Parlamentul European a cerut vineri o întărire a securităţii comunicaţiilor instituţiilor europene după ce a deplâns vulnerabilitatea lor în urma intruziunii unui jurnalist la o videoconferinţă a miniştrilor apărării neprotejată, relatează AFP.
"Acest episod constituie un punct de alertă major pentru securitatea şi credibilitatea instituţiilor europene", susţine preşedinta Subcomisiei pentru securitate şi apărare a Parlamentului European, eurodeputata Nathalie Loiseau, din grupul Renew Europe, într-o scrisoare adresată şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, consultată de France Presse.
Un jurnalist olandez a utilizat vinerea trecută codul de acces la această videoconferinţă a miniştrilor apărării din UE, o parte a codului fiind vizibilă pe o fotografie postată pe contul său de Twitter de ministrul olandez Ank Bijleveld.
Incidentul "pune problema securităţii liniilor, vulnerabilităţii infrastructurilor noastre interne şi a capacităţii mai generale a instituţiilor noastre de a proteja schimburile de informaţii cele mai sensibile", menţionează Nathalie Loiseau în această scrisoare co-semnată de eurodeputaţi membri ai subcomisiei.
Spaniolul Josep Borrell este invitat "să explice circumstanţele precise care au permis o astfel de intruziune" şi măsurile pe care intenţionează să le ia pentru "a securiza de manieră semnificativă mijloacele de comunicare ce servesc la organizarea de reuniuni de înalt nivel ale Uniunii Europene". "Acest episod ridică problema mai generală a securizării instituţiilor europene în ansamblul lor", estimează semnatarii scrisorii.
"La ora la care atacurile cibernetice se înmulţesc asupra infrastructurilor noastre, Uniunea Europeană trebuie să progreseze rapid şi de o manieră notabilă în securizarea datelor şi a sistemelor sale de informaţii, securitatea cetăţenilor săi este în joc", mai afirmă semnatarii, transmite Agerpres.
Incidentul a fost luat foarte în serios de statele membre. "Această breşă de securitate a impus oprirea imediată a reuniunii", a explicat pentru AFP unul dintre participanţi. "Constatarea comună a tuturor statelor membre este că e imperativ să întărim securitatea comunicaţiilor instituţiilor europene", a adăugat el.
Liderii europeni au cerut în iunie 2019 "noi eforturi comune pentru a proteja instituţiile şi organele UE, informaţiile lor, reţelele lor de comunicaţie şi procesele lor decizionale împotriva activităţilor unor actori rău intenţionaţi". Instituţiile europene dau asigurări că comunicaţiile preşedinţilor sunt protejate.
Citește și: Ministrul Apărării, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News