Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
News
Data publicării:
Disputa dintre rezerviști și conducerea militară a MApN, moderată în final cu corectitudine și onestitate de către ministrul Angel Tîlvăr - care s-a angajat că MApN nu va mai împiedica rezerviștii să își câștige drepturile cuvenite - își mută centrul de greutate în Camera Deputaților.
Militari români / Sursa: MApN
Militari români / Sursa: MApN

Presiunea socială a crescut progresiv după data de 9 mai, când peste 5.000 de rezerviști au protestat civilizat în fața sediului MApN și al Palatului Parlamentului, iar zilele acestea mai mulți deputați au anunțat deja depunerea de amendamente la PL-x 262/07.05.2024, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.26/2024 privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a altor aspecte legate de apărarea națională.

Deși pe pagina oficială a Camerei Deputaților nu a fost până în prezent publicat niciun amendament la acest proiect de lege, inițiatorii au pus la dispoziția militarilor textele susținute, iar dintre toate, cel care este considerat cel mai potrivit pentru măsura reparatorie dorită de alinierea a soldelor de grad între militarii rezerviști și cei activi este cel susținut de Forumul structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere, pe care îl publicăm integral în continuare.

 

Propunere amendament la PL-x 262/07.05.2024

 

Articolul I Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

După articolul 60 se introduce un nou articol, art. 60^1, cu următorul cuprins:

Art. 60^1 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează din oficiu, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special cu netul diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în compunerea bazei de calcul conform art. 28 și 28^1.

(2) Dacă în cazul pensiilor stabilite potrivit art. 60 alin (1), rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată .

(3) În cazul actualizărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depășii suma rezultata din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată, în condițiile art. 60^1 (1), la care se adaugă suma reprezentând actualizările soldei de grad din operațiunile de actualizare anterioare.

(4) Determinarea netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată se stabilește prin calcularea din brutul diferenței a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit conform legislației în vigoare.

 

La articolul 74, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

 

Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare anuală și actualizare a pensiilor generate de majorarea soldei de grad/salariului gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Articolul II În anul 2024, pensiile militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează conform prevederilor art. 60^1 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Articolul III În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la actualizarea pensiilor militare de stat.

 

O propunere decentă

 

Dincolo de faptul că are un caracter reparatoriu menit să înlăture o anomalie creată accidental într-un sistem eminamente ierarhizat, cum este cel militar, propunerea de amendament este unanim considerată ca fiind una de bun-simț.

Potrivit mai multor persoane prezente la discuțiile purtate pe 9 mai, înșiși ministrul apărării Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărări Gl. Vlad Gheorghiță au recunoscut normalitatea demersului și chiar necesitatea acestuia, în pofida faptului că au lăsat ca situația să ajungă la un nivel care să determine ieșirea în stradă a rezerviștilor.

Astfel, au fost luate angajamente clare ale conducerii MApN că nu va mai face exces de corectitudine în exprimarea punctului de vedere pe amendamentele legate de solda de grad. Mai mult, sunt semnale din interiorul ministeruluii că modul în care este formulat amendapentul prezentat mai sus “convine” Direcției generale financiar-contabile și caselor de pensii sectroiale. Și este ușor de înțeles de ce, atâta timp cât adoptarea măsurii nu presupune un impact bugetar semnificativ și nici vreun efort de recalculare a pensiilor militare.

Dar este de remarcat faptul că, în sfârșit, conducerea Direcției generale financiar-contabile începe să realizeze că această structură nu este una din compunerea unei instituții oarecare, ci face parte din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Menirea sa este să asigure condițiile financiare pentru ca ministerul să își atingă potențialul maxim de apărare a țării, nu să facă exces de economii și să restituie la sfârșit de an sume necheltuite din bugetul alocat, dar lăsând în urmă drepturi neachitate și situații tensionate între militari sau creând dezechilibre majore între fondurile de achiziții și cele de remunerare a forțelor, afectând în esență capacitatea de apărare a țării.

În ceea ce privește poziția deputaților (documentul fiind trecut de Senat, iar Camera, for decizional), odată ce inițiatorul ordonanței de guvern (MApN) va avea un punct de vedere pozitiv asupra amendamentului, ar fi lipsit de sens ca aleșii neamului să nu sprijine o măsură care se reflectă în primul rând în motivarea și coeziunea celor chemați de stat să vină primii în apărarea țării.

Deputații vor avea practic la îndemână soluția cea mai facilă de stingere a tensiunilor extrem de serioase create atât între militari, cât și între aceștia și clasa politică. Și ar fi indicat să se folosească de ea cât mai unitar, indiferent de culoarea politică, pentru că situația mai mult decât critică în care s-a ajuns se datorează în cea mai mare parte legislației haotice și pompieristice privind drepturile militarilor, promovate timp de aproape zece ani.

A minimaliza acum importanța factorului uman calificat în problematica apărării țării, echivalează cu un act major de sabotare a intereselor naționale, iar acesta ar fi cu atât mai grav cu cât ar veni chiar de la Parlamentul Românie. Cu siguranță orice derapaj generat de eventuale concurențe politice mărunte va fi aspru sancționat, începând chiar cu alegerile locale și cele europarlamentare.

De altfel, deveniți extrem de neîncrezători în promisiuni neacoperite, rezerviștii pregătesc un protest care se anunță mult mai mare decât cel de săptămâna trecută. Dacă demersul nu este susținut de deputați sau dacă MApN intervine în vreun fel să îl împiedice ori să îl limiteze, protestul organizat de SCMD și susținut de Forumul structurilor asociative ale rezerviștilor va avea loc chiar în pragul primelor alegeri, pe 7 iunie. 

 

“Recalculare” versus “actualizare”

 

Trebuie spus încă de la început că, datorită multiplelor schimbări  din legislația pensiilor militare, nu există o soluție panaceu în alinierea soldei de grad a rezerviștilor cu cea a militarilor activi.

Recalcularea presupune introducerea noii valori a soldei de grad în baza de calcul a tuturor pensiilor aflate în plată și aplicarea Legii 223/2015 cu toate limitările impuse de șirul de ordonanțe prin care guvernele s-au întrecut să le demonstreze rezerviștilor valoarea scăzută pe care o au pe piața politică.

Deși este un proces amplu și, prin urmare, unul care necesită o perioadă mai mare de implementare, recalcularea este din capul locului soluția de dorit, însă doar dacă vine la pachet cu anumite măsuri de compensare pentru cei care vor pierde prin aplicarea Legii 223/2015. Fără aceste măsuri, perdanți principali ar fi cei care au trecut în rezervă înainte de septembrie 2017, care ar pierde procentele din OMM/ÎSP care depășesc media soldelor nete corespunzătoare soldelor brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

De cealaltă parte, actualizarea reprezintă o soluție mult mai ușor de implementat, rapidă, care poate fi aplicată imediat după publicarea legii în Monitorul Oficial. Aceasta însă nu se reflectă în baza de calcul al pensiei și, prin urmare este mai vulnerabilă la alte tipuri de limitări.

 

Soluția aleasă

 

Soluția propusă Camerei Deputaților este, așa cum s-a mai spus, una mai mult decât decentă având în vedere că rezerviștilor militari li s-au redus mai multe drepturi financiare prin acte normative scoase in extremis la limita legii de către CCR, în timp ce situația de securitate de la graniță impune tot mai mult pregătirea acestora pentru a fi în măsură să intervină la un nivel profesionist în apărarea țării.

Aceasta constă, într-o primă fază, în actualizarea soldei de grad a rezerviștilor conform amendamentului prezentat, astfel încât procedura să se poată aplica tuturor rezerviștilor fără diferențieri generate de anul trecerii în rezervă.

După această etapă, potrivit propunerii ministrului Tîlvăr, ar trebui să înceapă la scurt timp constituirea unui grup comun de lucru - format din reprezentanți ai structurilor asociative ale rezerviștilor și specialiști din cadrul MApN - care să lucreze la noul proiect de lege a pensiilor militare.

Acest document ar urma să ajungă să fie votat în parlament până la data desfășurării alegerilor parlamentare și ar trebui să cuprindă reglementarea tuturor aspectelor care creează diferențieri inechitabile între militari, inclusiv solda de grad, și să se finalizeze cu o campanie amplă de recalculara a pensiilor militare și aducerea acestora la nivelul de normalitate cerut de specificul profesiei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina
Adjunctul ministrului rus al Apărării se deplasează în estul Libiei pentru a cincea oară în ultimele 10 luni
Armele occidentale provoacă isterie la Moscova: SUA, avertizate să nu facă evaluări cu „consecințe fatale”
Războiul psihologic continuă: Un bulgar, un neamț și un ucrainean au plasat sub Turnul Eiffel cinci sicrie cu inscripția „Soldații francezi căzuți în Ucraina”
Zeci de aeronave și sisteme antiaeriene, aduse în România la cel mai mare exercițiu de apărare aeriană din NATO - Ramstein Legacy 2024
”Europa trebuie împiedicată să se cufunde în război”. Orban dă un nou atac la construcția europeană cu Marșul Păcii
Trump, găsit vinovat de juriu, spune punctul în care susținătorii săi „vor ceda” ar putea fi condamnarea sa la închisoare de către judecător
Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen
După decizia SUA, Berlinul face pasul și permite Ucrainei să lovească Rusia cu armele germane (Der Spiegel)
Tehnologia cuantică revoluționează sistemele de război electronic. Viitorul războiului electronic aparține tehnologiilor cuantice 
Biden permite Ucrainei să folosească arme americane doar pe teritoriul Rusiei de lângă Harkov. Rachetele ATACMS nu pot fi folosite
China a confirmat că nu participă la conferința de pace din Elveția. ”Nu ați îndeplinit trei condiții”
Fără precedent: Donald Trump a fost găsit vinovat în cazul Stormy Daniels, fiind primul președinte condamnat din istoria SUA
Rutte mai are două state de convins până la șah mat. Premierul Olandei s-a declarat „optimist” că va fi noul SG al NATO
Donald Trump spune că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia invada Ucraina sub mandatul său prezidențial
SUA oferă R. Moldova 135 de milioane de dolari. Pachetul vizează reformele în justiție și consolidarea securității energetice în fața amenințării hibride ruse
Belarusul suspendă participarea la Tratatul CFE în raport cu toate statele semnatare, negociat între NATO și țările din fostul Pact de la Varșovia
Atât s-a putut. Nordul a lansat peste 150 de baloane cu reziduuri menajere spre Coreea de Sud (Foto)
Pe lângă Rusia, Ungaria a adus și Belarusul în construcția centralei nucleare de la Paks. De la Minsk, Szijjarto s-a lansat în critici la adresa NATO
Mesaj puternic de sprijin pentru o Moldovă pro-europeană. Antony Blinken a ajuns la Chișinău
David Petraeus, fostul director CIA, și-a lansat volumul în România. "Conflict, evoluția războiului din 1945 până la Ucraina”
Politico: Iohannis, aproape de un acord cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO. Pe surse se știe ce ar putea primi în schimb
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
Tancuri ale IDF au intrat în centrul orașului Rafah / UE ia în calcul un ultimatum acordat Israelului privind ofensiva în Rafah
Al doilea satelit spion nord-coreean a explodat după lansare. Sud-coreenii spun că testul e un pas înainte pentru Phenian
Spania promite Ucrainei arme de peste un miliard de euro. Cele două țări semnează și un acord bilateral de securitate
Iranul a trimis Rusiei și bombe aeriene ghidate Qaem-5. Între timp, Vestul mai amână o decizie iminentă: Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei
Generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, învestit la conducerea SMFA. Forțele Aeriene Române au un nou comandat
Apropierea dintre Moscova și talibani continuă. Mișcarea afgană va fi scoasă de pe lista Rusiei privind organizațiile teroriste

Ştiri Recomandate

F-22, simbolul dominației SUA, a depășit 500.000 de ore de zbor. F-22 nu e doar cel mai performant avion din lume, dar probabil și cel mai fiabil
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
SUA sunt în fața unei decizii dificile în programul NGAD. Prioritățile s-au schimbat iar viitorul avion va fi de câteva ori mai scump decât un F-35
România, implicată în modernizarea Armatei R. Moldova. Ministrul Nosatîi exclude riscul unei invazii, dar Rusia încearcă destabilizarea sudului Moldovei
NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct
Încălcarea spaţiului aerian al statelor baltice de către avioane ruseşti: De la momentul aderării la NATO, Suedia și Finlanda sunt tot mai des provocate de Rusia
Trump amenință că va sista ajutorul militar american acordat Ucrainei „înainte să preia” oficial Casa Albă
Alegerile au trecut iar funcțiile se împart în Europa. Numele lui Klaus Iohannis nu apare în dreptul niciunei poziții
Încă o dronă maritimă poate fi folosită de forțele ucrainene în Marea Neagră. Stalker 5.0 a fost prezentată la o expoziție organizată la Odesa
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China
Daniel Fried: Kathleen Kavalec e un ambasador excelent. România e norocoasă să o aibă
Bătrânul B-52H Stratofortress va fi supus unor actualizări radicale ce îi vor permite să atingă pragul de un secol de serviciu aerian
Statele Unite vor menține aceeași poziție față de Ucraina până când aceasta va învinge: Este cea mai corectă viziune asupra căii pe care trebuie să o urmăm
Compania Rheinmetall are în vedere modernizarea tancurilor Leopard 1 cu sistemul Skyranger pentru un eventual transfer către Ucraina
Armata Roșie. Photo source: World War II in Color ww2.colorfarbe.blogsport.com
EXCLUSIV
Ce uită să ne spună apologeții „rusofobiei”. Invaziile Rusiei în teritoriile românești: Când cineva te bate ce 12 ori, nu o va face din nou?
Industria bulgară de armament se pregăteşte pentru asamblarea blindatelor americane Stryker
Rusia confirmă că noul sistem S-500 a fost aruncat în război. S-500 are misiunea de a apăra Podul Crimeei, dar va fi dislocat pe teritoriul rus
Declarația finală a summitului de pace pentru #Ucraina organizat de Elveția nu a convins pe toată lumea. Statele care au refuzat să semneze
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia
Să înțelegem pe cifre lupta de supraviețuire a Ucrainei: Rusia confirmă că are pe front un număr egal de militari cu cel al întregii Armate ucrainene
Propunerile de pace ale Rusiei, o viziune „absurdă” asupra războiului. SUA spun că Putin cere capitularea Ucrainei, nu negocieri
Campania Israelului pentru distrugerea Hamas în Gaza: IDF a anunțat că va face zilnic o „pauza tactică” pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare
Ciudatul caz al Egiptului cu peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă. Fără acces la F-35, Egiptul are dileme privind achiziția de noi avioane
Forțele speciale ruse au ucis mai mulți deținuți ai Statului Islamic care au luat prizonieri alți deținuți într-o închisoare din Rusia
Aglomerație mare în Cuba, dar rușii nu sunt de capul lor. SUA au trimis în regiune submarinul nuclear USS Helena iar Canada a trimis și ea nave
Ambasadorul american Daniel Fried: Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova
În cadrul #Conferinței pentru Ucraina din Elveția, Kamala Harris a anunțat un ajutor al SUA de 1.5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic
F-35 pentru România avansează, purtându-se discuții intense. Lockheed are un calendar de livrare impresionant de 156 de F-35 pe an
Fără ruși la București. România a refuzat să elibereze vize delegației Rusiei pentru a participa la AP a OSCE de la București
Exerciții ruso-egiptene în Marea Mediterană. Nave de luptă din cele două țări desfășoară activități de tip PASSEX
Cum încearcă ruşii să întărească apărarea podului Kerci de teama unor noi atacuri cu drone navale (Foto): Mai multe ambarcaţiuni sunt folosite pe post de scut
pixel