Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
News
Data publicării:
Disputa dintre rezerviști și conducerea militară a MApN, moderată în final cu corectitudine și onestitate de către ministrul Angel Tîlvăr - care s-a angajat că MApN nu va mai împiedica rezerviștii să își câștige drepturile cuvenite - își mută centrul de greutate în Camera Deputaților.
Militari români / Sursa: MApN
Militari români / Sursa: MApN

Presiunea socială a crescut progresiv după data de 9 mai, când peste 5.000 de rezerviști au protestat civilizat în fața sediului MApN și al Palatului Parlamentului, iar zilele acestea mai mulți deputați au anunțat deja depunerea de amendamente la PL-x 262/07.05.2024, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.26/2024 privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a altor aspecte legate de apărarea națională.

Deși pe pagina oficială a Camerei Deputaților nu a fost până în prezent publicat niciun amendament la acest proiect de lege, inițiatorii au pus la dispoziția militarilor textele susținute, iar dintre toate, cel care este considerat cel mai potrivit pentru măsura reparatorie dorită de alinierea a soldelor de grad între militarii rezerviști și cei activi este cel susținut de Forumul structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere, pe care îl publicăm integral în continuare.

 

Propunere amendament la PL-x 262/07.05.2024

 

Articolul I Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

După articolul 60 se introduce un nou articol, art. 60^1, cu următorul cuprins:

Art. 60^1 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează din oficiu, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special cu netul diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în compunerea bazei de calcul conform art. 28 și 28^1.

(2) Dacă în cazul pensiilor stabilite potrivit art. 60 alin (1), rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată .

(3) În cazul actualizărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depășii suma rezultata din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată, în condițiile art. 60^1 (1), la care se adaugă suma reprezentând actualizările soldei de grad din operațiunile de actualizare anterioare.

(4) Determinarea netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată se stabilește prin calcularea din brutul diferenței a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit conform legislației în vigoare.

 

La articolul 74, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

 

Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare anuală și actualizare a pensiilor generate de majorarea soldei de grad/salariului gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Articolul II În anul 2024, pensiile militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează conform prevederilor art. 60^1 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Articolul III În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la actualizarea pensiilor militare de stat.

 

O propunere decentă

 

Dincolo de faptul că are un caracter reparatoriu menit să înlăture o anomalie creată accidental într-un sistem eminamente ierarhizat, cum este cel militar, propunerea de amendament este unanim considerată ca fiind una de bun-simț.

Potrivit mai multor persoane prezente la discuțiile purtate pe 9 mai, înșiși ministrul apărării Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărări Gl. Vlad Gheorghiță au recunoscut normalitatea demersului și chiar necesitatea acestuia, în pofida faptului că au lăsat ca situația să ajungă la un nivel care să determine ieșirea în stradă a rezerviștilor.

Astfel, au fost luate angajamente clare ale conducerii MApN că nu va mai face exces de corectitudine în exprimarea punctului de vedere pe amendamentele legate de solda de grad. Mai mult, sunt semnale din interiorul ministeruluii că modul în care este formulat amendapentul prezentat mai sus “convine” Direcției generale financiar-contabile și caselor de pensii sectroiale. Și este ușor de înțeles de ce, atâta timp cât adoptarea măsurii nu presupune un impact bugetar semnificativ și nici vreun efort de recalculare a pensiilor militare.

Dar este de remarcat faptul că, în sfârșit, conducerea Direcției generale financiar-contabile începe să realizeze că această structură nu este una din compunerea unei instituții oarecare, ci face parte din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Menirea sa este să asigure condițiile financiare pentru ca ministerul să își atingă potențialul maxim de apărare a țării, nu să facă exces de economii și să restituie la sfârșit de an sume necheltuite din bugetul alocat, dar lăsând în urmă drepturi neachitate și situații tensionate între militari sau creând dezechilibre majore între fondurile de achiziții și cele de remunerare a forțelor, afectând în esență capacitatea de apărare a țării.

În ceea ce privește poziția deputaților (documentul fiind trecut de Senat, iar Camera, for decizional), odată ce inițiatorul ordonanței de guvern (MApN) va avea un punct de vedere pozitiv asupra amendamentului, ar fi lipsit de sens ca aleșii neamului să nu sprijine o măsură care se reflectă în primul rând în motivarea și coeziunea celor chemați de stat să vină primii în apărarea țării.

Deputații vor avea practic la îndemână soluția cea mai facilă de stingere a tensiunilor extrem de serioase create atât între militari, cât și între aceștia și clasa politică. Și ar fi indicat să se folosească de ea cât mai unitar, indiferent de culoarea politică, pentru că situația mai mult decât critică în care s-a ajuns se datorează în cea mai mare parte legislației haotice și pompieristice privind drepturile militarilor, promovate timp de aproape zece ani.

A minimaliza acum importanța factorului uman calificat în problematica apărării țării, echivalează cu un act major de sabotare a intereselor naționale, iar acesta ar fi cu atât mai grav cu cât ar veni chiar de la Parlamentul Românie. Cu siguranță orice derapaj generat de eventuale concurențe politice mărunte va fi aspru sancționat, începând chiar cu alegerile locale și cele europarlamentare.

De altfel, deveniți extrem de neîncrezători în promisiuni neacoperite, rezerviștii pregătesc un protest care se anunță mult mai mare decât cel de săptămâna trecută. Dacă demersul nu este susținut de deputați sau dacă MApN intervine în vreun fel să îl împiedice ori să îl limiteze, protestul organizat de SCMD și susținut de Forumul structurilor asociative ale rezerviștilor va avea loc chiar în pragul primelor alegeri, pe 7 iunie. 

 

“Recalculare” versus “actualizare”

 

Trebuie spus încă de la început că, datorită multiplelor schimbări  din legislația pensiilor militare, nu există o soluție panaceu în alinierea soldei de grad a rezerviștilor cu cea a militarilor activi.

Recalcularea presupune introducerea noii valori a soldei de grad în baza de calcul a tuturor pensiilor aflate în plată și aplicarea Legii 223/2015 cu toate limitările impuse de șirul de ordonanțe prin care guvernele s-au întrecut să le demonstreze rezerviștilor valoarea scăzută pe care o au pe piața politică.

Deși este un proces amplu și, prin urmare, unul care necesită o perioadă mai mare de implementare, recalcularea este din capul locului soluția de dorit, însă doar dacă vine la pachet cu anumite măsuri de compensare pentru cei care vor pierde prin aplicarea Legii 223/2015. Fără aceste măsuri, perdanți principali ar fi cei care au trecut în rezervă înainte de septembrie 2017, care ar pierde procentele din OMM/ÎSP care depășesc media soldelor nete corespunzătoare soldelor brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

De cealaltă parte, actualizarea reprezintă o soluție mult mai ușor de implementat, rapidă, care poate fi aplicată imediat după publicarea legii în Monitorul Oficial. Aceasta însă nu se reflectă în baza de calcul al pensiei și, prin urmare este mai vulnerabilă la alte tipuri de limitări.

 

Soluția aleasă

 

Soluția propusă Camerei Deputaților este, așa cum s-a mai spus, una mai mult decât decentă având în vedere că rezerviștilor militari li s-au redus mai multe drepturi financiare prin acte normative scoase in extremis la limita legii de către CCR, în timp ce situația de securitate de la graniță impune tot mai mult pregătirea acestora pentru a fi în măsură să intervină la un nivel profesionist în apărarea țării.

Aceasta constă, într-o primă fază, în actualizarea soldei de grad a rezerviștilor conform amendamentului prezentat, astfel încât procedura să se poată aplica tuturor rezerviștilor fără diferențieri generate de anul trecerii în rezervă.

După această etapă, potrivit propunerii ministrului Tîlvăr, ar trebui să înceapă la scurt timp constituirea unui grup comun de lucru - format din reprezentanți ai structurilor asociative ale rezerviștilor și specialiști din cadrul MApN - care să lucreze la noul proiect de lege a pensiilor militare.

Acest document ar urma să ajungă să fie votat în parlament până la data desfășurării alegerilor parlamentare și ar trebui să cuprindă reglementarea tuturor aspectelor care creează diferențieri inechitabile între militari, inclusiv solda de grad, și să se finalizeze cu o campanie amplă de recalculara a pensiilor militare și aducerea acestora la nivelul de normalitate cerut de specificul profesiei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu

Ştiri Recomandate

Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Sistemele Piorun sunt la mare căutare pe frontul din Ucraina. Un stat NATO, convins să cumpere câteva sute de sisteme de tip MANPAD
Epuizată de războiul civil, Siria încearcă modelul ucrainean și îl tentează pe Trump cu o afacere cu minerale, dar și cu proiectul unui zgârie-nori în centrul Damascului
Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat
Trump ar putea participa la discuțiile de la Istanbul, iar Orban pregătește terenul negocierilor: Nimeni nu vrea să recunoască, dar am pierdut războiul din Ucraina
Rușii au început să folosească o nouă rachetă de croazieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Componente de la companii străine ajung în continuare pe mâna industriei ruse de apărare
Pas istoric în reconcilierea turco-kurdă: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a anunțat că se autodizolvă
Fostul comandant al forţelor armate ucrainene avertizează statele occidentale: Strategiile militare ale NATO, depăşite de provocările pe care le aduce războiul modern
SUA au dat undă verde pentru vânzarea a șase elicoptere Chinook către EAU
Trupe rusești la granița cu Finlanda? Noi imagini din satelit relevă o „activitate tot mai intensă” în locații-cheie aflate în coasta NATO
pixel