiții comune, discutate la Washington