Bilanțul morților și presiunea internațională limitează sprijinul necondiționat al lui Biden pentru Israel (Reuters)
Președintele american Joe Biden și echipa sa și-au schimbat în mod semnificativ tonul în ultimele zile, atunci când vorbesc despre conflictul dintre Israel și teroriștii Hamas și despre atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza. Atitudinea SUA a virat de la sprijinul necondiționat pentru Israel, până la sublinierea necesității de a proteja viețile civililor palestinieni înaintea aşteptata invazie terestră israeliană, scrie Reuters.
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.
Biden rămâne la convingerea că Israelul are dreptul și responsabilitatea de a se apăra, după ce în atacul din 7 octombrie teroriștii Hamas au ucis cu cruzime 1.400 de civili în zonele de graniță, au declarat consilierii săi pentru Reuters.
Dar creșterea rapidă a numărului de morți, în urma bombardamentelor israeliene din Fâșia Gaza (amplificată de presiunea mediatică generată de cifrele exagerate furnizate de Hamas n.a.), dificultățile în eliberarea ostaticilor Hamas și protestele tot mai mari din partea națiunilor arabe, a aliaților europeni și a unor americani de acasă au forțat echipa președintelui să se alăture apelurilor pentru o pauză umanitară în atacurile israeliene și pentru acordarea de ajutor palestinienilor, recunosc mai multe surse de la Casa Albă.
Un oficial de la Casa Albă a spus că schimbarea de ton se bazează pe „faptele de pe teren” din Gaza, unde situația umanitară se înrăutățește, precum și pe „conversații cu țări din întreaga lume”.
La Casa Albă, au existat tensiuni între Biden și aliații săi cu privire la ce poziție ar trebui să adopte SUA în acest conflict din Orientul Mijlociu, a spus o sursă Reuters - un fost oficial, dar care este la curent cu starea de spirit din cadrul administrației americane. El a spus că a avut loc „un fel de evoluție”, de la sprijinul deplin pentru Israel până la introducerea de nuanțe în performanța conducerii americane.
Administrația Biden, luată prin surprindere
Președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris, Secretarul de Stat Antony Blinken și Secretarul Apărării Lloy Austin, într-o reuniune cu consilierii de securitate națională înainte de un apel telefonic cu premierul israelian Benjamin Netanyahu privind atacurile teroriste ale Hamas în weekend, marți, 10 octombrie 2023, în ”Situation Room” a Casei Albe / White House, Adam Schultz, flickr.
Guvernul nu se aștepta ca numărul victimelor palestiniene să crească atât de repede, a declarat oficialul american, sub condiția anonimatului. Oficialii locali Hamas susțin că acum sunt peste șapte mii dintre ei (cifrele rămân să fie confirmate și din alte surse n.a).
Biden însuși a declarat joi că „este sigur că mor oameni nevinovați și că acesta este prețul războiului”, dar că probabil numărul este exagerat și „nu are încredere în cifrele pe care palestinienii le declară”.
Alegerile prezidențiale îl așteaptă pe Biden anul viitor, iar unii analiști cred că el ar putea pierde o parte din sprijinul său dacă nu îi sprijină și pe palestinieni.
Fostul președinte Barack Obama, al cărui vicepreședinte era Biden, a avertizat, de asemenea, că acțiunile Israelului s-ar putea întoarce înapoi și că blocarea ajutorului umanitar ar putea „confirma părerile generațiilor de palestinieni”.
O sursă americană a spus că consilierii lui Biden îi îndeamnă pe omologii lor israelieni să-și planifice cu atenție strategia de ieșire înainte de o invazie terestră. Consilierii militari americani avertizează că armata israeliană se confruntă cu o sarcină dificilă într-un câmp plin de tuneluri și capcane care ar putea duce la pierderi grele în rândul soldaților și civililor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News