Cabinetul de război a aprobat planurile de acțiune ale IDF, ca răspuns la primul atac direct al Iranului în Israel. Cine și ce a interceptat rachetele și dronele Iranului
Israelul decide acum care va fi răspunsul la atacul fără precedent efectuat direct de Iran asupra teritoriului israelian.
Pe 13 aprilie, Iranul a atacat Israelul cu peste 170 de drone, 30 rachete de croazieră și 120 rachete balistice.
Practic, iranienii au testat limitele apărării antiaeriene israeliene și au vrut probabil să împovăreze apărarea aeriană a Israelului cu drone ieftine, astfel încât rachetele de croazieră și balistice să aibă șanse mai mari să-și lovească țintele.
Acum liderii israelieni trebuie să decidă ce vor face în continuare.
Israelul își cântărește cu atenție pașii, a declarat ministrul de externe Israel Katz într-un interviu acordat radioului militar al Israelului. ”Am spus până acum: dacă Iranul atacă Israelul, vom ataca Iranul. Și acel angajament rămâne în picioare,, a spus Katz.
Cabinetul de război al Israelului a început ședința la 3:30 p.m. pentru a discuta un răspuns.
Miniștrii lui Netanyahu au votat în miezul nopții pentru a delega decizia o ”troică”, formată din:
premierul israelian Netanyahu,
ministrul Apărării Yoav Gallant,
Benny Gantz (ultimul, fost ministru al Apărării și un adversar al lui Netanyahu, intrat în guvern ca ministru fără portofoliu după Atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut),
Ca observatori, vor participa la ședința cabinetului de război ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, și politicienii Gadi Eisenkot și Aryeh Deri.
UPDATE:
După încheierea ședinței, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că planurile de acțiune ofensivă și defensivă au fost aprobate în urma atacului Iranului de sâmbătă spre duminică.
„În ultimele două ore, am aprobat planuri operaționale atât pentru acțiuni ofensive, cât și pentru acțiuni defensive. Vom continua să protejăm statul Israel și, împreună cu partenerii noștri, vom continua să construim un viitor mai sigur și mai stabil pentru întregul mijloc. Est”, a spus Hagari.
Nu au fost oferite alte detalii despre planurile aprobate.
Cine și ce au interceptat rachetele și dronele Iranului
https://media.defenseromania.ro/image/202105/w670/iron-dome_44236900.jpg
Israelul și „partenerii săi” au interceptat 99% dintre dronele și rachetele lansate de Iran.
O mare parte din drone a fost distrusă înainte de a ajunge pe teritoriul israelian (avioane ale SUA, Marii Britaniei și Iordaniei au eliminat zeci de drone).
Majoritatea dronelor iraniene care au zburat deasupra spațiului aerian sirian în timpul atacurilor nocturne ale Iranului au fost doborâte de avioanele israeliene și americane. O mențiune specială trebuie acordată Iordaniei, fost inamic al Israelului, ale cărei Forțe Aeriene au neutralizat cu succes dronele iraniene folosind aeronave F-16.
În acest timp, vedetele responsabile cu interceptatarea rachetelor au fost sistemele antiaeriene israeliene cu rază lungă de acțiune Arrow 2 și 3, împreună cu sistemul intermediar David's Sling. la acestea se adaugă sistemul cu rază scurtă Iron Dome.
De asemenea, Marina SUA a doborât cel puțin trei rachete balistice folosind sistemul de apărare antirachetă Aegis de la două distrugătoare din estul Mediteranei.
Directorul Organizației Israeliene de Apărare Antirachetă (IMDO), Moshe Patel, a declarat pentru JPost că acum își arată roadele cei aproape 40 de ani de investiții în apărarea antirachetă cu rază lungă de acțiune – un adevărat program „Star Wars” al Israelului.
Patel a povestit cum programul de apărare împotriva rachetelor cu rază lungă de acțiune a început în 1986, lucru afirmat și de ambasadorul Israelului în România, care declara că apărarea antiaeriană israeliană este cea mai bună din lume, dar este rezultatul unui parteneriat de peste 40 de ani cu Statele Unite în dezvoltarea sistemelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News