Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
News
Data publicării:
Disputa dintre rezerviști și conducerea militară a MApN, moderată în final cu corectitudine și onestitate de către ministrul Angel Tîlvăr - care s-a angajat că MApN nu va mai împiedica rezerviștii să își câștige drepturile cuvenite - își mută centrul de greutate în Camera Deputaților.
Militari români / Sursa: MApN
Militari români / Sursa: MApN

Presiunea socială a crescut progresiv după data de 9 mai, când peste 5.000 de rezerviști au protestat civilizat în fața sediului MApN și al Palatului Parlamentului, iar zilele acestea mai mulți deputați au anunțat deja depunerea de amendamente la PL-x 262/07.05.2024, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.26/2024 privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a altor aspecte legate de apărarea națională.

Deși pe pagina oficială a Camerei Deputaților nu a fost până în prezent publicat niciun amendament la acest proiect de lege, inițiatorii au pus la dispoziția militarilor textele susținute, iar dintre toate, cel care este considerat cel mai potrivit pentru măsura reparatorie dorită de alinierea a soldelor de grad între militarii rezerviști și cei activi este cel susținut de Forumul structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere, pe care îl publicăm integral în continuare.

 

Propunere amendament la PL-x 262/07.05.2024

 

Articolul I Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

După articolul 60 se introduce un nou articol, art. 60^1, cu următorul cuprins:

Art. 60^1 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează din oficiu, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special cu netul diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în compunerea bazei de calcul conform art. 28 și 28^1.

(2) Dacă în cazul pensiilor stabilite potrivit art. 60 alin (1), rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată .

(3) În cazul actualizărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depășii suma rezultata din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată, în condițiile art. 60^1 (1), la care se adaugă suma reprezentând actualizările soldei de grad din operațiunile de actualizare anterioare.

(4) Determinarea netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată se stabilește prin calcularea din brutul diferenței a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit conform legislației în vigoare.

 

La articolul 74, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

 

Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare anuală și actualizare a pensiilor generate de majorarea soldei de grad/salariului gradului profesional al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Articolul II În anul 2024, pensiile militare de stat aflate în plată sau cuvenite se actualizează conform prevederilor art. 60^1 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Articolul III În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la actualizarea pensiilor militare de stat.

 

O propunere decentă

 

Dincolo de faptul că are un caracter reparatoriu menit să înlăture o anomalie creată accidental într-un sistem eminamente ierarhizat, cum este cel militar, propunerea de amendament este unanim considerată ca fiind una de bun-simț.

Potrivit mai multor persoane prezente la discuțiile purtate pe 9 mai, înșiși ministrul apărării Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărări Gl. Vlad Gheorghiță au recunoscut normalitatea demersului și chiar necesitatea acestuia, în pofida faptului că au lăsat ca situația să ajungă la un nivel care să determine ieșirea în stradă a rezerviștilor.

Astfel, au fost luate angajamente clare ale conducerii MApN că nu va mai face exces de corectitudine în exprimarea punctului de vedere pe amendamentele legate de solda de grad. Mai mult, sunt semnale din interiorul ministeruluii că modul în care este formulat amendapentul prezentat mai sus “convine” Direcției generale financiar-contabile și caselor de pensii sectroiale. Și este ușor de înțeles de ce, atâta timp cât adoptarea măsurii nu presupune un impact bugetar semnificativ și nici vreun efort de recalculare a pensiilor militare.

Dar este de remarcat faptul că, în sfârșit, conducerea Direcției generale financiar-contabile începe să realizeze că această structură nu este una din compunerea unei instituții oarecare, ci face parte din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Menirea sa este să asigure condițiile financiare pentru ca ministerul să își atingă potențialul maxim de apărare a țării, nu să facă exces de economii și să restituie la sfârșit de an sume necheltuite din bugetul alocat, dar lăsând în urmă drepturi neachitate și situații tensionate între militari sau creând dezechilibre majore între fondurile de achiziții și cele de remunerare a forțelor, afectând în esență capacitatea de apărare a țării.

În ceea ce privește poziția deputaților (documentul fiind trecut de Senat, iar Camera, for decizional), odată ce inițiatorul ordonanței de guvern (MApN) va avea un punct de vedere pozitiv asupra amendamentului, ar fi lipsit de sens ca aleșii neamului să nu sprijine o măsură care se reflectă în primul rând în motivarea și coeziunea celor chemați de stat să vină primii în apărarea țării.

Deputații vor avea practic la îndemână soluția cea mai facilă de stingere a tensiunilor extrem de serioase create atât între militari, cât și între aceștia și clasa politică. Și ar fi indicat să se folosească de ea cât mai unitar, indiferent de culoarea politică, pentru că situația mai mult decât critică în care s-a ajuns se datorează în cea mai mare parte legislației haotice și pompieristice privind drepturile militarilor, promovate timp de aproape zece ani.

A minimaliza acum importanța factorului uman calificat în problematica apărării țării, echivalează cu un act major de sabotare a intereselor naționale, iar acesta ar fi cu atât mai grav cu cât ar veni chiar de la Parlamentul Românie. Cu siguranță orice derapaj generat de eventuale concurențe politice mărunte va fi aspru sancționat, începând chiar cu alegerile locale și cele europarlamentare.

De altfel, deveniți extrem de neîncrezători în promisiuni neacoperite, rezerviștii pregătesc un protest care se anunță mult mai mare decât cel de săptămâna trecută. Dacă demersul nu este susținut de deputați sau dacă MApN intervine în vreun fel să îl împiedice ori să îl limiteze, protestul organizat de SCMD și susținut de Forumul structurilor asociative ale rezerviștilor va avea loc chiar în pragul primelor alegeri, pe 7 iunie. 

 

“Recalculare” versus “actualizare”

 

Trebuie spus încă de la început că, datorită multiplelor schimbări  din legislația pensiilor militare, nu există o soluție panaceu în alinierea soldei de grad a rezerviștilor cu cea a militarilor activi.

Recalcularea presupune introducerea noii valori a soldei de grad în baza de calcul a tuturor pensiilor aflate în plată și aplicarea Legii 223/2015 cu toate limitările impuse de șirul de ordonanțe prin care guvernele s-au întrecut să le demonstreze rezerviștilor valoarea scăzută pe care o au pe piața politică.

Deși este un proces amplu și, prin urmare, unul care necesită o perioadă mai mare de implementare, recalcularea este din capul locului soluția de dorit, însă doar dacă vine la pachet cu anumite măsuri de compensare pentru cei care vor pierde prin aplicarea Legii 223/2015. Fără aceste măsuri, perdanți principali ar fi cei care au trecut în rezervă înainte de septembrie 2017, care ar pierde procentele din OMM/ÎSP care depășesc media soldelor nete corespunzătoare soldelor brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

De cealaltă parte, actualizarea reprezintă o soluție mult mai ușor de implementat, rapidă, care poate fi aplicată imediat după publicarea legii în Monitorul Oficial. Aceasta însă nu se reflectă în baza de calcul al pensiei și, prin urmare este mai vulnerabilă la alte tipuri de limitări.

 

Soluția aleasă

 

Soluția propusă Camerei Deputaților este, așa cum s-a mai spus, una mai mult decât decentă având în vedere că rezerviștilor militari li s-au redus mai multe drepturi financiare prin acte normative scoase in extremis la limita legii de către CCR, în timp ce situația de securitate de la graniță impune tot mai mult pregătirea acestora pentru a fi în măsură să intervină la un nivel profesionist în apărarea țării.

Aceasta constă, într-o primă fază, în actualizarea soldei de grad a rezerviștilor conform amendamentului prezentat, astfel încât procedura să se poată aplica tuturor rezerviștilor fără diferențieri generate de anul trecerii în rezervă.

După această etapă, potrivit propunerii ministrului Tîlvăr, ar trebui să înceapă la scurt timp constituirea unui grup comun de lucru - format din reprezentanți ai structurilor asociative ale rezerviștilor și specialiști din cadrul MApN - care să lucreze la noul proiect de lege a pensiilor militare.

Acest document ar urma să ajungă să fie votat în parlament până la data desfășurării alegerilor parlamentare și ar trebui să cuprindă reglementarea tuturor aspectelor care creează diferențieri inechitabile între militari, inclusiv solda de grad, și să se finalizeze cu o campanie amplă de recalculara a pensiilor militare și aducerea acestora la nivelul de normalitate cerut de specificul profesiei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia
Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Kursk. Trupele ruse verifică acum punctele slabe ale apărării ucrainene
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA
Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa pe un teritoriu energetic necunoscut. Christina Verchere, CEO OMV - Petrom: Europa trebuie să facă tranziția energetică
Balansul Serbiei între banii UE și BRICS-ul Rusiei. ”Vor să împace capra cu varza”
Sisteme rusești Pantsir-S1M, lângă THAAD americane? Rusia convinge un important aliat al SUA în Orient să-i achiziționeze sistemele
Iranul are planuri mari pentru anul viitor și crește masiv investițiile în mașina de război
Provocări și Oportunități în Piețele de Capital din Europa Centrală și de Est. Conferința Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Moldova, ținta principală de pe radarul lui Putin. România și UE sunt contra-cronometru pentru a evita scenariul georgian

Ştiri Recomandate

Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
pixel