Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Canada îşi propune întărirea prezenţei militare în regiunea Arcticii
12 sep, 12:24
Canada are în plan o întărire a prezenţei sale militare în Arctica, regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile în urma încălzirii climatice, potrivit unui plan strategic pe 10 ani dezvăluit marţi de guvernul condus de Justin Trudeau, transmite AFP, anunță paginaderusia .

În documentul intitulat "Cadru strategic pentru Arctica şi Nordul Canadei", valabil până în 2030, guvernul arată că "Arctica canadiană suscită tot mai mult interes la scară internaţională şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nestatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii".

"Concurenţa crescândă şi accesul sporit constituie provocări în materie de securitate cărora Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă", subliniază documentul, elaborat după consultări purtate în Marele Nord, regiune ce formează 40% din teritoriul ţării şi unde trăiesc doar 100.000 de locuitori.

Regiunea Arcticii, foarte bogată în minereuri şi hidrocarburi, le permite navelor ca, prin Pasajul de Nord-Vest, care şerpuieşte prin arhipelagul canadian, să scurteze cu peste 7.000 km călătoria între Europa şi Asia.

Acelaşi document aminteşte că "navele de turism nu mai sunt o raritate în Arctica Canadiană" şi că, în 2016, "un prim pachebot de croazieră modern străin de 1.000 de pasageri a tranzitat de la un capăt la celălalt Pasajul de Nord-Vest".

 

Rusia are baze militare

 

În acest context, Ottawa se declară "decisă să-şi exercite suveranitatea" asupra acestei căi maritime, considerată o strâmtoare internaţională de acces liber de către numeroase state, printre care SUA, ceea ce Canada contestă. Ea va lansa un proces de "vămuire la distanţă a navelor private" pentru a obliga ambarcaţiunile străine să se identifice.

Guvernul de la Ottawa consideră de primă importanţă să "crească prezenţa militară a Canadei, precum şi să prevină incidentele de securitate în Artica şi în Nord şi să intervină dacă este necesar". Cu atât mai mult cu cât, după cum notează AFP, de cealaltă parte a Oceanului Arctic, Rusia a redeschis numeroase baze militare.

Conform aceluiaşi "cadru strategic", Canada îşi propune să "consolideze (…) capacităţile de supraveghere şi de control", mai ales cu ajutorul a noi sateliţi.

În fine, Canada vrea să-şi intensifice colaborarea cu aliaţii şi vecinii săi nordici, SUA (Alaska) şi Danemarca (Groenlanda), şi să "exploreze posibilităţi de colaborare cu Norvegia, şi ea membră a NATO, pentru a creşte supravegherea regiunii Arcticii în general".

Vezi și: 

Ştiri Recomandate

Portavionul Prince of Wales al Royal Navy a fost lansat la apă
Iranul ameninţă să transforme într-un ''câmp de luptă'' orice ţară care îl atacă
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege cu privire la elaborarea unui plan de apărare în caz de agresiune sau conflict armat
Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari