Demisia ministrului pentru Brexit din cadrul Cabinetului May al Marii Britanii reprezintă o bombă. O bombă nu numai cu efect direct asupra rezilienței și rezistenței primului-ministru May cât și asupra proiectului în sine de ieșire din Uniunea Eurpopeană.
Ce se va întâmpla din acest moment? Din punct de vedere politic situația este foarte gravă. Deciziile cu privire la Brexit au creat extrem de mult disconfort în ceea ce privește noțiunea însăși cât și larghețea pe care premierul britanic a oferit-o Uniunii Europene în negocierile privind acest subiect.
Ceea ce mulți specialiști spun că s-ar putea întâmpla este practic o contestare a leadershipului Theresey May. Acest proces de contestare este foarte cunoscut, el a avut dacă ne amintim bine, punctul culminant în lupta pentru supraviețuirea unui alt premier femeie din Marea Britanie, Margareth Thatcher care l-a și pierdut. Din punct de vedere legal există o singură posibilitate de a contesta leadershipului Theresey May și anume în jur de 40 de membri ai partidului său care sunt și membri ai Comunelor să scrie o scrisoare către șeful Partidului Conservator din Marea Britanie, Graham Brady, care să anunțe că ei contestă leadershipului actual al partidului. Reprezentând practic 15% din deputații conservatori, această scrisoare va declanșa procesul de reconfirmare al leadershipului Partidului Conservator, un adevărat proces democratic, un proces în care votul final va decide dacă actualul lider May va rămâne sau nu premier în Marea Britanie.
Desigur că acest vot de încredere al partidului pentru conducerea actuală reprezintă o lovitură deosebită dată proiectului Brexit. Să nu uităm că premierul May a fost tot timpul acuzată, atât de către susținătorii ieșirii din UE, cât și de către votanții centriști britanici că lasă la latitudinea Uniunii Europene foarte multe elemente pe care aceștia nu le consideră normale. Ca atare, premierul britanic se află la ora actuală într-o poziție politică extrem de șubredă și extrem de sensibilă din punct de vedere al supraviețuirii sale.
Subiectul Brexist reprezintă însă pentru partea continentală a Uniunii Europene testul de duritate în raport cu ceilalți membri. Vizita de acum câteva zile a cancelarului german, întâlnirea între cele două femei puternice ale Europei, cancelarul german și premierul britanic, a reprezentat și reprezintă testul de autoritate al Uniunii Europene și de autoritate al Germaniei în raport cu diversele forțe care acționează în interiorul acestei uniuni continentale. Faptul că ministrul pentru Brexit a demisionat în urma apariției celebrelor 12 puncte pe care premierul May le-a publicat reprezintă o bulă de oxigen pentru cancelarul german și pentru leadershipul Uniunii Europene. Să nu uităm că leadershipul UE, cel birocratic în special, a primit o lovitură puternică prin câștigarea referendumului de către suporterii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și de doi ani aceștia încearcă pe toate căile posibile nu numai să blocheze această ieșire, dar și să o facă imposibilă din punct de vedere economic și politic.
Al doilea prim-ministru să fie măturat de Brexit după ce David Cameron și-a dat demisia când a pierdut pariul cu referendumul?
Se prea poate și iată că avem o nouă evoluție politică internațională în această săptămână crucială. Să nu uităm că în această imediată perioadă are loc întâlnirea Conferinței de securitate Munich care este în ajunul întâlnirii liderilor țărilor membre NATO care prefigurează marele Summit Trump - Putin de la Helsinki.
O șubrezire a poziției primului-ministru May în această săptămână exprimă frustrarea fundamentală a multor britanici în raport cu ceea ce ei numesc lașitatea acesteia în a negocia cu Uniunea Europeană și în special cu liderul Uniunii, cancelarul german Merkel.
Notă:
Cele 12 puncte ale Theresey May:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News