Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Capacitatea AIEA de a urmări pe termen lung programul nuclear iranian este "puternic compromisă"
08 sep, 10:32
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a denunţat ferm lipsa de cooperare a Iranului, care aduce o gravă atingere misiunii sale de monitorizare a programului nuclear, relevă un raport consultat marţi de AFP, potrivit Agerpres.

"Din februarie 2021, activităţile de verificare şi monitorizare au fost grav îngreunate de decizia Iranului" de a restrânge inspecţiile, scrie AIEA.

Documentul va fi examinat în cadrul unui Consiliu al Guvernatorilor de săptămâna viitoare, într-un moment în care negocierile pentru resuscitarea acordului internaţional din 2015 sunt într-un punct mort.

Într-o primă fază, Republica Islamică a găsit un aranjament temporar care permite AIEA să continue să exercite un anumit grad de monitorizare. Teheranul s-a angajat în special să furnizeze pe termen lung datele de la camere şi de la alte instrumente de supraveghere.

Însă acest compromis a expirat la 24 iunie, iar Iranul nu a mai continuat, în ciuda mai multor "solicitări" ale agenţiei.

Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, s-a declarat chiar pregătit să se deplaseze în Iran "pentru a se întâlni cu membri ai noii administraţii şi pentru a aborda aceste probleme", precizează raportul, însă vizita nu a avut loc.

 

Capacitatea tehnică a AIEA de a urmări pe termen lung programul nuclear iranian este "puternic compromisă"



În aceste condiţii, capacitatea tehnică a AIEA de a urmări pe termen lung programul nuclear iranian este "puternic compromisă", iar "încrederea sa se reduce pe măsura trecerii timpului", adaugă instituţia, care face apel la Iran "să rectifice imediat situaţia".

În acelaşi timp, Iranul şi-a crescut semnificativ cantitatea de uraniu puternic îmbogăţit pe care îl produce, încălcându-şi angajamentele.

Conform unor estimări de la sfârşitul lunii august, Iranul şi-a majorat stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg comparativ cu 2,4 kg în mai, în timp ce stocul de uraniu îmbogăţit la 20% a crescut de la 62,8 kg la 84,3 kg.

Începând din 2019, Iranul şi-a încălcat treptat obligaţiile nucleare, ca ripostă la reintroducerea de sancţiuni de către fostul preşedinte american Donald Trump.

Joe Biden, care a ajuns în ianuarie la Casa Albă, a spus că vrea să reintroducă SUA în acest acord, menit să împiedice Republica Islamică să intre în posesia bombei atomice.

Negocierile care au început în aprilie la Viena sub egida UE, în încercarea de a permite această revenire, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor americane, au fost amânate la 20 iunie, la două zile după victoria preşedintelui iranian ultraconservator Ebrahim Raisi.

Nu a fost anunţată încă o dată pentru reluarea discuţiilor, în ciuda apelurilor repetate ale statelor occidentale.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro