Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru același lucru. Lumea trece printr-un punct de cotitură
Strategica
Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin, și teroriștii Hamas urmăresc același scop în război – ”să șteargă de pe hartă democrația vecină”. Președintele american Joe Biden a scris despre aceste lucruri într-un articol pentru Washington Post (preluat inclusiv de publicațiile ucrainene RBC și Liga), subliniind necesitatea ca SUA să se opună atât Hamas, cât și Federației Ruse de dragul unui viitor sigur pentru întreaga lume.
Blindate israelene
Blindate israelene

„Putin și Hamas speră simultan să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea ulterioară. America nu poate și nu va permite să se întâmple asta. Este în interesul securității noastre naționale și pentru binele lumii”, a spus Biden.

Biden a spus că lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură în care deciziile luate - în special cele legate de crizele din Europa și Orientul Mijlociu - vor determina direcția pentru generațiile viitoare.

„Oare israelienii și palestinienii vor putea trăi vreodată cot la cot într-o lume cu două state pentru două popoare? Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână ancora păcii și securității globale? " - a scris Biden.

Președintele american a pus o întrebare fundamentală și anume dacă Statele Unite vor urmări neîncetat o viziune pozitivă asupra viitorului sau vor permite celor care nu împărtășesc aceste valori să „tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat”.

El a subliniat că lumea se așteaptă ca Statele Unite să „rezolve problemele timpului nostru” - aceasta este „obligația unui lider”, iar America își va asuma această responsabilitate altfel, riscul de conflict se poate extinde, iar costurile de soluționare vor crește.

 

Gânduri despre războiul din Ucraina

 

Biden a remarcat că războaiele mondiale din secolul trecut ne-au învățat că este imperativ să răspundem agresiunii din Europa deoarece, criza nu se poate rezolva singură. Prin urmare, el a caracterizat asistența americană drept o investiție în securitatea națională a SUA.

„Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul lui Putin de cucerire înainte ca acest conflict să se extindă”, a spus Joe Biden.

În plus, președintele Statelor Unite a subliniat ajutorul acordat Ucrainei de alte 50 de țări.

„De asemenea, am construit o (alianță) NATO mai puternică și mai unită, care ne îmbunătățește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden.

 

Războiul dintre Israel și Hamas

 

Biden a subliniat că Hamas guvernează palestinienii și îi folosește ca scuturi umane. El a explicat că SUA urmăresc nu numai să pună capăt acestui război, ci și să creeze o pace durabilă în Gaza și Orientul Mijlociu.

Biden a discutat despre planurile de îmbunătățire a integrării Israelului și teritoriilor palestiniene în regiune.

„Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul G20 din India, la începutul lunii septembrie. Integrarea mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari”, a spus Biden.

El a declarat că într-un astfel de scenariu de perspectivă, violența și ura Hamas nu își au locul. Mai mult, Biden a subliniat că singura opțiune viabilă pentru a garanta pacea pe termen lung este soluția cu două state.

"Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum", a subliniat președintele Biden.

Pentru a atinge acest obiectiv, Statele Unite au propus principii fundamentale pentru depășirea crizei și stabilirea unei fundații pentru pacea globală. Primul pas este încetarea utilizării Gaza pentru conflicte violente.

„Pentru a începe, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după ce acest război se va termina, vocile poporului palestinian și aspirațiile acestuia trebuie să fie în centrul guvernării post-criză în Gaza”, a spus Biden.

În al doilea rând, unificarea Gazei și Cisiordaniei este crucială în cadrul unei structuri de guvernare unificate, condusă de o Autoritate Palestiniană restabilită, în timp ce ne străduim să obținem o soluție cu două state.

 

Orientul Mijlociu

 

Președintele Biden a observat că conflictele din Orientul Mijlociu au avut ramificații globale. Astfel, Statele Unite se străduiesc să împiedice răspândirea crizei.

„De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu – și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră”, a spus Biden.
Președintele SUA a adăugat: „Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: dintr-o mare tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm”.

„Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină supărare. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări acele obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o promoveze – în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul”, a concluzionat președintele Biden.

Comentariul autorului: După întâlnirea (15 noiembrie, Woodside, California), posibil istorică, cu președintele Chinei, Xi Jinping, președintele SUA, Joe Biden, informează poporul american și întreaga planetă că, Casa Albă a actualizat prioritățile politicii externe americane. Procedeul ales – articol scris în presa americană chiar de președinte – este unul original  și extrem de rar folosit la nivelul cel mai înalt al administrației americane.

Conform articolului, se observă că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și Israel rămâne în prim-plan, cu scopurile de a preveni extinderea conflictelor și de a construi o lume viitoare mai sigură prin eliminarea amenințărilor la pacea și stabilitatea mondială.

Dacă în ceea ce privește Ucraina, SUA rămân intransingente față de Rusia, accentul pe care președintele Biden îl pune pe soluția ”două state”, referindu-se la Israel și Palestina, arată o anumită congruență de viziune cu China pe acest subiect. În plus, administrația americană nu mai asociază China cu factorii destabilizatori la nivel mondial și regional, chiar dacă SUA rămân consecvente într-un proiect economic (pentru Orientul Mijlociu) oarecum concurent cu unul similar propus de China - One Belt One Road.

Deci, deși competiția cu China rămâne ca prioritate principală, administrația Biden va încerca să nu o exacerbeze la nivel militar, posibil și președintele Xi Jinping să urmeze o abordare similară, deoarece riscul de escaladare în confruntare militară este foarte mare, iar din acel punct urmările pot fi catastrofale pentru întreaga planetă.
O potențială urmare a scăderii nivelului de confruntare SUA – China ar putea fi diminuarea sprijinului pe care China îl acordă Rusiei legat de războiul din Ucraina.

O altă potențială urmare ar putea fi relansarea creșterii economice la nivel global, momentan afectate de contradicțiile dintre cele două mari puteri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Limitele neutralității se văd în condiții extreme. Elveția se alătură sistemului european de apărarea antiaeriană comună
Biden: Războiul din Ucraina se va încheia când ajutorul american va fi supus la vot
De ce ar putea fi nevoie de trupe NATO în Ucraina? Experții explică presiunea ce ar putea fi pusă pe Rusia și lipsurile de care se va lovi Ucraina
Secretarul american al Apărării confirmă temerile aliaţilor europeni: Dacă Ucraina va cădea, statele baltice ar putea fi în pericol
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Modul în care piața neagră aprovizionează trupele rusești cu sisteme Starlink: Achiziţia se face cu ajutorul unei reţele de contrabandă
SUA confirmă atenționarea aliaților cu privire la sprijinul pe care China l-a acordat în ultimele luni Rusiei: Complexul militar-industrial rus este principalul beneficiar
SUA intenționează să desfășoare cele mai moderne sisteme de rachete în regiunea Indo-Pacific, pe fondul amenințărilor Coreei de Nord
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani

Ştiri Recomandate

Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
După modelul Bahmut și Avdiivka, rușii au transformat orașul Chasiv Yar într-o ruină. Imagini filmate cu dronele confirmă acest lucru (Video)
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Noul IFV Bradley M2A4E1 al U.S. Army dispune pentru prima dată de sistemul de protecție activă Iron Fist
Generalul Ben Hodges: SUA și Germania trebuie să spună în sfârșit: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige, indiferent de costuri
Trupe occidentale în Ucraina? Macron: Dacă Ucraina ne-o cere iar frontul se prăbușește. Nu exclud nimic, ne confruntăm cu un inamic care nu exclude nimic
Rusia bruiază semnalele GPS în regiunea baltică și pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții consideră că în ambele cazuri este vorba de război
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Când vor ajunge primele F-16 în Ucraina? Ucraina răspunde ironic, nemulţumită fiind de atâtea promisiuni și amânări
Mutări pe front: De ce transferă rușii din Sud părți ale Diviziei 76 Desant-Asalt pe frontul de Est
Ucrainenii au publicat stocul mare de rachete rusești, de la Onyks sau Kalibr, la hipersonice Zircon. Cu toate acestea, nicio navă de luptă nu e în largul Mării Negre sau Azov
Manta Ray, atât de impunătoare (Foto). SUA au testat cu succes sub apă noua dronă maritimă de ultimă generație
Rachetele americane ATACMS „vizitează” tot mai des obiective din Crimeea. Rușii se tem că Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”
Rusia a folosit arme chimice în Ucraina și nu a fost doar un incident izolat
Fujian e pe mare. Celui mai nou portavion al Chinei îi vor fi testate sistemele de propulsie și sistemele electrice
Varşovia, cerere oficială la Washington pentru ca armele nucleare americane să fie depozitate și în Polonia: Programul Nuclear Sharing ar trebui să fie extins și la țările din flancul estic al NATO
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Lansarea rachetelor AGM-88 HARM de pe avioanele ucrainene MiG-29 și Su-27 se face şi cu ajutorul unui iPad (Foto/Video)
Armata israeliană renunță treptat la bateriile Patriot PAC 2 în favoarea unor sisteme de apărare moderne
Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene (Foto/Video)
"Armata americană este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa'' - Generalul Austin prezintă proiectul de buget al Pentagonului
Aliații fac o demonstrație forță în Europa: Desant aerian major după al Doilea Război Mondial. Parașutiștii români participă și ei
Cum funcționează Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei în faţa dronelor Rusiei
Armata ucraineană pregătește terenul pentru lovirea Podului Crimeea. În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS
Violențe în Georgia după ce guvernul pro-rus a folosit forța asupra celor care manifestau împotriva legii „influenței străine” pe model rusesc
România, vizată și ea. SUA îndeamnă statele aliate care nu au livrat încă Ucrainei sisteme Patriot să nu mai ezite să o facă
Situație foarte grea pe frontul de Est: Ocupantul rus avansează la nord-vest de Avdiivka, în timp ce Armata Ucrainei depune eforturi mari pentru a opri avansul
Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow
Polonia a ales numele pe care îl vor purta avioanele F-35. Au fost publicate și imagini din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat
Turcia, de neoprit: După un avion de generația a 5-a, a început proiectarea unui portavion în adevăratul sens al cuvântului, peste TCG Anadolu
Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
O delegație a grupării teroriste Hamas a părăsit Egiptul și urmează să anunțe dacă acceptă armistițiul propus de Israel și eliberează ostaticii
pixel