Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru același lucru. Lumea trece printr-un punct de cotitură
Strategica
Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin, și teroriștii Hamas urmăresc același scop în război – ”să șteargă de pe hartă democrația vecină”. Președintele american Joe Biden a scris despre aceste lucruri într-un articol pentru Washington Post (preluat inclusiv de publicațiile ucrainene RBC și Liga), subliniind necesitatea ca SUA să se opună atât Hamas, cât și Federației Ruse de dragul unui viitor sigur pentru întreaga lume.
Blindate israelene
Blindate israelene

„Putin și Hamas speră simultan să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea ulterioară. America nu poate și nu va permite să se întâmple asta. Este în interesul securității noastre naționale și pentru binele lumii”, a spus Biden.

Biden a spus că lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură în care deciziile luate - în special cele legate de crizele din Europa și Orientul Mijlociu - vor determina direcția pentru generațiile viitoare.

„Oare israelienii și palestinienii vor putea trăi vreodată cot la cot într-o lume cu două state pentru două popoare? Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână ancora păcii și securității globale? " - a scris Biden.

Președintele american a pus o întrebare fundamentală și anume dacă Statele Unite vor urmări neîncetat o viziune pozitivă asupra viitorului sau vor permite celor care nu împărtășesc aceste valori să „tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat”.

El a subliniat că lumea se așteaptă ca Statele Unite să „rezolve problemele timpului nostru” - aceasta este „obligația unui lider”, iar America își va asuma această responsabilitate altfel, riscul de conflict se poate extinde, iar costurile de soluționare vor crește.

 

Gânduri despre războiul din Ucraina

 

Biden a remarcat că războaiele mondiale din secolul trecut ne-au învățat că este imperativ să răspundem agresiunii din Europa deoarece, criza nu se poate rezolva singură. Prin urmare, el a caracterizat asistența americană drept o investiție în securitatea națională a SUA.

„Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul lui Putin de cucerire înainte ca acest conflict să se extindă”, a spus Joe Biden.

În plus, președintele Statelor Unite a subliniat ajutorul acordat Ucrainei de alte 50 de țări.

„De asemenea, am construit o (alianță) NATO mai puternică și mai unită, care ne îmbunătățește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden.

 

Războiul dintre Israel și Hamas

 

Biden a subliniat că Hamas guvernează palestinienii și îi folosește ca scuturi umane. El a explicat că SUA urmăresc nu numai să pună capăt acestui război, ci și să creeze o pace durabilă în Gaza și Orientul Mijlociu.

Biden a discutat despre planurile de îmbunătățire a integrării Israelului și teritoriilor palestiniene în regiune.

„Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul G20 din India, la începutul lunii septembrie. Integrarea mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari”, a spus Biden.

El a declarat că într-un astfel de scenariu de perspectivă, violența și ura Hamas nu își au locul. Mai mult, Biden a subliniat că singura opțiune viabilă pentru a garanta pacea pe termen lung este soluția cu două state.

"Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum", a subliniat președintele Biden.

Pentru a atinge acest obiectiv, Statele Unite au propus principii fundamentale pentru depășirea crizei și stabilirea unei fundații pentru pacea globală. Primul pas este încetarea utilizării Gaza pentru conflicte violente.

„Pentru a începe, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după ce acest război se va termina, vocile poporului palestinian și aspirațiile acestuia trebuie să fie în centrul guvernării post-criză în Gaza”, a spus Biden.

În al doilea rând, unificarea Gazei și Cisiordaniei este crucială în cadrul unei structuri de guvernare unificate, condusă de o Autoritate Palestiniană restabilită, în timp ce ne străduim să obținem o soluție cu două state.

 

Orientul Mijlociu

 

Președintele Biden a observat că conflictele din Orientul Mijlociu au avut ramificații globale. Astfel, Statele Unite se străduiesc să împiedice răspândirea crizei.

„De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu – și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră”, a spus Biden.
Președintele SUA a adăugat: „Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: dintr-o mare tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm”.

„Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină supărare. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări acele obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o promoveze – în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul”, a concluzionat președintele Biden.

Comentariul autorului: După întâlnirea (15 noiembrie, Woodside, California), posibil istorică, cu președintele Chinei, Xi Jinping, președintele SUA, Joe Biden, informează poporul american și întreaga planetă că, Casa Albă a actualizat prioritățile politicii externe americane. Procedeul ales – articol scris în presa americană chiar de președinte – este unul original  și extrem de rar folosit la nivelul cel mai înalt al administrației americane.

Conform articolului, se observă că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și Israel rămâne în prim-plan, cu scopurile de a preveni extinderea conflictelor și de a construi o lume viitoare mai sigură prin eliminarea amenințărilor la pacea și stabilitatea mondială.

Dacă în ceea ce privește Ucraina, SUA rămân intransingente față de Rusia, accentul pe care președintele Biden îl pune pe soluția ”două state”, referindu-se la Israel și Palestina, arată o anumită congruență de viziune cu China pe acest subiect. În plus, administrația americană nu mai asociază China cu factorii destabilizatori la nivel mondial și regional, chiar dacă SUA rămân consecvente într-un proiect economic (pentru Orientul Mijlociu) oarecum concurent cu unul similar propus de China - One Belt One Road.

Deci, deși competiția cu China rămâne ca prioritate principală, administrația Biden va încerca să nu o exacerbeze la nivel militar, posibil și președintele Xi Jinping să urmeze o abordare similară, deoarece riscul de escaladare în confruntare militară este foarte mare, iar din acel punct urmările pot fi catastrofale pentru întreaga planetă.
O potențială urmare a scăderii nivelului de confruntare SUA – China ar putea fi diminuarea sprijinului pe care China îl acordă Rusiei legat de războiul din Ucraina.

O altă potențială urmare ar putea fi relansarea creșterii economice la nivel global, momentan afectate de contradicțiile dintre cele două mari puteri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”

Ştiri Recomandate

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
BREAKING NEWS
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Chinezii reunță la contractele în derulare pentru avioane Boeing 737 MAX în contextul războiului tarifelor cu SUA? Boeing nu va fi însă afectată major
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Forțele paramilitare din Sudan anunță formarea unui guvern alternativ. Criza se adâncește după scenariul libian
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
SUA revin și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
Coreenii de la Hanwha se implică în cercetarea din România: Parteneriat semnat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
pixel