Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.
Atrag atenția că profilele pe care eu le public nu au ideologie. Atunci când spun că românii sunt oprimați în Ucraina nu exprimă vreo ideologie specifică. Veți observa în acest episod II al analizei mele că am introdus pasaje întregi din profilul lui Vlodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Aceste pasaje au fost scrise originar în limba engleză (sunt unul dintre cei peste 30 de oameni de diferite specializări care le-au scris) și prezintă elemente biografice și de comportament pe care le considerăm simptomatice pentru cel studiat. Dacă am scris că profilul lui Zelinsky este diferit de cel al lui Putin, nu inseamnă ca am introdus vre-un element de apreciere pozitivă sau negativă. De aceea nu vă aruncați în a spune că cineva este pro rus sau pro ucrainean.
Episodul al treilea, și ultim, va explica cursa internațională complexă în care acest tânăr președinte al Ucrainei a căzut cu o naivitate de adolescent miop. O dublă minciună, o parte construită de Kremlin și cealaltă promovată cinic și iresponsabil de către Donald Trump și vânzătorii de iluzii din jurul lui, au făcut din Ucraina de astăzi un prizonier al războiului dintre SUA și Rusia, colateral dintre SUA, UE, Rusia și China. Cine nu crede, doar să întrebe numele țării unde dorește Huawei să își mute afacerile din țările est europene care au votat legi împotriva acestei companii sau de ce Varșovia, sediul critic multi sectorial al expansiunii chineze în regiune, este atât de cuminte, deși pierde miliarde prin plecarea chinezilor.
Deci citiți și nu utilizați ideologia când analizați, la rece, evenimentele. Vreți sânge rusesc pe pereți? Atunci fiți gata să sacrificați viața voastră atunci când Moscova va dori sângele românesc! Căci nimeni din familia democratică a lumii din care, de 30 de ani ne osândim, cu osărdie demnă de cauze mai bune, să facem parte, nu va mișca un deget pentru România. Europa micilor Europe deja a fost decisă. Ea se construiește acum, când vorbim. Vedeți ca nu cumva, prin declarațiile violent anti Rusia, să ne regăsim doar într-o margine a unei micro regiuni dominate de satrapi din Asia, nici aia măcar majori. Căci ideologia în relațiile internaționale acolo vă va duce, la a devenii precupeți înșelați ai comerțului cu mărgelele de sticlă. Iar marile puteri ale lumii sunt experte în acest comerț.
*************************
”Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam” a declamat ca un tunet celebrul Cato (cel Bătrân), politician din timpul republicii romane. Fraza exprimă decizia ireversibilă de distrugere a unui adversar nu numai periculos pentru expansiunea imperiului dominant, dar și pentru care mita, minciuna, ideologia falsă sau corupția exportată de către același imperiu nu au produs subordonarea totală dorită de către metropolă. Cuvintele istorice provin din dezbaterile ținute în senatul roman înainte de cel de-al treilea război punic (149–146 î.Hr.) dintre Roma și Cartagina.
Acolo, în senatul roman Cato a folosit-o ca o concluzie pentru a impune războiul absolut și total împotriva Cartaginei. Istoricii consideră că înfrângerea Cartaginei de către o armată romană dezlănțuită, motivată de ura cu care fusese investită de către marii oratori ai Romei republicane a reprezentat primul război genocidar din istoria umanității, mai mult a fost primul genocid ordonat și legalizat de către senatul unei Republici. În marele senat al Romei, exemplu milenar al democrației, s-a legalizat dreptul puterii dominante a momentului de a dispune eradicarea din istorie a unui popor, al unui stat sau simplu, al unei comunități.
Cartagina trebuie distrusă domnilor! Astăzi, pentru ca acest lucru să se întâmple, există aliatul local: Vlodimir Zelenski, actorul de la Kiev. La momentul antic, istoria ne spune că nici imperiul roman, nici regatul Cartaginei nu mai aveau cale de întors. Unul dintre beligeranți va fi fost viu, iar celălalt va fi dispărut. Pentru istorie victorioșii scriu cărțile, iar pentru propagandă, doar cel care a mințit mai bine supraviețuiește. Dacă această regulă a fost valabilă milenii, acum, în era atomică, soluția nu numai că nu va exista dar prin dispariția unei națiuni, se trage în abis un continent.
Scriam în primul episod al acestei analize despre profilele actorilor acestei încleștări dintre SUA și Federația Rusă, prin folosirea unei națiuni europene emergente cum este Ucraina. Roma dominantă de astăzi, adică Washington, vede această luptă ca fiind etapa finală a războiului rece, pe care consideră că l-a câștigat. Moscova consideră că nu a pierdut niciun război, doar a retrasat destinul său de putere globală, prin distrugerea deliberată a imperiului sovietic. În viziunea SUA, Rusia nu mai este putere egală. În viziunea Moscovei, SUA nu au fost niciodată o putere istorică, ci doar una trecătoare. Multe imperii au apărut sau au dispărut în istorie, deci pentru Rusia, SUA nu reprezintă decât un simplu moment din lunga istorie a existenței sale.
Așa cum au dispărut Hoarda de Aur sau Imperiul Otoman, dușmani absoluți împotriva formării puterii statale ruse, identic analiștii ruși consideră că și SUA se află la zenitul puterii lor globale, reducerea ei doar la o putere continentală cu picioarele de lut nefiind decât o problemă de timp. A treia Romă gândește în secole, Roma atlantică, modernă gândește doar între rapoarte fiscale trimestriale și profit imediat. SUA, conform profilului pe care strategii ruși l-au creionat nu au sentiment istoric, destin național sau pur și simplu nu au resursa de a exista mai mult decât durata unei afaceri de succes. Această analiză produce ceea ce specialiști numesc lipsa condițiilor naturale de coabitare. Pentru elita americană sau rusească, SUA și Rusia, ca state, nu pot coexista. Sunt două ecologii care se anulează una pe cealaltă, sunt două ecosisteme născute natural să se distrugă reciproc.
Formarea SUA și formatarea ei ca putere economică a stat, pentru aproape un secol, practic în mâna a 10 familii de industriași și bancheri, care au corupt total, au sfidat orice autoritate, au inventat religii și au impus cutume barbare, au distrus absolut tot ce le stătea în calea ambițiilor lor de îmbogățire nesfârșită, au refuzat conștient să plătească impozite și au exploatat, fără milă sau conștiință, sute de milioane de oameni. Rusia țaristă, apoi URSS au fost și ele conduse doar de o mână de oameni. Aceeași corupție, aceeași exploatare, aceeași dictatură a ambițiilor și aceeași lipsă de respect față de om a caracterizat, ca și în SUA, construcția statului rus. Mai identice mituri fondatoare nu putem găsi între două imperii, cum nu putem identifica mai contondente aporii. De aceea Cartagina trebuie să fie distrusă! Lecția lui Cato cel Bătrân nu a fost uitată, ci doar rescrisă pentru secolul american.
Iar o astfel de transcriere este tocmai războiul pe care SUA dorește să îl provoace cu Rusia, pe spatele Europei, utilizând Ucraina, un stat emergent, falit din punct de vedere al valorilor democratice, cu resurse importante și cu un popor tânăr gata să elimine orice opoziție la adresa lui. Conundrum de elemente care riscă să producă o catastrofă nu numai regională, dar să și rescrie destinul euroasiatic.
Putem spune că SUA au ales tocmai un veteran al războiului rece, Joe Biden, care să închidă conflictul generațional pe care îl are cu Rusia. În viziunea elitei americane, înfrângerea Rusiei înseamnă exact victoria viziunii mesianice a marelui oraș strălucitor de pe deal. Un fals propagandistic patent dar care produce justificare urii atât de necesare înfrângerii barbarilor din afara imperiului. Pentru cei care înțeleg realitatea din spatele frazelor sforăitoare despre democrație și valori universale, victoria asupra Rusiei și subordonarea ei reprezintă doar o etapă de acumulare necesară a resurselor enorme care vor fi folosite în a rezolva marea dilemă chineză. Căci ținta reală pentru grupul dominant economic de la Washington este fără doar și poate Beijing, Moscova fiind doar un popas.
Ca atare această etapă trebuie să închidă definitiv rivalitatea sistemică, culturală, economică, ideologică, de definiții fondatoare, dintre cele două puteri. Exact ca în cazul Ucrainei, națiune europeană emergentă și tânără, SUA, ca orice imperiu nou, nu are nici subtilitatea și nici realismul de a exista fără a preschimba mitologiile fondatoare ale lumii cu care rivalizează natural. De aceea a fost aleasă Ucraina și al său președinte complet neadecvat, fără nici cea mai mică experiență națională, cu o identitate culturală precară și instabilitate politică demnă de imposibilul dans Kabuki pentru a declanșa ceea ce Washington consideră a fi faza finală a înfrângerii Rusiei.
Dar cum în cultura iudaică există o vorbă ”Omul își face planuri, dar Dumnezeu râde”, așa și comediantul ajuns printr-o greșeală istorică președintele Ucrainei, poate să facă planuri. Cu umor de sitcom și cu atitudini de rebel întârziat, nu se creează un stat și nu se construiește o națiune. Mai ales atunci când te afli în spațiul istoric de autoritate al unui imperiu rus fondat exact in capitala ta, la Kiev. Crimeea nu este Kosovo, iar Belgradul nu este Moscova.
Profilul lui Vlodimir Zelenski este ușor de trasat, dar complicat de identificat. El este rezultatul deja bine studiat și cunoscut al dezastrului social și economic ce a urmat dezintegrării URSS, unde tinerii rebeli ai marilor cartiere muncitorești, fără nici un viitor, dacă nu se îmbătau, deveneau actori de cămin cultural.
Vlodimir Zelenski este un ucrainean cu origini iudaice, venit dintr-un oraș monoindustrial din regiunile estice ale Ucrainei. La el în casă se vorbește doar rusa, iar părinții sunt mama inginer și tatăl profesor de cibernetică. În timpul campaniei sale prezidențiale a avut probleme severe de a se exprima în dialectul ucrainean. A și fost criticat pentru incapacitatea sa de a vorbi limba ucraineană, prejudiciul fiind adăugat de către naționaliștii noului stat ucrainean la păcatul de neiertat de a fi fost evreu.
Vlodimir Zelenski zis Vova pentru intimi, este fiul unei familii confirmate sovietic prin bunicul său ofițer în Armata Roșie, loialitatea comunistă a părinților fiind recompensată prin trimiterea lor în Mongolia pentru 4 ani. Provine dintr-o familie sovietică model, fără instinct revoluționar, fără chemare reformatoare.
Nu vor emigra, așa cum o va face majoritatea evreilor din spațiul sovietic. Starea de cald ține loc de fierbinte și sigur este mai confortabilă decât frigul opoziției sau frământării exilatului. Zelenski nu face parte din elită culturală, militară, economică sau politică a Ucrainei. Pentru a înțelege exact periferia socială din care provine, trebuie spus că una din marile linii iudaice din lume, religioase, culturale, economice și politice, cu una dintre cele mai bine implantate rețele de influență globală, își are originea în Ucraina, dinastia hasidică Lubavitch, născută în Ucraina și continuată la New York. Simpla apartenență la această adevărată cultură iudaică impune respect. Zelinski nici măcar din această familie nu face parte. Zelenski va obține o bursă în Israel pe care însă nu o va onora, el dorind să își continue cariera de comediant pe care o începe la 17 ani. În paralel face studii de drept și economie la universități locale, ca apoi sa fie jurist consult. În realitate, nimic de condamnat sau lăudat, cariera sa este doar cea de actor.
Vlodimir este un copil slăbuț și diferit de ucrainienii înalți și identitari care îl înconjoară. Este scund, deci este exclus de la bun început din orice competiție între băieți. Despre intrarea în armată nu poate fi vorba, căci Zelenski nu este Putin. Si acela este scund și slăbuț, dar voința de fier a rusului nu o regăsim la ucrainean. Legat de problema înălțimii un episod relevă ca turnesolul șocul permanent. Devenit președinte, este confruntat cu un moment dramatic. După retragerea armatei regulare dintr-un oraș aflat la granița cu estul ucrainean, una dintre condițiile Germaniei impusă pentru instalarea încetării focului cu trupele rusofone din Donbass, pe locul liber rămâne o trupă de bezmetici naționaliști ucrainieni care ocupă prin teroare localitatea majoritar rusofonă. Curajos, Vova se duce să negocieze cu aceștia.
Datorită înălțimii sale este luat în râs. Înfuriat va juca o scenă din comedia televizată care l-a făcut celebru ”Slujitorul Poporului”. Va bate din picior și va striga ”eu nu sunt un nimeni pe aici”. Homericul ridicol care a transformat pe președintele unei puteri europene nou născute să se impună, în fața unei miliții ilegale, bătând din picior și strigând ca să fie auzit (numai copiii o fac) nu mai trebuie comentat. Amintește doar de un alt președinte, georgianul Saakashvili, care își mânca cravata în timpul unui interviu telefonic, după ce căzuse în cursa întinsă de Putin și pierduse practic un sfert de teritoriul său național.
Ca elev nu putea fi serios, povestește unui profiler, fosta lui profesoară de limbă rusă, astăzi directoarea liceului unde elevul Zelenski a studiat. Încheia tot timpul cu un banc. Nimic nou, căci el copiază acest model de comunicare de la tatăl său, care râde mult și face multe glume. În realitate este o formă tradițională de comunicare a minorităților din toate țările în care, ca și (sau mai bine spus în special) în spațiul ucrainean, au fost violent și istoric discriminate. Vlodimir trăiește din umor, arhipelag al nuanțelor de suprafață, ușoară și nedureroasă tranziție dintr-o etapă de viață spre alta. Va fi fost, spune alt profesor, campionul momentului. Adâncul nu îl interesează, înaltul nu îl atrage. Deși evreu de origine nu va efectua niciodată călătoriile inițiatice ale lumii sale.
Întreaga familie a bunicului său va pieri în Holocaust, trimisă în lagărele de exterminare germane de către armata ucraineană pro hitleriană. Nu va cunoaște adâncimea hasidică, nu va explora tragediile identitare și fondatoare ale vieții sale. Este contrastul psihologic perfect față de căutările lui Vladimir Putin atunci când își construia destinul său de cetățean rus. Acest contrast va fi abil exploatat de către Rusia și va provoca cele două mari eșecuri internaționale ale lui Zelenski care au îndepărtat spre un orizont nedefinit în timp finalul războiului hibrid purtat de către Rusia împotriva Ucrainei.
Lui Vova nu i se cunosc iubiri fundamentale cum nu i se atribuie fondatoare dezechilibre emoționale. Este un produs sanitarizat, curat, fără istorie, fără patimă. Nu asumă nimic, nu este asumat de nimeni. Este omul nou, domesticit care doar prin umor realizează ieșirea din cotidian.
Într-o noapte de revelion își anunță candidatura la președinția Ucrainei. Deja, de peste un deceniu, înainte de a deveni candidat la președinție, Zelenski este finanțat, ca actor și producător de episoade umoristice de televiziune de către un miliardar rusofon, care, ironie a istoriei, face parte din exact clasa socio-economică pe care votanții naționaliști ai lui Zelenski o doresc dispărută din Ucraina. Rusofonul, fugit la Moscova, pentru a nu fi arestat de către poliția din Kiev, deoarece este patronul unei bănci care fusese închisă și confiscată de către autoritățile ucrainiene pentru spălare de bani și trafic ilegal de valută, este cel care îi plătește campania prezidențială atipică.
În realitate Zelenski nu va face de loc campanie. Ca în orice moment serios din viața lui, totul este umor. Pe întreaga campanie, el face un turneu cu celebra sa companie de teatru de revistă Kvartal 95 (denumită după numele cartierului muncitoresc în care locuia familia sa). Amintind tuturor de rolul de președinte pe care l-a jucat ani de zile în sitcomul televizat ”Servitorul Poporului”, Zelenski mimează rolul de candidat în fața unui electorat care deja avea impresia că îl cunoaște numai în calitatea sa de președinte. Falsul ideologic și imagologic este fundamentat și de banii oligarhilor rusofoni, pe care el îi înjură zilnic și care înțeleg prea bine șmecheria. Totul este de fapt un teatru ieftin. Poroșenko, președintele în exercițiu, cu origini românești, pierde pentru că devine victima sigură a înșelătoriei politice pe care o orchestrează un oligarh rusofon fugit în Rusia de naționalismul ucrainean.
Ucrainienii de rând l-au crezut, căci rolul de președinte fusese inoculat deja prin celebrele episoade televizate. Învinge o birocrație totală și osificată, pentru a deveni președintele unei Ucraine mozaic fragmentat cultural, național, religios și economic doar un câmp de ruine. Alături de mafie, de crima organizată, de miliții neo naziste, naționaliste sau simple bande de criminali de stradă, de traficul de droguri sau de persoane, de imunde aranjamente financiare, Ucraina așteaptă de la președintele coborât din televizor soluția miraculoasă. Mirajul manipulatoriu ia locul realității. Este primul popor care chiar crede că președintele de pe micul ecran este și cel real prin actorul care candidează, sperând într-o mesianică coborâre de pe televizor în stradă a salvatorului.
Vlodimir Zelenski zis Vova, devine președintele unei țări care încet dar sigur, pierde importante teritorii, cedează părți importante din deciziile sale suverane, este distrusă metodic de mafie, de oligarhi și de ideologie. Iată Ucraina pe care o preia Vlodimir Zelenski, între două episoade de umor și imaginea unui rebel scund, vorbăreț, fără niciun fel de literatură politică măcar răsfoită. În primele săptămâni de guvernare dă afară efectiv întreaga administrație prezidențială și își numește drept principali consilieri de politică și de securitate colegii din Kvartal 95. Scenariști, producători de televiziune, agenți de marketing devin peste noapte elemente critice ale răspunsului ucrainean din mijlocul jocului colosal dintre șireți veterani istorici ai politicilor imperiale - Washington și Moscova, Paris și Berlin, Beijing, Ankara sau Bruxelles. Donald Trump, apoi Joe Biden, Macron și Merkel, Xi al Chinei, Vladimir Putin al Rusiei, toți știu ce înseamnă apărarea intereselor unui imperiu. De data aceasta teatrul este serios, drama este sheakespiriană iar victima se află la mijloc.
Cum va evolua statul ucrainean în primii ani ai președinției Zelinski vom vedea în episodul următor, marile decizii fiind luate practic de copii în pantaloni scurți.
Notă DefenseRomania: Analiza reprezintă o opinie și aparține autorului
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.
Încercările administrației americane de a găsi soluții de compromis pentru încheierea păcii în Ucraina au o aparență pozitivă atunci când sunt privite teoretic și sunt raportate la normalitatea societăților care trăiesc în pace, însă devin total nerealiste și chiar fac mai mult rău evoluției procesului de pace atunci când sunt aduse în planul realității din teren, respectiv al situației concrete dintre Ucraina și Rusia.
China ar fi testat o bombă non-nucleară cu hidrogen, marcând un progres notabil în capacitățile sale militare. Testul a implicat un dispozitiv de 2 kilograme care utilizează hidrură de magneziu, un material solid de stocare a hidrogenului, care, la activare, a produs o minge de foc susținută depășind 1 000 de grade Celsius timp de peste două secunde - de 15 ori mai mult decât exploziile echivalente de TNT.
Viktor Orban se află în cel de-al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei. În acest timp, el a desființat mecanismele democratice de control și echilibru, a preluat controlul asupra mass-mediei, societății civile și universităților din țară și a consolidat puterea pentru el și partidul său Fidesz. Rob Schmitz de la Radioul Public Național al SUA (NPR) analizează modul în care dezmembrarea pas cu pas de către Orban a democrației din Ungaria a devenit un punct de fascinație pentru politologii din întreaga lume, inclusiv pentru cei care consiliază administrația Trump.
Făcând un pas îndrăzneț care a făcut vâlvă în spațiul geopolitic european, Andrii Melnik, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite și fost ambasador în Germania, l-a îndemnat pe viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, să aloce 30 % din aviația militară și din mijloacele terestre ale Bundeswehr către forțele armate ale Ucrainei.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
O explozie, survenită pe 16 aprilie, a distrus o clădire de la fabrica Northrop Grumman Innovation Systems din Promontory, Utah, unde compania produce motoare cu combustibil solid pentru rachete.
Statul agresor Rusia plănuiește în continuare să lanseze o ofensivă în vară, a scris, pe 15 aprilie, pe Telegram, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, Andrii Kovalenko. Declarația sa reia afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia încearcă să prelungească războiul prin efectuarea cu cinism a unor atacuri în fiecare zi.
Propagandiștii ruși au publicat un material video în care apar operatori de drone FPV care stau întruna dintre clădirile de birouri ale centrului de afaceri Moscow City și coordonează atacuri de la distanţa asupra Ucrainei. Potrivit presei ruse, „o dronă de atac FPV controlată de la Moscova a lovit pentru prima dată o facilitate militara a forțelor armate situată în Ceasiv Iar.
Președintele Donald Trump a promulgat la 9 aprilie o nouă politică menită să revitalizeze industria americană de construcții navale, care a rămas mult în urma nivelurilor de producție stabilite de Republica Populară Chineză. Textul ordinului executiv, care menționează necesitatea de a consolida „capacitatea de construcții navale comerciale și forța de muncă din domeniul maritim”, reflectă multe dintre preocupările exprimate în rândul omologilor din domeniul apărării din industrie.
NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe inteligență artificială de la Palantir, compania americană de software deținută de Peter Thiel, susținător al lui Donald Trump, și care are legături puternice cu Pentagonul. Acesta achiziţie făcută de NATO vine pe fondul creșterii îngrijorării în rândul statelor membre europene ale Alianţei cu privire la o posibilă retragere a SUA din Europa, după ce Trump a amenințat că nu va mai proteja continentul dacă europenii nu vor crește drastic cheltuielile pentru apărare. NATO se grăbește, de asemenea, să țină pasul cu dezvoltarea capacităților militare AI de către rivali precum China.
Germania este dispusă să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus în Ucraina, a declarat cancelarul german desemnat, subliniind nevoia ca Ucraina să treacă în ofensivă și să forțeze concesii din partea președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, Merz a indicat că rachetele ar putea lovi puncte strategice, inclusiv Podul Kerci cunoscut și sub denumirea Podul Crimeei.
CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, pe 13.04.2025, că, în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre.
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.
Forțele ruse câștigă teren în Ucraina prin îmbinarea forței brute de tip sovietic cu tacticile moderne bazate pe utilizarea dronelor și artileriei, creând un „efect de bulgăre de zăpadă” implacabil uneori care presează trupele ucrainene să se retragă, a relatat Wall Street Journal într-o amplă analiza a situaţiei frontului din Ucraina.
Se conturează tot mai clar că, în viziunea administrației Trump, încetarea războiului din Ucraina este strâns legată de cedarea controlului unor teritorii. Cu toate acestea, se pare că în rândul principalilor personaje din jurul lui Trump care susțin o astfel de soluție nu există un acord deplin, iar acest lucru va conduce cel mai probabil la o întârziere și mai mare în obținerea păcii mult dorite.
Un raport apărut în presa germană la 11 aprilie 2025, prezentat de Bojan Pancevski, corespondent politic european șef al Wall Street Journal, a atras atenția experților în domeniul apărării. Echipamentele militare germane furnizate Ucrainei, care alcătuiesc unele dintre cele mai avansate sisteme ale NATO, întâmpină dificultăți din cauza conflictului în curs.
Marea Britanie și Franța intenționează să-i prezinte președintelui SUA, Donald Trump, un plan cuprinzător pentru o „forță de pacificare” postbelică în Ucraina, sperând că îl va convinge pe președintele SUA să se angajeze în garanții de securitate pentru Kiev.
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Într-o mișcare care ar provoca, fără îndoială, o undă de șoc pe întreg globul și ar modifica fundamental peisajul geopolitic al Arcticii, rapoarte credibile, deși neconfirmate, și o serie de declarații subțiri formulate de la Washington au stârnit speculații intense cu privire la posibila anexare a Groenlandei de către Statele Unite. Deși dezmințirile oficiale rămân ferme, o confluență de imperative strategice, cuplate cu precedentele istorice și cu evoluția competiției dintre marile puteri, sugerează că ideea ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite nu este cu totul în afara sferei posibilităților.
La 9 aprilie 2025, un raport al publicației online marocane Defense Arabic a dezvăluit că Algeria a finalizat o nouă bază aeriană militară la doar 72 de kilometri de granița marocană, o acțiune care a atras atenția întregii Africi de Nord și nu numai.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Pe 9 aprilie, Biroul de informare privind apărarea națională al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a anunțat elaborarea unei carte albe intitulată „Poziția Chinei cu privire la o serie de probleme legate de relațiile economice și comerciale cu SUA”.
AUKUS se transformă dintr-un parteneriat tehnologic/militar, într-un test politic de încredere strategică între SUA și parteneri.
Balcanii de Vest sunt descriși drept „următorul punct fierbinte” de către oficiali de la cel mai înalt nivel al guvernului britanic și, în contextul în care tensiunile sunt în creștere, Marea Britanie insistă ca toate cele șase state din regiune să adere la UE pentru a se feri de influența Rusiei.
Președintele Donald J. Trump a semnat, la 9 aprilie 2025, un ordin executiv intitulat „ Reforming Foreign Defense Sales to Improve Speed and Accountability”, o măsură care promite să remodeleze modul în care Statele Unite livrează echipamente militare aliaților lor din întreaga lume.
Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au discutat despre solicitările Ucrainei pentru o potențială misiune de menținere a păcii, Ucraina urmărind să obțină forțe de menținere a păcii pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
După aproape o lună de atacuri misterioase, Ucraina a identificat arma neidentificată folosită de Rusia ca fiind o nouă rachetă de croazieră denumită S8000, anterior cunoscută sub numele neoficial de "Banderol". Portalul "War and Sanctions" al Direcției de Informații a Apărării din Ucraina (GUR) a publicat recent detalii tehnice și o listă extinsă de componente utilizate în producția acestei arme.
Fostul comandant suprem al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a lansat un avertisment tranșant către aliații occidentali ai Ucrainei: modelul de război al NATO este depășit și necesită o revizuire radicală pentru a se adapta la realitățile dinamice ale câmpului de luptă modern. În cadrul Conferinței de Apărare de la Londra, desfășurată la King's College London, Zalujnîi a subliniat necesitatea unei transformări profunde a tacticilor, organizarii, doctrinelor, instruirii și bugetelor militare ale Alianței Nord-Atlantice.
Imagini din satelit recent realizate au scos la iveală o intensificare semnificativă a activității militare rusești în apropierea graniței de est a Finlandei. Analizele indică o creștere a numărului de cazărmi pentru trupe, desfășurarea de aeronave și construcția de infrastructură în baze militare cheie din regiune. Imaginile, obținute de postul public de televiziune suedez SVT de la compania Planet Labs, surprind activitate rusă în patru locații distincte: Kamenka, situată pe istmul Karelia, Petrozavodsk, Severomorsk-2 și Olenya. Aceste descoperiri sugerează că Rusia își consolidează prezența militară în zonă ca răspuns la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Gigantul german din domeniul apărării Rheinmetall pare să fie principalul candidat pentru un contract de peste 2,5 miliarde de euro destinat furnizării a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) pentru Armata Română. Surse din industrie au declarat pentru publicaţia Economedia că vehiculul KF41 Lynx se află în „pole-position” pentru a înzestra 15 batalioane ale Armatei României, iar contractul ar putea fi acordat direct, fără organizarea unei licitații aşa cum tot susţine MApN.
Un articol recent publicat în revista Spectator, semnat de mai mulţi experţi militari, aduce în prim-plan necesitatea ca Regatul Unit să ia în considerare extinderea arsenalului său nuclear ca răspuns la amenințările emergente din partea Rusiei și Chinei. Autorii subliniază riscul in crestere reprezentat de armele nucleare non-strategice, care pot fi utilizate în scenarii tactice de mică amploare, spre deosebire de loviturile strategice de anvergură.
Apelul Ucrainei și Occidentului pentru un armistițiu de 30 de zile a fost respins de Moscova care propune, în schimb, negocieri fără condiții.
În Marea Britanie începe un proces intentat de organizații activiste pro-palestiniene care au dat în judecată guvernul Marii Britanii pentru că, în cadrul programului F-35 Lighitning II, britanicii continuă să livreze piese de avioane către Israel. Potrivit acuzelor, F-35 israeliene sunt folosite de IDF în operațiunile din Gaza.
Ministerul de Externe al Poloniei a anunțat luni retragerea consimțământului pentru funcționarea consulatului Rusiei din Cracovia, după ce Varșovia a acuzat cu o zi înainte serviciile secrete ruse că se află în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, relatează Agerpres și AFP.
Într-o vizită cu miză uriașă în Orientul Mijlociu, Donald Trump încearcă să obțină promisiuni de investiții în valoare de peste 2 trilioane de dolari din partea liderilor din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
Ar fi trebuit să fie o poveste închisă, deși una istorică cu profunde semnificații pentru viitor. Ar fi trebuit lăsată așa cum a căzut cu un imperiu orgolios pe de o parte și cu oameni de onoare pe de altă parte, dar din care toată lumea și-a învățat lecția. Dar, n-a fost să fie.
Acum 80 de ani, în prima jumătate a lunii mai, cel de-al Doilea Război Mondial lua ultimele vieți în Europa pentru că Germania urma să capituleze.
Pe 8 mai 1945 la ora 22:43 CET (ora Europei Centrale), cu intrare în vigoare la 23:01 CET în aceeași zi, se semna capitularea necondiționată a Germaniei față de aliați, la Karlshorst în estul Berlinului.
Ungaria a anulat o întâlnire cu Ucraina la nivel de experţi în drepturile minorităţilor care trebuia să aibă loc luni, invocând o dispută în care cele două ţări vecine şi-au expulzat reciproc diplomaţi şi s-au acuzat de activităţi de spionaj.
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a pledat luni pentru o mai mare integrare între industriile de apărare europeană și ucraineană, potrivit Agerpres și Reuters.
Conflictul reaprins dintre India și Pakistan a adus și o premieră: Primul avion de producție franceză de tip Rafale, aflat sub comanda aviației militare indiene, ar fi fost doborât de un J-10 de producție chineză, care a lansat o rachetă PL-15. Informațiile privind pierderile indiene, chiar în urma unui atac masiv lansat de India, au fost confirmate doar de către Ministerul Apărării din Pakistan. Au existat semne de întrebare dacă chiar sunt reale, mai ales că nu au apărut foarte multe imagini cu resturile avionului iar cele apărute au fost imediat puse sub semnul întrebării. Verdictul a venit.
Trăim, mai mult sau mai puțin conștient, într-un adevărat ocean electromagnetic. Această infrastructură invizibilă care leagă telefoane, internet, transporturi, aviație, comunicații este, practic, coloana vertebrală a erei informaționale. Cu fiecare pas în evoluția tehnologică “oceanul” devine tot mai dens în emițătoare, receptoare, frecvențe și modulații, iar existența noastră mai dependentă de modul în care rămânem capabili să îi înțelegem principiile și să îl controlăm.
În imagini publicate recent de IDF se pot observa versiuni mai vechi ale tancurilor Merkava, e vorba de Mk.3 pe care s-au instalat foarte sisteme de protecție activă.
Rusia duce un război subteran, al cărui scop principal este să submineze încrederea cetățenilor din statele occidentale în posibilitatea ca Rusia să fie învinsă.
Administrația președintelui american Donald Trump se pregătește să accepte un avion Boeing 747-8 drept cadou din partea familiei regale qatareze, al cărui preț este de 400 de milioane de dolari. Ar fi cel mai scump cadou pe care l-a primit vreodată un președinte american.
Rusia lui Putin folosește simbolistica cu scop pur propagandistic. Acum doi ani, singurul tanc scos la parada de Ziua Victoriei era legendarul T-34; gestul reamintea rușilor marile victorii din Al Doilea Război Mondial, dar transmitea și un alt mesaj - acela că toată tehnica de luptă era trimisă pe frontul din Ucraina, în lupta contra blindatelor occidentale.
Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia, așa cum a sugerat liderul Kremlinului, Vladimir Putin. Totuși, cu condiția ca Moscova să fie de acord mai întâi cu propunerea unui armistițiu necondiționat de treizeci de zile, care intră în vigoare de luni, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Polonia urmează un program de înzestrare bazat pe un plan bine definit care o va propulsa în topul forțelor terestre europene în următorul deceniu. Dar cu suflarea imperialismului rus în ceafă, Polonia are norocul și unor vecini regionali puternici.
Guvernul german schimbă abordarea și nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters.
Potrivit Serviciului de Radiodifuziune al Forțelor Britanice, Regatul Unit va livra Ucrainei 5 sisteme de apărare antiaeriană “Raven”. Noul lot este destinat să suplimenteze cele 8 sisteme pe care militarii ucraineni le folosesc deja cu succes împotriva dronelor Shahed.
Reprezentanții SUA și Chinei au început sâmbătă dimineață la Geneva discuțiile privind disputele comerciale. La negocieri participă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, și vicepremierul chinez, He Lifeng.
Experiența Ucrainei este de un interes major pentru orice națiune europeană conștientă de gravitatea situației actuale de securitate, dar în special pentru țările din estul Europei, care au fost într-o măsură mai mare sau mai mică în sfera de influență Rusiei. Cu cât urmărim mai îndeaproape problemele cu care se confruntă fosta țară sovietică agresată de “sora” mai mare, cu atât înțelegem mai bine cât de complexe sunt eforturile necesare pentru menținerea independenței și suveranității unui astfel de stat. Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
Pakistanul a încălcat armistițiul cu India, convenit sâmbătă după patru zile de atacuri reciproce între cele două țări, a relatat AFP, citând o sursă guvernamentală indiană anonimă.
Președintele rus, Vladimir Putin, a propus astăzi (11.05.2025) ca discuțiile directe cu Ucraina să aibă loc la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile. Acest lucru a fost raportat de agențiile de presă internaționale.
Liderii europeni au intensificat sâmbătă presiunile asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, fără nicio condiție, amenințând cu sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei și un sprijin militar sporit pentru Kiev.
Forțele Armate ale Ucrainei primesc până la 30 de ”dubluri” pentru 5 vehicule reale, scrie presa britanică.
Președintele american Donald Trump a declarat că India și Pakistanul au ajuns la un acord de încetare a focului după negocieri îndelungate mediate de Statele Unite.
Serverul Ukrainska Pravda a informat, pe 10.05.2025, că Rusia va închide spațiul aerian situate deasupra poligonului militar Kapustin Yar, din cauza testării rachetelor balistice Oreshnik. Moscova a făcut un pas similar în noiembrie anul trecut, înainte de bombardarea orașului ucrainean Dnipro.
Nava spațială sovietică Kosmos 482 trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar operațiunea a eșuat, așa că obiectul a petrecut ani de zile pe orbita Pământului printre mii de resturi spațiale.
Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din sondă a supraviețuit reintrării în atmosferă.
Iranul va trimite Rusiei lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune pentru atacuri asupra Ucrainei, dezvăluie sursele Reuters.