Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Bombardamente Gaza. Israel, în premieră, din virtual în real
07 mai 2019 / 12:37
Pentru prima dată în istoria cunoscută a răspunsurilor kinetice, un atac cibernetic a fost reprimat printr-un bombardament fizic. Atacului din virtual i s-a răspuns în real. Situația a fost anunțată de către armata israeliană pe Twitter.
EXCLUSIV

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au lansat un atac fizic asupra Hamasului, în răspuns imediat la un presupus asalt cibernetic. IDF a lovit o clădire din Fâșia Gaza cu o rachetă, după ce a afirmat că de la respectiva locație operatorii cibernetici ai Hamas au atacat spațiul cibernetic al Israelului. Anunțul a fost făcut de către IDF prin Twitter: "Am blocat o încercare de ofensă cibernetică a Hamas împotriva țintelor israeliene. În urma operației noastre de apărare cibernetică, am vizat o clădire unde lucrează operatorii cibernetici ai Hamasului. HamasCyberHQ.exe a fost eliminat. "

 

Răspunsul Israelului, o modificare majoră a tacticilor militare

 

Este o noutate atât tactică cât și strategică. Un atac virtual la adresa Israel a fost stopat prin bombardarea în mod real a sitului de unde a fost declanșat atacul. Iar această acțiune reprezintă depășirea unei frontiere psihologice. Astfel, dacă până acum, luptătorii virtuali se considerau apărați de anonimitatea dată de către spațiul cibernaetic, iată că prin identificare locației fizice a acestora, devin ținte reale pentru statul pe care îl atacă. Răspunsul israelian reprezintă și o modificare majoră a tacticilor militare folosite în cadrul războiului cibernetic care are loc peste tot în lume.

Dacă pentru un stat războiul virtual este o prezența constantă și o amenințare cât se poate de reală, pentru utilizatorul simplu de internet, totul pare doar o poveste. În realitate, odată cu creșterea numărului de amenințări cibernetice, mai ales a celor sponsorizate de către actori statali, transferul răspunsului kinetic din virtual în spațiul real devine din ce în ce mai mult un instrument de război fizic.

În ultimii ani cu toții am fost martorii unui adevărat potop de atacuri cibernetice sponsorizate de actori state, fenomen care a dus la schimbarea modelului clasic de răspuns. Războiului s-a schimbat, de la cel fizic la cel online iar acest fapt a dus la contramăsuri care, până mai ieri erau limitate la granițele spațiului virtual. Această problema a fost pusă în discuție la nivel mondial luna trecută, în aprilie, când Marea Britanie și SUA au făcut front comun împotriva atacurilor cibernetice ale Rusiei, acuzată de o pletoră de actiuni cibernetice ostile asupra companiilor și consumatorilor occidentali.

Ca atare trebuie să ne așteptăm la o și mai mare solidarizare internațională alături de o serioasă înăsprire a răspunsurilor la adresa amenințărilor virtuale. Răspunsuri care vor deveni din ce în ce mai reale și mai fizice.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru achiziționarea de avioane Su-35S
US Navy a numit un nou comandant al sistemului AEGIS de la Deveselu
O dronă turcă a ucis doi înalți oficiali irakieni
Tancuri israeliene au trecut, pentru câteva ore, frontiera în Liban
Garda de Coastă a Turciei acuză Grecia că a tras asupra unei bărci cu civili în Marea Egee
Preşedintele Iranului ameninţă că vor exista consecinţe dacă embargoul asupra armelor va fi prelungit
Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi, anul viitor, drone de atac Sukhoi S-70 Okhotnik-B
Germania transmite Rusiei să se aştepte la noi consecinţe dacă se confirmă complicitatea statului rus în asasinatul din Berlin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro